Mijn persoonlijke ervaring met 16 fair fashion merken

Het is natuurlijk heerlijk om door al die mooie, eerlijke collecties te struinen, maar soms is het nuttig om ervaringen met een bepaald merk te lezen. Zeker online is niet alles wat het lijkt. Als je nieuwe fair fashion merken aan het ontdekken bent, is het fijn om niet alleen af te hoeven gaan op een plaatje.

Met deze eerlijke merken heb ik zelf ervaring

Inmiddels heb ik ervaring met verschillende eerlijke en duurzame merken, dus deel ik mijn bevindingen met jullie. Ik geef mijn eerlijke mening over de fair fashion merken waar ik persoonlijk bekend mee ben, in de hoop dat het jullie helpt duurzame aankopen van goede kwaliteit te doen.

ARMEDANGELS

Fijne kwaliteit, zeker de stukken van Tencel. Is me nog nooit tegengevallen, ook de herenkleding die mijn vriend van het merk draagt, blijft mooi en fijn.

Webshop: ARMEDANGELS

Dilling

Met de slips van Dillings ben ik echt in mijn nopjes. Zoveel mooier materiaal dan bijvoorbeeld de Hema. Ik heb ze nu een aantal maanden en ze lubberen én krimpen niet. Spannend is natuurlijk altijd of het elastiek het houdt op lange termijn. Mocht het misgaan, dan breng ik jullie op de hoogte.

Webshop: Dilling

GOAT Organic Apparel

Dit merk verkoopt zeer betaalbare, duurzame basics van GOTS-gecertificeerd katoen. De gewone t-shirts vind ik geweldig, de shirts van gemêleerd materiaal zijn wat dunnetjes. Die zou ik niet snel meer kopen, maar mijn volgende basic t-shirt wordt weer een ‘Alex’. Fraaie kleuren ook, die lang mooi blijven.

Webshop: GOAT// Winkel: Haarlemmerdijk 41, Amsterdam

Friday’s Project

Mijn ervaring is wisselend. Ik heb een trui die eindeloos mooi blijft, maar ook een gebreide jurk die heel snel begon te pillen. Het stoort mij persoonlijk niet enorm, maar misschien een ander wel. Dit is wel een van de meer budget keuzes onder de fair fashion merken, dus reken misschien niet op topkwaliteit.

Webshop: Friday’s Project

Kings of Indigo

Mooie kwaliteit, alleen de maten vallen aan de ruimte kant. Als je iets met een oversized pasvorm koopt, kun je overwegen een maatje kleiner te bestellen.

Webshop: KOI

Maium

Ik ben hartstikke blij met mijn regenjas van dit merk. De knopen en ritsen kunnen aan het begin wat stroef zijn, maar dat gaat gauw over. En ja, ik blijf écht droog op de fiets, zonder regenbroek. Hun klantenservice is top, weet ik vanuit de winkel waar ik werk.

Webshop: MAIUM / Winkels: WAAR

Miss Green

De maten vallen aan de ruime kant, maar de kwaliteit is goed. Ik ben dik tevreden met de jurk van tencel die ik heb van Miss Green. Dat de jurk van achteren wat langer is dan van voren, laat zien dat ze wel kaas gegeten hebben van ontwerpen voor vrouwen.

Webshop: Miss Green

View this post on Instagram

I ditched flying for casual city trips some years ago now. Although I love to explore new places, I can't justify the huge impact flying has for just a couple of days away. Especially because I realized a big part of the fun was just about being with my friends. And that can be done anywhere, right? Does it feel like I'm missing out? Not really. Instead, I try to explore many nice places nearer by. Like the beautiful city of Dordrecht last weekend, where my boyfriend and I celebrated being 5 years together. We had just as much fun as we'd have had in Prague, for example, and it was just a 50 minutes train ride away. Next month, we will take a plane to visit friends who live in Stockholm though. We will travel back by train and bus, visiting Copenhagen and Hamburg too. One flight, three city trips. Sounds a lot more efficient right? It is still a flight, but it's also half the impact of a returning one. We're not perfect, but we're trying to make different choices.💪Are you also attempting to balance your travel impact? What are your successes? What are your struggles? I would love to hear we're not the only ones trying to deal with these topics. #dordrecht #harbour #citytrips #sustainabletravel #sustainablestruggles #notsoperfect #sustainablelifestyle #sustainabletravelling #greenthoughts #goinggreen #lifestruggles #groendoen #duurzaamreizen #backpacking #myomydogoods #myomy #weekendjeweg #travelimpact #dungarees #slowootd #ootd #ootdfashion #slowfashionstyle #vintagestyle #keepingitreal #vintagedenim #vintagedungarees #flyingless #wanderer #30wears

A post shared by Hermien (@kouwekleren) on

Myomy

Ik heb twee tassen van Myomy, de paperbag in vilt (van gerecycled materiaal) en een leren rugzak. Allebei prachtig en heel fijn. De vilten is iets minder geschikt voor stortbuien, al valt het nog mee ten opzichte van mijn verwachtingen. Blijven prachtig in model, echt tassen ‘voor het leven’, zowel dankzij de kwaliteit als het tijdloze ontwerp.

Webshop: Myomy / Ook te vinden in veel tassenwinkels

Nudie Jeans

Nu ik een spijkerbroek van Nudie Jeans heb, weet ik hoe jeans hóren te zijn. Gewoon nog in model na een week (of langer) dragen. bijvoorbeeld. Echt, wat een verademing om niet na een halve dag met je kruis op je knieën te lopen.

Webshop: Nudie Jeans

Liberality Fashion

Mijn trui van Liberality is zo zacht dat ik er wel in zou willen wonen. De kleuren zijn prachtig diep. Deze unisex basics vallen mooi op maat.

Webshop: Liberality Fashion / Winkels: WAAR

Paaäla

De t-shirts zijn superzacht. Ondanks dat ze vrij dun zijn en strak vallen, zijn ze niet doorschijnend of tekenend. Zelf heb ik een zwart exemplaar, dat is wel handig om te weten. Ik draag het vaak ergens onder omdat het lekker ademend is.

Webshops / Winkels

People Tree

Mooie materialen, zeker de stukken van handgeweven stoffen. Valt op maat. Niet voor niets al lange tijd een geliefde speler op de fair fashion markt. Ik heb echter ook één keer flink misgekleund: een velvet-achtige ribbroek die ik in de sale bestelde als zwart broek voor werk. De stof is dun en er zit nauwelijks model in. Ik denk erover om de broek te vermaken tot een high-waisted short, maar ik laat het nog even bezinken.

Webshop: People Tree

Seasalt Cornwall

Ik bestelde mijn leren schoenen – sandalen en desert boots – ruim drie jaar jaar geleden. Beide paren blijven na veelvuldig dragen mooi en ik denk er zelfs over om een extra paar sandalen aan te schaffen. Met de kleding heb ik zelf geen ervaring, al voelden de stukken wel fijn in de Seasalt outlet in Bristol waar ik ooit was.

Webshop: Seasalt Cornwall

Swedish Stockings

Hoe geweldig ik de missie van dit duurzame pantymerk ook vind, de kwaliteit is er wat mij betreft niet naar. Ik krijg te snel ladders en ook gaten bij de tenen. Enorm jammer, want de panty’s zitten wel heerlijk en ik zou heel graag duurzamere panty’s dragen en hun missie is top. De klantenservice is wel goed trouwens, maar na meerdere teleurstellende pogingen vind ik ze het geld helaas niet waard op dit moment. Ik ken trouwens wel tevreden klanten, maar zelf val ik daar helaas niet onder.

Webshop: Swedish Stockings

Thought

Ik kan alleen over de sokken oordelen, die zijn heel fijn. Zacht, luchtig, dik en ze blijven lang mooi. Zowel mijn vriend als ik zijn fan van deze sokken met vrolijke prints.

Webshop: Thought

Veja

Ja, ik moest mijns sneaker flink inlopen, maar dan zitten ze ook heerlijk. Ik heb nu een tweede ‘net’ paar, maar kan niet scheiden van de platgelopen oudjes. Die draag ik bijvoorbeeld voor wandelingen in de blubber, ze zitten te lekker om weg te doen.

Webshop: Veja / Ook in veel winkels te koop

Geweldig als jij je ervaring met de eerlijke & duurzame merken in jouw kledingkast ook deelt.

 1. Wat een nuttige blogpost, dank je wel!

  Hier mijn ervaringen met de merken in mijn kast:
  Alleen maar goede ervaringen met: Lanius, Wunderwerk, Lovjoi, Froy & Dind
  Ondergoed, zeer goede ervaringen met: Comazo Earth, Saint Basics
  Sokken: Thought inderdaad! Echt een topper 🙂 ook goede ervaring met sokken van Tranquillo en Hess natur
  Met Swedish Stockings heb ik zelf alleen maar goede ervaringen, mijn panty’s van dat merk gaan al jaren mee. Jammer dat ze voor jou een teleurstelling waren.

  Wisselende ervaring heb ik met:
  Armedangels: ik houd heel veel van dit merk en het is het best vertegenwoordigd in mijn kast. Ik heb heel veel moois van armedangels waar ik blij mee ben, maar helaas heb ik met 2 van hun t-shirts ook een mindere ervaring (kleine gaatjes na ongeveer 20x dragen)
  Up-rise: van dit merk heb ik ook veel kleding, dus dan is kans wel groter dat er eens iets tussen zit dat minder is. Eén jurkje begon al na een paar maanden dragen te pluizen en er versleten uit te zien. Mijn t-shirts en andere jurkjes van hetzelfde merk draag ik al 3 jaar met plezier.
  Ondergoed: Albero, elastiek verslijt relatief snel (toch voor een duurzaam merk)

  Andere faire merken in mijn kast waar ik maar 1 stuk van heb, dus nog niet echt uitgebreid ervaring mee heb: Komodo, Grödo

  1. Oh, ik ben er nog een paar vergeten:
   SKFK: goede ervaring!
   Grüne Erde: slechte ervaring met longsleeve die al uit vorm was na drie keer wassen

  2. Wat geweldig dat jij zo uitgebreid je ervaringen deelt! Heel fijn voor mijzelf en alle andere eerlijke shopper. Dankjewel! Er zitten zelfs merken bij waar ik nog niet (zo) bekend mee ben, ik ga je lijstje eens nalopen.

  1. Ik kan natuurlijk niet elk merk waar ik op mijn blog over schrijf persoonlijk testen, maar heb inmiddels wel wat ervaring opgebouwd. Leek me goed om dat eens te bundelen en leuk om te horen dat je het waardeert! Heb jij al ervaring met een eerlijk of duurzaam merk?

 2. Leuk om te lezen allemaal. Leuk ook om ervaringen van anderen te lezen, hopelijk komen er nog meer reacties. Mijn ervaring met de merken:

  Thought: De sokken van Thought zijn geweldig! Goede pasvorm, blijven lang goed en zitten heerlijk. Ik heb de bamboo variant. Ook kleding van Thought is heel fijn en goede kwaliteit, alleen is de pasvorm nogal ruim. De meeste shirts en truien zijn oversize model. Ik vind dat niet erg, maar wel om op te letten als je van strak houdt. Heb een keer een lang vest gekocht, maar draag het niet, omdat het onder mijn winterjas uitkomt. Misschien eens verkopen via Marktplaats…

  hessnatur: heb ik veel van, sokken, ondergoed, truien, shirts. Erg fijn merk, al is het moeilijk in te schatten of een shirt dun is of wat steviger van kwaliteit. Mooie kleuren, gaan lang mee. Zeker een aanrader voor je basics.

  Armed Angels: erg mooi en leuke prints, maar vaak heel strak en soms dunner dan je verwacht, dus sneller versleten. Ik ben er terughoudend mee geworden.

  Waschbaer: degelijk, maar niet echt mijn smaak qua mode. Wel goede kwaliteit, met name ondergoed.

  1. Dankjewel voor je uitgebreide bijdrage! Hebben anderen echt weer wat aan, ik ook!

 3. Comazo: de onderbroeken zijn echt top, daar doe ik al jaren mee (nu, na 5 jaar moet ik ze wel gaan vervangen vanwege gaten).
  Green Zoo: van de zomer een onderbroek van gekocht en die bevalt me goed. Valt wel klein. Kan ik nergens online vinden, dus als ik weer in Antwerpen ben koop ik er een paar bij.
  Dilling: heb er een paar slips van, ze vallen klein (2 kon ik daardoor niet aan), en een heeft al heel vlug een gat gekregen. De klantenservice gaat me een nieuwe sturen. Degene die wel intact blijft is wel fijn.
  Saint Basics: mijn onderbroek blijft goed, maar heb ook een lyocell shirt wat echt heel snel lelijk is geworden. Ik zou het ondergoed nog wel een keer kopen.
  Dedicated: heb daar 1 paar sokken van gekocht, maar die vielen gigantisch groot. Het zou maat 36-38 moeten zijn (echt, ik heb dubbel gecheckt) maar ik heb ze aan mijn vriend gegeven, die draagt ze nu met maat 44. Volgens mij vindt hij ze wel prima?
  GOAT: heb daar echt al een paar shirts van versleten (heb er toen 6 tegelijk gekocht geloof ik) maar afhankelijk van model en kleur beviel het me matig tot slecht.
  Armed Angels: heb ik een longsleeve met lange mouwen van en vind ik niet zo’n beste kwaliteit.
  Miss Green: heb er 1 witte blouse van. Zit er lekker, de pasvorm is geweldig.
  Myomy: mijn tas is geweldig. Ben er erg blij mee.
  Werner: de beste schoenen die ik ooit heb gehad, zo mooi gemaakt en ze zitten heerlijk. En dat met moeilijke voeten.

  Voor mannen: mijn vriend draagt graag Adam underwear, Nudie jeans en Filippa K (ook een van mijn favorieten, maar alleen tweedehands anders is het me te duur).

  1. Super, nog zo’n uitgebreide review! Ik zou eigenlijk mijn vriend ook nog even extra moeten vragen, die draagt nu bijvoorbeeld Mud Jeans en wil volgens mij een extra, dus dat is een goed teken.

 4. 4funkyflavours! Toffe prints, goede kwaliteit. Mijn man is er blij mee. M’n dochter ook, maar in de kruipfase worden kleren wel snel vaal.
  Tante Betsy: wisselende pasvorm en kwaliteit maar overall heel tevreden!
  Ik koop eigenlijk bijna alles tweedehands dus verder kan ik niet meepraten 😉

  1. Ik kan me voorstellen dat kruipkleding het nodige te verduren heeft. Dankjewel voor jouw bijdrage over deze merken. Heb er zelf geen ervaring mee, dus een mooie toevoeging.

 5. Ha Hermien, mooi om te lezen zeg. Je vroeg je nog af hoe de kleding van Seasalt Carnwall verder is: ik heb een blouse van hen (Larissa Shirt) en dat is echt een van de toppers in m’n kast. Veel gedragen en gewassen. Blijft mooi, draagt heerlijk. Met People Tree heb ik tot nu toe ook goede ervaringen. De jumpsuit van jersey draagt heerlijk en is ook na meerdere keren wassen mooi gebleven. Onlangs de ruitjesbroek aangeschaft van de huidige collectie. Die vind ik wat anders ogen dan gedacht adhvd productfoto maar inmiddels heb ik ‘m strak gestreken en ben nu heel benieuwd of dat verschil maakt bij het dragen. Ik vind de jersey kleding van Miss Green niet altijd even mooi blijven na het wassen en bij Armed Angels zijn mijn ervaringen ook wisselend. Soms blijft het bright en shiny, soms raken kleuren vaal. Als ik door m’n ondergoed heen ben ga ik Dilling eens uitproberen. Fijne tip. Dankjewel voor je blog! 💞

  1. Per merk kan het qua materiaal natuurlijk ook verschillen inderdaad. Mijn jurk van Miss Green is van tencel en die is echt erg mooi. Ik was hem niet vaak, hang hem meestal uit. Dankjewel voor jouw ervaringen, zo fijn om dit met z’n allen uit te wisselen!

 6. Armedangels: Goeie kwaliteit, maar ik had ene maatje kleiner moeten nemen. Dat maatje bestaat echter niet en de broek die ik heb valt groter uit dan de maattabel.
  People tree: ik kijk naar maattabellen – de jurk en t-shirt die ik heb hadden niet veel te groot moeten zijn in een 8, maar de jurk moest ik totaal zo’n 8 cm innemen en de t-shirt is oversized. Valt groter uit.
  Jan ’n June : goeie kwaliteit, opnieuw. Het is echter ene een klein beetje goedkoper merk en dat zie je aan de pasvorm: elastische taillebanden zijn misschien een makkelijke, goedkope oplossing, ze zijn niet flatterend.

  De rode lijn is dat ik wanhopig op zoek ben naar merken die me goed passen dat ik veel belang hecht aan maattabellen, maar de kleren vallen vaak groter uit. Bij alle merken trouwens. Recent nog ene rokje gepast van & other stories – volgens de tabellen heeft 34 ene tailleomtrek van 64, die van mij is 62, maar de tailleomtrek van het (high-waisted) rokje was 68. Zeer irritant.

  1. Oh, en mijn jeans van KOI is ook goed. Maar de maten zijn niet helemaal consistent. Ik had in de winkel kleur x gepast in een 25, die was te groot, dus de 24 zou goed passen, maar die was in kleur y op het randje. Misschien heb ik gewoon een 24,5 nodig, dat kan. Maar de 25 was echt veel te groot in mijn nogal smalle taille.

  2. Goed om te horen dat Jan ’n June goede kwaliteit biedt. Ik heb niks van het merk maar vindt het erg mooi. Ik vind elastische taillebanden soms zelf wel fijn, maar hangt af van de strakte van het elastiek. Elk lichaam is weer anders en heeft andere behoeften. Lastig als maten niet blijken te kloppen. Ik zou merken daar zeker feedback op geven, dat kunnen ze vast waarderen en anders verandert er niks. Dank voor je bijdrage!

 7. Otrium is een shop-in-shop outletplatform. Wordt ook kleding van Armedangels verkocht.

 8. Oja, Mud Jeans! Heb ik ook een paar van. Past me nu niet meer. Beetje stugge stof, en past daardoor iets minder fijn. Het was een heel gedoe om de juiste maat te krijgen, maar het idee erachter is geweldig. Lease een jeans in plaats van er een te kopen. Als je hem niet meer wilt, ruil je hem in voor een andere! Aanrader! Wie heeft er nou geen jeans.

  1. Grappig, ik houd weer van stugge jeans. Ieder z’n voorkeur! Alleen daarom is het al fijn om zoveel ervaringen bij elkaar te hebben. Dankjewel voor jouw toevoeging.

 9. Wat een fijn overzicht! Ik heb een wit gestreept shirt van Armed Angels en ik ben er zó blij mee. De pasvorm is nog helemaal perfect en hij blijft heel mooi. Daarnaast heb ik een zwarte pantalon van Armed Angels, maar die was echt iets te netjes. Als je gaat zitten, dan zie je er meteen allemaal plooien in zitten, heel jammer. Ik heb die daarom ook maar weggegeven. Ik heb ook een wit gestreept shirt van Miss Green, maar die is helaas grauw geworden in de wasmachine. Enorm balen, want het is van bamboe gemaakt en zo ontzettend zacht! Dus ik draag die vaak alleen voor thuis.

  1. Dankjewel voor het delen! Fijn dat Armedangels je zo goed bevalt, ik vind het ook een heel prettig merk! Meer en meer dingen in mijn smaak. Ik moet bijna gaan oppassen!

 10. Super fijn overzicht! Ik heb zelf goede ervaringen met Armedangels, gestreept shirtje en jeans blijven erg mooi en kwaliteit is goed. Jeans van Kuyichi zijn favoriet, heb ze veel aan en ze slijten nauwelijks. Echt een verschil t.o.v. jeans die ik hiervoor had. Mijn sneakers van Veja moest ik net zoals jij flink inlopen maar zitten nu heerlijk. Zelfde geldt voor mijn boots van TD leatherboots, duurde even voordat ik er echt lekker op kon lopen maar nu wil ik niet anders:-)

  1. Wat een fijne, positieve ervaringen! Met jeans merk ik ook het grootste verschil met de broeken die ik hiervoor droeg. Al ben ik ook fan van mijn vintage jeans, dat materiaal is zoveel dikker en steviger dan van moderne broeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.