Mooie merken: de fijnste eerlijke schoenen


Beeld: Pretty&Fair

Hallo, ik ben Hermien en ik snap he-le-maal niks meer van het weer. Ik ben de afgelopen twee weken al meermaals in veel te veel lagen naar buiten gestapt om daar vervolgens volledig uit te zweten, maar moest minstens even vaak naar binnen rennen voor een regenjas om mijn zomerse jurkje te redden van een wisse verdrinkingsdood. Maar, dit alles heeft één voordeel: ik worstel al een tijdje met een artikel over fair schoenenmerken, want ik kwam erachter dat niet alle merken waar ik fan van ben al een uitgebreide lentecollectie online hebben staan. Ik vond het eigenlijk wat stom om nog met winterse of herfstige schoenen aan te komen, maar nu kan het dus lekker gewoon toch.

Alle keus
Ik heb nog niet zo vaak over schoenen geschreven, met name omdat ik al best veel paar in mijn bezit had. De  noodzaak om op schoenenjacht te gaan was dus simpelweg niet zo hoog. Maar inmiddels heb ik afgelopen jaar een aantal pre-KouweKleren paren versleten en bovendien wil ik niet egoïstisch zijn, dus offer ik me op en heb ik voor jullie de fijnste eerlijke merken op een rij gezet (op volstrekt neutrale, alfabetische volgorde).  Het aanbod van eerlijke schoenen wordt gelukkig steeds groter en verschillende merken komen aan verschillende eisen tegemoet: eerlijk gemaakt, van duurzame materialen, vegan, het kan allemaal. Wat je ook zoekt – op groen gebied of qua model – er zit vast iets voor je tussen bij deze merken.

Jules & Jenn
Ze zeggen dat Frans de taal van de liefde is. Hoe erg ik ook stuntel met Frans – mijn liefde was het zeker niet – ik heb met liefde de website van dit Franse merk doorgeploeterd. Want ja, de plaatjes lieten mijn hart wel sneller kloppen. Dit is helemaal mijn smaak. Klassieke laarsjes, hakken, sneakers en instappers in prachtige kleuren. Niet vegan-proof, maar deze schoenen worden wel op eerlijke wijze gemaakt in Europa. Op de website vind je per productsoort (ze maken ook tassen en riemen) precies in welk atelier alles gemaakt wordt, inclusief foto’s. Dat soort transparantie kan ik alleen maar aanmoedigen.

Zoals de naam al doet vermoeden, komen ook mannen aan bod bij Jules & Jenn (ik bedenk nu pas dat je dit waarschijnlijk ook op z’n Frans moet uitspreken). Dat is helaas nog lang niet bij alle eerlijke merken het geva. Met het uitlichten van Jules & Jenn ga ik trouwens veel mensen teleurstellen. Het merk verzendt namelijk nog niet naar Nederland. Wel naar België trouwens, dus wie daar woont heeft meer geluk! En als de Nederlanders nou massaal smeekbedes in hun beste Frans sturen, komen wij misschien ook aan de beurt binnenkort.

Vrouwen: Laarsjes 110 euro // Loafers 85 euro // Laarsjes 110 euro

Mannen: Chelsea boots 110 euro //  Desert boots camel 110 euro // Chelsea boots blauw suède – 110 euro

Matt & Nat
Matt & Nat kende ik wel van hun mooie vegan tassen (met hun voering van gerecyclede plastic flessen), maar ik kwam er pas kortgeleden achter dat ze ook schoenen maken. Het is geen grote, maar wel een fraaie collectie. Voorlopig alleen nog voor vrouwen, dat wel. Over hun tassen lees ik altijd veel goeds, maar over hun schoenen kan ik nog weinig vinden. Ik weet wel dat hun hele collectie onder verantwoorde omstandigheden in China wordt gemaakt. Als de schoenen van dezelfde kwaliteit zijn als de tassen, belooft dat veel goeds.

Veterschoen 110 euro // Ballerina 80 euro // Instapper 90 euro

 

Pretty&Fair
Het Nederlandse schoenenmerk Pretty&Fair verleidde me tot het maken van mijn allereerste outfitpost  – waar ik ze nog altijd dankbaar voor ben – en deze lente brengt dit jonge merk hun tweede collectie op de markt. Ook die bestaat weer uit een Happy Veggie-deel dat volledig vegan is en een deel van eco-leer (als je wilt weten wat dat is, kun je er hier meer over lezen). Ik vind niet alleen hun schoenen mooi, maar ook het feit dat ze nadenken over elk onderdeel, van de natuurrubberen zolen tot de doos met handvat zodat een tasje niet nodig is. De schoenen worden onder eerlijkeomstandigheden gemaakt in Portugal, in een fabriek die regelmatig bezocht wordt door het merk. Voorlopig kunnen alleen vrouwen nog terecht bij Pretty&Fair.

Sneaker eco-leer 165 euro // Veterlaarsje eco-leer 159,95 euro // Vegan veterschoen 135 euro

Veja
Terug naar Frankrijk. Bij Veja verkopen ze sneakers van eco-leer, maar ze hebben ook heel veel vegan schoenen in de collectie, die je kunt  vinden onder een apart kopje op de website. Het toffe van Veja vind ik dat ze alle grondstofen zorgvuldig kiezen. Het natuurrubber komt bijvoorbeeld uit Brazilië en ook daar worden goede arbeidsomstandigheden voor de werknemers gegarandeerd. Sommige merken nemen alleen verantwoordelijkheid voor het laaste stukje van het productieproces, maar dat is bij Veja duidelijk niet het geval. De meeste modellen en kleuren hebben ze trouwens gewoon voor mannen én vrouwen, wel zo fijn. En zelfs je kind kunt je matchende sneakers aanmeten.

Vrouwen: Sneakers Nautic 120 euro  // Sneakers suède 120 euro // Sneakers wit 110 euro

Mannen: Sneakers wit 110 euro // Sneakers blauw 99 euro // Sneakers marsala 99 euro

Will’s Vegan Shoes
Als je ergens een uitgebreide collectie veganistische schoenen vindt, is het hier wel. Will’s schoenen zijn er in alle vormen en maten: van kisten tot pumps en van loafers tot sneakers. Voor man en vrouw (hoewel, een pump in mannenmaat ben ik er nog niet tegengekomen). Ook deze schoenen komen niet van al te ver, ze worden gemaakt in Portugal. Zuid-Europa is duidelijk favoriet onder de eerlijke schoenmakers.

Brogues 93 euro // Pumps 93 euro // Sneakers 93 euro

Desert boots 85 euro // Sneakers 93 euro // Doc boots 97 euro

Ik  raak er meer en meer van overtuigd dat er op schoenengebied voor iedereen wel iets eerlijks te vinden is. Al blijven nieuwe merken – en bestaande merken die het roer omgooien naar de eerlijke zijde – natuurlijk altijd welkom. Als de lente straks echt doorbreekt, overweeg ik zelf een paar sneakers van Veja te kopen. Een paar zomerse schoenen kan ik nog wel gebruiken, maar ik wil nog even wat langer de tijd nemen om goed te kiezen. Is er al met ervaring met dit merk? Of heb ik nog merken over het hoofd gezien?

 1. Wat een handig overzicht! Ik woon in België, dat is al handig voor Jules&Jenn. Eens uitzoeken waar ik allemaal terecht kan met mijn grote voeten en anders koop ik sneakers van Veja. Al heb ik nu nog geen schoenen nodig, maar als dat wel het geval is, snor ik je lijstje gewoon opnieuw op. 🙂

  1. Ah, jaloers! Op maten heb ik niet specifiek gelet, ik heb zelf vrij brede voeten, dat maakt het ook nog wel eens lastig, al is het niet extreem.

 2. Wat een leuk lijstje! Ik vind het makkelijk om fair fashion te vinden maar schoenen zijn echt vreselijk! Er zit nooit wat leuks tussen of het is onbetaalbaar. Ik wil eigenlijk nog wel schoenen voor de lente/zomer maar de keuze voelt of is zo beperkt. Dat maakt het echt lastig. Ik begrijp het weer trouwens ook niet en neem nu standaard een sjaal én regenjas mee. Gekkenwerk!

  1. Ik heb dit zelf ook een tijd gehad hoor – al had ik niet echt schoenen nodig – maar ik moet zeggen dat er echt steeds meer moois te vinden is. Als je echt niets kunt vinden, zou ik voor goede kwaliteit schoenen gaan waar je lang plezier van kunt hebben. Aan schoenen die je niet met plezier draagt, heb je ook niks.

 3. Hoera, ik ben een vrouw en woon in België, keus genoeg dus!
  Ik koop ook wel Toms, al zijn de meningen verdeeld over de fairheid daarvan. Swedish Hasbeens mogen ook zeker niet ontbreken in je lente- zomeroverzicht! Alleen maar hartjes voor die schoenen!

  1. Jij hebt het maar getroffen! Swedish Hasbeens zijn inderdaad een heel zomerse optie, ook mooi, maar ik krijg nu nog bevroren tenen als ik er aan denk, haha.

 4. Moet ik toch ook aan de eco-schoenen? Ik vind die van Veja echt heel gaaf! Nu moet ik me inhouden ze niet gelijk te kopen, maar er eerst even goed nadenken of ik ze echt nodig heb. Erg KouweKleren van me, al zeg ik het zelf.

 5. Mooi overzicht! Jules & Jenn kende ik nog niet, bedankt voor de tip (ik woon ook in België, dus dat komt goed uit).
  Met Veja heb ik nog geen ervaring, bij mij staan er momenteel sneakers van het merk Ethletic op het verlanglijstje.
  Bourgeois Boheme lijkt me ook een leuk merk en heeft een aantal fysieke verkooppunten (ik vind het zelf toch altijd handiger om eerst te passen. Schoenen online bestellen durf ik nog niet zo goed, omdat ik me al snel schuldig voel als ik iets moet terugsturen)

  1. Leuk, ik ken Bourgeois Boheme nog niet volgens mij, dank voor de tip! Ik snap dat je schoenen liever in een winkel aanschaft, gelukkig worden steeds meer eerlijke merken ook in reguliere kwaliteitszaken verkocht. Vaak is dat wel op de site terug te vinden, bij Pretty&Fair in elk geval wel, al weet ik niet of ze ook België al aandoen.

  1. Volgens mij zijn ze zeker qua lonen wel goed bezig, als je vragen over hun productiemethoden hebt, raad ik altijd aan om even een berichtje te sturen. Aan de manier waarop er geantwoord wordt kun je vaak al veel afleiden over de oprechtheid van het verhaal.

 6. Ah ja, ik vind die schoenen van Veja zo tof! Een poosje geleden had ik een prachtig paar besteld, maar de maat was niet goed en toen moest ik ze terugsturen. 🙁 Ik geloof dat ik bij hen net tussen twee maten in zit, zo stom! Het lastige aan schoenen vind ik vooral dat je ze eigenlijk eerst wil passen (en het liefst in twee maten), en dan is online shoppen verre van ideaal. Hier in het noorden heb ik nog geen fair/eco winkel gevonden met een schoenenafdeling, dus ik kom vaak uit bij tweedehands, en Floris weet inmiddels welk model Toms hij goed past 🙂

 7. Oja en ik ging even op mijn pinterestboard kijken voor aanvullingen, en ik heb nog een paar merken! SYOU (www.syou.com), Osborn (www.shoposborn.com), Duckfeet (www.duckfeet.com/nl) en Keep (www.keepcompany.com). Ik heb zelf heel lang schoenen van Keep gehad – nog voor ik me met eerlijke kleding bezighield -, en die zaten echt als pantoffels, zo fijn!

  1. Wauw Nina, wat een mooie aanvullingen! De meeste kende ik nog niet. Zo jammer als schoenen niet passen, ik heb zelf een net wat brede voet met gekke mini-tenen en dat is ook altijd een beetje spannend.

  1. Mooi hè! Ze zouden voor mij ook de perfecte aanvulling zijn, maar ik geef mezelf nog wat bedenk- en spaartijd.

 8. Wat een leuk lijstje! Ik kende ook nog niet alles, Veja wel en ik vind het echt leuke sneakers 😀 Ik vind het alleen altijd lastig schoenen online te bestellen, omdat de maten dan soms net weer anders vallen etc. Misschien toch eens proberen.

  1. Snap ik, bij twijfel kun je ook altijd even een berichtje sturen voor de precieze afmetingen/maten, dan kun je die vergelijken met je eigen lievelingsschoenen. Zeker kleinere merken zullen je waarschijnlijk graag even persoonlijk helpen.

 9. Handig artikel! Ik ben zelf enorm Matt and Nat fan en bij toeval ontdekte ik laatst ook Veja. Ik kreeg laatst in een winkel te horen dat Matt and Nat helemaal niet zo duurzaam bleek te zijn, dus ik vind t nu toch wel weer lastig of ik er wel of juist niet voor moet kiezen. Ik ga de collecties van de andere merken eens bekijken 🙂

  1. In welke zin is Matt & Nat minder duurzaam? Omdat het om kunststof producten gaat zou ik me kunnen voorstellen? Dat is inderdaad een groot nadeel van veel vegan schoenen. Of gaat het om hun productiemethoden bijvoorbeeld? Het lijkt me als vegan lastig om afwegingen op schoenengebied te maken. Ik heb nu vooral naar eerlijke productie gekeken (dat staat bij mij op nummer 1) maar er is zoveel om op te letten.

 10. Hihi, goede schoenen zijn seizoenloos, toch? Toch mijn verbazing kende ik alle merken al, dus jullie fair fashion bloggers doen iets goed 😉

  Ik moet al maanden mijn versleten paren eens gaan vervangen, maar blijkbaar heb ik rare voeten, want de meeste schoenen passen niet goed en daardoor durf ik weer niet zo goed online te shoppen. En dan heb ik ook nog allemaal eisen natuurlijk. Misschien toch nog maar eens een rondje langs de webshops… en marktplaats. Net zo lang totdat het lukt 🙂

  Schrijf je binnenkort over zomerjassen? O:)

  1. Haha helemaal mee eens, zeker als je in Nederland woont! Je bent goed op de hoogte blijkbaar. Online vind ik soms ook spannend, maar zoals ik tegen Iris zei: vaak kun je even persoonlijk advies vragen per mail, dat kan misschien helpen? Zomerjassen heb ik nog niet echt over nagedacht omdat ik zelf een overschot heb (ik heb jarenlang de kringloop leeggekocht), maar misschien krijg ik toch nog de geest!

   1. Oh, gewoon vragen, maar natuurlijk! En blijven proberen bij de kringloop, zowel jassen als schoenen. Of mocht ik daar nou niet meer heen met specifieke missies? 😛

 11. Zooo toevallig dat je de blauwe schoenen als eerste liet zien. Daar is mijn keus ook op gevallen haha! Ik vind ze zo gaaf! Daarnaast is Matt & Nat ook hier favoriet oh en Mipacha.

  Ken jij dit al?

  1. Wat leuk, ik denk dat ze een leuke aanvulling op jouw mooie kledingcollectie kunnen zijn. Mipacha ken ik ook ja, lekker vrolijk!

 12. Tof om de schoenen zo eens op een rijtje te zien. Wat Fair Fashion betreft blijft mijn kennis over schoenen een beetje een ondergeschoven kindje. Dus dan is dit overzicht extra fijn. Mijn volgende aankoop worden sandaaltjes van TOMS, daar ben ik gisteren keihard voor gevallen <3

  1. Schoenen kunnen lastig zijn inderdaad, helemaal mee eens. Maar ik ben in elk geval niet ontevreden over het resultaat van mijn zoektocht, de Veja’s heb ik na een keurige bedenktijd trouwens in huis en ik ben er superblij mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.