Zo duurzaam ging mijn verhuizing eraan toe

Voor ik verhuisde, heb ik jullie een aantal keer meegenomen in groene keuzes die je kunt maken op verhuisgebied (ik heb er zelfs een nieuw thema van gemaakt: wonen & interieur, waar je binnenkort ook meer over ons huis en groen wonen kunt lezen). Geschreven uit pure onervarenheid overigens, want mijn laatste verhuizing was 7 jaar geleden en had weinig om het lijf: van een studentenkamer naar een andere studentenkamer 10 minuten fietsen verderop, geen kunst.

Deze keer was het andere koek: tweemaal huisraad samenvoegen tot één ordentelijk, volwassen geheel – nog steeds wel in dezelfde stad, dat scheelt. Nieuwbouw bovendien, kaal opgeleverd (op een keukenblok en sanitair na), dus er viel het een en ander te klussen voor we onze spullen over konden brengen.

Lessen voor een nog duurzamere verhuizing

Voor mezelf vind ik het leuk en belangrijk om eens terug te blikken op de groenheidsfactor waarmee we de verschillende onderdelen van de verhuizing hebben aangepakt. Ook al zijn we niet van plan weer snel te verkassen – wat een werk gaat er in zo’n verhuizing zitten zeg – ook voor andere gelegenheden kunnen we hier wel waardevolle lessen uit trekken.

Spullen uitzoeken en duurzaam opruimen

Mijn spullen uitzoeken ging op behoorlijk groene wijze. Zoals ik al omschreef, heb ik alles wat ik niet meer nodig had eerst geprobeerd te verkopen. Dat leverde niet alleen een leuk zakcentje voor nieuwe (tweedehands) aankopen op, maar gaf ook de garantie dat mijn afdankertjes nog goed gebruikt zullen worden. Mijn oude bank liet is gratis ophalen en de laatste dingen vonden een (hopelijk tijdelijk) thuis in de kringloop.

Mijn vriend heeft ook een aardig deel van zijn spullen over kunnen doen aan de nieuwe bewoner van zijn optrekje, dat scheelde ook nog eens een hoop sjouwwerk. Alleen de laatste restanten vonden hun einde bij de milieustraat, waaronder bijvoorbeeld een al meermaals doorgezakte lattenbodem. Daar maak je niemand meer blij mee en bovendien hadden we er zelf natuurlijk geen twee meer nodig. Gelukkig kun je ook bij de milieustraat je afval zorgvuldig scheiden, zodat zoveel mogelijk nog als grondstof hergebruikt kan worden.

Duurzaam klussen en verbouwen 

Verf en laminaat hebben we allemaal gewoon bij de bouwmarkt uitgezocht. Ik heb nog wel een poging gedaan om eco-verf te scoren, maar die is voortijdig gestrand door tijdgebrek en gebrek aan kennis. Ik denk wel dat we een redelijk neutraal laminaat hebben gekozen waar we hopelijk eventuele toekomstige bewoners ook nog blij mee kunnen maken. Natuurlijk is het moeilijk om objectief te oordelen over je eigen smaak, maar we krijgen van alle kanten enthousiaste reacties, onze vloer is vaak zelfs het eerste wat mensen opmerken. Het is een eikenhouten kleur die niet zo trendgevoelig is, dus hopelijk kan´ie nog jaren mee.

Gereedschap en andere klusspullen leenden we voornamelijk van familie, maar we kochten wel een laminaatknipper (huren bleek even duur) die ik nu weer vaak hoop uit te lenen via Peerby. Het eerste verzoek is al binnen! Mocht je in de buurt wonen en zo’n ding een keer nodig hebben: je weet me te vinden.

Afval scheiden tijdens een verhuizing

Ik ben tijdens de verhuisperiode wel makkelijker geweest met afval dan ik normaal ben. Er zijn de nodige afhaalmaaltijden nodig geweest om ons op de been te houden, wat natuurlijk een hoop verpakkingsmateriaal met zich meebrengt. Ik was superblij toen ik uiteindelijk weer achter mijn fornuis stond om zelf een maaltijd in elkaar te draaien. Ik ben me er bewust van dat dit heel erg burgerlijk klinkt, maar ik houd gewoon echt van koken en eigenlijk is het gewoon altijd lekkerder, vind ik tenminste. Afval scheiden heb ik wel steeds zoveel mogelijk gedaan, dat is tenminste iets.

De duurzaamheid van onze aankopen

We hebben de meeste van onze spullen meegenomen, een deel tweedehands gekocht en een deel nieuw aangeschaft. Zo vonden we onze salontafel en een rotan stoel tweedehands online, kregen we een oude badkamerkast van mijn ouders, nam ik een kastje over van een huisgenoot en staat er nog een mooie kist uit de familie van mijn vriend te wachten om door ons geadopteerd te worden. Onze kledingkast, een vloerkleed en de meeste lampen hebben we wel nieuw gekocht. Ook zijn we voor een nieuwe koelkast gegaan. Die van mijn vriend was een stokoud beestje en zoals je op de website van Milieucentraal  kunt lezen is het  dan milieubewuster om ‘m te vervangen. Onze nieuwe koelkast is een A+++-er en daar ben ik echt superblij mee.

Groene energie in het nieuwe huis

Met dank aan dit uitgebreide artikel van Zaailingen hebben we nu een supergroene energieleverancier: Qurrent (inmiddels samengegaan met Greenchoice). Bij mijn vorige huis regelde de huisbaas de stroom en had ik geen idee waarmee wij ons warm hielden. We koken nog wel altijd op gas – daarin hadden we geen keuze – maar dit is wel CO2-gecompenseerd, het is een begin. Gelukkig is ons huis verder behoorlijk bewust gebouwd, dat is absoluut een voordeel van een nieuwbouwwoning. Overal dubbel glas, efficiënte vloerverwarming en zonnepanelen die de algemene voorzieningen draaiende houden. Scheelt ook nog eens in de servicekosten.

Zo groen was onze verhuizing echt 

Op sommige fronten ging het groen aanpakken van de verhuizing eigenlijk automatisch. Ik zie geen enkele reden om niet voor de groenste stroom te kiezen en natuurlijk leen ik graag klusspullen en geef ik de spullen die ik goed kan gebruiken graag een tweede leven.

Ik heb wel gemerkt dat je onder (tijds)druk tijdens zo’n verhuizing soms voor makkelijkere keuzes gaat dan je normaal zou doen. Je hebt gewoonweg geen tijd en gelegenheid voor uitgebreid koken en het doen van boodschappen op de manier die je normaal zou doen. Ook is het soms gewoon heel fijn om even naar de bouwmarkt te gaan voor een stellingkast die je die avond nog goed kunt gebruiken in plaats van eerst Marktplaats te moeten afspeuren. Natuurlijk kun je dit soort zaken met een grondige voorbereiding grotendeels ondervangen, maar er zit ook gewoon een limiet aan je energie op dit soort momenten.

Er zijn vast diehards die dit veel grondiger aanpakken, maar voor ons was het goed op deze manier. Bij een volgende verhuizing zijn we weer meer ervaren en wellicht ook weer verder in duurzaam leven in het algemeen, dat maakt sommige zaken tegen die tijd vast weer eenvoudiger.

 1. Dag Hermien,
  volgens mij heb je die verhuis heel goed aangepakt! Ook ik weet uit verbouw/verhuis-ervaring dat je soms helemaal geen tijd of energie meer over hebt om voor duurzame keuzes te gaan. Ook wij hebben geen natuurlijke verf gekozen, wat ik heel erg jammer vind. Aan het einde van de rit hou je amper nog geld over, en dat laten opmaken aan natuurlijke verf kreeg ik bij manlief niet verkocht. We zijn nu een jaar na de schilderwerken en op sommige plekken staat het alweer vol handafdrukken en vegen (drie kinderen in huis). Ik ben nu maar wat blij dat ik me niet hoef te verantwoorden dat ik natuurlijke verf wou waar je alles op ziet 😉
  Geniet van jullie nieuwe stek en van de rust! Veel succes met je duurzame keuzes verder!

  1. Financiën spelen ook zeker een rol inderdaad, als ik er zo op terugkijk. Gelukkig biedt tweedehands voor veel zaken juist weer een voordelige én duurzame oplossing, dus waar mogelijk, ben ik blij met die keuze. Ik kan me voorstellen dat kinderen ook een belangrijke factor zijn. Elk half jaar moeten schilderen doe je ook niet voor je lol (en of het duurzaam is?).

 2. Die eco-verf vond ik al ambitieus van je, dus totaal geen schande dat dat er niet meer van gekomen is. Twee jaar geleden verhuisde ik naar een klein flatje en het viel me best wel tegen hoeveel er nog bij komt kijken. Vandaar dat ik het iedereen zeker aanmoedig om het jezelf niet te moeilijk te maken.

  Met spullen lenen, tweedehands meubels, groene stroom (jeej!) en die nieuwe koelkast ben je echt nog een heel eind gekomen. Je kan je altijd nog eindeloos druk maken over hoe alles groener kan. Voor nu is genieten van het huis en het samenwonen het belangrijkst (ja en je gezondheid en je studie enzo, maar je weet wat ik bedoel ;)).

  1. Wat lief van je! Ik vind het altijd goed om nog even terug te kijken, maar het is ook goed zoals het is. Er zit inderdaad een grens aan wat je kunt bereiken onder tijdsdruk, al heeft voorbereiding wel gescheeld.

 3. Ik vind dat je toch best wel knappe keuzes hebt gemaakt. Bij een verhuizing komt toch altijd meer kijken dan je van te voren hoopt. Hopelijk voelen jullie je al een beetje thuis in jullie nieuwe huisje, ik zie in ieder geval al een paar fijne plaatjes van de inrichting voorbij komen 🙂

  1. Dankjewel, we voelen ons zeker thuis! Het was inderdaad een flinke klus, maar absoluut de moeite waard .

 4. Jeetje je hebt echt niets te klagen zeg! Wat hebben jullie het goed gedaan!! Met zoveel dingen hebben jullie al rekening gehouden, natuurlijk zijn er die afhaalmaaltijden, maar he soms mag dat gewoon. Onder het motto ‘het leven moet, ook duurzaam, een beetje leuk blijven’!

  1. Daar heb je ook weer gelijk in! Al kan ik wel met bewondering kijken naar mensen die zo mega-consequent zijn, maar dat is ook een kwestie van dingen in je systeem krijgen denk ik. Ik probeer gewoon steeds weer iets te adopteren.

 5. Leuk om zo’n verslag te lezen en goed dat je reflecteert op hoe je het aangepakt hebt. Ik vind dat je het super gedaan hebt, juist door het soms even makkelijk voor je jezelf te maken zorg je ervoor dat je op andere momenten wel een groenere keuze kunt maken. Het kan en hoeft niet altijd perfect, we zijn allemaal maar mensen 🙂

  En leuke foto met jullie kat!

  1. Wat een lieve woorden, dankjewel! Voor nu was de balans inderdaad goed zo en ik hoop dat ik door dit stuk te schrijven in een volgende vergelijkbare situatie nog weer net een stapje groener kan gaan, maar dat zien we dan weer.

 6. Leuk om te lezen dit! En heeeeeeel herkenbaar, hahaha. Van te voren had ik me ook echt voorgenomen om me in ‘groene verf- en klusspullen’ te verdiepen. Maar als het puntje bij het paaltje komt, moet je in de bouwmarkt gewoon snel kiezen en heb je geen tijd voor uitgebreid onderzoek. Net als met afval scheiden: we waren eigenlijk echt goed bezig, maar we hebben nu tijdelijk zelfs weer even plastic en restafval bij elkaar gemikt (papier en glas wel apart uiteraard). Zo stom vind ik dat van mezelf dan. Maar zodra de nieuwe prullenbak er is, gaan we weer netjes scheiden. Upside is wel dat we megaveel spullen hebben weggedaan (verkocht, naar vrienden en naar kringloop) en nog bijna niets nieuws gekocht hebben (op wat plankjes en een stel tafelpoten na dan).

  1. Ah, je hebt een prullenbak gevonden die aan de eisen voldoet? Wij hebben een stukje keukenkast opgeofferd voor twee schoenendoosjes : één voor plastic en één voor papier, zodat we niet voor elke snipper die hele 5 stappen naar de berging hoeven te zetten. Werkt ook fijn! Ik ben benieuwd hoe jullie huisje er nu bij staat, ga je er nog iets over schrijven?

 7. Echt goed dat je hier zo bewust mee omgaat en goed over nadenkt. Ik kan echt nog wel wat voorbeelden aan jou nemen zeg, goh. Snap wel dat het bijv met verf het er op een gegeven moment bij inschiet, vooral als je gewoon door wil en de bouwmarkt waar je bent het niet heeft. Maar volgens mij heb je het aardig goed aangepakt zo!

  1. Dankjewel voor je leuke bericht! Bewustheid is echt iets wat langzaam in je systeem slijt merk ik. Het wordt steeds makkelijker om automatisch bij dit soort dingen stil te staan. Het zijn kleine dingen maar ze voelen wel goed.

 8. Leuk om je groene verhuisavonturen te lezen! Wij kozen in onze klustijd voor perfection verf van de praxis, maar uiteindelijk hebben we nooit goed uitgezocht hoe het nu echt zit met die verf. En ja, ik snap zo goed dat je af en toe gewoon de makkelijke weg neemt, zou ik ook doen denk ik. Tenzij ik tijd had om dingen heel grondig voor te bereiden;-).

  1. Ik heb best de tijd genomen en tóch, het blijft een stressfactortje, dat verhuizen. Blijf voorlopig zitten waar ik zit in elk geval.

 9. Tijdsgebrek zorgt er idd wel voor dat we al eens voor een snelle oplossing gaan. Toch knap hoe je dit soort dingen aanpakt.

 10. Leuk om te lezen! En ook herkenbaar! Ik heb ook wel wat concessies gedaan tijdens onze verhuizing. Maar al met al hebben we het wel best goed gedaan:)! Ik heb mijn woningbouwvereniging een mail gestuurd met de vraag waar mijn stroom vandaag komt.. Tot op de dag van vandaag geen antwoord! Het is allemaal inclusief dus ik heb werkelijk geen idee.. Wel is het gelukkig maar tijdelijk, vanaf volgend jaar in Portugal hebben we onze oude zonnepanelen. Ik heb wel het idee dat je stukje bij beetje leert, zeker in nieuwe situaties (zoals een verhuizing). Inspirerend om ook te lezen hoe jij het aanpakt! p.s. is dat jouw rieten stoel?! Vind hem echt prachtig! Liefs

  1. Die stoel heb ik gekocht van de opbrengst van spullen waar ik vanaf wilde ja, voelde dubbel goed en ik ben er echt blij mee. Ik denk inderdaad dat je in nieuwe situaties weer wen hoop leert, ook of misschien juist als het niet helemaal gaat zoals je bedacht had van te voren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.