De luxe van minder keuze

Het is één van de onverwachte onverwachte effecten van eerlijk en duurzaam proberen te kopen: minder keuze hebben. Wat een bevrijding!

Grappig genoeg was ik in de eerste maanden van mijn fair fashion-avontuur (nu bijna 4 jaar geleden) juist bang voor minder keuze. Géén keuze zelfs: ik dacht dat ik naast tweedehands aankopen nu wel nooit meer een echt leuk kledingstuk zou kunnen aanschaffen.

Foto: Iris Zaagman Fotografie

Keuzestress

Angst voor te weinig keuze, terwijl kiezen voor mij juist altijd een moeizaam punt is geweest: naar de speelgoedwinkel ging ik vroeger gerust drie keer terug voor ik mijn 5 euro/10 gulden (ja, ik ben van die tijd) aan cadeaubonnen uitgaf. Als ik geen lijstje maak, kan ik uren doen over mijn boodschappen uit pure keuzestress. En laatst ben ik vijf winkels in geweest voor een plantenspuit en zonder zo’n ding huiswaarts gekeerd.

De keuze is minder reuze

Ja, als je eerlijk en duurzaam wilt kopen, is het aanbod minder groot. En dat heeft zo zijn voordelen: tegenwoordig hoef ik geen winkelstraten meer af te struinen, want in het merendeel van de winkels verkopen ze niet wat ik wil hebben. Qua kleding ben ik zo klaar: ik weet in welke winkels ik terecht kan voor tweedehands kleding naar mijn smaak. Waar ik fijn, eerlijk ondergoed kan kopen. En in welke webshops en winkels ik merken kan vinden die passen bij mijn stijl én mijn waarden.

Nog een voordeel: twijfelen mag nu! Ik sta mezelf gerust toe om maanden na te denken over een aankoop. Dat maakt de aanschaf van een kledingstuk alleen maar extra bewust. En als dat ene stuk er niet meer is? Jammer dan, er komt wel weer een keer iets anders langs. De druk is van de ketel en dat is een enorm prettige gewaarwording. Minder willen geeft rust en ruimte in je hoofd.

Tóch nog te kiezen

Stiekem zit er wel een keerzijde aan die principes van me. Soms geven ze me als nog stress. Dat komt dan met name omdat mijn principes niet altijd volledig samenkomen in één product. Of doordat ik simpelweg niet weet wat ‘de betere keuze’ nou eigenlijk is.

Mijn oplossing? Principes prioriteren. Liever eerlijk of liever duurzaam? Liever bio of liever lokaal? Liever fair trade of liever zonder plastic? Liever vegan of liever palmolievrij? Liever tweedehands of een natuurlijk materiaal?

Ik heb mijn prioriteiten op een rijtje en dat geeft me houvast bij dagelijkse beslissingen. Soms vind je misschien iets wat aan al je wensen voldoet, maar anders hoef je het denkwerk in elk geval niet meer ter plekke te verrichten. Dat scheelt tijd en ook frustraties.

Keuzevrijheid

Aan de ene kant hoef ik minder te kiezen, anderzijds voelt het alsof ik voor mezelf een enorme keuzevrijheid heb gecreëerd. Ik kán namelijk kiezen voor wat ik belangrijk vind en dat doe ik ook. Mijn geld gaat naar zaken die me aanstaan en dat zie ik als een manier om te investeren in een wereld zoals ik die graag zou zien.

Zelfs als mijn keuzes geen ‘perfecte’ keuzes zijn – als die al bestaan – zijn het mijn keuzes, die ik kan beredeneren, waar ik voor uit kan komen en waar ik trots op ben.

Misschien zijn het niet de beste keuzes, misschien zijn het niet de jouwe. Maar veroordelen heeft niet zoveel zin. Van elkaar leren over alle mogelijkheden tot groener leven wel. Laten we onze keuzes vieren door ze te delen. Zo laten we zien dat iedereen iets te kiezen heeft. En dat alleen al is een feestje waard.

  1. Jaa dat heb ik ook! Eindelijk ben ik niet meer de traagste beslisser aan tafel.

  2. Inderdaad, vooral qua eten vind ik die “beperkte” keuzevrijheid juist prettig. De energie die ik anders kwijt zou zijn aan wikken en wegen, steek ik liever in een goed gesprek of in de bereiding. (Ik heb een abonnement op Boerschappen, dus ook mijn boodschappen zijn minder vrij dan die van iemand die alles bij de (super)markt haalt.)

   Qua kleding merk ik dat ik het nog steeds moeilijk vind om kleding te vinden die én duurzaam én betaalbaar is, én qua stijl & kleur bij mij past, én die ik kan passen. (Ik hou niet van online winkelen.) Dus daar ervaar ik het minder keuze hebben nog niet echt als een luxe.

   1. Misschien is tweedehands kopen meer jouw stijl? Daar zijn ook heel veel ‘offline’ mogelijkheden en de keuze aan maten en stijlen is ook groter. Je zou ook online op bijvoorbeeld Marktplaats kunnen snuffelen en dan zoeken op wat in de buurt te vinden is, zodat je welt kunt kijken en passen. Of een kledingruil? Dat is ook erg leuk!

 1. Je kan het leven zoveel makkelijker maken door je keuzes te beperken. En als je daar zelf helemaal achter staat, is dat toch de perfecte beslissing voor jou. Wat een ander daar van vindt zou er niet toe moeten doen, hoewel we in een samenleving schijnen te leven waar de mening van andere als belangrijk wordt gezien. Zo te horen weet jij goed wat je wil, en heb ik enorm veel recept ervoor dat je die keuzes durft te maken zonder je te laten beïnvloeden door anderen. Ga zo door Hermien!

  1. Dank voor je lieve woorden! Gelukkig ervaar ik in het algemeen vooral steun en weinig onaardigheid over mijn keuzes. Ik probeer ook nooit te oordelen over andermans afwegingen, waar je alleen maar de zichtbare uitwerking van ziet en niet wat erachter zit. Met bewondering, steun en motivatie bereik je altijd meer dan met kritiek, daar ben ik van overtuigd.

 2. Wat heb je dit goed verwoord! Ik merk het zelf ook op bv. proefdiervrij vlak. Er vallen zó veel dingen af en dat creëert ontzettend veel rust.

  1. Het werkt inderdaad voor – al dan niet groene – principes op alle vlakken! Als je eenmaal weet wat je wilt, wordt het uiteindelijk makkelijker kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.