Je seizoenskleding wisselen – een stappenplan

Ik heb mijn zomerkleding afgelopen week uit de berging gehaald en mijn winterspullen opgeborgen. Het wisselen van mijn seizoenskleding vind ik altijd een fijn moment en zelfs een leuke klus. Omdat ik je zeker kan aanraden om je kleding die niet bij het seizoen past op te bergen, maakte ik een stappenplan voor het wisselen van je seizoenskleding.

Waarom zou je je seizoenskleding opbergen?

Lang bewaarde ik al mijn kleding het hele jaar in mijn kledingkast. Ik had simpelweg geen andere plek om dat te doen (dat krijg je met wonen op een kamer) en voelde de noodzaak niet zo. Alles paste in mijn kast en bovendien draag ik een groot deel van mijn kleding het hele jaar door.

Inmiddels ben ik om: ik vind het juist heel fijn om een deel van mijn kleding en schoenen tijdelijk in de berging onder te brengen, al hangt het grootste deel (ik denk zo’n 2/3) als nog het hele jaar in mijn kast.

 • het geeft ruimte in je kledingkast, waardoor je je kleding netter kunt opbergen
 • meer ruimte betekent ook meer overzicht, zo weet je precies wat je hebt
 • je wordt bij het kiezen van je outfit niet afgeleid door stukken waar het geen weer voor is
 • het wisselen van je seizoenskleding is het perfecte moment om te bekijken hoe het ervoor staat met je garderobe, hoe tevreden je bent en wat er gerepareerd of veranderd moet worden
 • het weer te voorschijn halen van je kleding voor dat seizoen voelt als de hereniging met goede vrienden of het uitpakken van een stapel cadeautjes
 • daardoor heb je minder behoefte aan het shoppen van nieuwe dingen

Stappenplan voor het wisselen van seizoenskleding

Stap 1: Verzamel al je kleding

Misschien hangt alles keurig in de kast, maar vergeet je kapstok en de stoel naast je bed niet. Haal alles bij elkaar om een goed overzicht te krijgen van wat je hebt.

Stap 2: Kies wat opgeborgen mag worden

Wees niet te bang om stukken op te bergen. Je doet het niet weg, dus wat je mist, kun je er altijd weer bij pakken. Denk niet alleen aan de warmte van een kledingstuk, maar ook aan kleuren die je alleen in de winter draagt of prints die je juist typisch voor de zomer vindt.

Stap 3: Was & laat luchten

Natuurlijk wil je je kleding fris opbergen, zo blijft het het mooist. Was wat gewassen moet worden en laat je schone kleding voor het opbergen nog even buiten luchten. Maak ook schoenen die je opbergt schoon en poets ze zelfs waar nodig. Hoe beter verzorgd, hoe beter je kleding bewaard blijft.

Stap 4: Check op reparaties

Zijn er stukken die kapot zijn of waar iets aangepast moet worden? Stel dat niet uit tot volgend seizoen – dan wil het immers weer dragen – maar regel het nu! Maak tijd om het zelf te repareren of breng het naar de kleermaker.

Stap 5: Berg de kleding netjes op

 • Kies voor goed afsluitbare bakken, zeker als je het in een vochtige ruimte als de schuur, berging of kelder bewaard
 • Vouw de kleding netjes op, je wilt geen kreukels die er niet meer uitgaan
 • Bewaar je schoenen ook netjes, als je de ruimte hebt zelfs in afzonderlijke dozen

Stap 6: Wees kritisch

Word je nog blij van wat je tevoorschijn haalt? Past het nog? Zijn er stukken die je eigenlijk wel kunt missen? Ik ben niet voor wegdoen-om-het-wegdoen, maar dit is wel het moment om goed te kijken wat echt nog een plaatsje in je kast verdient en welke kleding beter een andere, duurzame bestemming kan krijgen.

Stap 7: Verzorg de stukken die eruit komen

Ook voor kleding die weer verwelkomt in je kast, kan een opfrisbeurt geen kwaad. Laat het luchten en strijk wat gestreken moet worden. Zo heb je meteen weer plezier van je seizoenscollectie.

Stap 8: Herhaal zo vaak als nodig

Er is geen regel die zegt dat je maar twee keer per jaar je kast mag omgooien. Mensen die het capsule wardrobe-systeem aanhouden doen het meestal om de drie maanden, maar het kan ook vaker of iets er tussenin. Zo haal ik zelf altijd na Sinterklaas mijn winterse kersttrui tevoorschijn, die ik in januari weer opberg. En heb ik nu nog wat truien in de kas gelaten die er over een maand wel uit kunnen. Doe het zo vaak als voor jou werkt en wees niet bang om tussendoor iets uit je opslag te plukken als je het mist.

Wissel jij je kleding per seizoen en hoe pak je dat aan?

 1. Die gele broek is echt supercool! Ik wissel mijn kleding eigenlijk nooit, omdat het gewoon heel makkelijk in mijn kledingkast past en ik het alleen maar gedoe vind om het te verplaatsen. Toch snap ik jouw argumenten om het wel te doen wel weer heel erg. Het zou voor mij trouwens wel een kwestie zijn van korte broeken weg in de winter en longsleeves en de echt dikke truien weg in de zomer, want mijn vesten draag ik ook als jas of ’s avonds in de zomer, en mouwloze topjes draag ik in de winter ook weer onder vesten. Misschien moet ik sowieso eens een paar keer per jaar door al mijn kleding gaan,

  1. Alleen maar goed om een groot deel van je kleding het hele jaar door te dragen. Dan heb je er extra plezier van! Ik zag het nut ook lang niet in, maar vind het nu heel fijn om een deel weg te bergen (ook echt maar een klein deel trouwens). Af en toe even door je kleding gaan om te zien of alles nog bevalt, past en heel is, is sowieso een goed idee. Dat houdt de algehele tevredenheid met je kast lekker hoog volgens mij.

 2. Ik ben echt een voorstander van mijn kleding wisselen per seizoen. Het geeft ruimte en meer inzicht in wat ik in dat seizoen echt wil dragen. Voor de lente/zomer moet ik het nog doen en ik kan niet wachten tot het weer opgeruimd is. Trouwens ik vind je broek echt fantastisch!

  1. Dankje! Zo ervaar ik het ook echt: een momentje reflectie geeft ruimte in je kast en in je hoofd. En wat hebben we al heerlijk weer gehad om onze zomerse kleding te dragen hè?

 3. Nu beginnen mijn handen te jeuken om die bak met zomerkleding bovenuit de kast te vissen en daar mijn wintertruien in te stoppen 😀 Dankjewel voor de tips!

  1. Heerlijk moment! En het is er ook echt al weer voor, al is het vandaag wat grijzer. Heb vandaag weer lekker een dikke trui in, die ligt het hele jaar in mijn kast voor dit soort momenten.

 4. Mijn handen jeuken ook om een seizoenswissel te doen. Al blijft het bij mij bij een soort herschikken van kleding. Ik heb alles graag bij elkaar in 1 kast, om overzicht te houden (en vanwege het wisselvallige Nederlandse weer).

  In het verleden kocht ik toch wel eens per ongeluk items van het andere seizoen (want dat lukt soms in Kringlopen) om er later achter te komen, dat ik daar eigenlijk al genoeg van had.

  1. Grappig hoe alles bij elkaar jou juist overzicht geeft. Het hangt ook erg samen met hoeveel kleding je hebt en hoeveel ruimte om het op te bergen, in of juist buiten je kast.Ik heb mijn kleding geteld en houd bij hoe vaak ik alles draag, dus ik verlies niet snel iets uit het oog. Het maakt uiteindelijk minder uit hóe je het doet, als je maar een methode of systeem hebt, denk ik. Leuk om van je te lezen!

 5. Een wat late reactie maar lees je stuk nu pas. Ik wissel ook een paar keer per jaar en vind het iedere keer weer leuk want er zitten dan kledingstukken bij die ik een beetje was vergeten. Inderdaad alsof je cadeautjes krijgt!

  1. Grappig hoe dat werkt! Toch een beetje ‘uit het oog, uit het hart’ blijkbaar. Ik heb net ook weer wat extra’s opgeborgen wat ik even een beetje zat was. Hopelijk is dat over een aantal maanden weer helemaal anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.