Zo zorg je dat je je nieuwe aankopen ook echt gaat dragen

Wat ik nu schrijf, is waarschijnlijk niet nieuw voor je, maar wel iets dat ik zo belangrijk vind dat ik er aandacht aan wil blijven besteden:

Als je je garderobe wilt verduurzamen, moet je je kleding drágen

Alle kleding die je bezit, maar niet draagt, kun je zien als pure verspilling van de energie, grondstoffen en ook van het leed dat helaas vaak komt kijken bij hoe kleding gemaakt wordt. Zelfs als je kleding van duurzame materialen koopt, die lokaal gemaakt wordt onder eerlijke omstandigheden, is het eeuwig zonde als je het niet vaak draagt.

Jullie hebben me vast vaker gehoord over de 30Wear Rule, de afspraak die je met jezelf maakt om een kledingstuk dat je aan je kast toevoegt minstens dertig keer te dragen. Zo’n afspraak is snel gemaakt, maar de uitvoering kan lastig zijn. Vandaag wil ik je een aantal gewoontes en manieren laten zien die je kunnen helpen dat doel van 30 keer dragen wel te halen. Door zorgvuldig te zijn in je aankoopproces én in hoe je daarna met je kleding omgaat, wordt de kans dat je je draagdoelen haalt stukken groter. Mijn ervaring is, dat je de stukken die je dertig keer draagt, vervolgens eindeloos zult aantrekken. Zo selecteer je die echte favorieten.

Voor je kleding aanschaft

Houd een wishlist bij

Of je nu de stad in gaat, online shopt of kringlopen afstruint, zorg altijd dat je weet waar je naar op zoek bent en houd je daar aan. Zo voorkom je dat je geld opgaat aan zaken die je niet nodig hebt en een kast vol onnodige dubbelgangers of stukken die niet bij je passen.

Denk na over je aankopen

Geef jezelf altijd bedenktijd. Doe geen impulsaankopen, maar wacht standaard een week om na te denken over je aanschaf.  Zo ebt de eerste koopdrift weg en kun je rationeler nadenken over waarom je iets wilt hebben. Heb je het nodig? Heb je al iets vergelijkbaars? Wat voegt het toe aan je kast? Alleen bij een tweedehands aankoop kan dit soms minder handig zijn, daar is er immers vaak maar één van. Wees daar wat soepeler, maar houd miskopen in de gaten. Breng iets terug naar de kringloop als je het toch niet blijkt te dragen of verkoop het weer.

Koop alleen wat nú bij je leven past

Dit is er een die ik meegenomen heb uit The Curated Closet. Koop alleen dingen die bij je huidige leven passen. Koop nog geen kleding voor die baan die je graag wilt maar nog niet hebt, koop geen feestjurken omdat je een spannender leven zou willen hebben. En koop al helemaal geen kleding die ‘ooit wel gaat passen’. Kleding hoort jou te passen, niet andersom.

Wees kritisch op alle facetten

Zorg dat je weet waar jij het eerst voor valt bij een nieuw kledingstuk – je lievelingskleur, een bloemenprint, stipjes, een bepaalde trend – en probeer uit te zoomen naar het  geheel. Let niet alleen op dat ene aspect, maar ook op alle andere: kleur, materiaal, pasvorm, lengte, comfort.

Leer je miskopen kennen

Spit je kast door op kleding die je nu hebt, maar niet of nauwelijks draagt. Waar gaat het mis? Kriebelt het? Heb je niets om het mee te combineren? Is het je kleur niet? Leer van je eerdere missers en voorkom dat je weer met eenzelfde misser thuiskomt.

Koop kleding die bij meerdere seizoenen past

Natuurlijk zijn er altijd stukken in je kast die echt alleen voor hoogzomer of diep in de winter geschikt zijn, maar let er bij het kopen op dat het merendeel van je garderobe het jaar rond mee kan. Dat is een veel effectievere inzet van je kleding en maakt dat je kleren daadwerkelijk dertig keer uit de kast komen.

Als je kleding al in bezit hebt

Maak alvast combinaties

Neem zodra je een aankoop in huis hebt even de tijd om er alvast 5 combinaties mee te maken die je graag zult dragen. Zet ze desnoods op de foto, zodat je een soort archief aanlegt van ready to wear-outfits. Ik heb zelf heel erg de neiging om bij haast of drukte gewoon maar iets makkelijks uit de kast te trekken, dus werk het voor mij heel goed om zonder na te denken toch iets leuks aan te kunnen trekken.

Berg je kleding netjes op

Zorg dat je kast opgeruimd is, zodat je overzicht hebt van wat je bezit. Vouw alles netjes op, hang op wat moet hangen, strijk vóór je het in de kast hangt (daar heb je ’s ochtends echt geen zin in) en houd je kast schoon, fris en georganiseerd. Neem afscheid van de stukken die je echt niet meer met plezier draagt omdat het niet goed past of niet meer mooi is. Die benemen je het zicht op de rijkdom aan kleren die je wel bezit.

Pas kledingstukken aan

Als je een stuk mooi vindt, maar iets je niet zint, kan een kleine aanpassing wonderen doen. Ik erger me bijvoorbeeld wel eens aan mouwen die net opgerold blijven zitten, dus moet ik ze vastzetten. Ook een knoopje dat steeds openspringt is zó vastgezet, als je maar oplet dat je het kledingstuk vervolgens nog aan kunt trekken. Deze kleine aanpassingen met groots effect kun je doen zonder naaimachine.

Ik raad dit trouwens af voor kledingstukken die je nog moet kopen, ga dan voor niet minder dan perfectie. Tenzij het een eenvoudige aanpassing betreft – het inkorten van een broek bijvoorbeeld – wat je metéén regelt. Anders mooi in de rekken laten hangen, want dan komt het er niet meer van.

Repareer (of laat dat doen)

Je kunt het leven van je kledingstukken makkelijk verlengen door kleine zaken te herstellen. Repareer losse steekjes, zet zomen vast en knopen aan, naai een patch op een gat en laat je schoenen verzolen. Ook het afknippen van een spijkerbroek met een gat erin biedt nieuwe kansen.

Heb jij nog meer tips om je kleding volop te dragen? Laat het me weten! Als je meer wilt lezen over dit onderwerp,  bekijk dan ook even de tien vragen die ik mezelf stel voor ik tot een aankoop overga.

 1. Super fijn artikel weer 🙂 Ik koop niet zoveel kleding meer en als ik dat al doe zoveel mogelijk fair, dus ik denk over elk item heel goed na!

  1. Dat is echt een voordeel van fair kopen. Je moet wel selectief zijn! Al ben ik in het begin ook wel eens voor iets gegaan omdat het fair was, terwijl het toch niet helemaal bij me pastte. Heb jij dat ook wel eens gehad? Gelukkig weet ik nu genoeg te vinden wat wel echt perfect voor me is.

  1. Dankjewel! Ik denk echt dat zorgvuldig kiezen de makkelijkste en grootste stap is om voor diurzaam te gaan.

 2. Goeie tips Hermien! Dit soort dingen worden vaak vergeten. Ik heb wel wat aannje tip: houbje kast netjes en schoon😉

  1. Je bent vast niet de enige! Misschien wordt het met je capsule nu makkelijker? Ik vind het heerlijk, al die ruimte. Al heb ik de laatste tijd wel weer sat de ‘stoelstapel’ groeit en dat wil ik eigenlijk voorkomen.

 3. Goede tips! Ik denk tegenwoordig ook wel echt na of iets echt ga dragen en wel nodig heb. Ik zou wel m’n kleding kast beter kunnen opruimen, ben daar zo slecht mee.

  1. Misschien kan het helpen om de seizoenskleding eruit te halen? Of doe je dat al? Dat geeft net meer ruimte, mij bevalt dat wel, al draag ik veel het hele jaar door.

 4. Nuttige tips! Ik grijp vaak naar hetzelfde en draag dat dus eindeloos, maar al de rest niet … Al liggen er ook wat kleren klaar voor als ik aan min tien à vijftien kilo ben.

  1. Als je daar actief mee bezig bent en spullen al hebt liggen, zou het inderdaad juist zonde zijn om dingen al weg te doen. Zo werkt voor iedereen weer iets anders. Als je er maar over nadenkt en niet bijkoopt om het kopen of wegdoet om het wegdoen, brn je volgens mij al veel duurzamer bezig.

 5. Hele goede tips weer! Het enige wat ik nu heel lastig vind is om een goed overzicht te creëren, omdat ik elke keer tussen twee huizen reis. Ik heb het wel redelijk, maar het blijkt wat lastiger. Ik ben wel echt veel kritischer geworden en koop inderdaad alleen iets als ik weet dat ik het ook echt aan ga trekken. Ik merk ook dat dat wel echt gebeurt, dus dat is fijn!

  1. Dat lijkt me inderdaad moeilijk! Kan me voorstellen dat je net zin kan hebben in het een wat weer in Groningen ligt of een combinatie. Misschien word je er wel juist extreem goed in het plannen en creatief gebruiken van je kast door. Daar kan je nog profijt van hebben later!

   1. Ja klopt, dan ligt iets net weer in Groningen of andersom. Maar inderdaad, ik ontdek elke keer weer nieuwe combinaties en dat is wel weer heel leuk!

 6. Haha ik ken wel een paar mensen aan wie ik dit artikel even zou moeten laten lezen. Ik denk ook bewust na over mijn aankoopjes. Het zijn er vaak niet zoveel, waardoor ik ook veel blijer ben met de aankopen die ik wél doe. Vooraf combinaties maken is ook echt een slimme.

  1. Het werkt volgens mij echt zo, dat je blijer wordt als je minder vaak iets koopt. Het is bijzonderder. Daarom is het volgens mij ook goed om voor kleding te sparen. Je doet moeite, kijkt er naar uit en het is echt bijzonder als je het uiteindelijk bezit.

 7. Fijne tips! Het liefst zou ik mijn kleding van het hele jaar allemaal ophangen. Dan koop ik niet steeds een nieuw zomerjurkje bij de Kringloop, terwijl ik er nog 5 in mijn doos met zomerkleren heb…

  1. Zo kan het ook uitpakken ja, voor iedereen werkt het weer anders, grappig is dat. Ik vind het nu juist heel fijn om een deel even weg te stoppen. Misschien kun je een lijst aanleggen of zelfs foto’s maken? Dan weet je beter wat je hebt en kom je misschien minder in de verleiding.

 8. DIt is precies waar ik nog meer aandacht aan wil gaan besteden. Het gaat al duizend keer beter dan een aantal jaar geleden hoor. Maar toch merk ik dat ik soms dingen koop die ik wel leuk, maar niet super leuk vind. Wel allemaal fair, maar toch. Ik wil eigenlijk alleen nog maar items aan mijn kast toevoegen die ik echt geweldig vind.

  1. Herkenbaar hoor Sara! Toen ik net begon met fair fashion kopen was ik vaak al lang blij dat ik iets vond dat aan die principes voldeed, zodat ik per ongeluk te weinig kritisch was op de andere factoren. Die mindere aankopen hebben nu allemaal een ander thuis gevonden – hoera voor de kledingruil – en nu lukt het me veel beter om voor het hele plaatje te gaan. Goed dat jij daar ook steeds meer op let, het gaat je vast lukken!

 9. Wat grappig zo’n regel, eigenlijk een heel goede! Bij het uitmesten van mijn kaast denk ik ook zoiets: heb ik het de afgelopen twee maanden gedragen én ga ik het de komende twee maanden dragen? Zo niet, dan kan het naar de kringloop of mee naar de kledingruil.

  1. Lekker streng hoor! Ik neem meestal wat ruimere periodes om afscheid te nemen, maar ik weet inmiddels wel veel beter wat misschien nog wat gaat worden en wat echt beter bij een ander gaat passen. Dan is het zonde om het in je kast gegijzeld te houden.

 10. Ik heb een moeilijke maat, dus de voorlaatste tip ‘pas aan als je het al hebt, en als je het nog niet hebt en het is niet perfect, koop het dan niet want het komt er toch niet van’ ligt vrij moeilijk. Bij de meeste fair merken, tenzij het een stijl is die wat oversized mag zijn of waar een riem bijzit zoals paperbag-stijl broeken, moet ik gegarandeerd aanpassen. Ik heb een maat xxs-xs (oftewel: een erg klein vallende xs, bij veel merken is een xs of 34 te groot) en dat is nu eenmaal erg moeilijk te vinden, bij de meeste merken is de kleinste maat gewoon gegarandeerd te groot. Op internationaal niveau.

  Maar ik ga volgend jaar (ik zit in het 6e jaar op de middelbare school) modetechnologie doen, wat inhoudt: draagbare, duurzame kledij ontwerpen. Basically het diploma om zelf een duurzaam modemerk te hebben (veel graduaten van die richting hebben ook zelf een duurzaam merk opgestart) en ik zal dus ook erg moeten leren naaien. Ik ga tegen deze zomer een naaimachine hebben en als er een naaimachine op mijn kamer staat komt het zelf innemen in de taille, heupen, borst of eigenlijk zo ongeveer overal er misschien wel vaker van.

  1. Wat geweldig dat je die opleiding gaat doen met dit doel voor ogen! Zeker voor niet-standaard maten valt er absoluut nog veel te winnen in de duurzame mode. Ik werk toevallig aan een artikel daarover op dit moment. Innemen van (tweedehands) kleding is inderdaad een mooie oplossing. Zelf ben ik niet zo lang en pas ik vaak de lengte van stukken aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.