Terugblik op mijn eerste capsule wardrobe

De eerste periode met een capsule wardrobe zit erop. Zoals jullie weten, begon ik drie maanden geleden met de nodige twijfels over het concept. Aan de ene kant sprak het me heel erg aan, vooral om te zien met hoeveel (beter gezegd: hoe weinig) kleding ik toe zou kunnen. Anderzijds stond het idee om goede kleding weg te bergen me tegen. Ik wil mijn kleding juist optimaal benutten en zo veel mogelijk dragen, dus dat voelde tegenstrijdig. Omdat ik toch erg nieuwsgierig was, besloot ik het capsule-idee gewoon maar een kans te geven. Ik bouwde een garderobe van 50 items, inclusief tassen en jassen, maar zonder accessoires als sjaals en sieraden. Vandaag wil ik met jullie delen hoe ik mijn eerste capsule wardrobe ervaren heb.

De belangrijkste inzichten

 1. Zelfs als je flink mindert in het aantal kledingstukken, blijf je favorieten houden die je direct uit de was weer aan wilt trekken en stukken die je niet draagt.
 2. Het selecteren van mijn capsule was uitdagender dan het dragen. Ofwel: ik kan inderdaad met minder toe, maar vind afscheid nemen wel lastig.
 3. Ik houd van afwisseling, zeker qua tassen en schoenen, maar ik ben ook een gemaksdier. Ook omdat ik niet overbodig vaak wil wassen, trek ik gerust dagenlang dezelfde outfit aan. Voor een gelegenheid pak ik wel graag weer uit.
 4. Mijn herfst- en wintergarderobe is behoorlijk compleet, maar ik gun mezelf graag wat tweedehands afwisseling. Het heeft weinig impact, zowel op mijn portemonnee als op het milieu, dus daar geniet ik van.
 5. Ik ben me niet echt bewuster of op een andere of meer creatieve manier gaan kleden. Misschien was mijn capsule daar nog te groot voor. Ik ben wel weer vaker hakken gaan dragen – er was een tijd dat ik daar dagen op rond struinde –  en dat bevalt me.
 6. Ik vond het ook niet moeilijker om mezelf te kleden, wat betekent dat mijn kleding beter bij elkaar past dan ik eigenlijk dacht. Het is misschien een kleurrijk geheel, maar het matcht best goed allemaal.

Meest gedragen items

 1. Totebag Goedzak (40 keer)
 2. Gele jas (31 keer)
 3. Zwarte teddy jas (30)
 4. Sneakers Veja (27 keer)
 5. Blauwe rugzak (21 keer)
 6. Levi’s jeans (20 keer)
 7. Donkergroene trui ( 20 keer)

Niet gedragen items

Grappig genoeg zijn dit allemaal items die ik nog wel mooi vind. Voor de bruine jurk mis ik misschien wat combinatiemogelijkheden en de groene rok (schaam) is nog altijd niet gerepareerd, maar verder weet ik niet precies waar het mis ging. Ik ga ze in elk geval niet meteen wegdoen nu, maar ik houd dit wel in mijn achterhoofd.

 1. Zwart jasje met bloemen
 2. Zwarte blouse met bloemen
 3. Spijkerblouse oversized
 4. Geruit jasje
 5. Donkergroene kokerrok
 6. Grijzen wollen jurk
 7. Bruine jurk
 8. Blauwe feestjurk van Esprit

Nieuwe items

Ik vind niet dat een capsule betekent dat ik niets mag kopen of aanpassen. Zeker omdat ik graag tweedehands koop, kan ik soms niet wachten met een aankoop, anders is die al lang in andermans kast verdwenen. Bovendien scheurde ik in week 2 gigantisch uit mijn (al eens geplakte) skinny jeans, dus daar was echt een eerlijke vervanger voor nodig.

 1. Oranje truitje (Tweedehands via de kringloop, 2 euro)
 2. Bordeaux vest (Tweedehands via Kleretoko, 6 euro)
 3. Nudie Jeans (Fairtrade via BrandMission, 114,95 euro)
 4. Levi’s jeans (Tweedehands via Episode, 25 euro)
 5. Donkerblauwe blouse (Tweedehands via kledingruil, gratis, niet op de foto)Totaal uitgegeven: 147,95 euro

Verdwenen uit mijn herfstcapsule

Er zijn ook items die de eindstreep van mijn capsule niet gehaald hebben.

 1. Donkerblauw hemd
  Ik heb besloten dit voortaan tot het ondergoed te rekenen, omdat ik het puur voor de warmte heb gedragen, onder mijn kleding dus. Ik heb het wel 24 keer aangehad.
 2. Jack met schaapje
  Dit jasje heeft al die tijd (schaam) bij een vriendin gelegen en viel dus praktisch gezien buiten mijn capsule. Het is er ook niet echt weer voor geweest, het was óf te  koud óf te warm. Toch heb ik dit jack veel gedragen de afgelopen jaren (ook in de lente nog) en daarom zal ik het niet wegdoen.
 3. Skinny jeans
  Deze gooide zichzelf eruit door volledig te scheuren, nadat ik hem al een keer geplakt had.
 4. Bordeaux vest
  Al toen ik mijn capsule samenstelde, wist ik dat deze vervangen moest worden omdat de gaten erin vielen. Gelukkig vond ik een vest bij de Kleretoko in vrijwel dezelfde kleur, alleen wat dikker en daarmee een stuk winterser.

Gesmokkeld

Ik heb twee jurkjes geleend van een vriendin, voor een feestje, maar dat beschouw ik niet als smokkelen. Ik denk juist dat we gelegenheidskleding veel vaker zouden kunnen lenen. Iets kopen uit de drang om niet weer in hetzelfde te willen verschijnen wil ik liever voorkomen, namelijk. Met katoenen tasjes heb ik wel wat gesmokkeld. Die zie ik toch ook deels als functioneel boodschappennet en soms heb je aan één dan gewoon tekort. Ik denk dat ik die voortaan ook buiten mijn capsule zou houden.

Dit beviel goed

Hoewel ik dacht dat ik helemaal niet zoveel seizoensitems bezit en mijn kast niet overvol was, is het toch wel lekker om nog net wat meer ruimte te hebben. Vooral de keuze in tassen beperkte enigszins en dat was lekker. Normaal grijp ik in periodes toch steeds naar dezelfde tassen, terwijl de rest mijn kast staat te verstoppen. Zelfs als ik niet met een capsule doorga, wil ik het tassen- en seizoenswissel erin houden, dat staat vast.

Dit zou ik nu anders aanpakken


Enerzijds wil ik graag een nog kleinere capsule proberen. Dat zou makkelijk moeten kunnen, als je kijkt naar het aantal items dat ik als nog niet heb aangeraakt. Anderzijds blijft het soms knagen dat ik mezelf beperk in het combineren door goede items weg te stoppen. Ook gelegenheidskleding blijf ik moeilijk vinden. Ik vind het zonde om een plek in mijn capsule ‘op te offeren’ voor een jurkje waar ik misschien helemaal geen gelegenheid voor heb. Misschien dat ik naast mijn gewone capsule een soort feestelijke aanhangcapsule kan handhaven, waar dit soort gelegenheidskleding in mag. Dat is dan wel een mooie herinnering om geen gelegenheidskleding bij te kopen, maar die als het moment zich voordoet gewoon te lenen. Ik heb in elk geval drie van mijn galajurken verkocht, dat is een fraai begin!

Deze items heb ik gemist

Ik heb één verkeerde inschatting gemaakt: mijn bruine jurk draag ik graag met een soort korte spijkerblouse erover en die had ik niet in mijn capsule gestopt, waardoor de jurk ook in de kast bleef hangen. Wel opvallend dat ik die jurk dus blijkbaar maar met heel beperkte items draag. Ik vind het wel een heel fijn ding, dus ik moet wat in mijn creativiteit investeren bij dit item. Op de paar heel zonnige dagen die we nog gehad hebben miste ik het gemak om in mijn gele instappers te schuiven. Nu wilde ik streng zijn,maar een volgende keer zou ik ze toch uit de doos trekken. Ik moest voor een kledingruil en een lezing trouwens nog wel een keer in mijn opslagdozen zijn en ik had toen niet het gevoel dat ik dingen wilde wisselen of tekort kwam. Dat verbaasde me wel en voelde goed!

 

Ga je door met de capsule wardrobe?

Dit is natuurlijk de belangrijkste vraag van dit artikel. En ja, ik geef het nog een kans! Sterker nog, ik word behoorlijk vrolijk als ik denk aan mijn nieuwe capsule, die ik inmiddels ook al heb samengesteld en waarmee ik vandaag van start ga (volgende week komen de aanpassingen online).

Ik heb misschien de wonderbaarlijk interessante inzichten over mijn kledingstijl waar ik op hoopte nog niet gekregen, maar ik vond het wel gewoon ontspannen, zo’n capsule. Het geeft me bovendien de kans om verder te ontdekken wat ik echt graag draag.

Om het uitdagend te houden, ga ik dit keer voor een capsule van 37 items. Wel laat ik mijn katoenen tasjes en onderhemdjes dit keer buiten mijn capsule vallen. Een aardig deel van mijn herfstcapsule zal ik door blijven dragen, maar wat er nieuw bijkomt en eruit vliegt laat ik volgende week zien.

 

  1. Hij haalde nét mijn top van meest gedragen stukken niet, maar ik heb ‘m wel 19 keer aangehad al. Die 30 wear rule ga ik wel redden met deze en dan is het nog een tweedehandsje ook – al leek het wel een nieuwerd.

 1. Wat leuk om te lezen! Heel tof om te lezen hoe je hier de eerste periode mee bent omgegaan. Ik vind lenen ook totaal geen smokkelen. Ik denk ook dat we dit vaker zouden moeten doen. Er zijn immers kledingstukken die je niet zo vaak draagt, doodzonde. Eigenlijk geldt dat ook voor spullen. Morgen ga ik naar een kledingruil en ik ben zo benieuwd 😀

  1. Ah het is zo ver, veel plezier! Ben benieuwd wat je vondsten zullen zijn. Ik ben inderdaad helemaal voor lenen. Ik zit zelfs te broeden op een manier omdat makkelijker te maken.

 2. Goed om te lezen dat je capsule garderobe steeds beter bevalt. Sowieso valt ondergoed (hemdje) erbuiten, en ook over het aantal tassen lees ik nergens iets bij de capsule goeroes… Zeker in dit geval, waarbij het niet gaat over dames/handtassen maar om praktische shoppers, zou ik mij daar niet druk over maken 😉
  Groetjes
  Mar10

  1. Tassen blijven een lastige vind ik. Nu ga ik voor de middenweg om alleen de echt praktische niet mee te rekenen, maar ik kan me ook voorstellen dat ik ooit voor een 33-capsule ga maar dan zonder tassen. Ik weet wél dat ik er geen meer bij hoef te kopen, haha!

 3. Echt leuk om te lezen dit en dat je toch nog kledingstukken niet draagt. Misschien gewoon thuis even experimenteren? Ik merk dat ik op vakanties altijd ineens meer opties zie, omdat ik dan beperkte aantal kleren heb. Dus misschien werkt dat thuis ook wel om gewoon alles neer te gooien en te gaan proberen. Moet ik ook echt nog eens doen. Voor speciale gelegenheden is het inderdaad wel een ding, lenen is inderdaad een goede optie en ik ben ook van het idee afgestapt dat ik altijd iets anders aan moet hebben. Het valt mensen vaak niet eens op dat je hetzelfde aantrekt. Tof om te lezen en ben echt benieuwd naar je volgende!

  1. Zeker voor gelegenheden wil ik echt graag lenen ja. Goed om eens de tijd te nemen om je hele kast door te spitten en met outfits te experimenteren. Ik ben begonnen in het boek The Curated Closet en daar moet ik ook grondig aan de slag. Heel leuk en leerzaam!

 4. Leuk om jouw ervaring te lezen! Ik wil in januari ook weer beginnen. #fingerscrossed😉

  1. Ah leuk, hopelijk lukt het nu beter. En anders is er wel een andere manier die voor je werkt, ook goed! Lijkt me leuk om erover te lezen.

 5. Leuk om te lezen! Ik probeer mijn capsule wardrobe ‘vanzelf’ te laten ontstaan. Heel weinig bijkopen (alleen echt super mooie dingen) en veel wegdoen. Dat wegdoen vond ik eerst best moeilijk, maar hoe meer je wegdoet, hoe makkelijk het wordt! Ik mis helemaal niets en ben blij als ik iets aan de kledingbank kan geven. Alleen schoenen zijn mijn zwakke punt!

  1. Dat klinkt super! Ik heb ook flink uitgedund qua kledingkast dit jaar. Nu wil ik juist nog niet veel wegdoen, omdat ik bang ben dat ik geneigd ben veel te vervangen (voor tweedhands, maar toch). Na het winterseizoen wil ik wel kritisch kijken naar wat ik een half jaar niet gemist heb. Dat wordt hopelijk flink opruimen.

 6. Leuk om je ervaring te lezen. Opvallend dat de dingen die je niet hebt gedragen veel kleurtjes of patroontjes hebben 😉. Ook veel zomerse dingen die je niet hebt gedragen. T blijft toch koud in Nederland hehe. Je foto’s zijn erg mooi 😃

  1. Dankjewel! Grappig, ik zie de niet gedragen items juist niet echt als zomers. Het rokje en de grijze wollen jurk zijn juist ultieme winteritems in mijn ogen. Ik merk wel dat ik minder van de jasjes ben dan vroeger. Draag ze nog wel als buitenjas, maar daar was het inderdaad juist weer wat fris voor de laatste maanden. De bloemetjes vielen me ook op! Krijg hier allerlei ideeën van, haha!

 7. Wat fijn om te horen dat het je goed is gevallen en dat je ook door wilt gaan met je capsule wardrobe. Ik vind het knap! Goed ook dat je op een rijtje zet wat je niet hebt gedragen. Het eerste jasje dat je daarbij laat zien, vind ik echt heel tof. Zeker vaker aantrekken wat mij betreft 🙂 Mooi om te horen dat deze capsule wardrobe je ook een paar inzichten heeft gegeven. Ik kan me voorstellen dat het in de praktijk eigenlijk minder moeilijk is dan je denkt om het minder items te doen. Het is vooral het ‘emotionele’ afscheid nemen van kleding dat waarschijnlijk lastig is.

  1. Ik heb dat jasje dus ook wel veel gedragen in het verleden, maar ik heb nu steeds weinig zin in jasjes als ‘binnenkleding’ merk ik. Dan heb ik liever een comfy vest. Vind het jasje wel een fijne mix tussen vrolijk en netjes, dus het blijft nog wel even in mijn garderobe, alleen niet in mijn huidige capsule. Misschien in de lente weer voor buiten!

 8. Wat een ontzettend leuk artikel dit! Ik was helemaal niet bekend met het concept capsule (#steen?) totdat ik heb bij jou langs zag komen. Mooie nieuwe aanwinsten!

 9. Ontzettend leuk om te lezen!! Interessant om erachter te komen dat een item zoals de bruine jurk dus moeilijk te combineren is en een leuke uitdaging om nieuwe combi’s te maken. Wellicht dat ik na jouw overwegingen een capsule wardrobe toch ook een keer een kans moet geven… 😉 Liefs, Noor

  1. Ik vind het vooral fijn om mijn eigen regels te verzinnen, dus dat raad ik zeker aan als je een poging wilt wagen. Het draait uiteindelijk niet om het hebben van zo weinig mogelijk, maar om genoeg van alles voor jouw stijl en leefstijl. Het is leuk om op dat gebied ontdekkingen te doen vind ik. Je kunt ook kiezen om schoenen of tassen er helemaal buiten te houden of om vaker te wisselen in eerste instantie. Alles mag!

 10. Yayyy wat een super tof artikel om te lezen. Ik vind het altijd heel inspirerend om te zien hoe iemand met een capsulewardrobe aan de slag gaat. Eerlijk is eerlijk: voor mij is dat nog even een stap te ver. Ik ben nu net een jaar bezig met alleen nog maar eerlijke kleding kopen en merk dat ik mijn stijl echt nog wat verder uit moet dokteren. Ik vind je gele jas trouwens echt geweldig!

  1. Snap ik hoor! Voor mij is het juist wel één van de manieren om mijn stijl wat meer uit te vogelen , dus zo kun je het ook zien. Maar niet iedereen hoeft het op dezelfde manier aan te pakken natuurlijk. Ik ben nu bezig aan een review van The Curated Closet en ben fanatiek met die methode aan de slag. Super inspirerend voor het ontdekken van je stijl, misschien is dat wel wat voor je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.