Tweedehands in ons interieur

Vandaag precies een jaar geleden kregen wij de sleutel van onze stek. Onontgonnen terrein nog, kale muren en vloer. Nog diezelfde avond stonden we ze glad te maken en voor te strijken en anderhalve week later trokken we erin, met voornamelijk de spullen die we al hadden en een aantal extra meubels. Toen alles er eenmaal in stond, was het nog steeds behoorlijk leeg, aangezien we allebei uit een veel kleinere woonruimte kwamen.

Inmiddels is ons interieur gegroeid, al is het zeker niet dichtgegroeid. Iets wat mensen in mijn omgeving nog wel eens verbaast, als ze terugdenken aan mijn vorige huis kamer. Ik kan het niet ontkennen: mijn interieur nam daar ‘Grot van Ali Baba’-achtige proporties aan. Maar inmiddels heb ik wel bewezen dat het puur aan de beperkte ruimte lag dat het daar zo volgestouwd stond met mijn schatten. Hier in huis is het reuze ruimtelijk, dus ik kan het heus wel. En oké, ik heb nu een iets strengere poortwachter, in de vorm van mijn vriend, die ook zorgt dat het hier niet overvol komt te staan.

Tweedehands woongeluk

Het afgelopen jaar ben ik me bewuster dan ooit van het feit dat tweedehands spullen een belangrijke oplossing zijn voor de overconsumptie die zwaar op onze fraaie planeet drukt. Éérst kijken of je iets tweedehands kunt kopen is mijn streven en dat lukt behoorlijk goed, ook in ons huis. Ik neem jullie mee op een kleine home tour langs een paar van deze tweedehands woonvondsten.

Bank

Deze bank is onze nieuwste aanwinst en ook onze grote trots. Onze oude bank was puur gekocht op grootte (kleinte eigenlijk) en we waren toe aan iets ruimers. Bovendien was hij vakkundig opengekrabd door onze kat, dus hij zag er niet meer uit. Ik had eigenlijk niet verwacht om iets moois tweedehands te kunnen vinden. Onze eisen waren best specifiek en de meeste banken op Marktplaats vonden we oud en lomp. We waren ook al naar nieuwe aan het kijken, maar alles wat wij mooi vonden, konden (en wilden) we eigenlijk niet betalen, terwijl we ook niet voor flutkwaliteit wilden gaan.

De oplossing: een paar zoekopdrachten ingesteld op Marktplaats met onze favoriete merken erin. Zo kwam deze bank zomaar bovendrijven. Het is een grijzen wollen Harvink van negen jaar oud, maar hij ziet er echt nog uit als nieuw. Hij zit heerlijk en dit is er zo een die we nieuw niet hadden kunnen betalen.

De trainingen om de kat er nu wél vanaf te houden, lijken ook te werken (al leggen we er nog wel iets overheen als we de deur uitgaan) , dus we hopen er nog heel lang van te genieten.  Zelfs onze oude bank krijgt weer een nieuwe leven, met een nieuwe hoes gaat hij weer dienstdoen in een studentenkamer in Arnhem. Leuk hè?

Plantenpotten

Ik ben gek op groen in huis en gelukkig staan de kringlopen vol met plantenpotten. Naar de grotere exemplaren moet je soms wat langer zoeken, maar ik vind het zelf geen probleem om een plant even in zijn binnenpot op een schaal te zetten voor zo lang. De rechter pot kregen we van de moeder van mijn vriend, de linker vond ik later in een kringloop en ik vind het erg leuk dat ze een beetje in een vergelijkbare stijl beschilderd zijn.

Als je je afvraagt wat er met onze bananenplant (in de middelste pot) gebeurd is: de moederplant is volledig geparasiteerd door de kleintjes, dus die heb ik moeten kortwieken. Maar de kleintjes doen het nu supergoed, misschien kan ik ze binnenkort splitsen en heb ik meerde bananenplanten die nog flink kunnen groeien.

 

Linnenkastje

Dit is het kastje waar wij ons beddengoed in bewaren. Zoals je misschien wel ziet, is het eigenlijk een oud tv-kastje. Een huisgenootje van mij kocht het in de kringloop en ik nam het weer van haar over toen wij verhuisden en zij toevallig ook net uit ons huis vertrok. Onze slaapkamer is vrij IKEA, met kledingkasten en ons bed (dat trouwens tweedehands van een ander huisgenootje kwam) dus dit is een leuke afwisseling.

Boekenkast

Deze Lundia-kast heeft in elk geval al in twee eerdere huizen gestaan, binnen de familie van mijn vriend. Voor ons is het een fijn formaat voor in de woonkamer. We willen hem nog wat leuker inrichten, maar hij doet waar ‘ie goed in is. Lundia is een merk dat ten onder is gegaan aan de geweldige kwaliteit spullen die het maakte. Het kan eeuwig gebruikt hergebruikt worden, dus de tweedehands markt was enorm en niemand kocht meer nieuw.

Niet het ideale verdienmodel, maar qua duurzaamheid wel een voorbeeld voor moderne bedrijven die spullen maken die zo snel mogelijk weer uit elkaar moeten vallen. Wij hebben in elk geval nog altijd plezier van deze kast en ook de Lundiakast in onze extra kamer gaat al mijn hele leven mee.

Meer zien?

Er is nog een hoop meer tweedehands in ons interieur te bewonderen, van kringloopvondsten tot erfstukken en gekregen spullen tot Marktplaatskoopjes. Vinden jullie het leuk als ik hier vaker iets van laat zien? Voor nu kun je in elk geval een kijkje nemen bij een aantal van de tweedehands cadeaus die ik ooit kreeg, daar zitten ook interieurspullen bij. In het artikel over spullen waar ik erg aan gehecht ben, zie je een paar van de familiestukken die een belangrijk onderdeel van ons interieur vormen.

 1. Leuk om te zien! Ik vind het altijd leuk om bij mensen binnen te kijken 🙂 Bij ons is het trouwens andersom haha, ik ben de poortwachter en mijn vriend wil alles. Niet dat we nou zoveel kopen, maar ik heb de afgelopen jaren vrij veel van mijn opa geërfd (omdat hij kleiner moest gaan wonen en daarna overleed) waarover ik zei “neee dat past echt niet in ons huis het is vol” en dat mijn vriend dan zei “jaaaa het past wel.” En dan had hij gelijk. Conclusie: ik ben een slechte poortwachter.

  1. Ha, dt is precies omgedraaid heel herkenbaar ja. Maar uitwindelijk gaat het erom of je blij bent met het eindresultaat als het er eenmaal staat toch? En veranderen mag! Al snap ik dat je erfstukken moeilijker weer laat gaan. Ik vind het altijd wel echt een toevoeging aan een interieur, om het eigenheid en om de herinneringen.

 2. Ja, leuk!
  Ben ik benieuwd naar.
  Ik wilde ook inkijkjes van ons huis laten zien op mijn blog.
  Misschien een # introduceren?
  #tweedehandswoongeluk bijvoorbeeld?
  Zet ik ze daar ook onder, want tweedehands rules…;)

  1. Ah leuk, ik ben ook zo’n gluurder. Ik druk mijn neus nog net niet tegen de ramen (hoewel, soms…). Goed idee! Laten we die eens uitproberen!

 3. Wat leuk om te zien! Ik heb toen wel alles nieuw gekocht, omdat ik er nog niet zoveel mee bezig was. Wel heb ik een heel oud kastje van mijn opa geërfd, toch nog een tweedehands item!

  1. Mooi, zo’n erfstuk, alleen al om de herinneringen die eraan kleven. k vind de combinatie van wat moderner en oud ook erg mooi,!

 4. Ik vind het ook leuk om te zien! Geeft een goed beeld hoe mooi tweedehands spullen kunnen zijn 🙂 Veel mensen hebben bij tweedehands helaas nog een vies beeld of ze denken geen leuke dingen te kunnen vinden…. Met zo’n blog laat je het tegenovergestelde zien 😀 Ik vind het idee #tweedehandswoongeluk van Marije erg leuk, ik ga denk ik binnenkort ook een keer een inkijkje geven O:)

  1. Leuk Sara, dat moet je zeker doen! Ik kan nog een heleboel van deze artikelen maken als ik hoer zo rondkijk. Ook wel zin in!

 5. Wat leuk om te zien! Die bank zit ook gewoon onwijs lekker 😉 Dat linnenkastje is trouwens echt heel tof, het heeft zo’n fijne vintage uitstraling.

  1. Haha, ja dat vindt Boris ook gewoon, denk ik. Ik vind de pootjes van het kastje zo leuk, ik houd van meubels waar je onderdoor kunt kijken. geeft wat lucht.

 6. Oh, wat leuk! Door jouw aandacht voor tweedehands kijk ik echt anders naar mijn spullen. Stiekem heb ik veel meer tweedehands in huis dan ik dacht en daar ben ik vaak nog veel blijer mee dan met de Ikea-items. Ik kreeg laatst ook al de neiging om het allemaal eens vast te leggen, dus nu je een mooi voorbeeld geeft, word ik helemaal enthousiast!

  1. Dat zou ik echt heel leuk vinden Linda! Zoals ik hierboven al zei: ik ben echt een graag-gluurder. Tweedehands kan ook op zoveel manieren, dat tikt vaak best wel aan.

  1. Ik was zelf ook verrast door de goede staat. Een mevrouw die zuinig is op haar spullen!

 7. Zo tof om te lezen. Ons interieur heeft een zelfde soort verhaal. Iedere keer als we bij de kringloop zijn (onze favoriet is de ARM in Hooggraven Utrecht) denken we, we hebben echt geen nieuwe dingen nodig. Alles is gewoon tweedehands verkrijgbaar!

  1. Fijn he? Soms kost het iets meer moeite, maar vaak ook helemaal niet. Het moet alleen even in je systeem komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.