Duurzaam sparen: geld opzij zetten is een groene keuze

Ik hoor dit niet zo vaak iemand zeggen, maar ik houd van sparen. Het geeft me een goed gevoel om mijn financiële doelen voor ogen te hebben en daar langzaam maar zeker naar toe te werken. Iets moois bereiken door vooral iets níet te doen (geld uitgeven dus), dat is toch prachtig? Bovendien past sparen voor een aankoop wat mij betreft heel goed bij een duurzame leefwijze. Geld apart zetten kan dan ook heel groen zijn.

Zie hier onze expert in succesvol niks doen.

Sparen geeft bedenktijd

Als je moet sparen voor een aankoop, geeft dat de tijd om extra goed na te denken over of de aankoop de moeite – en het geld – wel waard is. Ergens voor sparen voorkomt impulsaankopen. Je kunt sparen dus ook inzetten als middel om bewustere keuzes te maken in wat je wel en niet koopt.

Sparen voor kwaliteit

Wie altijd op korte termijn zijn wensdromen in vervulling wil zien gaan, zal vaak genoegen moeten nemen met een mindere versie. Constant het beste van het beste kopen is nu eenmaal niet voor elke portemonnee weggelegd. Als het je lukt het behoeftes uit te stellen en ervoor te sparen, kun je voor betere kwaliteit kiezen. Gecombineerd met het vorige punt levert dat waarschijnlijk een aankoop op waar je langer plezier van hebt. Dat is enorm duurzaam.

Een spaardoel geeft focus

Met een spaardoel voor ogen – iets wat je echt heel graag wilt hebben – is het makkelijker om onzinnige aankopen links te laten liggen. Weegt het kopen van het zoveelste gezellige interieurdingetje op tegen het uiteindelijk kunnen kopen van een eigen huis?

Praktische tips om te (beginnen met) sparen

 • Maak een overzicht van je vaste lasten. Van je huur tot je abonnementen en van je belastingen tot je zorgkosten. Wat ben je hier per maand aan kwijt? Als je hier inzicht in hebt, kun je berekenen hoeveel je kunt gaan sparen.
 • Budgetteer. Naast je vaste lasten zijn er ook wisselende terugkerende kosten, zoals je dagelijkse boodschappen. Stel hiervoor een (haalbaar) budget en daag jezelf uit daar binnen te blijven. Houd gedurende de maand bij wat je uitgeeft. Dat kan door vooraf een bedrag te pinnen of een kasboekje bij te houden.
 • Spaar meteen. Zet niet het geld dat je overhebt aan het eind van de maand apart, want eenmaal uitgegeven is voorgoed weg. Spaar direct zodra je salaris of andere inkomsten binnenkomen. Houd op je rekening wat je nodig hebt voor je maandelijkse uitgaven (vast en flexibel) en zet de rest op je spaarrekening.
 • Spaarpotjes. De meeste bankrekeningen hebben de mogelijkheid tot het aanmaken van aparte spaarrekeningen of spaarpotjes. Zo houd je zicht op hoe het staat met je verschillende spaardoelen, van groot tot klein.
 • Leg álles vast in potjes. Geld zonder bestemming geeft het makkelijkst uit. Leg daarom al je geld ‘vast’ in potjes. Vul bijvoorbeeld maandelijks een budget aan voor kleding, je sportkosten en interieur, waar je geld uit ‘ontspaart’ als je aankoop wilt doen. De rest verdeel je over potjes voor langetermijndoelen, zoals het kopen van een huis. Kom je een mooie jas tegen maar is het kledingpotje leeg? Die moet dan wel heel geweldig of nodig zijn om je vakantiepotje ervoor te plunderen.
 • Onvoorzien. Niet het leukste spaardoel, maar denk ook aan een spaarpotje voor onvoorziene kosten. Je zult jezelf dankbaar zijn als je telefoon kapot gaat.
 • Duurzaam sparen. Ben jij al overgestapt naar een eerlijke bank? Dan spaar je pas écht duurzaam. Ik tip ASN Bank en Triodos.

Ben jij een spaarder?

 1. Sparen en besparen kunnen zeker heel duurzaam zijn, zeker als je je bewust bent van de keuzes. Ik zit (nog) bij een oranje bank i.p.v. een groene. Ik vind overstappen op de een of andere manier heel erg spannend, dit is zo oud-Hollands en vertrouwd. Misschien in 2020 toch die stap maar maken…

  1. Ik moet zeggen dat ik dit de makkelijkste groene stap vond. Het is een eenmalige actie, je wordt als je wilt volledig begeleid en het kost wat dat betreft veel minder moeite dan al die dagelijkse groenere keuzes bij je boodschappen, wat je eet, koopt, hoe je reist etc. Ik veroordeel niet hoor, er zijn 100 dingen die bij mijzelf beter, eerlijker, groener kunnen. Maar dit is wel echt een eenvoudige stap met een groots en blijvend effect. Ik kan het je aanraden!

 2. O Hermien, wat word ik toch blij van deze post! Ik heb van jongs af aan geleerd dat je eerst moet sparen (ipv lenen) voordat je iets kan hebben. Sparen is me met de paplepel ingegoten, zeg maar. Maar ik ben dan ook al 46. 😉

  Vorig jaar (of was het al weer dat jaar ervoor, anyway) ben ik dan eindelijk overgestapt van de ING naar de ASN. En ik wil graag nog een voordeel noemen van die duurzame ASN . Door te sparen bij ASN draag je in geld bij aan duurzame ontwikkeling terwijl het je niets kost. Zij doneren ieder jaar 0,02% van het gemiddelde spaartegoed aan hun partnerorganisaties op het gebied van mensenrechten, biodiversiteit en klimaat. Dat wil je toch? Dus ook in die zin: uitstekende tip van je!

  1. Nog een extra dimensie aan duurzaam sparen, wat goed. Ik wist dit niet eens en zit al 4 jaar bij ASN. Ik voel stiekem altijd een soort verwantschap met iedereen met een ASN- of Triodospasje.

   1. O ja, nog wat leuks. Je kunt bij de ASN een spaarrekening openen zonder dat je daar je betaalrekening hebt. Als eerste stap zeg maar op weg naar duurzaam bankieren. En nee, ik heb geen aandelen 😉

 3. Ik gebruik zelf ook verschillende rekeningen om te sparen, maar een van mijn voornemens van 2020 is om mijn geld nuttiger of minder uit te geven. Ik bezwijk veel te snel voor een nieuwe trui terwijl er genoeg in de kast liggen. En als ik dan toch een bom geld uitgeef wil ik het uitgeven aan tekenmateriaal. Want het geluk dat ik daaruit haal, is met geen pen te beschrijven. Ik ben in het sparen mijn weg nog aan het zoeken, maar dat komt nog wel

  1. Mooi streven! Het kan echt helpem om na te denken over een methode die bij je past. Veel succes!

 4. Ik ben altijd al een spaarder geweest. Als klein meisje weigerde ik om mijn zakgeld uit te geven. Mijn moeder heeft mij echt moeten leren dat ik heus mooie dingen voor mezelf mag kopen. Nog steeds ben ik goed in sparen en dat is maar goed ook, aangezien ik nu een tijd niet mag werken. Helaas zit ik nog niet bij een groene bank. Die overstap hoop ik dit jaar te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.