Waarom ik een koopstop inlas

Minstens drie maanden geen kleding kopen, dat is mijn doel. Niet nieuw en ook niet tweedehands. Op zich is het niet zo dat ik wekelijks aan het winkelen ben. Maar zeker tweedehands gaat er nog wel eens iets mee naar huis. Weg is weg, immers en dan kan de grens voor wat ‘nodig’ is soms wat vervagen.

Ik ben al even bezig, want ik begon hier half februari mee. Nog twee maanden te gaan dus, minstens! Ik vertel je graag waarom ik even een kleding koopstop heb ingelast.

Duurzame portemonnee van ecoleer

Shoppen in eigen kledingkast

De wisseling van de seizoenen is een veelvoorkomend moment om de koopkriebels te krijgen. De nieuwe collecties hangen in de winkels en dat geldt ook voor de fair fashion shops en de vintage winkels waar ik mijn kleding koop. Een nieuw seizoen lijkt bijna te vragen om nieuwe outfits. Maar dat kan ook anders. Het is namelijk ook het uitgelezen moment om te shoppen in eigen kast!

Seizoenswissel

Sinds een paar seizoenen berg ik mijn seizoenskleding weg. Het is maar een klein deel van mijn totale hoeveelheid kleding, maar het geeft ruimte in mijn kast en in mijn hoofd. Ik hoef uit minder stukken te kiezen en krijg zo grappig genoeg juist meer inspiratie om volop te combineren.

Nu de dagen weer lengen en het af en toe zelfs al warm is, is het tijd om mijn zomerse stukken weer in mijn kast te verwelkomen en volop te genieten van alles wat ik bezit. Ik verheug me op het weerzien met een paar oude bekenden – en zelfs twee nieuwe stukken die ik kocht en ruilde toen het er het seizoen nog niet voor was. Ik ‘winkel’ eerst liever tussen mijn eigen schatten voor ik mijn oog laat vallen op andere stukken.

Moois genoeg

Overigens sluit ik me niet krampachtig af voor nieuwe (of tweedehands) invloeden. Ik zag bij De Kleretoko al tweedehands parels voorbij komen die ik met liefde in mijn winkelmandje zou laden en ook de eerlijke merken hebben meer dan genoeg moois in petto (ik laat hier en hier wat favorieten zien). En ik heb zelfs een vintagetour gepland staan omdat er heel veel tofs is bijgekomen hier in Leiden.

Dom? Misschien! Maar tegelijk vind ik het tof om te merken dat ik steeds beter kan genieten van mooie spullen zonder dat ik ze meteen wil bezitten. Dat komt zeker ook omdat ik behoorlijk in mijn nopjes ben met hoe mijn eigen garderobe eruit ziet. Die past steeds beter bij me en dat is een heel fijn gevoel. En anders heb ik altijd mijn eigen tips tegen koopdrang nog, om me een handje te helpen.

Oefening in tevredenheid

Hoewel het bij tweedehands niet zo’n probleem is om af en toe een spontane aankoop te doen – vaak is het niet zo prijzig en ook het milieu belast je er niet erg mee – is het ook goed om af en toe iets te laten hangen. Simpelweg omdat je al blij bent met wat je hebt. Daarom is mijn koopstop van drie maanden ook een kleine oefening in tevredenheid.

In plaats van te kopen, ben ik juist aan het verkopen geslagen. Ik heb graag dat door mij te weinig gebruikte spullen een nieuwe kans krijgen bij een ander. Misschien dat ik nog een kledingruil met vrienden regel, maar daar blijft het dan ook bij. Mijn portemonnee blijft de komende maanden lekker op slot. [Lees hier hoe dat me verging]

Heb jij ook wel eens een koopstop gedaan? Om welke reden en hoe beviel het?

 1. Wat goed!! Ik heb ook al eens geschreven over een no-buy. Zelf doe ik dat eigenlijk nooit, ik probeer gewoon op ‘normale’ basis niets te kopen, alleen als het echt nodig is 🙂 Een paar maanden geleden heb ik mijn kledingkast aangevuld met wat tweedehands items, dus ik kan ook echt wel weer even vooruit 🙂

  1. Same! Maar omdat ik tweedehands soms toch wel net wat makkelijker meeneem (als het geen toppers blijken, doe ik ze ook weer weg) leek me dit voor deze keer wel even een fijn probeersel. En met een steeds leuker tweedehands aanbod hier in Leiden kan ik wel bezig blijven met neuzen, haha!

 2. Leuk om te lezen! En heel toevallig want ik heb me in januari voorgenomen om 3 maanden geen kleding te kopen. Vorig jaar heb ik best veel gekocht, ook omdat ik ben begonnen met vnl tweedehands kopen en daar moest ik even op oefenen. Ook ben ik gaan opschrijven wat ik aantrek en ben ik geïnspireerd geraakt door de minstens 30 keer dragen-regel. Grappig genoeg zag ik na wat rekenen dat als ik alles wat ik nu heb 30 keer heb aangehad er zo’n 2 jaar voorbij zijn! Kortom ik heb een kast vol fijne kleding en dat is voorlopig echt genoeg.
  Die periode van drie maanden is nu bijna voorbij en het geeft eigenlijk wel rust. Ik kijk gewoon de rekken na in de kringloop enzo, en als ik iets heel bijzonders zie wat echt een aanvulling is dan ga ik ervoor. Maar wie weet komt dat moment niet en koop ik een heel jaar niks.

  1. Tweedehands kopen is echt een kwestie van oefenen, inderdaad. Blijkbaar ben je er wel goed in, als je alles in je kast 30 keer gedragen hebt. Netjes hoor! Ik merk dat ik dingen die ik dertig keer draag, eindeloos blijf aantrekken. Het is dus echt een goede indicatie. Mij geeft het ook wel rust, al vind ik het nog altijd leuk om (tweedehands) stukken met jullie te delen. De hebberigheid bij mezelf valt reuze mee.

   1. Ik bedoelde dat ALS ik alles in mijn kast 30 keer heb gedragen, ik twee jaar verder ben. Voorlopig heb ik dus eigenlijk niks nodig.
    Je kunt ook eens schrijven over die stukken die je eindeloos blijft aantrekken en waarom ze zo geliefd zijn. Leuk om te lezen en handig als je niets nieuws te showen hebt. 🙂

    1. Haha, ik las het te snel! Een mooi streven, in dat geval. En goed idee! Ik probeer dat ook zeker te doen, zo vaak is er ook niet iets nieuws te showen. In de donkere, natte dagen heb ik wat minder outfits laten zien – toch wat lastiger met fotograferen – maar hopelijk wordt dat snel weer anders.

 3. Goed bezig, Hermien! Ik heb ook een soort koopstop ingelast, omdat ik vind dat ik al genoeg kleding heb. Wel mag ik van mijzelf nog wat hardloopkleding kopen, omdat ik al een jaar aan die sport doe, maar helemaal nog niet zoveel sportkleding heb. En ik heb vorige maand een carnavalsoutfit gekocht, omdat ik er pas eentje had en wel wat wilde afwisselen, haha. Verder koop ik eigenlijk niks en doe ik juist af en toe wat kleding weg (in die kledingcontainers of ik geef het weg).

  Liefs,
  Marloes

  1. Goede reden! Het niet kopen geeft inderdaad ook meer inzicht in wat je hebt en ook of dat nog fijn is. Het helpt mij ook altijd om bewust weg te doen: waarom was het toch geen goed stuk voor mij? Dat helpt me weer bij eventuele toekomstige aankopen. Sta jij daar ook bij stil? Ik heb stiekem ook één uitzondering: ik moet wat ondergoed hebben, want er is veel versleten. Als ik daar iets goeds van tegenkomen (ik wil het wel fair en kwalitatief kopen) dan koop ik het wel. Anders moet ik veel te vaak gaan wassen en dat is ook niet oké.

   1. Ik sta wel inderdaad stil bij waarom het stuk niet goed was voor mij. Dat help mij voorkomen de volgende keer de verkeerde fout te maken. Haha, ondergoed is inderdaad wel van belang om te hebben.

 4. Wat goed zeg, en een hele goede reden. Ik ga over een paar maanden met mijn vriend trouwen en samenwonen dus wij moeten enorm sparen!

  1. Dat is een superreden om je hand op de knip te houden. Wat leuk zeg, veel geluk samen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.