Mijn tips voor minder afval in de keuken

Helaas, helaas kunnen wij geen groen afval scheiden bij ons thuis. Ik vind het echt belachelijk en niet meer van deze  tijd, maar ik ben op dit vlak toch echt afhankelijk van de Gemeente Leiden. Des te meer reden om te proberen onze totale hoeveelheid afval enigszins aan banden te leggen. Dat gaat op het ene moment beter dan op het andere Gemak is toch ook altijd weer een factor, daar betrap ik mezelf regelmatig op. Maar ik heb wel een hoop haalbare tips om minder afval te creëren, waarbij ik nu speciaal in ga op afval in de keuken. Met dit soort artikelen houd ik mezelf scherp en hoop ik jullie ook op ideeën te brengen. Als jij juist weer aanvullingen hebt om afval in de keuken te beperken, hoor ik die ook graag. Zo helpen we elkaar!

 1. Koop verpakkingsvrij
  Niet alles zul je misschien kunnen vinden, maar begin makkelijk: groenten, fruit en aardappelen zijn bijvoorbeeld echt goed te doen. Op de markt of in een islamitische supermarkt of bij de groenteboer vind je vrijwel alles wat je nodig hebt zonder verpakking. En neem naar de supermarkt ook je eigen netjes mee of leg je spullen los op de band. Een volgende stap kan bijvoorbeeld noten, brood of kaas halen in een eigen verpakking zijn. Bouw het op, dan wen je eraan!
 2. Maak veel zelf
  Denk hierbij aan eten, maar ook aan schoonmaakmiddelen. Met baking soda, citroenzuur en azijn kom je al een heel eind voor een schone keuken. Ik vind het zelf leuk om in de keuken te staan en te experimenteren met het zelf maken van producten. Heb je deze bijvoorbeeld al eens geprobeerd?
 3. Koop in bulk
  Een grotere verpakking van een product betekent relatief minder afval. Kopen in bulk is dan ook ideaal voor houdbare producten als peulvruchten, pasta en rijst. Natuurlijk kun je ook delen met de buren of vrienden om op korte termijn de kosten te drukken en te voorkomen dat je voorraadkast uit haar voegen barst. Ik wil heel graag kruiden in bulk gaan kopen. Daarvoor ga ik binnenkort een oproepje doen op Instagram, maar laat het me vast even weten als je in (de buurt van) Leiden woont en interesse hebt om grootverpakkingen te delen.
 4. Gebruik bakjes met deksels
  Ik heb een enorme voorraad bakjes, zowel gekochte exemplaren als oude verpakkingen als ijsdozen. Het liefst bewaar ik restjes hier in, omdat je dan geen folie nodig hebt. Een van mijn beste kringloopvondsten van de laatste tijd zijn bovenstaande mini-ovenschaaltjes met deksel. Als ik bijvoorbeeld zelf dips maak, kan ik de restjes met een deksel erop zo in de koelkast zetten. Glazen potten zijn trouwens ook ideaal om van alles in te presenteren én te bewaren. Kopen hoeft niet eens, want afgewassen potten van de pindakaas werken net zo goed.
 5. Vermijd wegwerpproducten
  Ga je keukenkastjes eens na op wegwerpproducten en zoek naar alternatieven. Voor een keukenrol kun je een wasbaar doekje gebruiken, met een siliconen bakmat heb je geen bakpapier meer nodig en bee’s wrap (bijenwasdoek) is het perfecte alternatief voor plasticfolie.
 6. Verspil geen voedsel
  Over dit belangrijke aspect van afval minderen in de keuken heb ik zelfs aparte artikelen geschreven. Daarin lees je mijn favoriete tips tegen voedselverspilling en vind je de recepten waarmee ik restjes opmaak.

 1. Wij kunnen nu we op een appartement wonen ook geen groen afval meer scheiden. Maar de wormen in onze wormenbak op het balkon kunnen heel wat groen aan. Onze groente en fruitafval gaat daarin en ook de gebruikte koffie en thee.

  1. Wat goed dat jullie dat hebben! Dat is dus één ding wat me persoonlijk net te ver gaat, want ik vind wormen dus heel vies. Ik zou willen dat het niet zo was, maar ik kan er echt niet naar kijken, al klinkt het misschien als aanstellerij. Ik las laatst iets over openbare wormenbakken, dat lijkt me dus wel echt een geweldige oplossing.

 2. Jaaa, leuk dat je tips deelt over afvalvrij in de keuken! Zelf heb ik laatst ook samen met vrienden en familie kruiden in bulk ingekocht. Ideaal! Voor nu heb ik nog wel even genoeg kruiden, anders had ik zeker mee gedaan 🙂

  1. Supertof! Ik wil dat ook graag. En nu is wel het moment, want een aantal dingen raken op. Waar heb jij het gehaald of besteld?

  1. Ja mooi, dat is ook precies wat ik wil uitdragen. Het hoeft helemaal niet groots en ingewikkeld om toch verschil te kunnen maken!

 3. Wat een ontzettend goede tips! De meeste pas ik al toe, maar naar een siliconen bakmat moet ik nog op zoek. Dat ik daar niet zelf op gekomen ben! 😀

  1. Ik heb de mijne ook nog niet zo lang, terwijl het al lang op mijn netvlies stond. Hij komt gewoon van de Hema, ze zijn makkelijk te vinden op allerlei plekken!

 4. Ik weet niet of je koffie drinkt, maar op de gebruikte “prut” kun je champignons kweken, kan ook een leuk idee voor je zijn!
  Groen afval scheiden kan in Amsterdam ook niet, best een gemis…

  1. Yes, ik weet het maar moet het nog altijd zelf eens proberen. Er wordt flink wat koffie gedronken hier en ik ben dol op al wat zwammig is, dus dit is een mooie reminder om daar iets mee te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.