Items die ik moeilijk fair kan vinden

Ik ben er van overtuigd dat er voor elke smaak, stijl, maat en budget eerlijke een duurzame kleding te vinden is. Zeker als je nieuwe fair fashion combineert met vintage en tweedehands kleding zijn de mogelijkheden eindeloos. Toch zijn er drie mode-items waarbij ik echt moeite heb om een variant te vinden die zowel aan mijn ethische als mijn esthetische eisen voldoet. 

  1. Zonnebrillen
    Hier ben ik altijd al kritisch op geweest. Een zonnebril moet gewoon echt heel mooi zijn, de juiste kleur hebben en goed staan. Zeker als je, zoals ik me heb voorgenomen, wilt investeren in een kwalitatief en tijdloos model. Er zijn wel steeds meer merken die duurzame en fair fashion zonnebrillen verkopen, dat klopt. Maar een groot deel daarvan is online te vinden en eigenlijk wil ik zonnebrillen gewoon passen. Ik heb nu één tweedehands zonnebril, maar de glazen zijn eigenlijk te klein om mijn ogen goed af te schermen en ik heb ook twijfels over de filterende werking van de glazen. Niet zo verantwoord dus. Hoog tijd voor iets nieuws, maar gevonden heb ik mijn bril nog niet.
  2. Mouwloze tops
    Shirts heb ik voldoende, maar in mijn kast ontbreekt nog een aantal mouwloze tops voor de echt zomerse dagen. Het liefst van een natuurlijk, duurzaam materiaal. Ik heb een groot deel van de tops van synthetische stofjes de deur uit gedaan, omdat ik er op hete dagen gewoon niet meer vrolijk van werd. Ik ben niet op zoek naar basic hemdjes, die zijn volop te vinden bij fair fashion merken. Daarnaast houd ik niet zo van shirts met een tekst erop. Ik zoek eigenlijk naar een printje dat ik niet snel zat raak of een beetje een bijzonder model. In vintage winkels kom ik vooral tops met mouwen tegen en op Marktplaats raak ik verstrikt in de vodjes. Ik ben zelf nu wel een mouwloze top aan het maken, maar voor ik op vakantie ga zoek ik eigenlijk nog minstens één andere. Ik overweeg ook om van een kringlooptop de mouwen af te knippen, maar daar heb ik nog geen kandidaat voor gevonden. Iemand nog een originele tip?
  3. Lingerie
    Iris schreef een uitgebreid artikel over fair trade lingerie met behoorlijk wat keus. Hoewel ik een aantal merken best mooi vind – en ik vind bh’s al extreem snel tuttig, lelijk of saai – zat er niet direct iets voor me tussen. Erg leuk, al die hippe bh’tjes en bralettes, maar die geven mij gewoon echt te weinig steun helaas. En ook hier geldt: ik wil eigenlijk gewoon met een hele stapel het pashokje induiken en flink doorpassen. Als een bh niet goed zit, kun je er net zo goed geen dragen. Voor bh’s maakte ik al één keer eerder een uitzondering op mijn fair koopbeleid, maar deze exemplaren van de Hema vielen binnen een halfjaar uit elkaar en daar baalde ik toch te erg van. Op dit moment heb ik nog maar één bh die echt lekker zit, goed past en niet uitgelubberd is. Wat zouden jullie doen: principes laten varen of vlijtig doorzoeken?