Zo zorg je dat ongedragen kleding vaker uit de kast komt

Niks om aan te trekken? Het probleem is zelden dat er niets in onze kast hangt. Eerder dat er te veel ongedragen kleding in hangt en dat we niet weten wat we daar mee moeten. Vandaag deel ik de tips die ik zelf gebruik als ik het gevoel heb dat ik niets leuks heb om aan te trekken. Dat komt stukken minder vaak voor dan vroeger, maar geloof me: ook ik heb die momenten nog wel eens. Voorkom dat je dan aan het shoppen slaat en kijk eerst wat je kunt doen met het moois dat zeker weten ook in jouw kast te vinden is.

Je ongedragen kleding heeft veel potentie. Met deze tips trek je het weer met plezier aan.

Met deze tips trek je ongedragen kleding weer met plezier aan

Mijn eigen uitgangspunt is: alleen kleding kopen (of ruilen) waarvan ik weet dat ik het minstens 30 keer ga dragen. Dat klinkt misschien helemaal niet vaak, maar het vaak duurt langer dan je denkt om aan die dertig draagbeurten te komen.

We hebben allemaal kleding in de kast die er nauwelijks uitkomt. Zonde, want waarschijnlijk is er van alles mee mogelijk. Probeer eens een paar van mijn tips, dan denk ik dat jouw weinig gedragen kleding een stuk vaker uit de kast zal komen.

Creëer overzicht in je kledingkast

Kleding die je niet ziet, zul je ook niet snel aantrekken. Zorg dus dat je kledingkast een oase van rust en overzicht is.

Tips voor een opgeruimde kledingkast zonder veel weg te doen:

 • Zorg dat je al je kleding in één oogopslag kunt zien. Weten wat je hebt is het begin van al die mogelijke combinaties
 • Als je niet per se visueel ingesteld bent, kun je ook een lijst van al je kleding maken. Kun je meteen bijhouden hoe vaak je alles draagt.
 • Hangen of leggen? Net wat jij handig vindt. Als je al je kleding maar kunt zien en makkelijk kunt pakken
 • Toch zijn er wel een paar aanraders. Hang op wat daarom vraagt. Jasjes, blouses, jurken en eventueel ook broeken. Breisels kun je beter niet ophangen, dan rekken ze uit
 • Één kledingstuk per hanger. Dubbel hangen is echt een no-go als je overzicht in kledingkast wilt
 • Maak lage stapels. Zo kun je overal bij en kiept niet de hele boel om als je het onderste shirt aan wilt trekken
 • Of vouw à la Marie Kondo: maak kleine pakketjes van je kleding en berg ze ‘rechtop’ op in een la, zo verdwijnt niets uit zicht
 • Sorteer liever niet op kleur. Ziet er leuk uit, maar zo is het – zeker bij donkere tinten als zwart – veel lastiger om de verschillende stukken te onderscheiden
 • Zorg dat ook je accessoires in het zicht hangen. Zo betrekt je ze sneller bij je outfits
 • Berg kleding op die niet bij het seizoen past. Dat hoeft niet veel te zijn (je weet immers creatief te combineren) maar die paar zomershortjes die je in de winter echt niet draagt, liggen alleen maar in de weg. Hier kun je lezen hoe ik mijn seizoenswissel altijd aanpak

Verzin verschillende outfitcombinaties met je ongedragen kleding

Ik gaf deze tip ook al in mijn snelle stijlcheck: zorg dat je een aantal combinaties in je hoofd – of misschien zelfs op de foto – hebt waar je altijd op terug kunt vallen als je niet weet wat je aan wilt trekken. In dit geval natuurlijk speciaal met de items die je te weinig draagt.

Met deze uitdagingen geef je ongedragen kleding weer een kans:

 • Draag een weinig gedragen kledingstuk 5 dagen achter elkaar, in steeds een andere combinatie. Dat schiet lekker op met de wears en levert vast en zeker nieuwe outfits op
 • Draag een week lang alleen kleding die je minder dan 30 keer gedragen hebt. Vind je dit lastig, dan kun je ook de outfits vast uitdenken op papier
 • Bedenk waarvoor je een kledingstuk ooit kocht – een feestje? – en verzin er een outfit mee voor een heel andere gelegenheid – je werk! Trek je nieuwe outfit aan bij de eerstvolgende gelegenheid in die categorie.

Haal meer uit je outfits

Ook ongedragen kleding heeft vaak meer potentie dan we op het eerste gezicht zien. Door te experimenteren met pasvormen, accessoires, kleur en print ontdek je wat jij bij jouw lijf vindt passen. En, niet onbelangrijk: wat lekker zit. ‘Kleding is ons kleinste huis’ heeft de Zuid-Koreaanse kunstenaar Do Ho Suh gezegd, dus het is maar al te belangrijk om je er thuis in te voelen. Dat zijn de ultieme outfits die je met liefde aantrekt.

Ontdek de talloze mogelijkheden met de kleding die je al hebt:

 • Kleed je in laagjes en er is opeens veel meer mogelijk. Denk niet alleen aan verschillende vesten over verschillende tops, maar ook aan een rok over een jurk (zodat het een soort trui wordt)
 • Test silhouetten uit die je anders niet zou proberen: lang op lang, wijd op wijd of juist alles heel aangesloten
 • Laat de functie van een kledingstuk los: een lange rok kan ook een jurk zijn en een trui een lekker dikke sjaal
 • Top uit, in of half in je broek of rok. Één punt van je blouse kan ook! Probeer het allemaal en neem het effect in je op. Waar voel jij je goed bij?
 • Rol op, die mouwen en broekspijpen of trek zelfs iets achterstevoren aan. Wat is het effect voor je figuur?
 • Ga los met kleur en print. Trek juist de combinaties aan waarvan je denkt dat ze op het randje of net erover zijn. Kan het?
 • Zo niet, dan is dat ook heel leerzaam! Het is heel fijn om te weten wat niet bij je past. Het gaat erom dat jij je goed voelt in je outfits, dat is de enige voorwaarde
 • Pak je accessoires erbij. Die kunnen ook je saaiste kledingstukken een nieuwe draai geven
 • Helpt het allemaal niks? Zet dan de schaar erin om je kleding aan te passen naar jouw zin. Voor deze snelle aanpassingen heb je niet eens een naaimachine nodig

Jouw kledingkast als schatkamer

Ik ben ervan overtuigd dat ook jouw kledingkast vol potentie zit. Niet dat je nooit meer iets mag kopen, maar neem eerst eens de tijd om te ontdekken wat je kunt met de kleding die je al hebt. Je hoeft absoluut niet al deze tips uit te proberen om daar zelf ook achter te komen, een paar kan al voldoende zijn. Laat je het me weten als je ergens mee geëxperimenteerd hebt?

Zelfde broek, drie heel verschillende outfits! Merijntje Bentzema van Confidence by Color stylde me voor dit artikel en ook ik mocht de foto’s hier gebruiken. // Foto’s: Yvonne Renckens // Kleding: geleend bij Outfit Library Less.

 1. Eerst even dit: De rode blouse (derde foto) staat jou echt ge-wel-dig! Stralende Hermien 😃

  Ik heb de afgelopen periode ook geëxperimenteerd met de kledingstukken in mijn “twijfel”stapeltje. Door die stukken effectief enkele dagen te dragen wist ik meteen wat ik wilde houden en wat er weg gaat.
  Wat er zeker uit gaat: een aantal polyester kledingstukken. Dat gaf letterlijk vonken als ik die ‘s avonds uittrok. Meteen voor eens en altijd beslist: Polyester komt.er.niet.meer.in 😆

  1. Wat grappig dat je dat zegt, ik moet zeggen dat ik ook even overwogen heb de blouse mee naar Leiden te nemen. Een fijn soort warm rood en ik hou ook van de mouwen. Geen spijt van hoor, zo kunnen nog veel meer mensen ervan genieten. Dat is juist zo leuk aan het lenen van kleding. Mooi zeg, dat je je twijfelstapel goed onder de loep genomen hebt en er ook duidelijke inzichten uit hebt gehaald. Daar kun je echt iets mee!

 2. Leuk stuk! Ik kom op je site via Gierige Gerda en heb je meteen bij mijn leeslijst gezet. Ik koop een jaar lang (minstens!!) geen kleding én ik houd bij wat ik draag. Ik heb hier een heel excelprogramma voor gemaakt. Kostte even wat tijd maar nu weet ik wat ik allemaal heb en dus ook hoe vaak ik het draag. Zit een heel systeem achter, hierover schrijf ik ook af en toe op mijn blog. Groet, Stella

  1. Te gek, jij bent ook een teller! Ik houd zelf ook al een aantal jaar bij hoe vaak ik mijn kleding draag, heb net als jij een prachtige excellijst. Ga je posts zeker lezen! Sinds november heb ik er ook een challenge aan verbonden: ik koop pas weer kleding als ik 2/3 van mijn kast minstens 30 keer heb gedragen. Als je het leuk vindt, kun je hier de updates vinden: https://kouwekleren.nl/category/stijl/30-wear-rule/.

 3. Leuke tips weer! Ik moet eigenlijk eens wat van die kledingstukken die ik sinds de vorige opruiming niet heb gedragen verplicht een aantal keer aantrekken om te bepalen of ze een blijvertje zijn of niet. Ik heb over twee weken vakantie, dus dan zal ik er eens kritisch naar gaan kijken.

  1. Dat is een erg goede manier! Hopelijk levert het weer nieuwe draagbeurten op. En kun je voor de rest een goede nieuwe bestemming vinden.

 4. Wat een fijne en handige tips! Ik merk dat ik soms ook wat items bewaar omdat ik weet dat ik ze volgend jaar waarschijnlijk wel weer leuk vind, maar er voor nu even op uitgekeken ben. En uiteindelijk ben ik (bijna) altijd blij dat ik het toch in mijn kast heb laten liggen/hangen.

  1. Heel slim, dat doe ik ook graag. Een goede oplossing, zonder dat je iets wegdoet. Meestal is het een feestelijk weerzien na een poosje!

 5. Leuk artikel! Ik draag vaak alle kleding die in mijn kast hangt. Heb ook een jaartje geleden een hoop weg gedaan, waardoor ik minder kleding heb. Dit jaar weer eens doen 🙂 Dingen in mijn kast alleen hangen die ik écht draag.

  1. Fijn, zo’n kast! Zeker als het je lukt dat zo te houden en een mooie, nieuwe bestemming voor je ongedragen kleding te vinden. Heb je veel opgestoken over je stijl van de dingen die je weg hebt gedaan?

 6. Leuk stuk dat je aan het denken zet over kleding. Ik hoorde ooit Willeke Alberti in een interview praten over “streefjurken”. Die kocht ze dan een paar maten te klein als motivatie om af te vallen. Dat werkt voor mij dus niet. En zo heb ik afstand gedaan van een aantal zaken waarvan ik weet dat ik er nooit meer in zal passen. Dat ruimt lekker op.

  1. Oeh, dat lijkt me ook helemaal niks. Ik vind dat kleding jou moet passen, niet andersom. Prima om iets aan je gewicht te willen doen als je je daar beter bij voelt, of dat nou afvallen of aankomen is. Maar kleding moet je laten stralen en geen straf of confrontatie zijn. Kan me voorstellen dat het wegdoen ruimte geeft, in je kast en misschien ook wel in je hoofd. Fijn!

 7. Laat de functie van kleding los? Daar zou ik wel wat meer over willen lezen/zien om flink wat inspiratie op te doen. Ik heb dit zelf nooit gedaan dus denk dat als ik een trui als sjaal zou gebruiken je ook echte ziet dat ik letterlijk een trui als sjaal probeer te gebruiken. Of is dat ook de bedoeling?

  Net als de rok over een jurk zodat het een soort trui wordt. . Ik kan me daar echt geen voorstelling bij maken om eerlijk te zijn 😅

  Je artikelen zijn trouwens heel erg leuk en interessant om te lezen 👍😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.