Items die ik moeilijk fair kan vinden

Ik ben er van overtuigd dat er voor elke smaak, stijl, maat en budget eerlijke een duurzame kleding te vinden is. Zeker als je nieuwe fair fashion combineert met vintage en tweedehands kleding zijn de mogelijkheden eindeloos. Toch zijn er drie mode-items waarbij ik echt moeite heb om een variant te vinden die zowel aan mijn ethische als mijn esthetische eisen voldoet. 

 1. Zonnebrillen
  Hier ben ik altijd al kritisch op geweest. Een zonnebril moet gewoon echt heel mooi zijn, de juiste kleur hebben en goed staan. Zeker als je, zoals ik me heb voorgenomen, wilt investeren in een kwalitatief en tijdloos model. Er zijn wel steeds meer merken die duurzame en fair fashion zonnebrillen verkopen, dat klopt. Maar een groot deel daarvan is online te vinden en eigenlijk wil ik zonnebrillen gewoon passen. Ik heb nu één tweedehands zonnebril, maar de glazen zijn eigenlijk te klein om mijn ogen goed af te schermen en ik heb ook twijfels over de filterende werking van de glazen. Niet zo verantwoord dus. Hoog tijd voor iets nieuws, maar gevonden heb ik mijn bril nog niet.
 2. Mouwloze tops
  Shirts heb ik voldoende, maar in mijn kast ontbreekt nog een aantal mouwloze tops voor de echt zomerse dagen. Het liefst van een natuurlijk, duurzaam materiaal. Ik heb een groot deel van de tops van synthetische stofjes de deur uit gedaan, omdat ik er op hete dagen gewoon niet meer vrolijk van werd. Ik ben niet op zoek naar basic hemdjes, die zijn volop te vinden bij fair fashion merken. Daarnaast houd ik niet zo van shirts met een tekst erop. Ik zoek eigenlijk naar een printje dat ik niet snel zat raak of een beetje een bijzonder model. In vintage winkels kom ik vooral tops met mouwen tegen en op Marktplaats raak ik verstrikt in de vodjes. Ik ben zelf nu wel een mouwloze top aan het maken, maar voor ik op vakantie ga zoek ik eigenlijk nog minstens één andere. Ik overweeg ook om van een kringlooptop de mouwen af te knippen, maar daar heb ik nog geen kandidaat voor gevonden. Iemand nog een originele tip?
 3. Lingerie
  Iris schreef een uitgebreid artikel over fair trade lingerie met behoorlijk wat keus. Hoewel ik een aantal merken best mooi vind – en ik vind bh’s al extreem snel tuttig, lelijk of saai – zat er niet direct iets voor me tussen. Erg leuk, al die hippe bh’tjes en bralettes, maar die geven mij gewoon echt te weinig steun helaas. En ook hier geldt: ik wil eigenlijk gewoon met een hele stapel het pashokje induiken en flink doorpassen. Als een bh niet goed zit, kun je er net zo goed geen dragen. Voor bh’s maakte ik al één keer eerder een uitzondering op mijn fair koopbeleid, maar deze exemplaren van de Hema vielen binnen een halfjaar uit elkaar en daar baalde ik toch te erg van. Op dit moment heb ik nog maar één bh die echt lekker zit, goed past en niet uitgelubberd is. Wat zouden jullie doen: principes laten varen of vlijtig doorzoeken?

 1. Op United Wardrobe zijn veel tweedehands zonnebrillen en topjes te vinden, dat kan je eens proberen? Alleen natuurlijk geen optie voor lingerie…:(

  1. Goeie! Ik heb laatst gefrustreerd door de spam mijn account verwijderd, maar ik ga het nog een kans geven (en alle emailnotificaties uitzetten).

 2. Leuk om te lezen wat jouw lastige dingen zijn. Ik heb een zonnebril van Dick Moby waar ik erg blij mee ben. Gekocht in een winkeltje in Amsterdam (kan de naam voor je opzoeken als je geïnteresseerd bent). Voor bh’s maak ik ook een uitzondering op m’n fair fashion-regels. Ik koop dan liever af en toe één bh waarvan ik weet dat ie goed zit en weer een hele tijd mee kan, al is het geen eerlijk merk. Dan weet ik in ieder geval dat ik er weinig hoef te kopen.

  1. Ik denk er inderdaad ook over om eens in Amsterdam bij Dick Moby te gaan kijken. Goed om te horen dat die van jou bevalt! Ze hebben volgens mij ook een eigen winkel daar, maar jij hebt ‘m dus ergens anders gekocht?

  1. Ja klopt, daar verwijs ik ook naar inderdaad. Dat is een mooi overzicht, maar helaas is het meeste wat ik daar mooi van vind niet zo steungevend en dat is wel wat ik zoek. Het liefst wil ik ook gewoon zelf passen in plaats van bestellen. Bh’s luisteren zo ontzettend nauw.

 3. Bij de Armed Angels sale zag ik pasgeleden een paar gestreepte hemdjes dacht ik..

 4. Pfoeeee, ja heel herkenbaar. Ik vind de zonnebrillen van Dick Moby echt fantastisch, maar toch wel wat prijzig (er staat er één op mijn wishlist van volgend jaar, dit jaar skip ik ‘m money-wise even :)). In vintagewinkeltjes kan ik doorgaans vrij goed slagen! Voor lingerie maak ik een uitzondering. Ik kan gewoon niks duurzaams en eerlijks vinden dat écht goed zit (inderdaad, al die slappe bralettes doen ook he-le-maal niks voor mij, helaas) en ik vind het nog belangrijker dat ik lekker in mijn vel zit qua lingerie, dan dat ik duurzaam bezig ben, maar me onzeker voel. Al hoop ik echt zóóó dat er binnenkort een duurzaam lingeriemerk opstaat en de perfecte opties voor ons gaat maken!

  1. Ik ga waarschijnlijk ook weer voor de lingerie-uitzondering. Ik heb een bh van Livera die al jaren mooi is en fijn zit, misschien dat ik daar weer kan slagen. Het helpt ook niet dat ik niet houd van superbasic, maar ook niet van zoetsappig. Er zit niet heel veel tussenin in de lingeriewereld. Ik hoop met je mee!

 5. Wat stom eigenlijk dat het zo lastig is om deze dingen fair te vinden! Vooral lingerie en mouwloze tops, zo moeilijk kan dat toch niet zijn om die fair te maken? Ik kan ook helemaal niks met die bralette niemendalletjes, helaas! Zijn die wel fair trouwens? Malou x

  1. Het helpt misschien ook niet mee dat ik kritischer en kritischer word. Als ik iets koop – zeker als het fair is en voor aardig wat centen – dan wil ik er ook jaren blij mee zijn. Met tweedehands ben ik wat makkelijker hoor, daar mag geëxperimenteerd worden. De merken die Iris noemt zijn volgens mij allemaal fair en duurzaam.

 6. Snap ik! Een zonnebril draag ik eigenlijk zo goed als nooit. Ik ben altijd bang dat ik er als een omgekeerde panda uit kom te zien. :’)
  Wat fair ondergoed betreft, moet ik nog steeds op zoek. Ik heb al een eeuwigheid geen ondergoed meer gekocht, maar dat betekent wel dat mijn bh’s beginnen te verslijten…

  1. Ik zit precies op hetzelfde punt in mijn bh-cyclus, haha. Wat zonnebrillen betreft: bruin word ik toch niet echt (hooguit rood), dus bij mij is de pandakans zo groot niet.

 7. Zonnebrillen zelfde probleem bij deze 2 dames 😉 Willen beide sowieso passen en daarnaast moet het niet zoveel kosten want doorgaans is de bril binnen een zomer of kapot of kwijtgeraakt.
  Ondergoed: 1 van ons kan qua maat prima in de bralettes dus die boft. De ander heeft daarvoor een te grote cup en wil ondersteuning. Sowieso willen we beide passen. Lukt het niet fair & eco dan valt dat automatisch in onze 20% categorie. 80% goed doen en de rest mag dan bij een reguliere winkel (voor BH’s lees: Marks & Spencer).
  Verder zocht ik ook mouwloze tops deze zomer. Ik heb deze gekocht (fijn stofje) http://shop.skunkfunk.com/ue/women/hamabost.html, vond een tweedehands hippie-achtig mouwloos ding in Roemenië. Echt leuke met prints vond ik lastig. Succes!

  1. Ook een mooie regel waardoor je je niet schuldig hoeft te voelen. Als je iets niet kan vinden naar je maatstaven en toch nodig hebt, kun je beter voor iets goeds gaan dat je echt lang en met plezier kunt gebruiken, helemaal mee eens. Ik wil sowieso voor een goede kwaliteit bh gaan, die les heb ik wel geleerd.

 8. Ik vind naast lingerie ook bikini’s en zwempakken lastig! Die duurzame merken zijn of ontzettend duur, niet mijn smaak en ik wil het kunnen passen inderdaad.

  1. Dat is ook een lastige inderdaad! Ik heb er ooit wel naar gezocht voor een post en werd er ook niet direct blij van. Deze was een beetje naar de achtergrond verdwenen omdat ik nog een goed badpak heb gelukkig, al is het er dan een van voor ik fair fashion kocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.