Slow Fashion Season: halfway there!

Gaan jullie ook nog lekker ‘slow’ met mode om? De eerste helft van het Slow Fashion Season zit er alweer op en hoewel er geen wereldschokkende dilemma’s zijn voorgevallen, wil ik jullie toch een kleine update geven. We zijn de uitdaging om drie maanden geen nieuwe kleding te kopen immers samen aangegaan – met meer dan 14.000 mensen uiteindelijk! – en dan is het best leuk om eens van een ander te horen hoe het gaat.

Gekocht

 • Zes onderbroeken
 • Twee spijkerrokken
 • Roestkleurig jurkje

(Tweedehands) shoppen stond niet erg hoog op mijn lijstje de afgelopen 1,5 maand. De eerste twee weken van de uitdaging was ik op vakantie en daarna had ik ook nog een wandelvakantie langs de Belgische kust op het programma staan.

Hoewel ik uit interesse wel een paar fijne fair fashion winkels in Hamburg en Kopenhagen heb bezocht, kwam ik totaal niet in de verleiding daar iets te kopen. Ook de paar vintagewinkels die we in zijn gegaan hebben geen aankopen opgeleverd. Ik ben meestal helemaal niet zo in de shopping mode op vakantie, genoeg andere dingen te beleven.

Nieuw ondergoed

Thuisgekomen uit Hamburg deed ik wel een aankoop en nog een nieuwe ook: zes onderbroeken. Uitdaging nu al mislukt? Wat mij betreft niet. Ik wist al voor het begin van het Slow Fashion Season dat ik ondergoed nodig zou hebben.

Ik vond het belangrijker om me nog even goed in de verschillende duurzame opties te verdiepen in plaats van gehaast voor de challenge een ondoordachte aankoop te doen. Dat is ook niet duurzaam! Uiteindelijk vond ik mijn nieuwe ondergoed bij Dilling. Het is van biologisch katoen en zit heerlijk. Hopelijk gaat het ook lang mee!

Denim midi-rokken

Ik ging naar Spruit – dat samen met vintagewinkel Modejacht huist in een fraai pand in de Haarlemmerstraat in Leiden – voor twee plantenpotten en kwam met twee midi-spijkerrokken thuis (mooie potten vond ik ook, trouwens).

Twee rokken, is dat wel echt nodig? Naa, nódig is een groot woord. Ik kon alleen echt niet kiezen. De eerste rok vind ik geweldig vallen, maar er valt dan weer niet echt in te fietsen, dacht ik (bleek mee te vallen, haha). Dat kan bij de tweede, iets wijdere rok wel. Het was dikke sale – alle items voor 5 euro – dus dus financieel kon ik me niet echt een buil vallen.

Ik houd het trouwens wel in de gaten: als ik één van de rokken toch te weinig blijk te dragen, gaat deze mee naar een kledingruil. Ik weet zeker dat er dan nog wel iemand blij van wordt. Maar ik had ze allebei al meerdere dagen aan, dus voorlopig zit ik goed.

Roestkleurig jurkje

Het jurkje kwam vorige week binnen van de Kleretoko. Ik viel echt voor de kleur en ik hoopte bovendien op een aanvulling van mijn kast die zowel casual als netter gestyled zou kunnen worden. Gelukt!

Vooruitblik op de komende helft

Ik verwacht niet dat ik enorm aan het tweedehands shoppen sla de komende helft van de challenge. Ook grote obstakels zie ik niet voor me, tweedehands kopen is immers meer gewoonte dan uitzondering voor me. Wel wil ik tijd maken voor:

 • meer creativiteit in mijn kledingkast
 • een lekkere opruimronde

Creatief kleden

Creatief zijn met minder kleding blijft een belangrijk aspect voor een duurzame kledingkast. Voor mij in elk geval wel. Ik gaf laatst een heleboel tips om de creativiteit in je kledingstijl aan te wakkeren en die wil ik zelf ook weer lekker in praktijk gaan brengen. Daarom doe ik deze week mee aan de Color my Closet-challenge, waarbij je elke dag een kleur krijgt toegewezen om in je outfit te verwerken. Kijk even op mijn Instagram als je benieuwd bent naar mijn kleurrijke stylingkunsten.

Opruimronde

Nee, er hoeven geen stapels kleding weg. Opruimen en kritisch kijken naar de inhoud van mijn kast is een tweede natuur geworden, dus een groot project is het zelden nog. Maar ik wil alles weer helemaal straktrekken in mijn kast, eventueel wat seizoensitems naar de berging brengen en nagaan of er stukken zijn die aanpassingen of reparaties nodig hebben. Een kleine opfrisbeurt voor mijn garderobe.

Hoe gaat het Slow Fashion Season bij jou?

Ik vind het leuk als jullie je ervaringen met me willen delen! Ook ben ik benieuwd of jij nog speciale uitdagingen of doelen hebt voor de rest van de challenge.

 1. Leuke update! Ik ben ook helemaal niet verleid tot het kopen van kleren eerlijk gezegd, maar ik speel een beetje vals, want voor alles wat ik koop, moet er iets anders weg, anders past het straks niet meer in mijn koffer naar huis 😉 Dus dat is een makkelijke stok achter de deur haha. Toch moet ik bijvoorbeeld wel nieuwe schoenen en ik gebruik nu de tweede helft van slow fashion season om me te oriënteren. Want schoenen vind ik toch lastig tweedehands.. Hoe doe jij dat?

  1. Niks valsspelen, heel handig juist! Ik heb schoenen van allerlei plekken: Marktplaats, de kringloop. Als ik iets ziek, stel ik vaak ook een zoekopdracht in op een online tweedehands platform, al koop ik schoenen ook wel nieuw hoor (niet deze maanden natuurlijk). Vind afwisseling en kwaliteit namelijk wel heel belangrijk voor mijn voeten.

 2. Ik hou van tweedehands shoppen, zo heb ik pas geleden een prachtig spijkerjasje gescoord.
  Ik zou wel graag meer tijd willen steken in tweedehands shoppen. Het lijkt mij zo leuk om diverse items te scoren.
  Liefs,
  Evelien

  1. Een goed spijkersjasje is een geweldige vondst. Lekker tweedehands neuzen kan echt een leuke hobby zijn. Veel plezier gewenst!

 3. Lekker bezig hoor! Had ook niet verwacht dat deze challenge nog zwaar voor je zou zijn, maar blijft leuk om te lezen hoe je ermee omgaat en blijft bijleren.

  Die jurken en rokken zijn echt prachtig! Ik hou me (tegen beter weten in haha) aanbevolen voor die tweede 😉

  Dat ondergoed past denk ik juist heel goed binnen de filosofie van de challenge. Een tijdje geleden had ik ook dringend nieuwe onderbroeken nodig en heb toen ook voor biokatoen gekozen. Veel doordachter én noodzakelijker had het niet meer kunnen zijn.

  Voor vakantie wilde ik nog een ‘nieuwe’ korte broek, want mn enige andere is nu echt doorgesleten. Tweedehands kon ik er geen vinden, maar wel twee rokken waar ik nu lekker in heb lopen flaneren en me stiekem veel meer plezier gaven dan de saaie broek die ik dacht te zoeken 🙂

  1. Wat heerlijk dat je uiteindelijk zo hebt kunnen genieten van je rokken! Voor vakantie heb ik ook soms zo’n moment van ‘ik moet echt nog dit’. Mooi hoe jouw verhaal laat zien dat van moeten echt niet altijd sprake is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.