Hoera! Één jaar fair fashion en wat ik daarvan opstak

Woehoe, feestje! Ik besloot een jaar geleden om alleen nog eerlijke kleding te kopen en ik heb het volgehouden zonder diepongelukkig te worden, failliet te gaan of in lompen te lopen. Niet gek toch? Om dat te vieren, eet ik vandaag een taartje en vertel je wat ik het afgelopen jaar leerde.

dscn8750

Eerlijk is ingewikkeld
Bij eerlijke kleding dacht ik toen ik begon voornamelijk aan de mensen die de kleding maken: grondstoffen verbouwen, weven, naaien, verven, enzovoort. Al snel kwam ik erachter dat dat niet het complete plaatje is. Want hoe zit het eigenlijk met het milieu? Hoe eerlijk is het om 10.000 liter water voor een nieuwe spijkerbroek te gebruiken? Of om een koe van z’n vel te ontdoen voor een paar schoenen? Ik zeg niet dat ik overal al uit ben, maar probeer in elk geval de duurzame kant van het verhaal steeds meer te betrekken in mijn keuzes. Dat gaat redelijk automatisch omdat ik een tweedehandsfanaat ben. Da’s trouwens best handig, want een studentenbudget en eerlijk kopen gaan niet per se samen. Hoewel alles goed doen bijna onmogelijk is, ben ik er van overtuigd dat elke stap bijdraagt aan verandering.

Er is genoeg
Na een maand of vier volledig in het duister te hebben getast, begon ik maar een blog om orde op zaken te stellen in mijn hoofd en mijn kast. Er ging een wereld van mooie kledinginitiatieven voor me open. Nog elke dag ontdek ik – vaak via medebloggers – nieuwe, inspirerende merken die het goed met de wereld en al haar bewoners voorhebben. Van dat-ga-en-kan-ik-nooit-neerleggen-voor-een-jas tot verrassend betaalbare alternatieven. Je moet ze alleen even weten te vinden en daar draag ik hier graag mijn ministeentje aan bij.

Ik heb genoeg
Iets wat ik echt niet bedacht had van te voren (noem me naïef): je kunt nog zoveel verantwoorde spullen aanschaffen, echt duurzaam ben je pas als je mínder gaat aanschaffen. Wat ik nu van harte probeer te doen. Dat gaat dan wél weer erg goed samen met een studentenbudget en met het feit dat eerlijk gemaakte kleding vaak van stukken betere kwaliteit is. Moet je alleen nog zorgvuldig leren kiezen, iets waar ik steeds geoefender in word.

Verantwoord is verslavend
Toen ik ging nadenken en lezen over mijn kledingconsumptie, werd ik automatisch meegesleurd in duurzaamheid en eerlijkheid op andere gebieden. Wederom de schuld van die verduveld inspirerende medebloggers, die naast hun duurzaam winkelbeleid ook nog vega/vegan eten, geen plastic gebruiken, überhaupt geen afval produceren, hun eigen energie opwekken of maar 50 dingen bezitten. Probeer je daar maar eens aan te onttrekken. Ik voel absoluut niet de noodzaak hen te overtreffen of me zelfs maar aan hen te meten, maar het voelt nu eenmaal een beetje gek om moeilijk te doen over een paar H&M-sokken en vervolgens je mandje bij de Action vol te gooien met zogenaamd rustieke ‘Home is where the heart is’- borden die een een vergelijkbare fabriek in elkaar gezet zijn (wat ik natuurlijk altijd fanatiek deed). Zo probeer ik regelmatig iets nieuws – van minder plastic tot minder dierlijke producten tot minder van alles – en probeer ik vol te houden wat bij me past. En dat bevalt prima.

‘Falen’ is niet erg
Sommige dingen lukken gewoon niet. Ik kan nog nergens mooie, fijne, eerlijke lingerie vinden en wandelschoenen heb ik ook ‘oneerlijk’ aangeschaft. Is dat erg? Moah. Natuurlijk vind ik het ergens wel naar dat voor mijn bh nog altijd iemand (of waarschijnlijker: vele mensen) in een sweatshop heeft zitten ploeteren, maar als zo’n ding niet goed zit, kun je er net zo goed geen dragen. Door naar een alternatief te zoeken, heb ik mijn aankoop in elk geval al beter doordacht dan dat ik anders zou doen, waardoor ik er langer plezier van zal hebben. En natuurlijk blijf ik zoeken tot ik een bevredigende oplossing vind.

Ik wil niet meer terug
Mijn eerlijke kledingmissie was sowieso al niet bedoeld als een tijdelijk experiment, maar als een definitieve omslag. Maar nu, na een jaar, kan ik vol overgave zeggen dat ik niet meer anders zou willen. Ondanks dat ik af en toe best in strijd ben met mezelf: moet ik nou die eerlijk gemaakte schoenen wel uit Spanje laten overvliegen? Waar kan ik nog over schrijven als ik tegelijk zo min mogelijk koop? En vinden mensen me niet te prekerig? Ik mis ‘gewoon’ winkelen eigenlijk niet meer en als ik me dat realiseer, geeft het me een fijn gevoel. Ik ben trots op mezelf als ik een zorgvuldige afweging heb gemaakt, zelfs als het perfecte resultaat er misschien niet tussen zit. En ik vind het geweldig als mensen een keer een andere keuze maken door iets wat ik geschreven heb. Mijn zoektocht is nog niet ten einde, maar de richting voelt goed (en dat zegt wel iets voor iemand met het oriëntatievermogen van een postduif met een hersenschudding).

 1. Inderdaad reden voor een feestje! Proficiat, Hermien 🙂

  Een tip voor eerlijke lingerie in biokatoen: Comazo Earth.
  Zelf koop ik mijn slips bij meerdanmooi.be. Beha’s vind ik lastig om online te kopen, dus toen we afgelopen zomer op vakantie waren in Duitsland, heb ik 4 beha’s (zo kan ik even voort…) gekocht bij de plaatselijke Comazowinkel (in Baden-Württemberg en Beieren zijn er veel winkels). Een tip dus voor mensen die wel eens in Zuid-Duitsland komen. Ik ben zelf alleszins heel tevreden over dit merk 🙂

  1. Dank voor de goede tip! Ik zie warempel een aantal bh’s die ik erg mooi vind. Ik ben echt extreem kritisch, vind alles al snel te basic of juist te tuttig en dan moet het ook nog mooi en lekker zitten. Ik houd deze in gedachten voor het geval dat ik een keer die kant op ga!

 2. Dat is een mooie opsomming van de fair fashion struggles en gedachten! Ik ervaar zo’n beetje hetzelfde. Ik probeer ook duurzaam en ethisch te winkelen en leven, en vaak lukt dat wel goed. En als het eens ‘oneerlijk’ is, kies ik voor een kwalitatief merk, dat het op zijn minst lang meegaat.

  1. Leuk dat je je erin herkent! Uiteindelijk kun je maar het beste voor een kwalitatief stuk gaan dat je met heel veel plezier langere tijd zult dragen, dat is dan de meest duurzame oplossing. Een duurzaam geval dat achterin je kast belandt, daar is niks duurzaams meer aan.

 3. Leuke en eerlijke blog! Herkenbaar van die wandelschoenen. Kan ik ook geen duurzaam exemplaar van vinden. Gelukkig gaan ze lang mee. Dat maakt ze weer een beetje duurzamer.

  1. Een extra motivatie om ze vaak uit de kast te trekken! Ik ben echt een wandelaar-light, maar heb nu alweer zin om een mooi gebied te verkennen op vakantie.

 4. Leuk geschreven weer (hou van jouw schrijfstijl!). Bij mij begint het bij vega eten en ineens zie ik iedereen ook duurzaam doen, met een moestuin en alles herbruiken, dus ik begrijp wat je bedoelt. Sindsdien ben ik ook steeds meer gaan nadenken over duurzaamheid. Want ja ik shop ook gewoon bij de H&M, gooi ook eten weg terwijl het nog goed is én scheidt soms geen afval (I KNOW!). Maar dat je er al mee bezig bent is toch al awesome. Ik ben nu bezig met het veganisen van mijn kleding en man man man wat lastig. Dus mega fijn dat er dan iemand is (jij!) die daarover blogt, want daar steek ik veel van op. Wat mij vooral opvalt is dat fair fashion enorm duur is! Of fast fashion is niet normaal goedkoop. Dat is voor mij, als arme student en gat in de hand, echt een nadeel. Maar daardoor koop ik wel minder, dus dat is weer goed voor het milieu, de wereld en portemonnee. Ik blijf je blog dus lekker volgen voor leuke nieuwe adresjes en tips. Maar als je nog een leuke goedkope, duurzame, vegan winkel weet: let me know!

  1. Grappig dat het bij jou precies andersom gaat, van eten naar kleding en andere dingen. Ik denk inderdaad dat fast fashion niet normaal goedkoop is. Daarbij komt dat fair fashion gemiddeld voor hogere kwaliteit gaat (want duurzaam), kleinere oplages heeft en zich deels ook echt op het luxe segment richt. Daarom ben ik zo blij met tweedehands, iets wat ik altijd al graag kocht maar wat nu echt mijn redding is, want ook ik leef op een studentenbudget. Als je vegan wil, maakt dat het natuurlijk nog nét weer een stukje ingewikkelder, maar ook op dat gebied valt gelukkig steeds meer te kiezen. Je hoeft niet alles in één keer goed te doen, maar alles begint met bewustzijn. Vier je successen, want je bent ontzettend goed bezig en zorg dat het te doen blijft voor jezelf!

 5. Wieee, gefeliciteerd! Supergoed man, helaas doe ik het je (nog?) niet na. Ik heb niet zoveel te zeggen, mijn woorden zijn op vandaag, maar wilde eigenlijk dit gewoon even delen: https://www.youtube.com/watch?v=XCsGLWrfE4Y Een heeele toffe docu over fast fashion etcetera. Misschien heb je hem al gezien, maar ik vond ‘m zeker de moeite waard! Liefs!

  1. Wat een leuke tip, ik kende ‘m nog niet! Ga zeker tijd maken om ‘m te kijken, dankjewel.

 6. En? Hoe was je taartje? Superleuk om je terugblik op afgelopen jaar te lezen! En ik herken veel in je zoektocht. Van het besef dat je nog zo je best kan doen om goed te kopen, maar dat niet kopen altijd nog veel beter is (het klinkt zo logisch, maar voor mij was het echt een aha-erlebnis toen ik me dat begon te realiseren). Tot de constatering dat verantwoord verslavend is en de struggles over te prekerig zijn, maar tegelijkertijd je verhaal kwijt willen. Ik merk zelf ook dat hoe meer ik mij in bepaalde (duurzame) onderwerpen verdiep, hoe vaker ik in conflict met mezelf komt als het gaat om keuzes die je daarin moet maken of gemaakt hebt. In elk geval: nog genoeg onderwerpen om uit te zoeken en manieren om een weg daarin te vinden (dus ook genoeg stof voor je blog ;)).

  1. Heerlijk hoor! Wat leuk dat je het zo herkent. Zo staan we er niet alleen voor en kunnen we een hoop van elkaar opsteken! Elk conflict – ja het zijn er veel he? – kan weer leiden tot een betere, bewustere keuze, dat is het mooie ervan.

 7. Wat een leuke blogpost! Heel herkenbare afwegingen en twijfels. En deze ben ik het helemaal mee eens: ‘je kunt nog zoveel verantwoorde spullen aanschaffen, echt duurzaam ben je pas als je mínder gaat aanschaffen.’

  1. Leuk dat je je erin kunt vinden Marieke! Gelukkig laat mijn budget niet onbeperkt winkelen toe, dat is een fijn hulpmiddel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.