3x Waarom ik blijer ben met mijn kledingkast dan ooit

Als ik naar mijn kledingkast kijk, weet ik regelmatig niet wat ik aan zal trekken. Niet omdat ik niet heb om aan te doen, maar juist omdat er zoveel fijns hangt wat ik graag uit het rek zou trekken. Ik ben echt heel tevreden met de kleding die ik bezit en dat geeft me veel rust. Ik wil graag delen wat me zo blij maakt aan mijn garderobe zoals die nu is. Want ze maakt me vrolijker dan ooit!

Ik ben me bewuster van mijn garderobe dan ooit tevoren

Het klinkt stom, maar ik ben lange tijd niet zo bezig geweest met de algemene tevredenheid over de inhoud van mijn kast. Mijn kleding was mijn kleding, had mijn favorieten, wilde wel eens wat nieuws, kocht iets bij, deed wat weg, gewoon, z’n gangetje.

Toen ik geen oneerlijke kleding meer wilde kopen, kwam al gauw het besef dat bij fair en duurzaam ook minder kopen hoort. Niet alleen omdat het anders niet te betalen is – al weet ik dat aardig te balanceren met mijn soms zelfs (bijna) gratis tweedehands vondsten – maar vooral omdat eindeloos blijven kopen gewoon nooit duurzaam is.

Minder kopen betekent zorgvuldiger kiezen wat je echt wilt hebben. Dus is het belangrijk om te weten wat je echt mooi vindt, wat je echt graag draagt en wat past bij wat je al in je kast hebt hangen. Dat zijn zaken waar ik nu veel mee bezig ben en dat werpt zijn vruchten af.

Soms ben ik wel eens bang dat dit intensief bezig zijn met kleding me oppervlakkig maakt. Het lijkt soms wel of ik mijn dagen vul met het streven naar een perfecte kledingkast. Ten eerste is dit natuurlijk niet waar. Ik heb echt wel wat anders te doen.

Ten tweede streef ik niet naar het perfecte plaatje voor de buitenwereld – al vind ik het heus wel leuk om een compliment te krijgen – maar naar perfectie in de zin dat ik een kast hebt die voor mij werkt, die jaren mee kan en waar ik me goed in voel. Hoewel ik minder koop en veel consistenter ben in mijn kleedgedrag, is nadenken over hoe ik me kleed grappig genoeg veel meer een hobby geworden dan vroeger.

Ik zie veel meer mogelijkheden

Mijn kast is geen voorbeeld van een perfect plaatje waar alles binnen één stijl en één kleurpalet past. Dat zou niet bij me passen, daarvoor houd ik te veel van afwisseling en wat gekkigheid (of zelfs bewuste lelijkheid) op z’n tijd. Ik kan mensen die dat wel hebben enorm bewonderen, maar aan mij is het toch niet besteed. Wel heb ik de afgelopen maanden ontdekt dat dat ook helemaal niet nodig is om tóch een samenhangende kledingkast te hebben waar je heel veel mee kunt.

Ik heb enorm veel lol in het experimenteren met mijn kledingstukken. Ik probeer met nieuwe aankopen meteen verschillende outfits te maken zodat ik weet welke kanten ik op kan en draag een blouse het liefst de ene dag hoog opgeknoopt, dan weer als jurk en dan lekker open, als vest. Dat is voor mij een fijne manier om te zorgen dat kleding niet te snel in de was belandt, zonder dat ik een tekort aan afwisseling heb.

Ik vind het heerlijk om een mensen te volgen die net als ik van een mix van minimalisme, vintage en kleur houden en ook mijn moodboards zijn steeds weer een houvast en bron van inspiratie. Tweedehands styliste Noor van Tiny Temple Styling is wat dat betreft een beetje mijn goeroe geworden. Zij laat zien hoe je met een beetje creativiteit eindeloos veel mogelijkheden hebt met een kledingstuk en laat zich daarbij niet begrenzen door de oorspronkelijke functie van een kledingstuk. Een trui kan ook een sjaal zijn en een jurk een rok. Ik kijk uit naar haar serie gastblogs op Seriously Good, waarin ze haar trucs gaat delen.

Ik kan 100% achter mijn aankopen staan

Het merendeel van mijn kast – zo’n tachtig procent – is nu tweedehands of fair. Zonder dat ik het gevoel heb beperkt te worden door mijn koopprincipes, heb ik mijn weg weten te vinden naar de winkels en merken waar ik graag koop  en die passen bij hoe ik me graag kleed.

De kleding die ik draag leidt regelmatig tot een leuk en inspirerend gesprek met iemand over de doorsnee kledingindustrie, de alternatieven daarvoor en de omgang met onze kleding. Natuurlijk vind ik het leuk om te horen dat iemand mijn outfit leuk vindt, maar ik vind het nog veel toffer als ik hoor dat mijn posts ertoe leiden dat iemand een keer voor tweedehands gaat of rondneust bij een fair fashion shop. Ik draag waar ik voor sta en dat is echt een fijn gevoel.

Ik ben benieuwd of jij wel eens bewust stilstaat bij de vraag hoe tevreden je bent met je kleding als geheel. Ben jij net als ik volop bezig met het ontwikkelen van je stijl, ben jij al lang waar je wilt zijn of maakt het je misschien allemaal niet zoveel uit? 

 1. Ja, daaag, jij bent dus echt niet overvlakkig he! Maar ik begrijp wat je bedoelt, want ik ben ook veel meer met kleding bezig dan ooit sinds ik geen fast fashion meer wil. Ondanks dat je met een ‘oppervlakkig’ onderwerp bezig bent, is wat je ermee doet juist heel bewust en doordacht 🙂

  Wat Noor doet vind ik ook erg tof om te volgen! Maar het was denk ik toch echt vooral door jou dat ik voor het eerst weer aan de tweehands kleding ging. Waarvoor dank! 🙂

  1. Haha, ja soms denk ik: kom ik weer met mijn streven naar de ‘perfecte kledingkast’, alsof dat echt het hoogste goed is. Gelukkig is het uiteindelijk meer een middel om me niet mee te laten slepen in al te veel commercie en aankoopdrang. Echt heel leuk om te horen Linda! Tweedehands kopen is echt zo’n mooie oplossing voor veel problemen in de kledingindustrie en ook nog een enorm toegankelijke.

  1. Wat leuk! Het is fijn om er af en toe bij stil te staan dat de stap om fair en duurzaam te kopen jezelf ook zoveel kan opleveren, naast dat het iets bij kan dragen aan de wereld als geheel. Dat kan net even extra stimulans geven als het even lastig is.

 2. Zo inspirerend! Ik ben mijn eigen kleerkast aan het herontdekken nu ik wat afgevallen ben. Het plan is om nog af te vallen en dan aan mijn kleerkast te werken. 🙂

  1. Mooi zeg, ik hoop dat het een fijne (her)ontdekking is! Geniet ervan, het is de moeite waard.

 3. Ik kende Noor nog niet! Ben Tiny Temple meteen gaan volgen, bedankt voor de tip!
  Mijn stijl ken ik op zich wel, maar dat uitmesten van de kast laat op zich wachten. Ik grijp vrijwel altijd naar dezelfde 20 stukken. Alles dat onnodig – te klein, te oud, niet meer m’n ding, … – in de kast hangt, hangt eigenlijk in de weg.

  1. Toch even tijd voor maken? Het kan echt opluchten. Misschien kun je jezelf een stok achter de deur geven, door een kledingruil te organiseren of in te tekenen voor een rommelmarkt. Zeker als je je stijl goed kent, heb je weinig risico dat je weer met dezelfde missers thuiskomt daarna, dus kun je met een gerust hart opruimen.

 4. Wat fijn om dit te lezen en dat je zo blij bent met je kledingkast! Ik ben een beetje in een transitie merk ik. Ik ben nu echt wat dingen erbij aan het zoeken en pas ook een aantal dingen niet meer, haha. Ik durf eindelijk wat meer uitbundiger te kleden en ben daardoor ook lekker aan het experimenteren. Ik word er echt blij van! Ik mis wel echt nog wat dingen, maar dat komt langzaamaan wel goed.

  1. Goed om daar wat tijd voor te nemen! Rustig zoeken naar wat je graag wilt hebben, dan heb je volgens mij de grootste kans dat het een goede keus is. Echt heel leuk dat je voor wat opvallender gaat, als je je daar fijn in voelt! Wordt de wereld alleen maart vrolijker van!

 5. Leuk! Tweedehands-vondsten heb ik nog niet veel gedaan. Niet omdat ik het niet zou willen, maar ik vind gewoon niet vaak iets leuks. Van Thought en Miss Green heb ik wel al leuke stukken.

  1. Ook erg fijn om bij mooie eerlijke merken te kopen. Misschien moet je jouw manier van tweedehands nog ontdekken? Voor de een is de kringloop ideaal, voor de ander een vintage winkel of bijvoorbeeld United Wardrobe. Het is ook iets moois dat een tweedehands aankoop soms iets langer op zich laat wachten. Daardoor kun je echt nadenken over wat je precies zoekt. Veel plezier met ontdekken!

 6. Hoi Hermien,
  Ik doe om de zoveel tijd oude kleren weg, soms gewoon door aanpassing van mijn stijl ( wat immers met perioden gaat ). Ook met schoeisel heb ik dit. Dan heb ik wat ik graag aandoe nog staan, toch heb ik na enige tijd weer spullen tussen waar ik van walg.
  Ik zal een voorbeeld aan jou nemen of gewoon onze walk-in moeten verkleinen.

  1. Het is goed om af en toe eens door je kast te gaan. Dan houd je overzicht van wat je nog echt graag draagt. Misschien kan het je helpen om meer te zoeken naar de vaste elementen in je stijl en de meer wisselende stukken, die trendgevoeliger zijn, tweedehands te kopen? Hier en daar een aanpassing is niet gek op z’n tijd, maar zo kun je lekker iets veranderen zonder dat er steeds meer nieuwe kleren bijkomen die je straks weer zat bent. Veel succes!

 7. Echt leuk om te lezen hoe jij dit ‘proces’ doormaakt. Heel herkenbaar dus! Grappig om te lezen dat jij echt experimenteert met blouses, ze staan je ook goed. Ik heb juist door dit proces de blouses uit mijn kast gebannen, want ik heb ze nooit langer dan een halve dag aan;-D

  1. Ah heel goed, dan werkt het gewoon niet. Zo weet ik dat ik geen witte blouses moet kopen. Ik vind het geweldig staan bij anderen, maar ik word er zo stijfjes van. Vrolijke, soepele blouses draag ik wel weer graag. Het kan nauw luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.