Review: Nog groener! Duurzaam door je studententijd

Geen ontgroening, maar vergroening om je studententijd mee door te komen. Dit boekje lag al een hele poos te wachten om door mij gerecenseerd te worden. Als student die duurzaam probeert te leven, wilde ik natuurlijk wel weten of Nog groener! Duurzaam door je studententijd inderdaad een groene impuls aan mijn leven kan geven. Het is geschreven door Roos van Rijswijk en kost 7,95 euro, waarvoor je zo’n 100 pagina’s aan groene adviezen krijgt.

Dit vind ik top

Ten eerste vind ik het geweldig dat een dergelijk boekje bestaat. Uit ervaring weet ik dat duurzaam en studeren geen vanzelfsprekende combinatie is. Duurzaamheid wordt bijvoorbeeld vaak met duur geassocieerd, terwijl studenten niet altijd enorm veel te makken hebben, zeker nu de basisbeurs is afgeschaft. Aan het begin van je studententijd ben je meestal ook drukker met het bijhouden van je colleges, je verenigingen, nieuwe vrienden en je kersverse huishouden dan met het redden van de wereld. Helemaal niet gek, er komt veel op je af. Daarom is het leuk dat Nog groener! laat zien hoe studeren en duurzaamheid tóch samen kunnen gaan en het zelfs besparingen kan opleveren. Duurzaam leven mag ook jouzelf best wat bieden, nietwaar?

Het boekje gaat in vogelvlucht langs allerlei onderwerpen die zowel voor duurzaamheid als (op zichzelf wonende) studenten van belang zijn. Wonen, kleding, verzorging, maar ook studeren zelf, studiespullen, reizen en vakantie komen aan bod. Het gaat weinig diepgaand in op duurzaamheid – het gaat bijvoorbeeld nergens over onderzoeken naar welk gedrag nu echt duurzamer is – maar draagt vooral uit dat elke groene stap er één is. Voor die groene stapjes staan dan weer talloze praktische tips vermeld, waar je als student echt iets aan kunt hebben. Een prima methode om groen gevoel te kweken, wat mij betreft. Zo ben ik zelf ook begonnen en dat is goed uitgepakt.

Het boek geeft ook veel voorbeelden van groene initiatieven in de studentenwereld en moedigt aan daar zelf actief naar op zoek te gaan. Dat is een leuke, volgende stap voor wie zijn groene zaakjes zelf al aardig op orde heeft. De interviews met jonge groene pioniers geven een extra inspirerend tintje aan het geheel. Zo krijg je vanzelf zin om mee te doen.

Dit vind ik minder

Voor mij persoonlijk voegde het boekje niet heel veel toe qua informatie. Maar goed, ik zit dan ook al vrij diep in de materie. Het boekje is vooral gericht op beginnende studenten en beginnende groenelingen. Het is behoorlijk actueel – er worden bijvoorbeeld handige apps genoemd – maar dat maakt dat het ook weer snel kan verouderen. Ik zie het echt als een eerste groene boost voor je studentenleven, dus een fijn cadeautje voor de studentenuitzet. Het is in elk geval netjes op FSC-gecertificeerd papier gedrukt, dat bovendien niet gebleekt is met chloor. Dat vind ik belangrijke details voor zo’n boekje. Bovendien geef je het makkelijk door als je het zelf ontgroeit bent.

Iets voor jou?

Dat laatste ga ik nu zelf ook doen. Omdat ik zelf niet heel veel meer aan het boekje heb, heb ik besloten het boekje aan een lezer weg te geven. Misschien ga jij bijna studeren of heb je iemand in je omgeving die net aan zijn of haar studie is begonnen en al een beetje of nog helemaal niet bezig is met een groener bestaan. Wil je kans maken op dit vrolijke boek voor groene aanpakkers, laat dan even een reactie achter. Ik mail de winnaar na zondag 7 januari. De winnaar heeft inmiddels bericht ontvangen. Net te laat of niet gewonnen? Natuurlijk ligt het boekje ook gewoon in de winkels en is het te bestellen bij de uitgeverij.

Ik kreeg dit boek opgestuurd door Uitgeverij Vesuvius.