Zo jong mogelijk aan fair fashion beginnen

Ik praat veel met mensen over fair fashion. Ook met jonge mensen (en daar reken ik mezelf voor het gemak ook nog even onder). Vaak is er wel een wil tot het dragen eerlijke en duurzame kleding, maar niet altijd een weg die daadwerkelijk ingeslagen wordt.

‘Ik kan niks leuks vinden in mijn stijl.’
‘Dat doe ik wel als ik geld heb.’
‘Ik heb nu andere prioriteiten.’

En ja, ik herken dat. Het heeft voor mij na Rana Plaza ook nog twee jaar geduurd tot ik de stap naar eerlijke en duurzame kleding echt zette. En zelfs toen ging dat niet zonder slag of stoot, daar kun je hier op KouweKleren alles over lezen.

Toch kan ik iedereen – hoe jong ook – aanraden de sprong te wagen. Het hoeft niet eens een sprong te zijn, in kleine stapjes gaat het ook. Je volgende paar sokken van een eerlijk merk kopen. Je nieuwe zomerjurk tweedehands en dat trendy topje voor één feestje gewoon laten liggen in het schap.

Fair fashion hoeft je leven niet op te slokken – heel veel mensen hebben al een hoop research voor je gedaan – het enige wat jij hoeft te doen is handelen naar wat jij belangrijk vindt. Waarom zou je de overstap uitstellen als je inmiddels beter weet? Ik geef je vijf redenen om júist jong met een verantwoorde garderobe te beginnen.

Beter jong geleerd

Hoe eerder je jezelf goede gewoontes aanleert – want veel meer is verantwoord kopen niet: een goede gewoonte – hoe langer je er profijt van hebt. En hoe minder je hoeft te herstellen als je het uiteindelijk toch ander wilt.

Alles wat je nu niet koopt, hoef je straks niet te minimaliseren, op te ruimen, te ontspullen. Hoe jonger je in een topstuk investeert, hoe langer je het kunt dragen. Hoe eerder je stopt met het kopen van prullen, hoe meer geld je bespaart voor echt toffe dingen (die niet er se kleding hoeven te zijn natuurlijk).

Wij hebben de toekomst

De kledingindustrie slokt onze grondstoffen in hoog tempo op en vervuild daarbij ook nog de aarde met alle chemicaliën en troep die gebruikt worden om onze nieuwste mode tot stand te brengen. Hoe jonger je bent, hoe groter de kans dat je hier nog een behoorlijke tijd zult rondlopen. En hoe groter de kans dat je de gevolgen van die verwoesting aan den lijve gaat ondervinden.

Juist omdat kleding zoveel impact heeft, is het een fantastisch terrein om duurzame stappen te zetten. Door na te denken over je aankopen, respect te hebben voor je kleding, het goed te verzorgen, te repareren, te investeren in echt goede stukken en bestaande kleding een tweede kans te geven in plaats van steeds maar weer nieuw te kopen.

Het gaat over meiden van onze leeftijd

Natuurlijk is herkenbaarheid niet de enige reden tot solidariteit. Maar wil je echt dat voor de kleding die het voor jou mogelijk maakt deze wereld te veroveren meiden en vrouwen zoals jij weggestopt zitten in een onveilige fabriek? Ik kan het me niet voorstellen. Zeker omdat het ook anders kan. Wij een toekomst, zij een toekomst. Zo simpel moet het zijn.

Ik word best wel verdrietig van feministische leuzen op een fast fashion shirt waarvan je weet dat het onder mensonwaardige omstandigheden in elkaar is gezet. Feminisme gaat over meer dan je eigen kring en jij hebt alle macht om daar als consument iets aan te veranderen.

Je stijl ontdekken doe je júist tweedehands

Nu je jong bent, ben je misschien volop aan het experimenteren met je kleding. Je kunt kleding gebruiken om je ermee onderscheiden of juist ergens bij horen en het is hoe dank ook ontzettend leuk om dingen uit te proberen. Als je toch je eigenheid aan het ontdekken bent, neem dan niet alleen de uiterlijke aspecten – je stijl – daarin mee, maar match je garderobe meteen met je principes. Twee vliegen in één klap.

Hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt, gaat experimenteren met je kleding en stijl gaat prima samen met duurzaamheid: als je het maar tweedehands doet. Je bent in de kringloop en te gekke vintage winkeltjes nog goedkoper uit dan bij de H&M of Zara, terwijl de kwaliteit vaak beter is. Zo kun je nog eens iets anders proberen dan wat standaard in de rekken hangt.

Draag kleding op een andere manier dan normaal – een rok kan ook een jurk zijn bijvoorbeeld – of maak en vermaak zelf je kleding. Je bent jong, nog tijd genoeg om je te conformeren (of niet natuurlijk). Nu kun je lekker doen wat je wilt.