Waarom ik geen vegetariër ben

N.B. Inmiddels ben ik tóch vegetariër eworden. Alles over het hoe en wat vind je in de post Help, ben ik nu toch vegetariër? 

Een kleine bekentenis: ik eet vlees. Niet veel, maar toch. Kun je over duurzaamheid en eerlijk(er) leven en consumeren schrijven als er wel eens een dier op je bord ligt? Sommige mensen zullen vinden van niet. Ik doe het toch. En ik wil best uitleggen waarom.

Ten eerste ben ik deze blog niet begonnen omdat ik een expert ben op het gebied van groen, eerlijk of duurzaam leven. Verre van. Ik ben keurig opgevoed met de regel dat lichten uit horen als je niet in een kamer bent, je nadenkt voor je de koelkast opendoet zodat je alles in één keer kan pakken of terugzetten en ik zal nooit maar dan ook nooit afval op straat gooien, zelfs niet op Koningsdag. Ik ben juist gaan schrijven om mezelf te dwingen meer te leren over duurzame en eerlijke kleren. En wie zich daar eenmaal in stort kan zich bijna niet onttrekken aan duurzaamheid op andere vlakken, bijvoorbeeld afval & voedsel. Ik leer elke dag bij en misschien sta ik over een jaar wel supergroen in het leven. Zo ver is het nog niet.

Ik ben ook opgevoed met ‘eten wat de pot schaft’ (iets waar ik mijn ouders vroeger iets minder, maar nu héél dankbaar voor ben). Ik lust dan ook bijna alles. Alleen met een stronk bleekselderij doe je me geen plezier, maar als dat door een salade of saus zit vind ik het oké, of ik slik het gewoon door. Eten mocht ik nooit ‘vies’ noemen, hooguit ‘minder lekker’. Zeer terecht, vind ik nu zelf ook. Mensen die iets afbranden voor ze het geproefd hebben, daar heb ik altijd moeite mee. Ten eerste vind ik het respectloos naar de kok, ten tweede nogal kinderachtig. Achteraf kun je altijd nog beslissen om een gerecht zelf nooit te maken.

Verder heb ik er nooit moeite mee om rekening te houden met voedselwensen van anderen. Ik heb in mijn studententijd altijd met vegetariërs in huis gewoond, heb vrienden die geen gluten, lactose of suiker mogen en vrienden die veganistisch eten. Op verjaardagen kook ik standaard vega, zodat iedereen lekker kan opscheppen. En tóch zou ik me zelf bezwaard voelen om anderen te beperken in wat ze mij kunnen voorschotelen. Gek hè? Hoewel vegetariër zijn in mijn omgeving heus een zeer geaccepteerd verschijnsel is – veganisten hebben het zwaarder te verduren – vind ik het moeilijk om eisen te stellen. Een van de oplossingen voor mij zou kunnen zijn om zelf nooit meer vlees te kopen of te bestellen, maar het wel te eten als een ander het voor me klaarmaakt. Daar komt mijn eetgedrag trouwens veelal op neer tegenwoordig. Rest nog slechts één puntje:

Het is niet alleen mijn begaanheid met de medemens die me ervan weerhoudt vlees te eten (om milieutechnische redenen zou ik dan elke vorm van vlees moeten bannen). Ik ben ook gewoon heel nieuwsgierig aangelegd én dol op allerlei eten. Als ik op vakantie ben, wil ik graag alles kunnen proberen. Deze zomer ga ik naar Roemenië en volgens alle reisgidsen heb je het daar als vega moeilijk. Het is misschien egoïstisch, maar ik wil de plaatselijke specialiteiten niet missen. Ook die met groenten niet hoor, laat dat duidelijk zijn. Een tartaartje in Polen, goulash in Hongarije, ik wil het allemaal proeven. Zeker als het me aangeboden wordt, dan komt de beleefdheid weer om de hoek kijken.

Van mijn vaste reismaatje kreeg ik laatst een geweldig boek: What did I eat today? Een dagboek voor food lovers met alle ruimte om de heerlijkheden die je eet – in een restaurant of zelfgeklust – neer te pennen. Met extra opdrachten als ‘teken je ergste maaltijd ooit’ en plaats voor je favoriete cocktails, koffieplekken en guilty pleasures. Een mooie plek om juist de verrassende reisgerechten in op te nemen. Wie weet blijkt Roemenië een stuk groentelievender dan gedacht en kan ik de fijne adresjes mooi weer doorgeven aan anderen die die kant op gaan.

what did I eat today bookIk zal mensen nooit veroordelen omdat ze vlees eten – ik doe het zelf immers ook wel eens – maar heb altijd wel een beetje medelijden met mensen die denken dat je zonder vlees geen lekkere, complete maaltijd kan fabriceren. Daartegen trek ik dapper ten strijde en ik zal niet rusten voordat ik zulke personen een maal heb voorgeschoteld waarbij ze het vlees niet missen.

Ik heb het idee dat steeds meer mensen en restaurants beginnen te begrijpen dat vlees ook maar één van de vele elementen is waarmee je een maaltijd tot een succes kan maken en dat is een hoopvolle gedachte. Tot die tijd laat ik vlees veelal aan me voorbij gaan als ik de keuze heb en heb ik heel veel respect voor mensen die heel trouw hun eetovertuigingen volgen. Misschien beland ik ooit nog aan hun kant. Tot die tijd ben ik misschien egoïstisch, maar ik ben niet onbewust. En daar voel ik me voorlopig goed bij.

 

 

 

  1. Wat knap vind ik dat! Woont ze nog thuis en lukt dat met koken een beetje allemaal? Een beetje minderen is al zo mooi meegenomen voor het milieu! En er is zoveel vegalekkers te verzinnen

 1. Mag ik mijn vriend eens langssturen voor dat lekkere maal? Als ik iets vegetarisch op tafel tover, komt er achteraf steevast ‘ zou lekker zijn met spekjes’. Ik ben ook een eco-mens dat nog steeds vlees eet, dus ik kan me erg vinden in jouw bericht!

  1. Leuk dat je het herkent. Gewoon lekker door blijven gaan met minder vlees, kwestie van wennen. En je hebt Ottolenghi in de kast staan dacht ik? Wedden dat er een moment komt dat je iets op tafel zet waarbij hij zo’n opmerking gewoon vergeet te maken, haha.

 2. Ahh, zo herkenbaar!! En wat schrijf je toch leuk. Bewustheid is het halve werk, denk ik (al hebben de dieren in de megastallen daar natuurlijk he-le-maal niks aan). Volgens mij zitten we een beetje in hetzelfde schuitje. Wel goed willen doen, maar niet teveel in willen leveren op de pleasures. Die ontdekkingsdrang herken ik ook wel, ja. Ach, we zijn op weg en dat is ook wat waard:)

  1. Dankjewel! Ja inderdaad, het hoeft (nog) niet perfect, het nadenken over dingen en het doorbreken van vanzelfsprekende patronen is een mooi begin wat mij betreft.

 3. Super goed dat je zo bewust met het eten van vlees omgaat! Denk dat SaraDubbeldam het goed zegt: bewustwordening is het halve werk.
  Tijdens het lezen van je blog vroeg ik me wel één ding af: Heb je al weleens over het ethische aspect van vlees eten nagedacht? Mijn grootste motivatie om veganist te zijn is dat ik het niet okee vind om een levend, voelend wezen te doden puur voor het plezier van mijn smaakpapillen.

  1. Dankjewel voor je reactie! Daar denk ik zeker over na, de reden dat ik dat in dit stuk niet noem, is dat hier in feite niet veel tegen in te brengen valt (over gruwelijke nonsensargumenten als ‘als ik ‘m niet opeet, was dit dier niet eens geboren’ wil ik het niet eens hebben). Ik probeer in dit stuk uit leggen waarom ik, ondanks de zeer valide redenen om geen vlees (of zelfs überhaupt iets dierlijks) te eten, toch soms vlees eet. Waar deze redenen vandaan komen – of het gemakzucht, egoïsme, sociaalwenselijk gedrag of iets anders is – mag ieder voor zich bepalen. Vast staat dat het ethische aspect (net als het milieuaspect) mij er blijkbaar niet van weerhoudt om wel eens vlees te eten. Als ik eerlijk ben, laat ik vlees (en zuivel) trouwens wel eerder staan uit milieuoverwegingen. Waarom? Dat weet ik niet precies. Ik vind dat je als mens zorgvuldig met dieren om moet gaan, zoals je met alles zorgvuldig om moet gaan: grondstoffen, planten, onze omgeving als geheel. Blijkbaar vind ik het dan – binnen redelijke marges – toch geen onoverkomelijk probleem om dieren te ‘gebruiken’ (zo zat ik dit weekend nog te piekeren over het feit dat een hulphond er niet voor kiest om hulphond te worden, maar dat terzijde). Misschien verandert dat ooit nog, je geeft me in elk geval weer een aanzet om er nog eens extra over na te denken, dank daarvoor!

   1. Bedankt voor je uitgebreide antwoord! Ik vind het heel mooi dat je het op zo’n manier bekijkt, merk echt dat je er goed over nagedacht hebt. Ik kan je aanraden om ‘Animal Liberation’ van Peter Singer te lezen, mocht je je wat meer willen verdiepen in de ethiek :-).

    Interessante vraag over de hulphond trouwens. Huisdieren/hulpdieren zijn denk ik een heet hangijzer onder veganisten. Ben er zelf ook nog niet helemaal over uit…

    1. Dat klinkt interessant. Dankjewel, ik vind het ook erg leuk en goed om over dit soort dingen te praten en te blijven nadenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.