Daag jezelf uit: een maand niets nieuws kopen

Hmm nieuwe dingen. Stiekem houd ik er best wel van. De geur van een versgeprint boek, het gevoel van schoenen die je voor het eerst aanhebt. Paolo Nutini heeft eigenlijk best wel gelijk als hij zingt ‘Hey. I put my new shoes on and suddenly everything is right’ (gratis nostalgische clip). Maar ik ben me ook bewust van de alternatieven: oude boeken ruiken minstens zo lekker en ook tweedehands schoenen kunnen het ‘ik kan de wereld aan’-gevoel geven. Want man, wat heb ik eigenlijk al veel. En wat zijn er nog ontzettend veel ongebruikte en ondergewaardeerde spullen op de wereld die we eerst maar eens moeten opgebruiken.

Buy Nothing New-maand: een maand niets nieuws kopen

Het ene moment zit ik er bovenop als ik iets nodig heb (of gewoon wil hebben): ik zoek eerst naar tweedehands, probeer het te lenen en vraag me af of ik wel wel echt hoef te hebben. Maar er  zijn ook periodes dat dat een beetje wegzakt. Met de verhuizing is er een hoop geld uit- en best wel wat nieuws ingegaan, hoewel we de meeste spullen gewoon hebben meegenomen en  ook regelmatig voor tweedehands zijn gegaan (hier kun je lezen hoe de verhoudingen ongeveer lagen).

Ik geniet elke dag van ons huis, de ruimte en de opgeruimdheid en heb helemaal niet de behoefte om het voller te stouwen, maar er blijven verleidingen als planten, boeken en lp’s op de loer liggen. Daarom ben in ik blij dat er binnenkort weer een Buy Nothing New Month georganiseerd wordt!

Crowdacting: zo werkt het

Van 8 jui tot 8 juli word ik (en jij dus ook!) uitgedaagd om een maand niets nieuws te kopen. Je vindt de actie op CollAction, een platform dat ik zelf nog helemaal niet kende. Je kunt hier aan crowdacting doen. In plaats een zoektocht naar financiële middelen, zoals bij crowdfunding het geval is, zoeken initiatiefnemers hier naar mensen die hun ideeën met daden willen ondersteunen. Heel tof!

Dat betekent wel dat jullie bijval hard nodig is: net als bij  crowdfundings-acties gaat het initiatief alleen door als voldoende mensen het steunen. De organisatie mikt op 250 deelnemers en de teller staat nu op 75, dus er zijn nog wel wat inschrijvingen nodig.

Natuurlijk kun je op elk moment zelf besluiten om een tijdje niets nieuws te kopen, maar nu meedoen is wel zo leuk.

Redenen om mee te doen aan deze Buy Nothing New Month

  1. Je hebt een stok achter de deur om het ook echt te doen
  2. Als je wilt, kun je ervaringen uitwisselen met andere niet-kopers via de facebookpagina
  3. Je ontvangt wekelijks een nieuwsbrief met tips & tricks, dat maakt het sowieso makkelijker
  4. Ook ondergetekende gaat haar bijdrage daaraan leveren in de vorm van blogposts
  5. De organisatie stuurt een one-pager naar Mark Rutte met het verzoek om geen belasting meer te heffen op reparaties (zoals in Zweden ook het geval is). Hoera voor de doorgeefmaatschappij!
  6. Op de laatste dag, 8 juli, wordt een geweldig leuk ruilfeestje georganiseerd waar je uiteraard voor wordt uitgenodigd
  7. In de zomer heb je toch wel iets beters te doen dan rondhangen in (web)winkels, toch?
  8. Je houdt meer geld over voor ijsjes en terrasjes! Ruilen, lenen, huren, tweedehands kopen, het is allemaal goedkoper of zelfs gratis.

Kortom: ik zie geen enkele reden om je niet even op meedoen te klikken en je in te schrijven voor de Buy Nothing New Month. Ik wil zo graag dat het doorgaat! Ben jij erbij?