Mooi merk: Pepaloves

Veganisten opgelet, misschien is het Spaanse kledingmerk Pepaloves iets voor jullie. Pepaloves maakt vrolijke, kleurrijke kleding met soms opvallende printjes. Veel stukken hebben een soort ‘vintage’ uitstraling waar ik zelf erg van houd, maar er zijn ook wat meer trendgevoellige items te vinden, waarop de poezen en ananassen niet ontbreken. Ik word persoonlijk ook wel vrolijk van de lichtelijk hystersiche combinaties die de modellen aanhebben en als jij dat ook wel wat vindt, kun je misschien nog wel profiteren van de laatste uitverkoop. Pepaloves maakt geen gebruik van dierlijk materiaal en de kleding is dus helemaal vegan proof. 

Jas 77 euro – T-shirt 16 euro

Made in China
De kleding wordt onder eerlijke omstandigheden gemaakt in China. Bij ‘made in China’ denk je misschien niet meteen aan fair fashion, maar het merk kan de eerlijke werksituatie waar ze voor staan garanderen omdat ze een familiebedrijf van behapbare grootte zijn, dat heel direct contact onderhoudt met de fabrieken waar hun kleding gemaakt wordt en er ook regelmatig langsgaat. Toen ik Pepaloves een vraag stelde, kreeg ik meteen foto’s van de fabriek opgestuurd.

Het maken van kleding in een ver land als China heeft wat mij betreft voor- en nadelen. Aan de ene kant houdt het de prijs van de kleding behapbaar. Loonkosten in landen als China zijn relatief laag en zo lang een merk goede arbeidsomstandigheden en een eerlijk, leefbaar loon voor haar werknemers kan garanderen, is het wat mij betreft niet kwalijk om er te produceren. Het maakt eerlijke kleding betaalbaar voor de bewuste consument en daarmee wordt de drempel om voor fair fashion te gaan hopelijk lager.

Daarbij komt, dat in landen als China en Bangladesh heel veel mensen afhankelijk zijn van de kledingindustrie. Voor de economie van deze landen als geheel en voor individuen op zich zou het niet gunstig zijn als we massaal besluiten alleen nog maar kleding uit Europa te kopen. Nogmaals, hierbij zijn eerlijke werkomstandigheden voor mij essentieel. Een nadeel is natuurlijk wel dat de kleding van ver moet komen, wat niet bepaald gunstig is voor het milieu

Blouse 19,95 euro – Rok 31,50 euro

Materialen
Op het gebied van mens- en diervriendelijkheid doet Pepaloves het goed, maar aan de duurzaamheid van de productie zou nog het één en ander verbeterd kunnen worden. Het niet gebruiken van dieren voor je producten is aan de ene kant al duurzaam te noemen, maar het beperkt wel de mogelijkheden. Zo zijn de truien van Pepaloves uiteraard niet van wol, maar van 100% acryl. Ook in andere kledingstukken wordt relatief veel synthetisch materiaal gebruikt, als je dat vergelijkt met veel merken waar ik tegenwoordig over schrijf. Bij dat soort materialen komen vaak microplastics vrij als je ze wast, ieniemini plasticdeeltjes die vervolgens in het water belanden.

Toen ik vroeg of het merk bezig is met dingen als duurzame en gerecyclede materialen en het verminderen van het watergebruik tijdens de productie, gaf Pepaloves aan dat er wel steeds meer vraag is vanuit hun klanten naar natuurlijke en duurzame materialen. Dat is iets wat mij niet verbaasd, want mensen die eerlijke, veganistische kleding willen kopen zijn denk ik bovengemiddeld vaak begaan met het milieu. Hier komt echter de nadelige kant van een klein familiebedrijf om de hoek kijken: voor drastische veranderingen in productieprocessen zijn grote investeringen nodig, die op kleinere schaal moeilijk te financieren zijn.

Tenslotte gaf Pepaloves aan dat bij het maken van (bio)katoen juist weer heel veel water gebruikt wordt en daar hebben ze gelijk in. Ook niet ideaal dus. Hoewel het merk er misschien nog niet helemaal is, blijkt uit de eerlijke reactie en het kijkje in hun dilemma’s dat ze er wel mee bezig zijn en dat waardeer ik. Misschien dat ik over een tijdje nog eens vraag of ze al stappen gezet hebben om hun productie verder te verduurzamen.

Trui 18,45 euro – T-shirt 18,50 euro

Mijn keuze
Zoals je ziet, is het soms best ingewikkeld om te beslissen of een merk aan je standaarden voldoet. Aan sommige voordelen kleven weer andere nadelen en andersom. Omdat ik eerlijke arbeidsomstandigheden nog altijd op nummer één heb staan in mijn keuze voor kleding, zou ik zelf zeker iets bij Pepaloves kunnen bestellen. Ik ben nog op zoek naar een feestjurkje dat ik bij veel gelegenheden aan kan en daarin heeft het merk ruime keus. Ook voor vegans die graag een eerlijke prijs betalen voor hun kleding is het een aanrader. Als je in de eerste plaats begaan bent met het milieu, moet je misschien nog even verder kijken. Ik ben benieuwd of jij Pepaloves zou kopen en op welke manier jij je keuzes maakt. Jullie frisse blikken laten me vaak weer anders kijken naar dit soort dingen en dat heb ik graag.

Beeld: Pepaloves

 

 

 1. Dit ligt er natuurlijk ook aan hoe je duurzaam definieert. Een kledingmerk kan duurzame stoffen gebruiken, milieuvriendelijk produceren of juist lokaal opereren. Hoe dieper ik duik in duurzame kleding, hoe lastiger ik het vind om het te definiëren. Het liefst heb ik natuurlijk een kledingstuk dat alle drie de factoren pakt, maar dat is niet altijd mogelijk. Anderzijds zou ik merken ook niet willen vermijden die wel goede stappen maken. Voor een klein bedrijf als Pepaloves is het ook niet gemakkelijk om ineens drastisch te veranderen vanwege de investeringen. Ik vind het wel positief dat ze reageren met betrouwbare informatie, als in foto’s van hun fabriek. Wie weet doen ze ook wel wat met de vragen die ze krijgen. Persoonlijk zou ik hier misschien wel enkele items aanschaffen. Het is leuke kleding voor een voordelige prijs en met duurzame stappen. Heel interessant Hermien! Je zet me weer eens aan het denken.

  1. Ingewikkeld hè? Ik vind ook dat iedereen voor zichzelf de afweging moet maken. Voor mij doet Pepaloves het in elk geval goed genoeg om het te delen en er misschien wel iets te kopen. En ik stel altijd graag vragen, omdat bedrijven dan ook weten wat hun (potentiële) klanten belangrijk vinden en er misschien zelfs iets mee doen.

 2. Ik vind het lastig. Het is mooi om te zien dat een merk zoals Pepaloves stappen richting duurzaamheid zetten. En, net als bij jou, staan bij mij arbeidsomstandigheden op één. Toch zitten hier direct bij Pepalove ook mijn twijfels. Want om eerlijk te zijn, vind ik de kledingstukken wel echt aan de goedkope kant. Zo goedkoop dat ik ga twijfelen aan hun waarden, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Het is echter een feit dat de prijzen in precies dezelfde categorie als H&M vallen, waarvan we allemaal weten hoe het in hun fabrieken gaat… Ik heb dus geen eenzijdig antwoord voor je, wel vind ik het goed van je hoe je dit artikel schrijft. Je zet ze in een spotlight, maar noemt ook kritiekpunten.

  1. Dat het dezelfde prijsklasse is al H&M, klopt niet helemaal. Momenteel is er opruiming, maar een eenvoudig t-shirt kost hier bijvoorbeeld 37 euro. Helaas zegt prijs lang niet altijd alles, een shirt van Esprit heeft helaas geen fraaier verhaal dan dat van de Primark (het gaat hooguit iets langer mee), terwijl je voor een Geitenwollenshirt rond de 20 euro betaald en dat merk heel goed bezig is. Wel kun je je bijvoorbeeld afvragen waar dit merk de stoffen vandaan haalt. Laten ze die ook zelf maken? Of kopen ze die in en worden die fabrieken dan ook goed gecontroleerd? Ook de kwaliteit van de materialen zou natuurlijk kunnen verschillen – een belangrijk aspect op het gebied van duurzaamheid – maar daar kan ik niets over zeggen, omdat ik nog niets besteld heb. Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat je dit merk vooral links moet laten liggen als het je niet lekker zit! Iedereen moet vooral zijn eigen afwegingen en standaarden koesteren.

  2. In principe zouden duurzame en fairtrade producten niet ontzettend veel duurder moeten zijn dan de H&M. Ik vind dat http://schonekleren.nl een fijne en duidelijke uitleg hier over geeft. Duurkoop is geen gegarandeerde fairtrade. Persoonlijk vind ik dat fairtrade ook betaalbaar moet zijn voor de ‘gewone’ mens met een kleine beurs. Daar hoort bij dat je bewust en minder koopt en misschien daardoor meer betaald. Maar de hoge prijzen van 70 euro voor een t’shirt vind ik niet redelijk en ik houd daarbij ook in gedachte dat fairtrade natuurlijk ook gewoon handel is waar bedrijven goed geld mee willen verdienen.

 3. Ahh wat goed dat je vragen hebt gesteld! Ik kende dit merk al wel, maar omdat ik de informatie op hun website toen niet heel sterk vond (behalve het stukje wat betreft diervriendelijkheid), was ik nog niet helemaal overtuigd. Dus heel tof om er iets meer over te horen, over hun beweegredenen en dilemma’s! Zeker een merk om in de gaten te houden, want inderdaad, ze hebben veel leuks 🙂

  1. Dat is precies wat ik ook had: de websitetekst was veelbelovend maar vaag, maar het contact verhelderde wel het een en ander!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.