Help, hoe koop ik tweedehands?

Ik hoor best vaak van mensen dat ze graag tweedehands willen kopen, maar het lastig vinden. Dat vind ik helemaal niet gek. Het aanbod is groot, er is veel troep en niet iedereen heeft een aangeboren oog voor geweldige een-likkie-verf-en-weer-als-nieuw of alleen-even-nieuwe-knopen-en-het-is-een-pareltje vondsten. Ik heb het ook moeten leren en bega net zo goed nog wel eens een misser of kan simpelweg niets vinden.

Toch kan tweedehands kopen heel leuk zijn. Misschien vind je net die stoel in dat gekke kleurtje dat toevallig wel perfect bij jouw bank past. Of schoenen van je lievelingsmerk, die je niet nieuw wilt kopen omdat ze niet eerlijk geproduceerd worden (jaa, struggles). Ook jij kunt een tweedehands schatgraver worden. Ik help je op weg met vijf tips.

Tweedehans_It doesn;t have to be new to be awesome_Flamingo Leiden

  1. Ontdek jouw manier
    Er zijn eindeloos veel varianten van tweedehands. Niet alleen wat betreft de spullen die je kunt kopen – kleding, fietsen, huisraad, apparaten, muziek – maar ook in waar je het koopt. Bij de kringloop, in een gespecialiseerde zaak, op rommelmarkten, via Marktplaats of van iemand uit de buurt. Bedenk waar je je prettig bij voelt en wat je wilt hebben. Misschien is een tweedehands servies niks voor jou, maar lijkt een bijzettafeltje je prima. Als je graven tussen troep op een rommelmarkt niks vindt, is een keurig gesorteerde winkel misschien meer jouw pakkie ‘an.
  2. Begin makkelijk
    Ben je nog geen fervent pareltjes-opduiker, begin dan wat specifieker. Kijk eens op je wishlist van zaken die je nog een keer wilt aanschaffen en ga daar naar op zoek. Marktplaats staat vol met verwassen H&M-etjes, maar is ook dé plek om schoenen of een tas van een bepaald merk op te snorren. Een paar meppen op je toetsenbord en je hebt het volledige aanbod voor je neus. Je tikt het dan misschien niet voor een paar euro op de kop, maar wie weet wel voor de halve prijs. Zeker voor kwaliteitstassen of -meubels maakt tweedehands eigenlijk geen verschil. Het voelt dan misschien minder ‘tweedehands’, maar de milieuwinst is hetzelfde.
  3. Kijk af
    Ik snuffel al sinds ik moest rondkomen van zak- en kleedgeld rond in kringloopwinkels. Mijn gouden beginnerstruc (die ik nog steeds graag toepas): kijken wat in mijn ogen goed geklede mensen eruit pikken of passen en weer terughangen. In de kringloop moet het immers maar net je maat zijn. Dit is een prima manier om mooie dingen te vinden zonder te verdwalen in de afschuwelijke troep die er ongetwijfeld ook hangt.
  4. Vraag advies
    Zeker in gespecialiseerde tweedehands of vintagewinkels werkt meestal deskundig personeel. Vaak kunnen die je beter van advies voorzien dan het gemiddelde personeel in een winkelketen, omdat ze bijvoorbeeld zelf de inkoop hebben gedaan. Dat zijn de echte parelduikers, die bovendien precies weten wat ze in de winkel hebben hangen. Met als bonus vaak een groot gevoel voor stijl. Maak daar gebruik van, het is hun vak.
  5. Probeer eens wat
    Zeker in de kringloop kun je je vaak niet echt een buil vallen aan een experimentje. Koop gewoon eens dat mooie maar gekke jasje voor een paar euro. Draag je het uiteindelijk nooit? Dan breng je het na een poosje gewoon weer terug. Vaak gaat de opbrengst van kringlopen naar een goed doel of is het een werkplaats voor mensen met een arbeidsbeperking, dus je kunt het dan gewoon zien als een kleine donatie.

Heb jij nog een gouden tip voor tweedehands shoppers? Ik hoor het graag!