Slow Fashion Season: 10 redenen om je in te schrijven

Sta jij al ingeschreven voor Slow Fashion Season? Ik wel en ik hoop van harte dat jij ook mee gaat doen aan deze uitdaging. Tienduizend mensen wereldwijd spreken af om drie maanden lang – van 21 juni t/m 21 september – geen nieuwe kleren te kopen. Daar wil je toch bij zijn?

Alles over het Slow Fashion Season

Slow Fashion Season is een initiatief van crowdacting platform Collaction. Zij brengen gelijkgestemden bijeen om samen sociale actie te ondernemen. Waar je eigen keuzes soms als een druppel op een gloeiende plaat kunnen voelen, kun je samen wel de kritieke massa bereiken die nodig is om verandering in gang te zetten.

Slow Fashion Season ging vorig jaar van start onder de naam Slow Fashion Summer. Maar ja, het ging al snel internationaal en het is nu eenmaal niet overal op de wereld tegelijk zomerseizoen. Vorig jaar werd ingezet op 2500 deelnemers en daar ging de organisatie ruim overheen. Dit jaar is het doel flink opgeschaald: bij tienduizend deelnemers gaat het Slow Fashion Season van start. Ik geef je tien redenen waarom je je zeker moet inschrijven.

Schrijf je nu in voor het Slow Fashion Season

 1. We gaan samen ZO VEEL CO2-uitstoot voorkomen. En gifstoffen. En uitbuiting. De kledingindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende op aarde. Niet nieuw kopen is de meest effectieve manier om dat te veranderen.
 2. Het is een geweldige manier om alternatieven voor altijd maar nieuw te ontdekken. Ruilen, tweedehands winkelen, lenen. Noem maar op. Ook op KouweKleren ga ik hier extra over schrijven, beloofd!
 3. Niet-kopen zorgt voor rust in je hoofd. Je hoeft de winkelstraat niet door, kunt webshops links laten liggen.
 4. Dit geeft je bovendien tijd om je kast her te ontdekken, op te ruimen en te finetunen. Waar word je echt blij van? Wat hoort er echt in thuis? Alleen maar negens en tienen toch?
 5. Drie maanden zijn zo voorbij. Ik spreek uit ervaring! Toch kan het een blijvende verandering te weeg brengen: er zijn deelnemers van vorig jaar die tot nu toe nog altijd niets nieuws gekocht hebben. Terwijl hun plezier in mode alleen maar groter is geworden.
 6. Aan deze challenge zit een geweldige community vast, waar fanatiek wijze raad, winkeltips en steun in de rug worden uitgewisseld.
 7. Op vakantie kun je nu speciaal op jacht naar vintage boetiekjes in plaats van door de standaard winkelstraat te slenteren. Al je vrienden willen straks jouw vakantietips hebben.
 8. Je gaat gegarandeerd geld overhouden voor zomerse leukigheden als ijsjes, terrasjes en festivals. Het leven heeft veel meer te bieden dan shoppen!
 9. Slow Fashion Season is haalbaar voor iedereen: van fair fashion diehard tot pas beginnend in de duurzaamheid. Een wereldreddende superheld te worden door simpelweg iets níet te doen. Kan het makkelijker?
 10. Last but not least – Collaction werkt als volgt: pas als genoeg deelnemers gehaald zijn, gaat het project van start. Geen tienduizend deelnemers? Dan gaat het hele feest dus niet door. Hoe zonde zou dat zijn van de ruim 2700 mensen die nu al hebben toegezegd om mee te doen?

Overtuigd? Schrijf je hier in voor de Slow Fashion Season-challenge. En laat mij ook even weten dat je meedoet!

 1. Jaa ik heb me al ingeschreven! Voor slow fashion winter in mijn geval, hier op het zuidelijk halfrond. Ik ben het er totaal mee eens dat het niet door drukke winkelstraten slenteren zoveel meer rust oplevert 🙂 Hopelijk halen we met z’n allen de 10.000!

  1. … en ik heb nog een 11de reden. Geruilde/tweedehands kleding is zonder (plastic) verpakking.

  2. Wauw, jij was er echt snel bij! I Ik heb me ook meteen weer ingeschreven. En inderdaad, tweedehands kopen scheelt ook verpakkingsmateriaal. Er absoluut nog meer goede redenen te bedenken.

 2. Hallo hermien,
  Ik doe mee! Super initiatief!
  Ben me nu een tijdje aan het verdiepen in het verduurzamen …gaat met kleine stapjes met name kleding heb ik veel gekocht(impulsaankopen dus niet zo lang daarna aan iemand weggegeven/kringloop) probeer me in alle opzichten veel bewuster te maken….Zeker na het kijken van the true cost…
  Super om jouw berichten altijd te lezen!

  1. Wat leuk om te horen dat je meedoet en ook dat je zelf ook bezig bent met een andere omgang met kleding. Kleine stapjes zijn juist prima, al te radicaal is vaak niet vol te houden. Als je in je achterhoofd houdt wat jij belangrijk vindt in het leven en je realiseert dat je daar zelf invloed op kunt hebben, ga je vanzelf andere keuzes maken. Heel veel succes en als je nog een keer een vraag hebt, laat het me weten!

 3. Mooi inintiatief! Ik doe mee. Ik ben sinds 3 maanden meer bezig om nog duurzamer te leven, nu ik mij er meer in verdiep is het soms overweldigend wat er allemaal kan en / of moet veranderen. Ik eet nu veganistisch , en maak ook steeds meer andere duurzame en faire keuzes. Deze motivatie kon ik goed gebruiken. 😊

  1. Goed zeg, dat je de uitdaging aangaat! Ik hoop dat het je weer nieuwe mogelijkheden brengt die je wens om duurzamer te leven weer wat dichterbij brengen. Ik herken dat overweldigde gevoel zeker. Maar onthoud ook dat elke stap het vieren waard is en je ook de tijd nodig hebt om een bij jou passende invulling te geven aan die stappen. Dat is echt prima. Heel veel succes!

 4. Ben ook ingeschreven. Een flinke uitdaging voor mij! 🙄

  1. Superstoer! Het zal je vast en zeker lukken. Als je nog bepaalde vlakken hebt waarvoor he tips kunt gebruiken, laat het ne dan gerust weten! Dan kan ik misschien iets schrijven.

 5. Ik ga de uitdaging aan en heb me ingeschreven. Ik kijk uit naar de tips en de creatieve flow!

  1. Geweldig! Ik heb nu ook al het een en ander online staan om uit te putte natuurlijk, maar er komt zeker meer. Nog verzoeknummers?

 6. Ik heb me ingeschreven! Het is ook een goede manier om het goede voorbeeld te geven, én om wat geld te besparen. Wordt nog lastig, ik werk (ook) in een kledingzaak….

  1. Ik kan me voorstellen dat werken in een kledingwinkel een extra uitdaging geeft. Maar des te mooier om mee te doen! Hoe gaat het je tot nu toe af?

 7. Ik denk dat ik mij in ga schrijven, alleen… ik koop al een paar jaar alleen bij Kringlopen. Dan kan ik mij net zo goed inschrijven voor een vegetarisch-eten-uitdaging, terwijl ik nooit vlees eet. Maar het lijkt me wel leuk om het op die manier meer uit te dragen naar vrienden, collega’s etc.

  1. Inderdaad, toch mooi! En misschien levert het nog mooie nieuwe contacten, gesprekken of tips op! Hoe gaat het tot nu toe?

   1. He leuk, ik zie nu pas, dat je hebt geantwoord. Ik ben nog niet actief geweest in community’s, maar heb wel zojuist een blogpost hierover geplaatst.

 8. Ik vind dit een prachtig initiatief! Wellicht kan het bij velen inderdaad voor een mindshift zorgen. Zelf heb ik intussen vrijwel geen moeite om geen nieuwe kleding te kopen, maar die verandering is er ook niet overnight gekomen. Geweldig dat je tijdens Slow Fashion Season met zo veel bent en je elkaar tips kan geven en kan steunen. Ik ben meteen lid geworden van de Facebookgroep!

  1. Superleuk! Ik heb hetzelfde, tweedehands in inmiddels mijn tweede natuur, maar het blijft leuk om nieuwe inspiratie van anderen te krijgen en ook iets bij te kunnen dragen aan waar anderen mee worstelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.