Vijf redenen om bij te houden welke kleding je draagt

Ik deed wel eens eerder een poging om bij te houden wat ik precies draag qua kleding. Dat deed ik eerst door alles wat ik droeg te turven, maar dat was vrij lastig, omdat mijn garderobe uit best veel items bestond. Ik was langer bezig met het doorspitten van die lijst dan met aankleden elke morgen. Niet handig. Ook hield ik een tijdje bij hoe vaak ik nieuw (en ook tweedehands) gekochte items aantrok, maar dat vergat ik dan weer vaak te doen. Nu ik voor het eerst een capsule wardrobe heb, houd ik trouw in een app bij welke kleding ik elke dag aanheb. Ik heb nu 50 items in de kast, dus de lijst is te overzien en ik houd het goed vol. Het geeft me veel inzichten in mijn kleedgedrag. 

 1. Je kunt checken of je je aan de 30-Wear Rule houdt
  De 30-Wear Rule is een veelgebruikt uitgangspunt voor mensen die zich duurzamer willen kleden: je koopt een kledingstuk alleen als je zeker weet dat je het minstens 30 keer gaat dragen. Maar hoe controleer je dat zonder te turven wat je aanhebt? Het is moeilijk inschatten, heb ik gemerkt. Inmiddels ligt mijn lat wel wat hoger dan 30 keer – ik probeer de items waarbij ik dat niet meer ga halen een betere bestemming te bezorgen – maar het blijft leuk om te zien dat ik mijn kleding daadwerkelijk veel draag.
 2. Het geeft inzicht in je kledingvoorkeur
  Niets zo eerlijk als een getal. Je kunt wel denken dat je een echt rokjesmeisje bent en er dus echt nog wel één bij kunt kopen, maar misschien blijkt uit de telling wel dat je driekwart van de tijd toch gewoon in je favoriete jeans loopt. Dan is dat nieuwe rokje wellicht toch niet zo nodig.
 3. Het laat zien wat niet (meer) bij je past
  Zoals tellen je voorkeuren laat zien, zo geeft het ook inzicht in de kleding die je niet of nauwelijks meer draagt. Veel opruimmethodes voor je kledingkast zijn gebaseerd op de vraag hoe lang je iets al niet hebt aangehad. Ik denk daar volgens mij vaak iets te optimistisch over. Zo lang geleden kan het toch niet zijn? Nu kan ik echt zien wat ik wel en niet draag. Time to say goodbye. 
 4. Het is een stimulans om iets anders aan te trekken
  Sommige items blijk ik niet te dragen, terwijl ik ze toch superleuk vind. Ik merk dat ik nu extra moeite doe om ze tóch aan te trekken. Ik probeer nieuwe combinaties en doe wat meer mijn best, want afscheid nemen wil ik blijkbaar niet.
 5. Je kunt de cost-per-wear van je kleding uitrekenen
  Één van de belangrijkste redenen om niet aan fair fashion te beginnen blijft voor veel mensen de prijs van de kleding. Wat zou het tof zijn als blijkt dat je kleding zo veel draagt – omdat het topkwaliteit is en je het heel zorgvuldig uitkiest – dat het per draagbeurt net zo voordelig is als fast fashion. Of je misschien zelfs wel goedkoper uit bent. De eerlijke spijkerbroek van 115 euro – mijn duurste aankoop ooit – heb ik in de maand dat ik hem nu heb al 17 keer aangehad. Als dat zo doorgaat, blijft er haast niets over van de prijs.

De eerste periode van mijn capsule wardrobe zit er bijna op. Volgende week vertel ik hoe het me bevalt en of ik ermee doorga. Het bijhouden van wat ik draag ga ik hoe dan ook proberen vol te houden, want daar levert me echt concreet iets op.

 1. Heb je al eens uitgelegd hoe je dat precies bijhoudt? Daar ben ik wel benieuwd naar, dat wil ik ook weleens proberen!

  1. Eigenlijk is dat heel simpel. Ik heb een lijstje van al mijn kleding – op dit moment alleen de items in mijn capsule wardrobe – in de lijstjes-app Wunderlist (maar het kan ook gewoon in Notities of in een excelbestand natuurlijk). Zodra ik me aankleed of van kleding wissel, pas ik het aantal achter de items aan, ik tel gewoon door. Ik tel alle items wel maximaal één keer per dag mee, ook als ik ze verschillende keren draag of gebruik (jassen of tassen bijvoorbeeld). Ik heb mijn kledingstukken wel gesorteerd op soort, zodat ik ze snel terug kan vinden.

   1. Ja! Je hebt me al gïnspireerd om alleen nog maar fair fashion en tweedehands te kopen. En alles in m’n kledingkast staat op papier. Kleine stap nu om kledingkeuze bij te gaan houden!

 2. Ik heb dat ter voorbereiding van mijn eerste capsule gedaan, maar zou het eigenlijk wel nog eens opnieuw willen doen. Goeie reminder, thanks!

 3. Wel een heel goed idee eigenlijk om het bij te houden. Ik was vorige maand ook met een capsule wardrobe voor de winter begonnen en had netjes een lijstje in Wunderlist gemaakt van de paar dingen die ontbraken. Allemaal heel leuk en nu heb ik die dingen (dunne truitjes en blousje) gekocht (gelukkig merendeel tweedehands) maar ik was dus vergeten dat ik me in de winter meestal aankleed als een soort ijsbeer en zo’n blousje dan alleen maar eens naar een feestje draag. Had beter kunnen investeren in een dikke trui. Dus ik denk dat ik er maar voor ga 😉

  1. Oei, dat wordt laagjes dragen! Ook wel fijn en extra warm!

 4. Haha, ik zat tijdens het lezen heel de tijd ja te knikken, jouw ervaring is zo herkenbaar 🙂
  Zeker punt 4! Als ik niet weet wat ik aan zal trekken, check ik gewoon welke kledingstukken ik nog niet vaak gedragen heb, en ta-daa, geen getwijfel meer voor de kledingkast. Ik heb zelfs het idee dat ik veel meer varieer in outfits in vergelijking met vroeger (in de pre-capsule-tijd).
  Ook bij punt 5, identiek dezelfde ervaring: mijn faire jeans (ook €100+) die ik nu iets langer dan een jaar heb, heb ik al meer dan 100x gedragen (ja ja, grote liefde, nog steeds), dus de cpw is echt verwaarloosbaar (en zal nog kleiner worden, aangezien ik van plan ben om hem zo lang mogelijk te dragen)

  1. Echt leuk om te horen dat je dit zo herkent. Ik wil het echt volhouden, het brengt me veel. En wat goed dat je je jeans zo vaak draagt. Hopelijk gaat hij nog heel lang mee.

 5. Toen ik een paar maanden geleden las over de 30-wear rule van Livia Firth ben ik gaan bijhouden hoe vaak ik kleding draagt. Ik herken jouw ervaring. Het geeft heel veel inzicht! Ik overschatte het aantal keren dat ik iets draag echt; 30x is best vaak. Ook zorgt het bijhouden ervoor dat ik nieuwe combinaties maak. Het wordt een soort sport om ervoor te zorgen dat ik minimaal de 30x haal😁

  1. Wat leuk dat mijn poost van toen je geïnspireerd heeft! Ik heb het toen uiteindelijk niet heel lang volgehouden, maar nu met mijn capsule werkt het wel. Mijn ervaring is vooral dat áls je het haalt, je er ook makkelijk eindeloos veel overheen gaat. Dan is 30 keer blijkbaar inderdaad een goede maatstaf om de echte toppers te selecteren.

   1. Inderdaad: als je de 30x haalt, ga je er gemakkelijk ver overheen. Ik houd het dan ook bij tot 30x en daarna niet meer. Het zorgt ook echt voor bewustwording omdat je je afvraagt waarom je bepaalde kleding niet draagt. Soms ben je het kledingstuk of de schoenen gewoon vergeten. Als je het dan bewust gaat aantrekken, kan het zomaar een lievelingsstuk worden….
    Of niet. Dan past het niet bij je en die vaststelling kan miskopen in de toekomst voorkomen…

    1. Ja, echt precies dat allemaal! Het kan je echt vooruit helpen in het maken van bewustere keuzes.

 6. Ik vind dit wel wijs om te doen ja. Soms bestel ik gauw even iets online omdat ik het ‘echt nodig heb’ maar dan na een week ontdek ik dat ik het al had, maar dat het nog in de was zat ofzo. Ik ga ook een lijstje maken, vind het erg interessant om er bewust mee bezig te zijn.

  1. Het is zeker fijn om het overzicht te bewaren. Mijn aankopen zijn ook echt flink teruggedrongen en nog zorgvuldiger geworden sinds ik een lijst van al mijn kleding bijhoud. Ik hoop dat het jou ook helpt Margo!

 7. Oooh ik wil wel eens bijhouden hoe vaak ik al mijn kledingstukken draag! Ik hou heel erg van streepjes, dus al mijn streepjesshirts heb ik zeker veel vaker dan 30 keer gedragen. Ik koop ook niet heel vaak kleding, dat scheelt.

  1. Dat scheelt zeker! Het is zo leuk om te zien dat je bij sommige kleding makkelijk aan de dertig komt, het geeft echt een mooie blik op je favorieten. Leuk als je het ook gaat proberen!

 8. Wat een slim idee om zo bewust bezig te zijn met wat je elke dag aantrekt! Ik las laatst ergens over de 30Wear-regel en vond het zo’n slim idee. Dat is iets wat ik ook weleens zou willen toepassen. Ik moet zeggen dat ik over het algemeen goed mijn best doe met kleding écht dragen. Ik heb aardig wat jurkjes, maar bijna allemaal draag ik ze ook vrij regelmatig. Toch zijn er ook wel wat kledingstukken die ik laat hangen, omdat ze niet helemaal mij zijn of omdat ik ze ooit kocht met het idee eens iets anders te proberen. Mijn outfits bijhouden zou inderdaad alleen al goed zijn als stimulans om ook die kledingstukken eens uit de kast te trekken 🙂

  1. Kouwekleren vind ik een erg inspirerende blog. Nog een erg leuke (Engelstalige) blog over dit onderwerp: thesustainableedit.com
   Ook veel tips en een bron van inspiratie

   1. Wat een leuk compliment en een leuke tip. Ik kende het nog niet, dus ik ga zeker even rondkijken!

  2. Goed om te horen dat jij je kleding volop draagt. Jij hebt ook echt een duidelijke eigen stijl, zo lijkt op je blog. Dat kan ook absoluut helpen. Misschien kun je na een tijdje bijhouden wat makkelijker afscheid nemen van de kleren die er toch niet bij passen. Kun je straks een keer zelf een kraampje runnen op de IJ-hallen!

 9. Yes, ik ga het NU doen! Vanaf 1 januari is een mooi moment, lijkt me. Ik stel alsmaar uit om eerst eens een lijstje te maken van wat ik überhaupt allemaal heb, maar als ik nu opschrijf wat ik draag krijg ik dat lijstje uiteindelijk vanzelf 😉
  En dan eindelijk eens die dingen wegdoen waarvan ik nu stiekem al weet dat ik ze niet draag, haha. Alleen het aanvullen met duurzame dingen waar ik écht blij van word, vind ik nog het lastigst. Misschien snel maar eens The curated closet lezen dan.
  Dank voor je tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.