Fair fashion merk : Jan ’n June

Het Duitse fair fashion merk Jan ’n June maakt kleding om van te houden. Niet alleen qua stijl, maar ook qua moraal. Ze maken elegante, tijdloze stukken en zijn heel transparant over hoe ze dat doen. Wel zo fijn als je, net als ik, graag zelf bepaalt waar je aan bijdraagt met je kledingaankopen. 

Briza Top White – 56 euro (sale)

Tijdloos

Verantwoorde kleding maken die simpelweg cool en sexy is, dat is de missie van Jan ’n June. Een die ze met verve volbrengen. De collecties zijn erg tijdloos, met hier en daar een trendy uitschieter, zoals de set met botanische print, iets wat wel erg van nu is. De meeste kledingstukken hebben effen, neutralere kleuren, waardoor ze goed te combineren zijn en lang mee kunnen. Verder zijn op dit moment eigenlijk alleen nog gestreepte stukken in de webshop te vinden. Het zijn de details die meer uitgesproken zijn: een silhouet, een uitsnede, een voering. Dat is iets waar ik erg van houd in kleding.

Dat de collecties van Jan ’n June niet eindeloos groot zijn, spreekt me ook wel aan. Liever een paar mooie stukken dan een overdaad aan keuzes is iets wat ik zelf ik mijn kast probeer toe te passen. Dat geeft een mooi tegenwicht aan de overdaad van de mode-industrie. Je ziet een aantal varianten op hetzelfde thema terugkomen: een top in zowel zwart als wit of de opvallende mouwen die zowel een blouse als een rok sieren. Als het een mooi ontwerp is, waarom niet?

Shorts Holly Jungle – 56 euro (sale)

Transparantie

Wat me nog het meest bevalt aan Jan ’n June, is de openheid over het maken van de kleding. Bij elk kledingstuk kun je precies zien waar de verschillende stappen in het productieproces hebben plaatsgevonden en welke keurmerken en standaarden daarvoor worden aangehouden. Echt een voorbeeld veel andere kledingmerken, zelfs de eerlijke. Het is gewoon heel prettig om al die informatie overzichtelijk bij elkaar te hebben. Dat maakt het bovendien eenvoudiger om eventuele aanvullende vragen te stellen. Ook veganisten wordt het makkelijk gemaakt: op diervrije kleding kun je gewoon selecteren.

Parka Avignon Nude – 161 euro (sale)

Culotte Tulipa Striped – 90 euro

 

Shorts Dice Light Blue – 70 euro

 

De afbeeldingen zijn eigendom van Jan ’n June.