Being thrifty & nifty: een recept voor een duurzamer leven

‘Being thrifty & nifty’ zag ik laatst langskomen in iemands profiel – sorry ik weet niet meer bij wie – op Instagram. Zuinig en handig zijn. Het zijn twee eigenschappen die naar mijn idee wat weinig aan bod komen als het om duurzaamheid gaat. Ze zijn misschien niet zo glamoureus en fotogeniek als het kopen van mooie, duurzame spullen of het extreem minimaliseren van je bezittingen, maar minstens zo waardevol.

Een beetje meer waardering

Zuinigheid heeft eigenlijk een vrij slecht imago. We associëren het met gierigheid, benepenheid, één koekje bij de koffie en verder weinig gezelligs. Zonde, want zuinigheid draait niet om het uitgeven van zo min mogelijk geld – al kan dat een leuke bijkomstigheid zijn – maar om zorgzaamheid en waardering voor wat je bezit. Dat wat je hebt koesteren zodat het zo lang mogelijk mee gaat.

Handigheid, met name in combinatie met creativiteit, wordt in onze maatschappij nog wel gewaardeerd. Denk maar aan de talloze DIY-ideeën op Pinterest en Instagram. Toch is ook de handigheid is in ons leven regelmatig in het geding. We werken steeds minder met onze handen en steeds meer met ons hoofd. Op school heb ik nog net geleerd een band te plakken (al was mijn vader de techniekleraar voor), maar leren breien of een sok stoppen was er niet meer bij. In een tijd waar nieuw kopen vaak goedkoper en makkelijker is dan repareren, is de keuze snel gemaakt.

Oefening baart kunst

Toch kan het van nut zijn om weer wat vaardigheden in onze achterzak te hebben. Met een beetje zuinigheid en handigheid hoeven we veel minder weg te gooien. We geven wat kapot is of nog weinig waarde heeft gewoon een nieuwe kans!  Hoe langer je met je spullen doet, hoe duurzamer, in het algemeen. En moeilijk hoeft dat niet te zijn. Zuinig en handig in het leven staan maakt dat je de waarde van wat je bezit meer zal inzien en dat bovendien optimaal kunt benutten.

Wat geldt in het klein, geldt ook voor de aarde in het groot: daar hebben we er maar één van en de capaciteiten zijn beperkt. Hoewel we met zijn allen consumeren alsof er geen eind aan komt, is op toch echt op en dat weten we best. Des te meer reden om de waarde van wat we bezitten in te zien en wat je tot je beschikking hebt zo efficiënt mogelijk te (blijven) gebruiken.

Het mooie is, dat je jezelf heel goed kunt ‘trainen’ op dit gebied. Ik wil je wat ideeën meegeven die je kunnen helpen je zuinige en handige kant te ontdekken en te ontwikkelen. Het zijn waardevolle vaardigheden die we best wat hoger in het vaandel mogen dragen.

Being thrifty

 1. Zoek voor alles wat je wilt kopen in eerste instantie een tweedehands alternatief. Nieuwe spullen hebben veel impact en het is veel logischer om alles wat er al is eerst te gebruiken.
 2. Kijk hiervoor bij de kringloop, maar vraag ook rond bij familie en vrienden. Misschien kun je iets overnemen of gewoon even lenen.
 3. Maak lijstjes van de plekken waar je het best kunt zoeken naar verschillende zaken. Zo weet je als je of het moment dat het nodig is of je beter op Marktplaats, in de kringloop of bij de speciaalzaak kunt zoeken.
 4. Zorg dat al jouw afdankertjes zo direct mogelijk een tweede bestemming krijgen. Je kunt ze verkopen, maar ook weggeven in een wegggeefgroep, ruilen of naar de kringloop brengen.
 5. Jaag door het jaar heen op geschikte tweedehands cadeautjes. Vind je dat nog een gek idee? Kijk dan even naar de geweldige tweedehands cadeaus die ik ontving. Die gun je toch iedereen?
 6. Ga voor kwalitatief goede spullen en investeer daarin, als  je kunt. Reken hierbij niet alleen de kosten op korte termijn uit, maar bedenk dat je uiteindelijk minder kwijt bent als je spullen minder snel hoeft te vervangen.
 7. Vraag of je eten dat je niet op krijgt in een restaurant kunt meenemen. Een doggy bag mag dan een stomme term zijn, voedsel verspillen is nog veel stommer! Je hebt de volgende dag een heerlijke lunch en het is nog een compliment naar de kok ook.
 8. Installeer de Too Good To Go-app op je telefoon om voedsel uit horeca en winkel aan het eind van de dag voor een prikkie op te halen.
 9. Zoek recepten op om te koken met restjes (dit zijn mijn succesnummers). De Albert Heijn-receptenzoeker werkt daarvoor trouwens ook prima, omdat je op ingrediënten kunt zoeken.

Being nifty

 1. Neem naailessen. Zelfs als je geen hele garderobes gaat naaien is het zó handig om iets te kunnen herstellen.
 2. Verzamel restmateriaal voor een instantie die er nog iets mee kan: kurken naar de kleuterklas om mee te knutselen, deksels van glazen potten naar een goed doel.
 3. Lees de blogposts van Awkward Duckling door, die allerlei ‘afvalmaterialen’ een nieuwe functie geeft: van luciferdoosjes tot oude panty’s en eierdozen tot gebruikte theezakjes.
 4. Draag je een kledingstuk te weinig? Pas het aan naar je smaak in plaats van het weg te doen.
 5. Kook zelf, zonder pakjes en zakjes. Je bent goedkoper uit (lekker thrifty!), bespaart afval en kookt waarschijnlijk gezonder. Je weet in elk geval wat je binnenkrijgt en misschien ga je het nog leuk vinden ook!
 6. Schoonmaakmiddelen zijn heel makkelijk zelf te maken. Meer dan azijn, baking soda en een stuk ouderwetse zeep heb je vaak niet nodig. Scheelt bakken geld én chemicaliën. Op Moeders Minimalisme vind je heel veel ideeën.
 7. Hetzelfde geldt voor verzorgingsproducten. Ik haal mijn recepten vaak van Bespoke By You.
 8. Maak je eigen cadeaus. Een lekkere pot jam, een fijne sjaal, een klusbon… Met wat jij goed kunt, kan je een ander blij verrassen. Hier heb ik nog een paar makkelijke zelfmaak-cadeaus voor je.
 9. Als je zelf niet zo handig bent, gebruik dan de handigheid van anderen. Breng kleding naar de kleermaker, schoenen naar de schoenmaker en apparaten naar een Repair Café in de buurt.
 10. Maak een lijstje van dingen die je graag wilt leren. Zoek iemand die je erbij kan helpen en streep er bijvoorbeeld elke maand eentje af.

Ben jij meer zuinig of handig? 

 1. Ik heb gelukkig leren naaien van mijn moeder, al zou ik het op de machine niet meer weten… Maar ik kan best wat met de hand repareren en daar ben ik erg blij mee 🙂

  1. Fijn is dat! Het scheelt echt een hoop als je de basis een beetje kunt. Ik vind de klusjes met de hand vaak niet zo leuk, die laat ik het langste liggen, haha.

 2. Mijn dochter van 8 heeft afgelopen weekend bij Oma leren breien! Hoe leuk! Ze is een sjaal aan het breien. Straks kan ze het mij ook nog leren. Zo leuk!

  1. Heel leuk! Ik heb ooit een sjaal gebreid, maar ik moet toegeven dat mijn moeder verreweg het grootste deel heeft gedaan (en ook nog eens steeds bezig was met mijn fouten uithalen). Ik durf niet te zeggen dat ik ‘kan breien’. Naaien nu wel gelukkig!

 3. Wat een fijn artikel met leuke tips! Eerlijk gezegd ben ik best wel zuinig. Daarom vind ik tweedehands shoppen ook ideaal. Ik verslijt door mijn lastige voeten schoenen heel snel en koop die dan ook regelmatig tweedehands in plaats van elke zoveel maanden weer nieuwe schoenen nodig te hebben. Kwalitatieve spullen kopen is ook een goede tip. Soms mag je best wel wat meer geld investeren in iets als je er dan langer mee doet. Ik ben bijvoorbeeld nog steeds dolblij met mijn allermooiste, vrij prijzige winterjas. Die ga ik nog jarenlang met plezier dragen.
  Soms zou ik nog wel meer zelf willen maken. Ik maak wel altijd mijn kaarten zelf en knutsel ook regelmatig zelf cadeautjes in elkaar, maar bijvoorbeeld zelf kleding maken is best iets wat ik zou willen leren.

  1. Leuk dat jij zuinigheid hoog in het vaandel hebt! Goed zorgen voor je spullen is zo waardevol. Soms kan investeren in een mooi stuk uiteindelijk juist zuinig uitpakken, omdat je er langer mee doet en waarschijnlijk ook nog netter mee omgaat. Mooi dat jij die balans weet te vinden. Creatief ben je zeker, wie weet heb je wel eens zin in een paar naailessen? Een vrolijk rokje of jurkje maken is zo geleerd! En het is ook ideaal als je tweedehands kleding een beetje kunt aanpassen naar je eigen lijf.

 4. Hallo allemaal….wat herkenbaar ….ik ben 70 jaar en heb het nodige meegekregen in het leven. Altijd bezig geweest met knutselen van poppenhuis artikelen, in het begin met luciferdoosjes en lapjes stof , poppenkleding naaien, breien, borduren, smirna kleed knopen, kleding naaien , etc….. Krijg nu wat ongemakken die ouderen krijgen….. dus moet doseren wat ik wil doen , niet te lang achterelkaar doorgaan, afwisselen en zo heb ik er nog steeds plezier in. Hergebruik heb ik altijd gestimuleerd . Mijn dochter volgt mijn spoor…. zeer creatief , heel leuk om te zien dat zij er ook zoveel plezier in heeft.

  1. Heel leuk om te lezen. Ook met restjes is zoveel mogelijk. En het is inderdaad ook nog gewoon een fijne tijdsbesteding. Veel creatief plezier gewenst nog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.