Zes tips om minder te kopen

Met bewondering en interesse volg ik de blogs van Greenblush en Awkward Duckling, die allebei bezig zijn met de 30-Day Minimalism Game. Die uitdaging werd bedacht door minimalisme-koningen Joshua Fields Millburn & Ryan Nicodemus en houdt in dat je een maand lang spullen de deur uitdoet. Op dag 1 één ding, op dag 2 twee dingen, op dag 3 drie stuks enzovoort, tot en met het eind van de maand. Dat betekent dat zij eind september van 465 overbodige spullen af zijn. Indrukwekkend toch?

Ontspullen of minder kopen?

Mijn eigen minimaliseermissie is wat minder rigide gegaan, maar bij het uitzoeken van kleren en andere spullen speelde toch steeds door mijn hoofd: hoe zorg ik dat mijn huisraad zich gaandeweg niet opnieuw verveelvoudigd? Uitgangspunt van mijn missie was – naast de ruimte die het minderen met zich meebrengt – immers voornamelijk dat ongebruikte spullen heel onduurzaam zijn: de grondstoffen en energie die gebruikt zijn om ze te produceren liggen in feite ergens in een kast of hoek te verpieteren, ontzettend zonde.

Effectief minimalisme begint bij de voordeur

Daarom is het van groot belang dat de weggedane spullen niet slechts plaatsmaken voor andere nietsnutten. Ik maakte voor mijzelf een lijst van tips om dat te voorkomen. Deze moeten mij helpen om minder te kopen en misschien heb jij er ook wat aan. Minimalisme begint voor mij niet bij de achterdeur, waar je spullen wegdoet. Maar bij de voordeur, waar je streng moet zijn op welke spullen je toelaat in je huis en je leven. Anders blijf je bezig. Niet altijd makkelijk, maar wel effectief.

Met deze tips lukt het je wél om minder te kopen

buy-less-choose-well-make-it-last-vivienne-westwood

Zie elke aanschaf als die van een wasmachine

Als je een wasmachine gaat kopen, doe je dat waarschijnlijk niet zomaar. Je hebt er een nodig, maar doet een weloverwogen aankoop. Je vergelijkt prijzen, kwaliteit en valt hooguit voor wat extra functies, maar koopt er niet opeens twee ‘omdat ze zo goedkoop waren’ en komt ook niet in plaats van met een washulp met een laptop thuis. Als je op deze manier met al je aankopen omgaat, is de kans een stuk kleiner dat je drie topjes koopt in plaats van die broodnodige spijkerbroek.

Sluit verleidingen uit

Schrijf je uit voor nieuwsbrieven, plak een anti-reclamesticker op je voordeur en kom alleen in winkels als je er iets te zoeken hebt. Als zesjarige raakte ik er begin november met de Intertoys-gids in de hand vast van overtuigd dat de ‘praatendu Urnieknufel’ op mijn Sinterklaaslijst moest staan, terwijl ik zo’n ding het hele jaar geen seconde gemist had. Producenten splitsen je maar al te graag verlangens in de maag die je anders absoluut niet zou hebben. Minder kopen begint vaak gewoon bij minder willen. Zelf heb ik de duurzame nieuwsbrieven die ik echt wil volgen naar mijn KouweKleren-mail verhuist, zodat ik ze wat ‘zakelijker’ bekijk.

Maak een wishlist

Over verlanglijsten gesproken: daar is dan weer niets mis mee. Schrijf alles wat je wilt kopen erop en spreek met jezelf een termijn af om er over na te denken. Geen impulsaankopen meer voor jou. Dit werkt ook goed in combinatie met een budget. Koop je nieuwe sandalen? Dan geen extra zomerrokje. Het dwingt je na te denken wat je echt nodig hebt. Pin vaste bedragen voor verschillende soorten uitgaven – boodschappen, kleding – en houd het daarbij, die tip kreeg ik vaak n.a.v. mijn artikel over het bijhouden van wat ik koop. Probeer wel om onnodige aanschaffen te vermijden als je nog geld ‘over’ hebt. Spaar het liever op voor de volgende periode.

Schrijf op wat je koopt

Dat deed ik afgelopen maand en het werkte echt. Het was confronterend en gaf me inzicht in waarom ik dingen koop. Hier kun je uitgebreid lezen hoe het beviel en wat ik ervan leerde. Ik ga er in elk geval mee door.

Denk niet in geld, maar in grondstoffen

‘Wie het breed heeft, laat het breed hangen’ en ‘geld moet rollen’ zijn niet voor niets gevleugelde uitdrukkingen in onze taal. Waarom zou je je beperken als je het toch kunt betalen? Als je je realiseert dat alles wat je koopt ook een milieuprijs heeft, is het misschien makkelijker om iets te laten staan. Er zijn gelukkig steeds meer eerlijke en duurzame merken die dat begrijpen. Per kledingstuk geven zij aan wat de milieubelasting en de kosten van het maken zijn, extreem transparant dus. Ik zou het echt tof vinden als meer merken hier zo open over zouden zijn.

Ruil & Leen

Je hoeft niet alles te hebben, om het te kunnen gebruiken. Nu ik nog in een studentenhuis woon, heb ik simpelweg de ruimte niet voor grote apparaten, maar ook met huis met schuur & zolder kun je je afvragen of je een hogedrukspuit, aanhangwagen, gourmetstel en grasmaaier nodig hebt. Via leennetwerk Peerby of een aardige buur of familielid kun spullen die je maar zelden gebruikt prima uitwisselen. Duurzaam én ruimtebesparend.

Wat is jouw tip om minder spullen te kopen?

  1. Wat lief van je en wat een handige tips! Ik merkte afgelopen weekend in de stad dat ik nog een stuk kritischer dan normaal aan het winkelen was. Ik koop eigenlijk al jaren nauwelijks nog kleding voor mezelf en kom al niet meer bij bepaalde ketens, maar voor mijn kinderen ben ik daar nog veel te makkelijk in. Het helpt inderdaad om er nog eens goed over na te denken of het wel echt nodig is en om verleidingen te vermijden in de vorm van folders en in mijn geval e-mail nieuwsbrieven. Het is vooral een proces van bewustwording en gelukkig begint dat steeds meer te komen.

    1. Dat is inderdaad precies waarom ik dat ‘choose well’ van Vivienne Westwood zo mooi vind. Dat gaat niet alleen over het kiezen van eerlijke producten, maar ook over stilstaan bij wat je écht nodig hebt en wat je allemaal al hebt. Dat maakt minderen een stuk makkelijker.

  2. Wat een geweldig artikel en wat een goede tips. Het zou inderdaad heel tof zijn als overal de milieubelasting bij zou staan. Van veel dingen weet je namelijk helemaal niet dat ze zo belastend zijn, tenzij je er echt naar op zoek gaat.

    1. Dankjewel! Heb jij het boek ‘de verborgen impact’ al gelezen? Dat gaat heel erg in op dit soort kwesties. Ik zelf nog niet en stiekem ben ik ook wel een beetje bang voor de confrontatie, maar hij staat wel op mijn lijstje.

  3. Hey wat leuk om te lezen 🙂 Handige tips, ik ben voor mezelf ook al aan het bedenken hoe ik kan voorkomen dat het dichtslibt in huis… Een grote shopper ben ik namelijk niet. Maar ongemerkt krijg je ook veel spullen, dus daar zou ik voor mezelf ook beter op kunnen letten. Je tip ‘denk niet in geld, maar in grondstoffen’, vind ik een hele mooie!

    1. Dat lijkt me lastig, want gekregen is vaak ook goedbedoeld. Misschien kun je dingen na een tijdje ook weer doorgeven aan iemand die je er echt blij mee maakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.