Tweedehands vondsten: servies

Mijn verzameling tweedehands servies blijft groeien. Ik heb een zwak voor mooi servies. Bijzondere kleuren of vormen, vrolijke printjes, ik vind het allemaal leuk. Al klinkt het misschien gek: ik beleef oprecht plezier aan het uitzoeken van een leuk kopje om mijn koffie uit te drinken. Servies is typisch zo’n ding dat je eindeloos zou kunnen blijven kopen: het aanbod is groot en je vindt altijd wel wat nieuws. Gelukkig geldt dat ook voor het tweedehands aanbod.

Kringloopwinkels staan vol met afgedankt moois. Daarom koop ik servies bijna nooit nieuw en moet ik me regelmatig inhouden om niet wéér een stapel borden of kommetjes mee naar huis te slepen. Ik wil je graag een greep uit ons tweedehands servies laten zien en tips geven om zelf het mooiste tweedehands servies te pakken te krijgen.

Waar koop je tweedehands servies?

Mijn eerste keus is de kringloop. Daar kom je de mooiste losse stukken tegen voor een prikkie. Als je op zoek bent naar een heel, bij elkaar passend servies, zou ik het eerst op Marktplaats of bij familie zoeken. Er zijn kringloopwinkels en boedelhuizen die zich specialiseren in het leegruimen van huizen. Ook dat zijn ideale tweedehands zaken om een compleet servies op de kop te tikken voor weinig. Wist je dat er zelfs handelaars zijn die complete, exclusieve serviezen inkopen? Als je op zoek bent naar iets bijzonders, is dat de plaats waar je moet zijn.

Waar moet je op letten als je tweedehands servies koopt?

Het meest voor de hand liggende om op te letten, is of het servies heel is. Check het goed op barsten en kleine, ontbrekende stukjes. Meestal laat ik servies dat niet heel is, liggen. Als je iets heel mooi vindt of de beschadiging niet storend is, kun je een uitzondering maken. Probeer dan wel over de prijs te onderhandelen.

Wil je graag een compleet servies kopen, let dan goed op de aantallen. Als je iets meer koopt dan je voor dagelijks gebruik nodig hebt, is het niet zo erg als iets breekt – en dat kan nu eenmaal gebeuren. Je kunt ook gaan voor een tweedehands servies dat ook nog nieuw te krijgen is, bijvoorbeeld van een bekende winkelketen. In dat geval heb je de kans dat er meer tweedehands zal worden aangeboden en kun je desnoods een stuk nieuw bijkopen.

Let waar nodig ook op vaatwasser- en magnetronbestendigheid. Bij nieuwere producten zal dat er wel op staan. Als het servies ouder is waarschijnlijk niet. Je kunt er wel vanuit gaan dat je delicate kopje of antieke bord er in de vaatwasser niet mooier op zal worden.

Tenslotte is het ook de moeite waard om eens op merken te letten. Ga vooral af op je eigen smaak, maar het geeft natuurlijk best een kick om een chique merk te vinden voor een prikkie. Ik zoek wel eens iets op in de kringloop, maar wel pas ná dat ik besloten heb of ik het wil hebben. Ik wil me niet te veel laten beïnvloeden.

Mijn tweedehands servies

Bij ons geen bij elkaar passend servies. Ons tweedehands servies komt overal en nergens vandaan: veel van familie, maar ook in de kringloop ben ik een trouwe klant.

Deze kommetjes zijn mijn laatste serviesaanwinst. Nodig hadden we ze niet, maar ik ben echt compleet voor ze gevallen in de kringloop. Het zijn precies de kleuren waar ik van houd en ik vind ze heel elegant. Omdat ze stapelbaar zijn, nemen ze weinig ruimte in de nu toch echt bijna volle servieskast in. De plantenpot is trouwens een oudere vondst uit dezelfde kringloop.

Het kleine schaaltje is een cadeau van de moeder van mijn vriend, zij gebruikte het niet meer. De grote schaal vond ik later in de kringloop en ze passen heel mooi bij elkaar. Dat is een van de leukste aspecten van het kopen van tweedehands servies: het is een sport om mooie, bij elkaar passende dingen bij elkaar te sprokkelen.

Ook deze gebaksbordjes kregen we van de moeder van mijn vriend. De kleuren zijn helemaal mijn smaak en ze zijn echt uniek, we krijgen er vaak complimenten over. Op dit moment zouden we zelf waarschijnlijk niet zo snel geld uitgeven aan een hele stapel bij elkaar passende gebaksbordjes, maar daarom is het juist zo leuk om deze te kunnen gebruiken. We hebben er ook nog een mooi, groot taartbord bij, dat bij ons trouwens vaker dienstdoet als borrelplank.

Praktische serviesvondsten

Soms is tweedehands servies ook gewoon puur praktisch. De broer van mijn vriend had een nieuw servies en dus bleef er wat oud spul over. Ons vierde pastabord was gebroken, dus namen wij die van hem over. Mijn drie pastaborden heb ik weer op de rommelmarkt verkocht, om de cirkel rond te maken. Er zijn meer van die praktische dingen die ik altijd tweedehands koop. Wijn- en waterglazen bijvoorbeeld. Het is een allegaartje, maar er breekt toch wel regelmatig wat, dus nieuw kopen vind ik echt zonde.

Inmiddels heb ik geleerd om als ik iets nodig heb, eerst eens bij familie rond te vragen. Ik wilde graag een fruittest om zomerfruit langer goed te houden. Natuurlijk bleken mijn ouders nog een extra exemplaar in de kast te hebben staan. Een erfenisje en voor zover ik weet bij hen nog nooit in gebruik geweest. In de kringloop had ik er denk ik lang naar kunnen zoeken  en zelfs nieuw liggen ze niet hoog opgestapeld in de schappen. Nu was ik meteen voorzien.

Kopje met een verhaal

Ik vind het bijzonder om me te omringen met spullen die verhalen van anderen met zich meedragen. Als tiener kwam ik twee van deze gestippelde kopjes tegen in het keukenkastje van mijn oudtante en zei dat ik ze zo leuk vond. Ze stelde voor om ze te delen: ik nam er ééntje mee en de ander hield zij. Die zou ik dan wel krijgen als zij overleden was. Ik vond het een leuk idee dat ik misschien wel tegelijk met haar uit zo’n kopje aan het drinken was.

Inmiddels is ze al jaren geleden overleden. Het tweede kopje is nooit meer opgedoken. Misschien is het kapot of ergens anders heengegaan. Het maakt niks uit, want als ik uit dit kopje drink, denk ik altijd even aan mijn oudtante. Een waardevoller geschenk had ze me alleen daarom al niet kunnen geven: het houdt mooie herinneringen levend, nog meer dan een foto zou doen.

Verzamel niet te veel tweedehands servies

Gaat het al kriebelen om op zoek te gaan naar mooi, tweedehands servies? Veel plezier! Ik wil je nog één laatste advies meegeven: verzamel niet te veel. Het is veel leuker om alleen de stukken die je echt mooi en handig vindt in je kast uit te stallen.

Ik heb één duidelijke stelregel: het moet allemaal nog op een praktische manier in onze servieskast passen. Zo houd  ik mijn verzameldrift in bedwang. Heb je een extra servies nodig voor een feestje of etentje? Dan leen je het gewoon van buren of je gasten.

Gooi je oude servies niet weg 

Heb je zelf servies over? Natuurlijk gooi het dat niet zomaar weg, tenzij het gebroken is. Geef het weg aan een neefje, vereniging of een buurmeisje dat op kamers gaat of breng het naar de kringloop. Een ander kan er nog jaren plezier van hebben. Je kunt tweedehands serviesgoed zelfs prachtig cadeau geven. Verpak het mooi of gebruik het juist om een cadeautje leuk in te verpakken.