Zo bereid je je voor op een kledingruil

Kledingruils duiken overal op. Vriendinnenclubs regelen ze, maar ook stylisten, grote organisaties en zelfs festivals organiseren ze. Dikke kans dat je al eens een kledingruil bezocht hebt. Niet? Niks aan de hand! Als ervaren kledingruiler loods ik je met deze tips graag door je eerste kledingruil heen. Zodat je er optimaal plezier aan beleeft!

Een van mijn laatste kledingruilvondsten. Wat vinden jullie ervan?

Kies een ruil die bij je past

Er zijn allerlei soorten kledingruils, van professionele, massale ruils op een hippe locatie tot mini-ruils in huiskamersetting. Het is leuk om daarmee te experimenteren, maar voor een eerste keer kan het geen kwaad om te bedenken waar jij je het meest op je gemak voelt en wat je het leukst lijkt.

Elke kledingruil heeft zijn voor- en nadelen. Bij een ruil bij iemand thuis zijn er misschien geen pashokjes, maar kun je aan iedereen stijladvies vragen. Mijn ervaring is dat de complimenten over en weer vliegen tijdens zo’n ruil. Een grote kledingruil heeft misschien meer aanbod, maar is wat onpersoonlijker, kost soms geld en soms zijn de eisen voor de in te brengen kleding wat hoger. Allebei leuk, het is maar net wat jou aanspreekt!

Verdiep je in de ruilregels

Zoveel kledingruils, zoveel regels. Het is prima om je te laten verrassen over hoe het er aan toe gaat, maar er is een aantal zaken dat altijd handig is om te weten. Zijn er bepaalde restricties in het aantal of de soort kledingstukken die je mag of moet meenemen? Is het een ruil voor vrouwen, mannen of allebei? Is kleding uit alle seizoenen welkom en hoe zit het met schoenen of accessoires?

Bij sommige grotere ruils is er een entreeprijs om bijvoorbeeld de locatie te kunnen betalen of krijg je punten voor jouw ingeleverde kleding, die je weer kunt besteden. Ook handig om van te voren te weten!

Is het een grotere ruil, dan kun je de informatie vast in de aankondiging – bijvoorbeeld op Facebook – vinden. Bij een kleinere ruil, bijvoorbeeld in een vriendengroep, kun je het natuurlijk gewoon aan de organisatie of degene die jou meeneemt vragen wat precies de bedoeling is.

Zoek je kleding uit

Het is een ruil, dus natuurlijk neem je zelf ook kledingstukken mee. Dat vraagt om het uitmesten van je kledingkast en ook daar heb ik wat tips voor.

Heb je moeite om te bepalen wat nu echt je kast moet verlaten, neem er dan even de tijd voor. Leg wat zaken apart waar je over twijfelt. Mis je ze niet of vergeet je zelfs wat er in die tas of doos zat? Dan kunnen die stukken zeker weg.

Het kan ook leuk zijn om samen met een vriend(in) je kast uit te zoeken. Een extra kritisch paar ogen is nooit weg bij twijfelgevallen. Hoe vaak je iets het afgelopen jaar hebt gedragen kan een mooie leidraad zijn. Ook spullen die niet (meer) passen zijn pure kastvervuiling.

Vergeet niet om even bewust stil te staan bij de stukken die je wegdoet. Wat is er mis mee, waardoor je ze niet draagt? Zo doe je bij een volgende aanschaf niet dezelfde miskoop.

Verzorg je kleding

Je hoeft echt niet alles van te voren te strijken, maar zorg dat je kleding wel schoon en heel is. Zelf word je waarschijnlijk ook niet blij van de zweetplekken van een ander, dus in dat geval is een wasje draaien wel zo fris.

Maak een ‘verlanglijstje’

Kledingruils kunnen best een beetje overweldigend zijn. Het aanbod is vaak enorm – een teken dat we met zijn allen toch echt iets minder kleding zouden moeten kopen – en het is natuurlijk gratis. Dat kan ervoor zorgen dat hebberigheid de overhand neemt in plaats van je kritische ‘word ik hier écht blij van’-blik?

Je kunt jezelf een limiet opleggen voor het aantal stukken dat weer mee naar huis mag. Ook kun je een aantal wensen opstellen aan de hand van je pas-opgeruimde kledingkast.

Misschien ben je wel op zoek naar een jurkje voor die aanstaande bruiloft, mis je een paar basic hemdjes (die scoor ik met regelmaat op een kledingruil) of kun je best een nieuwe spijkerbroek gebruiken. Natuurlijk: er zijn geen garanties, maar het helpt je om een beetje te focussen en om niet het zoveelste streepjestruitje naar huis te slepen waarvan je er meer dan genoeg hebt.

Laat je verder ook lekker verrassen en wees niet bang om een experiment aan te gaan. Bevalt het stuk je toch niet, dan neem je het gewoon weer mee naar een volgende ruil.

Dit neem je mee

Je uitgezochte kleding natuurlijk, maar ook een tas om je gevonden parels in mee terug te nemen. Bij kleinere ruils is het soms leuk om iets lekkers te eten of te drinken meenemen. Maar daar zal de organisatie misschien wel om vragen!

Dit trek je aan

Denk ook even na over wat je aantrekt. Ik vind een jurkje of rokje met een panty en zo’n lang basic hemdjurkje eronder vaak ideaal, omdat je daar van alles overheen kunt passen zonder meteen in je blote billen te staan. Stop de kleding die je aanhebt naar de ruil eventueel in je tas, zo voorkom je dat een onwetende mede-ruiler opeens jouw eigen toffe trui of jas staat te passen die je liever gewoon zelf weer meeneemt.

Wat gebeurt er met de resterende kleding?

Natuurlijk hoop je dat jouw ingebrachte kledingstukken een mooi nieuw leven bij een ander tegemoet gaan. Toch is het slim om even na te gaan wat er gebeurt met de resterende kleding. Misschien gaat het naar een goed doel, misschien mag je de stukken die je overhoudt weer ophalen, als je dat wil.

Bedenk wel dat je deze stukken niet voor niets uit je kast hebt gehaald. Wil je ze er echt weer in je kast hangen? Als je er een specifieke andere bestemming voor weet, kun je dat natuurlijk wel overwegen.

Heb oog voor het sociale element

Besef dat een kledingruil ook een sociaal aspect heeft. Voordelig een toffe outfit scoren is nooit weg – zeker als je je net in eerlijke en duurzame kleding bent gaan verdiepen en toch wel schrikt van het prijskaartje – maar een kledingruil is vooral ook erg leuk.

Heb oog voor anderen. Gun elkaar wat en vertel gerust iets over dat kledingstuk van jou aan degene die het nu zo enthousiast staat te passen. Maak mensen een – oprecht – complimentje en geniet van het feit dat je samen al die ongedragen kleding een nieuwe kans geeft. Swapping should be fun!

Ik heb ook tips voor je als je zelf een kledingruil wilt organiseren. Dat is minstens net zo leuk als er een bezoeken.

Met deze tips ga je goed voorbereid naar je eerste kledingruil.