Terugblik op mijn eerste capsule wardrobe

De eerste periode met een capsule wardrobe zit erop. Zoals jullie weten, begon ik drie maanden geleden met de nodige twijfels over het concept. Aan de ene kant sprak het me heel erg aan, vooral om te zien met hoeveel (beter gezegd: hoe weinig) kleding ik toe zou kunnen. Anderzijds stond het idee om goede kleding weg te bergen me tegen. Ik wil mijn kleding juist optimaal benutten en zo veel mogelijk dragen, dus dat voelde tegenstrijdig. Omdat ik toch erg nieuwsgierig was, besloot ik het capsule-idee gewoon maar een kans te geven. Ik bouwde een garderobe van 50 items, inclusief tassen en jassen, maar zonder accessoires als sjaals en sieraden. Vandaag wil ik met jullie delen hoe ik mijn eerste capsule wardrobe ervaren heb.

De belangrijkste inzichten

 1. Zelfs als je flink mindert in het aantal kledingstukken, blijf je favorieten houden die je direct uit de was weer aan wilt trekken en stukken die je niet draagt.
 2. Het selecteren van mijn capsule was uitdagender dan het dragen. Ofwel: ik kan inderdaad met minder toe, maar vind afscheid nemen wel lastig.
 3. Ik houd van afwisseling, zeker qua tassen en schoenen, maar ik ben ook een gemaksdier. Ook omdat ik niet overbodig vaak wil wassen, trek ik gerust dagenlang dezelfde outfit aan. Voor een gelegenheid pak ik wel graag weer uit.
 4. Mijn herfst- en wintergarderobe is behoorlijk compleet, maar ik gun mezelf graag wat tweedehands afwisseling. Het heeft weinig impact, zowel op mijn portemonnee als op het milieu, dus daar geniet ik van.
 5. Ik ben me niet echt bewuster of op een andere of meer creatieve manier gaan kleden. Misschien was mijn capsule daar nog te groot voor. Ik ben wel weer vaker hakken gaan dragen – er was een tijd dat ik daar dagen op rond struinde –  en dat bevalt me.
 6. Ik vond het ook niet moeilijker om mezelf te kleden, wat betekent dat mijn kleding beter bij elkaar past dan ik eigenlijk dacht. Het is misschien een kleurrijk geheel, maar het matcht best goed allemaal.

Meest gedragen items

 1. Totebag Goedzak (40 keer)
 2. Gele jas (31 keer)
 3. Zwarte teddy jas (30)
 4. Sneakers Veja (27 keer)
 5. Blauwe rugzak (21 keer)
 6. Levi’s jeans (20 keer)
 7. Donkergroene trui ( 20 keer)

Niet gedragen items

Grappig genoeg zijn dit allemaal items die ik nog wel mooi vind. Voor de bruine jurk mis ik misschien wat combinatiemogelijkheden en de groene rok (schaam) is nog altijd niet gerepareerd, maar verder weet ik niet precies waar het mis ging. Ik ga ze in elk geval niet meteen wegdoen nu, maar ik houd dit wel in mijn achterhoofd.

 1. Zwart jasje met bloemen
 2. Zwarte blouse met bloemen
 3. Spijkerblouse oversized
 4. Geruit jasje
 5. Donkergroene kokerrok
 6. Grijzen wollen jurk
 7. Bruine jurk
 8. Blauwe feestjurk van Esprit

Nieuwe items

Ik vind niet dat een capsule betekent dat ik niets mag kopen of aanpassen. Zeker omdat ik graag tweedehands koop, kan ik soms niet wachten met een aankoop, anders is die al lang in andermans kast verdwenen. Bovendien scheurde ik in week 2 gigantisch uit mijn (al eens geplakte) skinny jeans, dus daar was echt een eerlijke vervanger voor nodig.

 1. Oranje truitje (Tweedehands via de kringloop, 2 euro)
 2. Bordeaux vest (Tweedehands via Kleretoko, 6 euro)
 3. Nudie Jeans (Fairtrade via BrandMission, 114,95 euro)
 4. Levi’s jeans (Tweedehands via Episode, 25 euro)
 5. Donkerblauwe blouse (Tweedehands via kledingruil, gratis, niet op de foto)Totaal uitgegeven: 147,95 euro

Verdwenen uit mijn herfstcapsule

Er zijn ook items die de eindstreep van mijn capsule niet gehaald hebben.

 1. Donkerblauw hemd
  Ik heb besloten dit voortaan tot het ondergoed te rekenen, omdat ik het puur voor de warmte heb gedragen, onder mijn kleding dus. Ik heb het wel 24 keer aangehad.
 2. Jack met schaapje
  Dit jasje heeft al die tijd (schaam) bij een vriendin gelegen en viel dus praktisch gezien buiten mijn capsule. Het is er ook niet echt weer voor geweest, het was óf te  koud óf te warm. Toch heb ik dit jack veel gedragen de afgelopen jaren (ook in de lente nog) en daarom zal ik het niet wegdoen.
 3. Skinny jeans
  Deze gooide zichzelf eruit door volledig te scheuren, nadat ik hem al een keer geplakt had.
 4. Bordeaux vest
  Al toen ik mijn capsule samenstelde, wist ik dat deze vervangen moest worden omdat de gaten erin vielen. Gelukkig vond ik een vest bij de Kleretoko in vrijwel dezelfde kleur, alleen wat dikker en daarmee een stuk winterser.

Gesmokkeld

Ik heb twee jurkjes geleend van een vriendin, voor een feestje, maar dat beschouw ik niet als smokkelen. Ik denk juist dat we gelegenheidskleding veel vaker zouden kunnen lenen. Iets kopen uit de drang om niet weer in hetzelfde te willen verschijnen wil ik liever voorkomen, namelijk. Met katoenen tasjes heb ik wel wat gesmokkeld. Die zie ik toch ook deels als functioneel boodschappennet en soms heb je aan één dan gewoon tekort. Ik denk dat ik die voortaan ook buiten mijn capsule zou houden.

Dit beviel goed

Hoewel ik dacht dat ik helemaal niet zoveel seizoensitems bezit en mijn kast niet overvol was, is het toch wel lekker om nog net wat meer ruimte te hebben. Vooral de keuze in tassen beperkte enigszins en dat was lekker. Normaal grijp ik in periodes toch steeds naar dezelfde tassen, terwijl de rest mijn kast staat te verstoppen. Zelfs als ik niet met een capsule doorga, wil ik het tassen- en seizoenswissel erin houden, dat staat vast.

Dit zou ik nu anders aanpakken


Enerzijds wil ik graag een nog kleinere capsule proberen. Dat zou makkelijk moeten kunnen, als je kijkt naar het aantal items dat ik als nog niet heb aangeraakt. Anderzijds blijft het soms knagen dat ik mezelf beperk in het combineren door goede items weg te stoppen. Ook gelegenheidskleding blijf ik moeilijk vinden. Ik vind het zonde om een plek in mijn capsule ‘op te offeren’ voor een jurkje waar ik misschien helemaal geen gelegenheid voor heb. Misschien dat ik naast mijn gewone capsule een soort feestelijke aanhangcapsule kan handhaven, waar dit soort gelegenheidskleding in mag. Dat is dan wel een mooie herinnering om geen gelegenheidskleding bij te kopen, maar die als het moment zich voordoet gewoon te lenen. Ik heb in elk geval drie van mijn galajurken verkocht, dat is een fraai begin!

Deze items heb ik gemist

Ik heb één verkeerde inschatting gemaakt: mijn bruine jurk draag ik graag met een soort korte spijkerblouse erover en die had ik niet in mijn capsule gestopt, waardoor de jurk ook in de kast bleef hangen. Wel opvallend dat ik die jurk dus blijkbaar maar met heel beperkte items draag. Ik vind het wel een heel fijn ding, dus ik moet wat in mijn creativiteit investeren bij dit item. Op de paar heel zonnige dagen die we nog gehad hebben miste ik het gemak om in mijn gele instappers te schuiven. Nu wilde ik streng zijn,maar een volgende keer zou ik ze toch uit de doos trekken. Ik moest voor een kledingruil en een lezing trouwens nog wel een keer in mijn opslagdozen zijn en ik had toen niet het gevoel dat ik dingen wilde wisselen of tekort kwam. Dat verbaasde me wel en voelde goed!

 

Ga je door met de capsule wardrobe?

Dit is natuurlijk de belangrijkste vraag van dit artikel. En ja, ik geef het nog een kans! Sterker nog, ik word behoorlijk vrolijk als ik denk aan mijn nieuwe capsule, die ik inmiddels ook al heb samengesteld en waarmee ik vandaag van start ga (volgende week komen de aanpassingen online).

Ik heb misschien de wonderbaarlijk interessante inzichten over mijn kledingstijl waar ik op hoopte nog niet gekregen, maar ik vond het wel gewoon ontspannen, zo’n capsule. Het geeft me bovendien de kans om verder te ontdekken wat ik echt graag draag.

Om het uitdagend te houden, ga ik dit keer voor een capsule van 37 items. Wel laat ik mijn katoenen tasjes en onderhemdjes dit keer buiten mijn capsule vallen. Een aardig deel van mijn herfstcapsule zal ik door blijven dragen, maar wat er nieuw bijkomt en eruit vliegt laat ik volgende week zien.