Zomeragenda

Hoera, zomer! Nu de zon ook daadwerkelijk schijnt hier, durf ik er eigenlijk pas echt over te beginnen. Ook wie geen verre oorden gaat bezoeken, hoeft zich niet te vervelen. Of je nu op zoek bent naar iets eerlijks om te proeven, aan te trekken, naar te luisteren of over te praten, het is hoog tijd om op pad te gaan.

De langste vegetarische tafel
Beeld: Nederlandse Vegetariërsbond

Vrijdag 15 juli: De langste vegetarische tafel (Amsterdam)
Met 1949 anderen genieten van een vegamaal aan héél lange tafels. Klinkt goed? Vrijdagavond mag je gewoon gratis aanschuiven in Amsterdam. Het maal is dit jaar zelfs volledig plantaardig, dus ook veganisten kunnen hun buikje rond eten. Maar natuurlijk is het extra leuk om die fervente carnivoor onder je vrienden eens mee te slepen. Voor 15 euro kun je een vip-kaartje kopen, waarmee je gegarandeerd een plekje hebt, leuke extra’s krijgt en natuurlijk het initiatief steunt. Smullen maar!

viva las vega's
Beeld: Viva Las Vega’s

Zaterdag 23 & zondag 24 juli: Viva Las Vega’s (Amsterdam)
Hongerlappen kunnen dit weekend wéér in Amsterdam terecht op dit vega-foodfestival. Kom met een lege maag en een luisterend oor, want naast heel veel lekkers zijn er ook allerlei sprekers, workshops en kookdemonstraties. Hoef je niet helemaal te wachten tot de volgende editie – VLV reist het land door – en kun je thuis ook gewoon aan de slag. Voor de Belgen onder ons (of voor wie zin heeft in een tripje naar het zonnige zuiden): in Gent vindt op 21 augustus het Vegan Summer Fest plaats, wat volgens mij even hip, gezellig en inspirerend wordt.

Streekproductenmarkt Ewsum
Beeld: Streekproductenmarkt Ewsum

Zaterdagen juli & augustus: Streekmarkt (Provincie Groningen)
Een zomer is voor mij niet compleet zonder een bezoekje aan een braderie of streekmarkt. Struinen tussen de kraampjes waar oude ambachten worden uitgeoefend of lokale producten aan de man worden gebracht, het is pure nostalgie naar de vakanties in Nederland met mijn ouders. En het mooie is: zo’n vaak als kneuterig geziene gelegenheid is eigenlijk de hipheid zelve. Do-it-yourself producten én lokaal geproduceerd voedsel, hartstikke goed voor het milieu, duurzaam en gezond. In Groningen kun je elke zaterdag in een andere plaats terecht. Niet jouw streek? Een kleine online zoektocht levert vast en zeker een markt in de buurt op.

Perron plantaardig
Beeld: Perron Plantaardig

Zondag 7 augustus: Perron plantaardig (Utrecht)
Smikkelen met heel veel leuke mensen bij elkaar, dat is wel een beetje een thema deze zomer. In dit geval op een wel bijzondere locatie: Perron 9, de negentiende-eeuwse stationsoverkapping die nu midden in de wijk Leidsche Rijn staat. Op deze potluck neemt iedereen zelf zijn – volledig veganistische – maaltje mee om lekker van te delen. Baktalenten kunnen zich uitleven bij de taartenwedstrijd, muzikanten op het podium.


kleedvermaak in de buurt
Beeld: De Buurt

Vrijdag 12- zondag 14 augustus:  Kleedvermaak in De Buurt (Leiden)
Wie in Leiden woont, kent Kleedvermaak waarschijnlijk wel. Deze winkel is nu voor de derde keer ‘opgepopt’ in de Haarlemmerstraat en richt zich op mooi tweedehands spullen en nieuwe lokale initiatieven. Een echte conceptstore, waar altijd van alles te beleven valt. Half augustus nemen zij De Buurt – het Leidse pop-up terrein bij het station waar óók de hele zomer heel veel gebeurt – een weekend lang op stelten. Dat betekent tweedehands kleding, jonge ontwerpers en ondernemers, maar natuurlijk ook muziek en drankjes.

Donderdag vertrek ik naar Roemenië – vreest niet, ik heb wat posts voor jullie vooruitgeschreven – en daarom moet ik een aantal van deze evenementen helaas missen. Misschien maar beter, want anders zou ik als een tonnetje de herfst in rollen. Heb jij al iets van deze lijst op de planning staan? Of heb je een nog veel hottere uithangplek? Ik ben heel benieuwd (#fearofmissingout).