De Slow Fashion Summer zit erop! Gehaald of gefaald?

Een zomer lang geen nieuwe kleding kopen, hooguit tweedehands, lenen of ruilen. Dat was in het kort de Slow Fashion Summer waar ik me de afgelopen maanden aan verbonden heb. Vrijdag zaten de drie maanden zonder het kopen van nieuwe kleding erop. Wie hoopt op verhalen over trillende handjes, klapperende creditcards en hallucinaties over pashokjes en de geur van nieuwe schoenen, moet ik helaas teleurstellen. Het ging eigenlijk reuzesoepel! Ik heb de uitdaging doorstaan en geen nieuwe kleding gekocht. Tweedehandsjes wel trouwens! Daarvan laat ik er meteen een paar zien.

Zwart top – Kledingruil

Hoogtepunten

Een van de hoogtepunten was de supergezellige kledingruil die ik met een vriendin bij mij thuis organiseerde, als prachtige aftrap van deze zomerse uitdaging. Ik heb een paar leuke stukken opgedaan om mee te experimenteren en ik kan met trots vertellen dat ik ze inmiddels allemaal met veel plezier gedragen heb.

Ik ben ook blij dat ik de afgelopen maanden voornamelijk heel tevreden ben geweest met mijn kledingkast, ondanks de ietwat ongebruikelijke temperaturen die we deze zomer doorstaan hebben. Ik werd er vooral creatief van: knipte een van mijn minder vaak gedragen jeans af tot shorts en kortte ook een blouse in. Opeens werden het weer veel gedragen items!

Een laatste hoogtepuntje was het grote artikel over duurzame kleding dat gedragen geplaatst werd in de lokale krant – het Leidsch Dagblad – naar aanleiding van de Slow Fashion Summer. Ik werd daarvoor geïnterviewd en kreeg er zoveel leuke reacties op! Geweldig dat ook op lokaal niveau aandacht aan dit voor mij – en de wereld – zo belangrijke onderwerp werd besteed en heel leuk om te lezen welke andere meiden in mijn eigen stad hier ook mee bezig zijn.

Oranje gebreide top – Kleretoko // Rotan tasje – Kleretoko

Moeilijkheden

Ik ben niet echt in de problemen gekomen. Had ik ook niet heel erg verwacht, het is voor mij immers al behoorlijk normaal om vooral tweedehands te kopen. Zo’n 70 procent van mijn kleding en schoenen zijn al tweedehands en ik verwacht dat dit percentage alleen nog maar zal toenemen. Ik heb mijn vaste adresjes waar ik altijd goed kan slagen (welke dat zijn, lees je hier) en ik ontdek alleen maar meer fijne vintage en tweedehands winkels, in de stad en op het web.

Ik ben wel toe aan een nieuwe panty, maar door het mooie weer was dat eigenlijk pas afgelopen maand een puntje. De enige misser die ik kon ontdekken was de kattenbroche die ik kocht na ontvangst van mijn eerste salaris op mijn nieuwe werk. Een lokaal product gemaakt door de mega-getalenteerde Hiervandaan. Ik bedacht me pas een paar dagen na de aankoop dat dit misschien ook wel onder ‘nieuwe mode-aankopen’ viel. Ach, het is niet anders en sieraden koop ik echt zelden. Voor mij persoonlijk vallen die niet echt onder de fast fashion, zeker nu ik tegenwoordig op de herkomst let.

In mijn hoofd ben ik trouwens af en toe wel bezig geweest met nieuwe kleding. Niet omdat ik zelf nou zo hebberig werd. Voor mijn blog wilde ik toch ook de mooie eerlijke merken en collecties die ik tegenkwam blijven delen. Maar de hoofdmoot van mijn blogposts ging over tweedehands alternatieven! Tweedehands kleding dragen is nu eenmaal de meest duurzame omgang met mode die je kan hebben. Je verlengt het leven van een kledingstuk en hoeft bovendien geen nieuwe grondstoffen en energie te verbruiken om je leuk te kleden. Ik vind het echt niet erg om af en toe iets nieuws te kopen – eerlijke merken steunen vind ik ook belangrijk- maar in theorie zou ik me ook volledig tweedehands kunnen kleden, daar ben ik inmiddels van overtuigd. Ondergoed daar gelaten, hoor!

 

Bloemetjesjurk – Terre des Hommes (Gouda) //Suède jasje – Vintage Curators (Haarlem)

Nog een keer!

De drie maanden zijn voorbij gevlogen en echt moeilijk heb ik het dus niet gehad. Toch was het een waardevolle ervaring. Het is gewoon een geweldig idee dat ik met meer dan 2600 mensen een verschil heb kunnen maken in CO2-uitstoot en waterverbruik, maar voorál in mentaliteit. Er was een actieve facebookgroep waarin mensen elkaar hielpen met oplossingen voor dingen waar ze tegenaan liepen. Er werden kledingruils georganiseerd, kleding werd doorgegeven en mensen sloegen aan het repareren en zelf maken. Geweldig toch? Ik heb in de wandelgangen (bij de NOS, om precies te zijn) vernomen dat de Slow Fashion Summer volgend jaar een nóg grotere happening met nog meer mensen moet worden. Ik kan eigenlijk niet wachten!

 

 1. Ik heb niet meegedaan, maar ik heb het wel gehaald 😀 Heb niet één kledingstuk gekocht, behalve ondergoed. Dat koop ik maar niet tweedehands, overigens wel “fair”.

  1. Ha wat goed! Onderbroeken kan ik fair prima vinden, goede bh’s helaas nog niet bij de bekende fair merken. Maar ik heb laatst goede adviezen gekregen van iemand en die ga ik snel delen!

  1. Ah dankje, ik kreeg echt even de geest met aanpassingen en andere manieren om mijn kleding te dragen. Dat scheelt zoveel in tevredenheid en aankoopdrang!

 2. Was ook er ook eentje van de 2625 :-). Heb het wel heel even moeilijk gehad hoor. Op vakantie welteverstaan. Zulke leuke sieraden. Maar niet gedaan. Dus ook gehaald en niet gefaald. Bovenal vond ik het leuk. Een fb-ruil-groep opgericht (die jammergenoeg niet loopt), voor de eerste keer meegedaan aan de 10×10-challenge (naar jouw idee) en meegedaan aan de #sharechain op Instagram. Hoog zomer heb ik mezelf getrakteerd op twee tweedehands sjaaltjes (voor later) van Becksondergaard via Marktplaats. En als ‘beloning’ gaf ik mezelf afgelopen zondag een vintage topje via Little Vintage Shop (ook zeer bekend voor jou ;-).. Volgend jaar weer? Moet er even over nadenken maar waarschijnlijk wel!

  1. Wat goed dat je de moeilijke momenten doorstaan hebt! Je hebt optimaal gebruik gemaakt van deze drie maanden, zo te horen. En geweldig dag je Becksondergaard op Marktplaats hebt gevonden!

 3. Hihi, ik zag die titel en dacht het zou toch zeker niet dat Hermien gefaald heeft? Jij bent inmiddels al een ervaringsdeskundige! Het verbaast me dus niet echt dat het een eitje voor je was. Ik vond het ook niet echt lastig, maar vond het wel een fijne stok achter de deur en het was erg leuk dat er zoveel enthousiaste mensen meededen. Intussen heb ik mooi de tijd genomen om te bedenken wat ik in de toekomst allemaal wel en niet wil gaan dragen en ben van plan om de tijd te nemen om dat tweedehands te gaan vinden 🙂

  1. Ik heb jouw verhaal ook gelezen, zo leuk! Ga je nog meer delen over je kledingkeuzes en -inzichten?

 4. Zonder van de SFS te weten heb ik het gehaald! Ergens in het voorjaar heb ik besloten geen nieuwe kleding meer te kopen.
  De ideale winterjas is inmiddels ook gevonden. Via marktplaats, na een uitgebreide uitwisseling over de maten en een verkoopster die ook zat te duimen dat het goed zou passen. Zo leuk is dat.
  Ik heb nog maar 1 dilemma: de superaardige kledingwinkel-eigenaar die ik een warm hart toedraag. Er zijn 2 winkels waar ik voorheen zo ontzettend goed geholpen werd dat ik het vervelend vindt om ze links te laten liggen. Zelfstandigen met een kleine zaak en fantastische service. Hmm… Wat zou jij (of jullie) doen.

  1. Wat ben je goed op dreef! Ik snap je dilemma goed hoor. Dat is ook een van de redenen waarom ik af en toe een nieuw kledingstuk wil kopen: ik vind het heel belangrijk om eerlijke merken en fair fashion winkels te steunen. Ik denk niet dag je je schuldig hoeft te voelen als je een doordachte nieuwe aankoop doet bij een ondernemer die je waardeert hoor! Zeker als je er lang mee doet en veel plezier aan beleeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.