Mooi merk: Rita Row

Het is echt al een tijd geleden dat ik een mooi merk aan jullie heb voorgesteld. Gek eigenlijk, want ik ontdek nog wekelijks nieuwe merken die mooie, verantwoorde en eerlijke kleding maken. Rita Row is er zo één. Het merk bestaat sinds 2013 en heeft sindsdien hartverscheurend mooie collecties op de markt gebracht.

Echt, het water loopt me in de mond als ik plaatjes kijk in de webshop. Klassieke, elegante stukken die duidelijk bedoeld zijn om jarenlang mee te gaan. Wikkeljurken, overgooiers, pantalons, jumpsuits, blouses, overhemdjurken en een geweldige high waste bikini vind je er. Veel effen stoffen en hier en daar een ruit, stip of streep, veel gekker wordt het niet. Maar oei, wat mooi allemaal. Kijk maar gewoon even, dat zegt veel meer dan mijn omschrijvingen.

Mirtha Dress – 154 euro

Lokaal gemaakt

Rita Row is een Catalaans merk, het ontwerpen en maken van de kleding gebeurd daar ter plekke. Ook de gebruikte stoffen komen uit de buurt: verder dan Spanje, Frankrijk en Italië gaat Rita Row niet. Dat is allemaal een stuk meer lokaal gemaakt dan een kledingstuk uit een doorsnee modeketen, zelfs vanuit Nederland gezien. Door de productie dicht bij huis te houden, steunt Rita Row plaatselijk ondernemer- en vakmanschap. Zo houdt het merk bovendien controle over het productieproces, waardoor het merk hier ook de volle verantwoordelijkheid voor kan nemen.

Ik vind dat een geweldig uitgangspunt in een tijd waarin kledingketens hun verantwoordelijkheid voor misstanden in het productieproces maar al te vaak en graag afschuiven op de ondoorzichtigheid van de productieketen. De transparantie die Rita Row geeft, maakt dat consumenten op hun beurt weer een afweging kunnen maken in wat ze kopen en dragen. Rita Row laat zien dat er wel degelijk keuze bestaat op het gebied van eerlijke kleding. Je hoeft geen spullen te kopen waar je niet achter staat. Ik ben zelf inmiddels nogal een geëmancipeerde consument, dus ik heb dat heft inderdaad graag in eigen hand.

Jurk Bonnie – katoen – 62 euro (sale)

Materialen

Bij Rita Row worden steeds meer natuurlijke materialen gebruikt – de inzet is om de collecties uiteindelijk volledig natuurlijk te maken – en er wordt bewust steeds meer ingezet op duurzaamheid. Zo zijn er verschillende stukken van tencel in de collecties te vinden, een heel fijn en duurzaam alternatief voor viscose, waar ik zelf ook het een en ander van in mijn kast heb hangen. Heerlijk materiaal, zacht en luchtig. Ook wordt er gebruik gemaakt van biokatoen en gerecyclede garens voor breisels. Volgend jaar kunnen we meer gecertificeerde stoffen verwachten. Nog niet de hele collectie is duurzaam geproduceerd, maar het merk probeert zich met elke collectie te verbeteren. Ik vind het eerlijk dat het daarvoor uitkomt en uiteraard een bewonderenswaardig streven.

Habana high waist pants – katoen & polyester – 130 euro

Prijzen & verkooppunten

De stukken van Rita Row zijn aan de prijs, dat moet ik toegeven. Maar ze stralen wel een tijdloosheid uit waar ik in zou durven investeren. Momenteel is de wintercollectie afgeprijsd en dan zijn de prijzen beter te behappen. Ook in verschillende webshops – veelal Spaanse, maar ze verzenden ook vaak naar Nederland – kwam ik stukken tegen voor een fractie van de oorspronkelijke prijs.

Ik wil de uitverkoop niet per se promoten, maar ik snap best dat niet iedereen een portemonnee heeft die gevuld genoeg is om deze stukken te kunnen betalen. Ik maak zelf ook gebruik van uitverkoopjes, al probeer ik er bewust mee om te springen. Houd er wel rekening mee dat je naar Nederland 15 euro verzendkosten betaalt als je in de webshop van Rita Row bestelt.

Ik raad je sowieso altijd aan om goed naar de exacte maten van een kledingstuk te kijken als je in een buitenlandse webshop besteld, omdat terugsturen ook vaak prijzig en natuurlijk niet heel duurzaam is. Er staan duidelijke maattabellen op de site, maar vergeet niet dat je altijd om extra informatie kunt vragen bij het merk. Dat is vaak erg de moeite waard en verkleint het risico op een miskoop.

In Nederland wordt Rita Row op dit moment alleen bij The Domestic Botanist in Utrecht verkocht en de Belgen kunnen bij Mieke in Gent terecht. Ik heb me laten vertellen dat de AW-collectie in Amsterdam, Utrecht, Gent en Leuven te koop zal zijn. Dat is een mooie ontwikkeling! Ik zal het voor jullie (en mezelf) in de gaten houden.

Wat vinden jullie van Rita Row?

 

Jumpsuit Coco – tencel –  182 euro

Idania tul dress – katoen – 90 euro

Judy velveteen dress – katoen & spandex- 54 euro (sale)

Andy dress – biokatoen – 172 euro

Cecilia skirt – katoen – 151 euro

Swimsuit Manny – nylon & elastaan – 109 euro

Beeld: Rita Row