Zo jong mogelijk aan fair fashion beginnen

Ik praat veel met mensen over fair fashion. Ook met jonge mensen (en daar reken ik mezelf voor het gemak ook nog even onder). Vaak is er wel een wil tot het dragen eerlijke en duurzame kleding, maar niet altijd een weg die daadwerkelijk ingeslagen wordt.

‘Ik kan niks leuks vinden in mijn stijl.’
‘Dat doe ik wel als ik geld heb.’
‘Ik heb nu andere prioriteiten.’

En ja, ik herken dat. Het heeft voor mij na Rana Plaza ook nog twee jaar geduurd tot ik de stap naar eerlijke en duurzame kleding echt zette. En zelfs toen ging dat niet zonder slag of stoot, daar kun je hier op KouweKleren alles over lezen.

Toch kan ik iedereen – hoe jong ook – aanraden de sprong te wagen. Het hoeft niet eens een sprong te zijn, in kleine stapjes gaat het ook. Je volgende paar sokken van een eerlijk merk kopen. Je nieuwe zomerjurk tweedehands en dat trendy topje voor één feestje gewoon laten liggen in het schap.

Fair fashion hoeft je leven niet op te slokken – heel veel mensen hebben al een hoop research voor je gedaan – het enige wat jij hoeft te doen is handelen naar wat jij belangrijk vindt. Waarom zou je de overstap uitstellen als je inmiddels beter weet? Ik geef je vijf redenen om júist jong met een verantwoorde garderobe te beginnen.

Beter jong geleerd

Hoe eerder je jezelf goede gewoontes aanleert – want veel meer is verantwoord kopen niet: een goede gewoonte – hoe langer je er profijt van hebt. En hoe minder je hoeft te herstellen als je het uiteindelijk toch ander wilt.

Alles wat je nu niet koopt, hoef je straks niet te minimaliseren, op te ruimen, te ontspullen. Hoe jonger je in een topstuk investeert, hoe langer je het kunt dragen. Hoe eerder je stopt met het kopen van prullen, hoe meer geld je bespaart voor echt toffe dingen (die niet er se kleding hoeven te zijn natuurlijk).

Wij hebben de toekomst

De kledingindustrie slokt onze grondstoffen in hoog tempo op en vervuild daarbij ook nog de aarde met alle chemicaliën en troep die gebruikt worden om onze nieuwste mode tot stand te brengen. Hoe jonger je bent, hoe groter de kans dat je hier nog een behoorlijke tijd zult rondlopen. En hoe groter de kans dat je de gevolgen van die verwoesting aan den lijve gaat ondervinden.

Juist omdat kleding zoveel impact heeft, is het een fantastisch terrein om duurzame stappen te zetten. Door na te denken over je aankopen, respect te hebben voor je kleding, het goed te verzorgen, te repareren, te investeren in echt goede stukken en bestaande kleding een tweede kans te geven in plaats van steeds maar weer nieuw te kopen.

Het gaat over meiden van onze leeftijd

Natuurlijk is herkenbaarheid niet de enige reden tot solidariteit. Maar wil je echt dat voor de kleding die het voor jou mogelijk maakt deze wereld te veroveren meiden en vrouwen zoals jij weggestopt zitten in een onveilige fabriek? Ik kan het me niet voorstellen. Zeker omdat het ook anders kan. Wij een toekomst, zij een toekomst. Zo simpel moet het zijn.

Ik word best wel verdrietig van feministische leuzen op een fast fashion shirt waarvan je weet dat het onder mensonwaardige omstandigheden in elkaar is gezet. Feminisme gaat over meer dan je eigen kring en jij hebt alle macht om daar als consument iets aan te veranderen.

Je stijl ontdekken doe je júist tweedehands

Nu je jong bent, ben je misschien volop aan het experimenteren met je kleding. Je kunt kleding gebruiken om je ermee onderscheiden of juist ergens bij horen en het is hoe dank ook ontzettend leuk om dingen uit te proberen. Als je toch je eigenheid aan het ontdekken bent, neem dan niet alleen de uiterlijke aspecten – je stijl – daarin mee, maar match je garderobe meteen met je principes. Twee vliegen in één klap.

Hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt, gaat experimenteren met je kleding en stijl gaat prima samen met duurzaamheid: als je het maar tweedehands doet. Je bent in de kringloop en te gekke vintage winkeltjes nog goedkoper uit dan bij de H&M of Zara, terwijl de kwaliteit vaak beter is. Zo kun je nog eens iets anders proberen dan wat standaard in de rekken hangt.

Draag kleding op een andere manier dan normaal – een rok kan ook een jurk zijn bijvoorbeeld – of maak en vermaak zelf je kleding. Je bent jong, nog tijd genoeg om je te conformeren (of niet natuurlijk). Nu kun je lekker doen wat je wilt.

 1. Zo zo zo eens!! Met tweedehands kleding kun je écht wel in je stijl shoppen. Ik hield er ook nooit van, maar ben ook bijgedraaid haha 😛

  1. Juist zelfs inderdaad! Je kunt de mainstream merken shoppen, voordeliger duurdere merken vinden en meer bijzondere vintage items scoren. Je hebt dus eigenlijk méér mogelijkheden dan als je alles altijd maar nieuw wilt hebben.

 2. Ik probeer tweedehands te kopen maar het is nogal moeilijk. Bij me in de buurt heb ik maar één tweedehandswinkel, vol met oudevrouwenkledij uit de jaren 2000. Niet mijn stijl en niet mijn maat (een 34, min of meer) en online is ook moeilijk. Omdat ik ook al jong ana fair fashion ben begonnen (ben 18 en alles wat niet tweedehands is – voornamelijk bovenstukken, die makkelijker te vermaken zijn – of fair is minstens bijna een jaar oud) heb ik niet veel tijd gehad om uit te zoeken welke fast fashion merken bij me passen qua maat om deze tweedehands te kopen. Was ik maar gedurfder en kocht ik maar gewoon wat random tweedehandsdingen!

  1. Erg tof dat je je zo jong al bewust bent de herkomst en impact van je kleding. Misschien zou je eens op United Wardrobe kunnen proberen? Daar verkopen veel jonge meiden hun kleding, ook kleinere maten. En onthoud: het is geweldig dat de wil er is, maar wat niet lukt of kan, dat gaat gewoon niet. Zo koop ik mijn lingerie gewoon nog bij een doorsnee winkel en het heeft geen zin om me daar schuldig over te voelen. Koop liever een mooie kwaliteit spijkerbroek die je lang kunt dragen dan eentje die het net niet is en in de kast blijft liggen. Als je van vintage houdt: de webshop SugarSugar heeft regelmatig echt kleine maatjes in de collectie. Ook qua schoenen, dan ben ik altijd jaloers.

   1. Ik heb weleens gehoord, dat sommige jonge meiden bizar veel kleding kopen en vervolgens verkopen. Dit zou ik persoonlijk niet willen aanmoedigen. Aan de andere kant blijft het wel een betere optie dan nieuw kopen.

    1. Ik snap je punt en denk daar regelmatig over na. Je zou kunnen stellen dat het doorverkopen van die kleding de stukken in feite nog goedkoper maakt en daarmee de omloopsnelheid wellicht hoger. Aan de andere kant zijn er blijkbaar veel (jonge) meiden die die kleding graag tweedehands kopen en dat scheelt hopelijk weer in de nieuwe aankopen. Ik denk dat je alleen direct invloed kunt hebben op je eigen keuzes. Ik bepleit ook niet dat we ons op United Wardrobe suf moeten shoppen aan flodderige H&M-etjes, maar als we een paar mooie stukken kunnen kopen om met liefde op te dragen, is dat volgens mij inderdaad vele malen beter dan alles nieuw aanschaffen. De keuzes van anderen kan ik niet maken, ieder moet voor zich ontdekken of het echt rendabel of zaligmakend is om steeds weer nieuwe prullen aan te schaffen. Ik kan alleen besluiten om er zelf niet aan mee te doen.

 3. In mijn studententijd kocht ik helaas nog teveel goedkope nieuwe kleding. Gelukkig combineerde ik dat met de Kringloop. Tegenwoordig heeft Kringloop een overvloed van kleding, zeker in mijn maat (36). (Die overvloed in de Kringloop is eigenlijk best een slecht teken…) Ik hoef niet eens kleding te vermaken of “vooruit te kopen” om genoeg in mijn stijl te hebben. Maar wel leuke tips, waarmee je hopelijk veel jonge mensen inspireert!

  1. Ik denk dat veel van ons wel zo’n periode hebben (gehad). Veel kopen wordt ons aan alle kanten aangepraat en zeker jonge vrouwen zijn daar vaak gevoelig voor, denk ik. Het is inderdaad frappant hoeveel kleding er te vinden is in kringloopwinkels. Toch maak ik er graag gebruik van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.