Inspirerende verhalen om de Buy Bothing New Maand mee te beginnen

Hoera, weekend! En het begin van een krakend verse maand. Wat ga jij ermee doen? Zoals jullie misschien weten, ga ik deze maand vooral iets niet doen: nieuwe spullen kopen. Om de Buy Nothing New Maand goed af te trappen, verzamelde ik een aantal interessante artikelen. Pak er een koffie bij, trek een knusse herfsttrui aan en neem even de tijd voor wat inspirerende verhalen.

 1. Waarom is het niet gewoon élke maand Buy Nothing New Maand
  Gerard Hormann is politicoloog en weinig-koper. Hij schreef dit stuk in 2013, toen in Nederland voor de tweede keer de Buy Nothing New Maand werg georganiseerd. Hij ergert zich aan de media-aandacht voor het onderwerp, die vooral gericht is op het uitwisselen van gezellige kringlooptips, terwijl het probleem veel urgenter is en de oplossing veel structureler moet. Zelf geloof ik absoluut wel in happy activism om problemen aan de kaak te stellen en mensen anders naar hun (consumptie)gedrag te laten kijken, dus ik kan me niet helemaal vinden in zijn kritiek.  Maar in zijn leefstijl zou hij een voorbeeld voor velen kunnen zijn (inclusief mijzelf)  en daarmee heeft hij absoluut recht van spreken.
 2. What it’s really like to buy nothing new
  Het verhaal van de Jen Gale en haar familie, die maar liefst een jaar lang niets nieuws kochten. Het leukste vind ik om te zien hoe zij hun prioriteiten bepalen: de krant gaat de deur uit – want nieuw – maar schoenen voor groeiende kindervoeten mogen wel nieuw. Haar mentaliteit spreekt me aan: ‘One person, one family, can make a difference. It might only be the most miniscule of differences, but it is still making a difference. It is creating a ripple. It is changing the world.’ Daar geloof ik zelf ook echt in.
 3. Een pleidooi voor samenwerkende consumptie
  In deze Ted Talk zet Rachel Botsman uiteen hoe de deeleconomie onze wereld verandert, maar ook hoe delen en samenwerken van nature in onze aard zit. Een optimistisch verhaal over de mogelijkheden die delen ons kan brengen. Het verhaal is uit 2010, van vóór de tijd dat we massaal op vakantie gaan met Airbnb, dus sommige onderdelen zijn gesneden koek. Toch denk ik dat we op het gebied van het delen en uitwisselen van meer dagelijkse spullen en diensten met z’n allen nog best een stapje verder kunnen gaan. Ik raak nog altijd geïnspireerd van dit fimpje om daar meer mee te doen.

Als je graag meer leest over minder (nieuw) kopen, tweedehands kopen en delen  zijn deze blogs misschien ook wat voor je:

Ken jij nog leuke verhalen over dit onderwerp? Deel (ja ja) ze vooral met me!

 1. Erg interessant! Ik wil zelf ook wat met dit onderwerp doen. Ik denk dat ik eerst alles ga opmaken wat ik heb, en wanneer ik iets nieuws koop voor een zo’n duurzaam mogelijke optie ga. Of kijken of ik het zelf kan maken. Dat lukt misschien niet meteen op alle gebieden, maar op het gebied van beauty en voeding kom ik denk ik een heel eind. Dan werk ik van daaruit verder. Ben benieuwd naar je ervaringen en zal je links ook even bekijken!

  1. Hoi Marieke, Leuk plan! Ik heb zelf heel lang mee gedaan met de no-buy project pan challenge en dat werkt echt super. Je verzamelt alle cosmetica etc. wat je hebt. Gooit het op een hoop en gaat dan eerst alles opmaken. Wat niet bevalt geef je weg aan anderen. Elke maand deel je met elkaar een update. Zo motiverend en fijn. Ik heb zelf – na 2 jaar- bijna alles opgemaakt :). Het is verbazingwekkend hoeveel je in huis kan hebben.

  2. Goed idee! Zelf heb ik geen enorme voorraden beautyproducten, maar ook ik ben aan het proberen nu alles keurig op te maken voor er iets bij komt. Wonderlijk wat een mens kan verzamelen op allerlei gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.