Shopping guide: de mooiste eerlijke sandalen

Yes, we kunnen weer sandalen aan! Ik vind dat zo heerlijk, lekker open schoenen. Ik heb twee paar sandalen in de kast staan, waarvan één paar tweedehands. Zelf heb ik geen probleem met tweedehands schoenen. Ik heb een aardige collectie en vaak kan ik ze nog zo goed als nieuw of zelfs ongedragen op de kop tikken. Kijk maar naar dit paar, dat ik bij The Next Closet vond. Gloednieuw! Wie tweedehands toch minder ziet zitten, kan gelukkig ook bij veel eerlijke merken terecht voor verantwoorde en bloedmooie sandalen. Met of zonder hak, er is keus genoeg.

 

Seasalt Cornwall

Van dit Britse merk heb ik zelf een paar sandalen, de eerste die je hier ziet. Ze zijn in Spanje gemaakt en zitten zo fijn! Seasalt Cornwall streeft ernaar om uiteindelijk alle kleding in Groot-Brittannië zelf te maken. In Nederland wordt het merk nog nauwelijks verkocht, maar bestellen kun je wel. Mocht je een keer in Engeland vertoeven: daar zijn winkels in overvloed! Ze hebben een beperkt aantal modellen, maar vaak wel in veel verschillende kleuren.

Palmaira 54,45 euro – Ida 74,52 euro – Sunny Cove 34,34 euro

Bottines

Een Nederlands merk dat haar bloedmooie sandaaltjes onder eerlijke omstandigheden laat maken in een klein atelier in Griekenland. Eenvoud vind ik eigenlijk het allermooist in een sandaal en dat is precies waar Bottines goed in is. Het merk begon met het maken van laarsjes in Frankrijk – vandaar de naam ‘Bottines’ –  en ook die collectie is absoluut de moeite waard. Alle schoenen worden gemaakt van natuurlijk gelooid leer, wat beter voor het milieu is dan looien met chemische stoffen, omdat daarbij het water niet meer gereinigd kan worden. Ik vind de schoenen schappelijk geprijsd, zeker als ze kwalitatief net zo lang mee gaan als het tijdloze design belooft.

Yoko 79 euro – Seleni 69 euro – Hydra 79 euro

Swedish Hasbeens

Nog zo’n klassiek merk. Als je van natuurlijke materialen houdt, zijn de sandalen van Swedish Hasbeens misschien iets voor jou. Hier vind je sandalen van ecologisch gelooid leer met houten zolen. Het grootste deel van de collectie wordt nog altijd in Zweden gemaakt en verder in andere Europese landen. Het merk straalt een beetje een hippie-gevoel uit en staat voor hoge kwaliteit en tijdloze ontwerpen. Toch zie je op een subtiele manier ook wel iets van trends terug in de schoenen. Je moet ervan houden, maar ik de Swedish Hasbeens erg leuk! De helemaal zwarte variant zou ik zelfs ook mooi vinden in de herfst of winter met een panty of vrolijke sok.

Zwart – Cross strap debutant 139 euro – Mirja 179 euro

Baskemölla sandal 199 euro- Jill plateau 199 euro – Suzanne 199 euro

 

NAE Vegan shoes

Wie liever geen leer draagt, kan terecht bij de vegan schoenenmerken. Bij NAE (wat staat voor het overduidelijke No Animal Exploitation). Het Portugese merk produceert onder goede omstandigheden in eigen land. Helaas is het alternatief voor leer wel vaak kunststof – al kan ik me voorstellen dat bij schoenen minder microplatics vrijkomen, omdat je ze niet wast – maar NAE maakt ook gebruik van gerecyclede kunststoffen en natuurlijke materialen als kurk en ananasvezels, waar je behoorlijk goed lijkend leer van kunt maken. De schoenen zelf zijn elegant en eenvoudig. De eerste twee sandalen zijn voor mannen, maar voor vrouwen hebben ze wel iets vergelijkbaars.

Tino man 96 euro – Vale man 96 euro –  Sa

Clau 95 euro – Irene 89 euro – Linda 89 euro

Matt & Nat

Ik wist eigenlijk dat het bekende vegan tassenmerk Matt & Nat zoveel verschillende schoenen in de collectie had. Erg veel mooie, tijdloze modellen. Sommige sandalen neigen mij iets te veel naar een gezondheidsschoen, maar het kan best dat ik die trend gewoon niet helemaal snap. Ze zitten vast heerlijk! Ik heb altijd begrepen dat de tassen lang mooi blijven, dus hopelijk geldt dat ook voor de schoenen. Ze worden in elk geval onder eerlijke omstandigheden gemaakt in kleine fabrieken in China. Zo kan het dus ook.

Jojo 98 euro – Gwen 98 euro – Cory 95 euro

Aloe 98 euro – Acacia 130 euro –  Villeray 80 euro

Ben jij al toe aan slippers met dit weer? Bijna al deze merken verkopen ook instappers en (teen)slippers. Ik heb ze expres even buiten beschouwing gelaten omdat het anders te veel werd, maar als jullie het leuk vinden, zoek ik dat ook nog een keer uit. Of kijk zelf vast even rond op de websites.

Het beeld in dit artikel is eigendom van de betreffende merken.
Het bovenste beeld is eigendom van KouweKleren. 

 

 

 

 

 1. Dit komt echt als geroepen! Ik zit nu met veel te warme schoenen aan en heb zoveel zin om een paar zomerse stappers te kopen. Maar het liefst natuurlijk wel een paar dat eerlijk is en lang meegaat. Ik ga eerst eens kijken of ik zaterdag bij de kledingruil iets moois kan scoren en anders ga ik zeker naar deze fijne merken kijken.

 2. Oe ja ik ben nog steeds zo blij met m’n gele Salt-Water Sandals, en ik vind het zo heerlijk dat het nu weer sandalenweer is! 🙂 Wel een kleine aanvulling, je schrijft dat ze nog steeds in Amerika gemaakt worden, maar dat klopt volgens mij net niet helemaal. Ik heb voordat ik ze kocht een keer met hen gemaild, en toen antwoordde de mevrouw dit: “The sandals are produced in the original factory in America and also a second factory in China. The warehouse in China follows the exact same hand stitch methods as the original factory – Hoy would not have it any other way!”
  Ik weet zelf niet zo goed wat ik van die ‘second factory in China’ moet vinden, het zegt niets over aantallen en werkomstandigheden. Uiteindelijk heb ik ze dan ook vooral gekocht omdat ik denk dat ik ze over een paar jaar nog steeds met veel plezier draag, en dat ze qua materialen en kwaliteit ook fijn lang meegaan. 🙂

  1. Ah dankje voor de info Nina! Ik ga dit toch nog eens beter uitzoeken. Ben er duidelijk niet diep genoeg ingedoken.

 3. Ik heb nog steeds geen goede sandalen en wil die dit jaar eigenlijk wel kopen. Op warme dagen loop ik nu of op teenslippers of op gympen, maar sandalen lijken mij zoveel fijner! Ik zou ze alleen niet online durven te bestellen, omdat ik ze wel echt aan wil zien en voelen. Wel fijn dat er zoveel eerlijke merken zijn die sandalen verkopen.

  1. Op slippers kan ik ook nooit lang lopen inderdaad. Iets met een bandje vind ik veel fijner. In een goede schoenwinkel kun je je in elk geval goed laten adviseren over sandalen die lang mee gaan.

 4. Wauw wat een mooie verzameling! Ik ben zelf geen groot fan van sandalen, maar ik vind deze heel erg mooi. Vooral die rechts onderin van Matt & Nat en die van NAE. Ik vind het vooral belangrijk dat ze goed lopen want met sandalen heb ik nogal eens de ervaring dat ik het gevoel heb om op blote voeten te lopen 😉

  1. Een goede zool is echt belangrijk ja! Ik was ook jarenlang niet van de sandalen maar ik wil nu niet anders meer in de zomer. Zo fijn en luchtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.