Liedjes die zorgen dat ik de wereld wil verbeteren

Vorige week stond ik op het Malieveld mijn mening over Trump en kornuiten uit te schreeuwen. Hoewel ik normaal gesproken niet super activistisch ben, vond ik dit een moment om te laten zien dat ik er heel ongelukkig van word dat de wereld meer en meer geregeerd lijkt te worden door angst voor anderen in plaats van door begrip, medemenselijkheid en vertrouwen. ’s Middags kluste ik borden in elkaar met een hele club mensen en ik moet zeggen, dat had wel wat. Ik heb ook erg genoten van de geniale teksten die we die middag van anderen kregen voorgeschoteld. De hele dag had ik protestliedjes in mijn hoofd en die gingen er de dagen daarna niet meer uit.


Muziek is toch zoiets bijzonders. Het kan je enorm raken omdat het precies bij je stemming past, maar je ook compleet van stemming doen veranderen. Omdat het hier op KouweKleren toch vaak gaat over het – een stukje – beter maken van de wereld (of tenminste het verbeteren van mijn eigen houding ten opzichte van de wereld), lijkt het me leuk om eens de nummers te delen die mij aansporen om dat te doen. De muziek die me een spiegel voorhoudt, die zorgt dat ik me kwaad maak over de wereld, die me het gevoel geeft dat ik het heft in eigen handen moet nemen om iets te kunnen betekenen en die bovenal maakt dat ik geloof dat ik iets kán betekenen.

Ik maakte er een playlist van, die je via Spotify kunt beluisteren (heb je dat niet, dan is youtube natuurlijk je vriend). Een nogal uiteenlopende mix, van jaren zestig protestsongs tot kleinkunst, recenter werk en een guilty pleasure uit musicalland. Ik kan best nog wel wat aanvulling gebruiken, dus  laat het me weten als jij nummers hebt die iets vergelijkbaars met je doen.

  1. Goed idee! Ik heb het ook met bepaalde nummers. Ik heb momenteel heel vaak het nummer ‘uprising’ van Muse in mijn hoofd. Geweldig nummer en nu actueler dan ooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.