Wat als… ‘duurzaam’ normaal zou zijn?

Waarom wordt duurzaamheid toch altijd als iets bijzonders beschouwd? Hier moest ik aan denken toen iemand mijn post van vorige week over de duurzame gewoontes die ik van mijn ouders meekreeg, deelde. Ze schreef erbij: ‘Mooie blog over hoe ‘duurzaam’ er altijd al was, maar dan zonder de naam.’ Dat raakte me. Natuurlijk ook omdat ze het een mooie blog vond – dat is altijd leuk om te horen – maar vooral omdat ik het nog niet zo bekeken had: mijn ouders vertoonden duurzaam gedrag voor het hot en happening werd. Niet omdat zij zo nodig op de barricaden moesten staan voor een groene wereld, maar gewoon, omdat zij het normaal vinden om zuinig te zijn met hun spullen. Om overwogen keuzes te maken en dingen niet zomaar voor lief te nemen.

Niets bijzonders
Eigenlijk is dat zo gek nog niet. Ik hoor heel vaak van mensen dat ze best duurzamer zouden willen leven en consumeren, maar dat het zo lastig is. En duur. Duurzaam wordt als iets bijzonders beschouwd, als de uitzondering op de regel. Iets waar je moeite voor moet doen en waarschijnlijk ook nog rijk voor moet zijn. Waardoor je misschien wel ‘die lastigerd’ wordt, die niet gewoon meedoet met de rest qua eten of shoppen of zelfs maar  met boodschappen doen.

Toch hoeft dat niet zo te zijn. De dingen die mijn ouders doen, kosten je geen cent extra – misschien bespaar je er zelfs mee – kosten je geen moeite en je bent er niemand mee tot last. Sterker nog: uiteindelijk bewijs je de wereld een dienst. Is het niet veel logischer om op een manier met de wereld, haar bewoners en haar grondstoffen om te gaan die ervoor zorgt dat ze als geheel nog een hele tijd meegaat? Om de mogelijkheden van de aarde te benutten, maar niet op te gebruiken? Zeker nu er zoveel technologische ontwikkelingen zijn die het mogelijk  maken om dingen her te gebruiken en opnieuw in te zetten. Dat is eigenlijk toch best ‘normaal’? Het bracht me op een hoop vragen. Ze zijn een tikkeltje retorisch en dat mag best voor een keer.

Wat als..

..duurzaam normaal zou zijn?

..het normaal zou zijn dat producten werden gemaakt om lang mee te gaan?

.. het normaal zou zijn dat kleding zo geprijsd is dat de makers er van kunnen leven?

..het normaal zou zijn dat prijs van spullen niet alleen de kostprijs dekte, maar ook kosten van de impact op de aarde?

..het normaal zou zijn om onze spullen te gebruiken tot ze echt niet meer mee kunnen?

..het normaal zou zijn om niet meer te kopen dan we nodig hebben?

..het normaal zou zijn dat dieren niet opgehokt en opgeblazen worden maar een vrolijk, vrij en natuurlijk leven kunnen leiden?

Ik wil niet de enorme nostalgist uithangen (hoewel ik die stiekem misschien wel een beetje ben), maar ergens klinkt dat wel een beetje als ‘vroeger’. ‘Vroeger’ als in: voor dat globalisering en technologische ontwikkelingen ervoor zorgden dat producten zo goedkoop werden dat we de grip op wat we echt nodig hebben zijn verloren. Zou het niet mooi zijn als we met z’n allen een beetje loskomen van de consumptiemaatschappij waarin we zo snel op dingen zijn uitgekeken en gewend zijn om al onze behoeftes hier en nu te bevredigen? Ik ben al een poos bezig met pogingen om die impulsen te onderdrukken en als jou dat ook wel wat lijkt, heb ik een paar uitdagingen voor je.

Uitdaging 1: Spaar eens voor iets wat je heel graag wilt in plaats van meteen naar de winkel te rennen. Leg heel bewust een periode geld opzij. Zo krijg je niet alleen besef van de waarde van geld, maar maak je ook minder snel een ondoordachte keuze.

Uitdaging 2: Schrijf een maand lang op wat je koopt. Ik deed dat ook (en doe het nog steeds). Het maakt je bewust van wat je allemaal mee naar huis sleept en deze confrontatie helpt om onnodigheden uit de weg te gaan. Lees ook even deze tips om minder te kopen.

Uitdaging 3: Eet anders. Probeer één keer in de week anders te eten. Vegetarisch bijvoorbeeld. Doe je dat al, eet dan een dag veganistisch. Ben je al veganist, eet dan alleen seizoens- of lokale producten of ga voor verpakkingsvrij. Dit geeft je weer een frisse blik op je eetgedrag en laat je misschien ook nadenken over de impact ervan op de aarde.

Uitdaging 4: Koop het volgende kledingstuk dat je aan wilt schaffen tweedehands. Hier vind je tips voor hoe, wat en waar.

Wat denk jij. Wordt duurzaam ooit (weer) de norm? En zie jij het zitten om jezelf daartoe uit te dagen?

 1. Dit vind ik een prachtige post, zo is het gewoon. Net zoals er ooit een tijd was dat alles wat we aten biologisch was, maar dat nog niet zo genoemd werd. Of hoefde te worden.

 2. Helemaal waar! Net zoals biologisch eten vroeger gewoon eten noemde.
  In verband met uitdaging 3, hier in België is er een campagne ‘dagen zonder vlees’, waarbij mensen zich aanmelden om gedurende de hele vastenperiode geen vlees te eten (of voor de vegetariërs zoals mezelf zijn er extra uitdagingen, zoals verpakkingsvrij, lokaal etc). Toch een fijn initiatief dat ik eens wou vermelden :).

  1. Ik las erover bij Sofie (die hierboven reageerde) inderdaad. Heel tof en een leuke manier om weer eens naar oude gewoontes te kijken en ze op een leuke manier wat aan te passen. Jij doet dus mee? Veel succes!

 3. Wat een mooi artikel en er zit zeker een kern van waarheid in. Ik vind het ook heel mooi om te lezen dat je ouders je een aantal duurzame gewoontes hebben meegegeven! Zelf vind ik de uitdaging van tweedehands kleding en een keer veganistisch in plaats van vegetarisch eten wel wat. Daar wil ik me weleens aan wagen 🙂

  1. Dat is leuk om te lezen zeg. Jij had de laatste tijd al wat prachtige tweedehands vondsten, ik ben benieuwd wat het je verder brengt.

 4. Wat een mooie post Hermien. Ik heb niks zinnigs te zeggen behalve dat het me weer stof tot nadenken heeft gegeven.

  1. Je blijft maar bezig, haha. Daar rolt van jouw kannt dan vast ook weer een mooi stuk uit, is zo mijn ervaring met jouw hersespinsels.

   1. Hahah ja je bent wel mijn bron van inspiratie wat betreft hersenspinsels. Dankjewel. Ik deel je post in mijn favorieten deze maand, is dat goed? 🙂

 5. Als duurzaam normaal zou zijn, zouden we in een heel veel mooiere wereld leven. En misschien komt die dag ook wel, ook al is het nu een ‘hype’, het heeft wel ook een sneeuwbaleffect. Steeds meer mensen leren steeds meer over duurzaamheid. Hopelijk, hopelijk wordt het ooit normaal.

  1. Misschien is de duurzame hype wel een duurzame hype? Ik heb wel het idee dat meer en meer mensen zich realiseren dat er iets moet gebeuren om de wereld zo mooi te houden als ze is.

 6. Ik zou het geweldig vinden als duurzaam (weer) normaler zou worden. En ja, ook ik heb er een hoop van meegekregen van huis uit, zonder dat het toen duurzaam heette. Ik merk dat ik wat dat betreft nog steeds heel veel heb aan wat ik toen van mijn ouders leerde, gewoon omdat het toen zo ging 🙂

 7. Goed om zo even na te denken hè. Het wordt ons misschien ook veel te gemakkelijk gemaakt. Ook zo’n raar voorbeeld: courgetti. Helemaal hip en gezond zeg maar. Van het buitenste deel van de courgette maak je dan sliertjes in plaats van pasta. Het binnenste deel snijd ik in blokjes en gaat ook door het gerecht. Weggooien slaat nergens op toch? Blijkbaar gooien anderen dit wel weg. Als ik dan vraag waarom weten ze het niet. Het gaat toch om de sliertjes? O..m..g.. denk ik dan.

  1. Wauw, dat gaat ver. Ik maak altijd gewoon sliertjes van de hele courgette, tot het raspen niet meer gaat en dan gaat de rest in blokjes of ik bewaar het voor de volgende keer. Een klein beetje gezond verstand kan inderdaad geen kwaad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.