Slow Fashion Season 2020: nét iets anders dit jaar

Het Slow Fashion Season wordt deze zomer voor de derde keer op rij georganiseerd door crowdacting platform CollAction. Dit jaar ziet het er íets anders uit dan andere jaren en dat heeft alles te maken met de coronacrisis. Ik sta helemaal achter deze aanpassing en natuurlijk doe ik ook weer mee met deze inspirerende actie. Jij ook?

Schrijf je hier in voor het Slow Fashion Season

Slow Fashion Season: dit is er anders dit jaar

Van niet nieuw kopen naar bewust kopen

Eerdere jaren draaide het Slow Fashion Season om het ‘buy nothing new’-principe: drie maanden lang geen nieuwe kleding kopen, ruilen of tweedehands kopen mocht wel. Die periode van drie maanden blijft staan, de actie loopt van 21 juni tot 21 september. Maar het doel is aangepast, naar ‘bewust kopen’. Het volgende spiekbriefje vat de strategie voor dit jaar prima samen.

Waarom die uitbreiding van de regels? De coronacrisis zorgt er helaas voor dat fair fashionbedrijven het zwaar hebben. Terwijl grote fast fashion ketens simpelweg weigeren om hun – soms al geproduceerde – orders te betalen, vallen de eerste fair fashion merken al om en hebben ook winkels en webshops die eerlijke merken verkopen het meer dan moeilijk.

CollAction wil de eerlijke kledingsector blijven steunen, zij zijn immers de pioniers van wie we het moeten hebben voor het menswaardig maken van de kledingindustrie. Als je het goed voorhebt met de mensen die je kleding maken, is het belangrijker dan ooit om eerlijke merken, die het goed voorhebben met de vólledige keten, te steunen, in plaats van de merken die voor hun eigen hachje kiezen.

Van 10.000 naar 25.000 deelnemers

Nog een – zeer toffe – wijziging aan het programma! Het nagestreefde aantal deelnemers is meer dan verdubbeld: van 10.000 naar 25.000 deelnemers. Dat is niet mis, en het is heel belangrijk dat dit doel gehaald wordt. Anders gaat de hele actie namelijk niet door.

Het principe van CollAction is namelijk als volgt: iedereen kan een ‘crowdacting’ starten. Maar de actie gaat – net als bij crowdfunding, pas door als voldoende mensen hebben toegezegd om mee te doen. Wordt het aantal van 25.000 inschrijvingen niet gehaald, dan gaat het hele bewuste feest dus niet door. En dan zou ontzettend zonde zijn, niet waar? Denk eens in wat 25.000 bewuste kopers voor positieve impact hebben op de planeet, de mode-industrie én hun eigen omgeving.

Update: omdat we in een bijzondere tijd leven en bewust met kleding en de aarde omgaan belangrijker is dan ooit, heeft de organisatie ervoor gekozen om de inschrijving open te laten. Je kunt dus gewoon aanhaken en als nog meedoen tot 21 september. Doen!

Wat de verandering voor mij betekent

De regels van mijn eigen 30-Wears Challenge zijn in feite al strenger dan die van het Slow Fashion Season. Ik koop en ruil op dit moment helemaal geen tassen, schoenen en kleding, behalve noodzakelijkheden als sokken, ondergoed en de bikini die ik op het oog heb.

De uitdaging zal voor mij dit jaar dus niet zo groot zijn, maar ik wil wel weer graag anderen bijstaan met raad en daad. Daar helpen de artikelen op mijn blog sowieso al bij, maar ook dit jaar beloof ik weet speciale Slow Fashion Season-verhalen.

Inschrijven voor het Slow Fashion Season

Inschrijven dus! Dat doe je hier. Volg de organisatie meteen even op Instagram en wordt lid van de Facebookgroep, waar volop tips, dilemma’s en algehele steun wordt uitgewisseld.

Nog een laatste zetje nodig? Vorig jaar deelde ik al 10 redenen om je in te schrijven voor het Slow Fashion Season. Heb je je ingeschreven? Heel goed! Als je je vast wilt voorbereiden op 21 juni, zijn deze artikelen vast iets voor jou:

Laat je me weten of je meedoet aan het Slow Fashion Season?

  1. Ik hoop zo dat het weer door kan gaan dit jaar! Jij ook weer van de partij denk ik?

  1. Wat goed dat je je in gaat schrijven, hartstikke leuk! Jij gaat er prima uitkomen met je liefde voor vintage denk ik.

 1. 3 dagen laat. .. Maar niks gekocht in die tijd. . Dus ik doe ook vrolijk mee. Voor mij gaat het wel een volledige no buy challange worden gezien ik eerder al de keuze heb gemaakt alleen nog maar kleding te kopen bij de kringloop ( uitzondering van lingerie en sokken).

  Ik wil trouwens ook aankijken hoe lang ik het met de kleding die ik nog heb kan doen. Ik ben druk bezig met afvallen en wil ook niet elke maand wat nieuws aanschaffen omdat mijn figuur net iets veranderd is.

  Zo doe ik het laatste half jaar met maar 2 jeans. De broeken die veel te groot waren zijn weg gegaan naar een goed doel en geen nieuwe aangeschaft om te ontdekken hoeveel kleding ik nou echt nodig heb. Ik had van te voren niet verwacht dat dat te doen zou zijn… maar 2 blijkt prima te zijn.

  En het mooie is je leert er veel van. Wat ik echt nodig heb op praktisch vlak. Wat ik belangrijk vind voor draagcomfort. Wat ik echt mooi vind qua stijl, want nu weet ik dat ik liever een witte of zandkleurige broek draag. Had ik meteen nieuwe spijkerbroeken gehaald had ik dat nooit geweten. En op het moment dat er toch nieuwe kleding moet komen weet ik nu precies wat ik zoek, omdat ik er zo bewust mee bezig ben geweest.

  Ps. Mocht je het je afvragen. Op zaterdag is het wasdag en dan blijven we vaak in een rond het huis. Dan klos ik in huis rond in mijn sportkleding of huispak . Ik heb een zwarte sportbroek met uitlopende pijpen die ook netjes kan voor buiten de deur, dus dat gaat prima zo. 👍

  1. Je kunt je nog inschrijven! Ze laten het openstaan voor de aanhakers, alleen maar tof als je dat nog doet! Wat mooi hoe jij de omstandigheden gebruikt om te ontdekken wat echt in jouw kast thuishoort. Geweldige manier! Ik kan me ook voorstellen dat veel mensen aan het shoppen zouden slaan, dus dit vind ik echt knap!

 2. Ik zag het 🙂 Heb dat ook direct gedaan 🙂 In het begin van mijn afval-reis heb ik wel nieuwe dingen gekocht.. Om eerlijk te zijn viel dat vaak tegen, omdat je niet goed je maat weet.. Vaak zag ik er dan in de pashokjes als een rollade uit en werd ik er alleen maar verdrietig van. Toen ben ik overgestapt op online, omdat je dan alleen maar je maten in hoeft te geven. Maar goed, nu doe ik dat niet meer. Eerst maar eens kijken hoe ver ik nu kom 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.