Mijn stijl ontdekken: experimenteren

Ik ben weer terug met een stijl-update! Geen idee meer waar ik ook alweer mee bezig was? Helemaal niet gek, want het is even geleden dat ik schreef over mijn doelen voor deze zoektocht en dat ik mijn moodboards met alles wat ik mooi vind, liet zien.

De afgelopen maanden ben ik bezig geweest met de volgende stap: experimenteren met alle ontdekkingen die ik via het maken van die stijlborden gedaan heb op het gebied van kleuren, materialen, silhouetten, styling en natuurlijk specifieke items die ik mooi vond. Ik wilde alles uitproberen, want dat je iets bij een ander tof vindt, betekent niet altijd dat het ook bij jou of je leven past.

Experimenteerfase

Die experimenteerfase is niet helemaal zo gelopen als gepland. En dan bedoel ik niet de tijd die er overheen is gegaan. Nee, dat is allemaal geen probleem, dat was voorzien en ik wilde juist niet te veel haast maken, maar rustig de tijd nemen om te ontdekken wat wel en niet bij me past.

Eigenlijk was het de bedoeling om eerst te experimenteren zónder dingen in mijn kast te veranderen – door dingen weg te doen of te kopen –  maar in praktijk ben ik vrij snel met een aantal aanpassingen begonnen. Dat had een paar redenen.

  1. Ik koop vooral tweedehands
    Bij tweedehands is het ook niet zo erg om eens iets te proberen, zeker als je het voor een prikkie koopt. Werkt het niet, dan breng je het terug of verkoop of geef je het door, zonder dat het milieu of je portemonnee daar al te erg onder lijdt.
  2. Langer testen
    Ik vind het ook fijn om iets langere tijd te proberen in plaats van alleen in een pashokje te verzinnen of het een match is. Draagcomfort, de mogelijkheid van veel verschillende combinaties, het draagt allemaal bij aan de vraag of ik kleding uiteindelijk veel zal dragen. Voor mij werkt een langere periode van uitproberen dus beter. Nieuwe kleding koop ik uiteraard pas als ik zeker ben van al die facetten.
  3. Ik begon niet vanaf nul
    Hoewel de moodboards me zeker nieuwe inzichten hebben gegeven en mijn inzichten hebben aangescherpt, was ik met de basis al wel bekend. Ik wist bijvoorbeeld grotendeels al welke kleuren en silhouetten me goed staan. In sommige opzichten was het dus veilig om al iets aan te passen in mijn garderobe.

Hiermee vallen de experimenteer- en de aanpassingsfase een beetje samen, maar dat is niet zo heel erg, naar mijn idee. Misschien ben ik met het snellere aankopen wel afgeweken van The Curated Closet, het boek dat het uitgangspunt was voor deze stijlzoektocht. Aan de andere kant moedigt het boek juist aan om je eigen pad te kiezen binnen de methode. Bovendien heb ik geen overhaaste beslissingen gemaakt. Er zijn wat aankopen geweest die toch niet zo goed bleken te matchen, maar dit waren allemaal tweedehandsjes die ik weer een nieuwe eigenaar bezorgd heb. Voor het gehele proces heb ik juist heel erg de tijd genomen, zoals je wel hebt merkt.

Blij met mijn garderobe

Ik ben ruim een half jaar aan het experimenteren geweest met mijn garderobe en mijn outfits. Nu ik zowel bar koude (kunnen we het ons nog voorstellen?) als snikhete dagen heb doorstaan, durf ik wel te zeggen dat ik over het algemeen behoorlijk tevreden ben met mijn garderobe.

Er is behoorlijk wat verandert: er zijn dingen uit, er kwamen dingen bij. De totale omvang is kleiner geworden, al is dat niet extreem of drastisch. Doordat ik al die tijd heb bijgehouden welke kleding ik droeg, weet ik nu dat ik nauwelijks stukken meer in mijn kast heb hangen die niet gedragen worden. Dat is een heel goed teken, vind je niet?

Aanpassingen laten zien

Om jullie te laten zien welke aanpassingen ik zoals gedaan heb, wil ik jullie de komende weken –  keep posted! – meenemen langs alle aspecten die ik in de moodboards besproken heb: kleuren, materialen, silhouetten, veelvoorkomende items en styling. Ik vertel je alles over de geslaagde en minder geslaagde experimenten. Natuurlijk laat ik ook zien welke aspecten ik uiteindelijk wel en niet ‘geadopteerd heb’ in mijn kledingstijl.

Omdat dat nogal wat informatie is, ga ik dat per thema doen. Er komen dus maar liefst vijf artikelen aan, waarbij ik in de eerste de kleuren onder de loep neem. Uiteindelijk wil ik met een definitie van mijn stijl komen, als houvast voor mijn toekomstige kledingkeuzes. Gelukkig kan ik daar in de tussentijd nog even over nadenken. Ik laat tegenwoordig regelmatig outfits zien op Instagram, dus laat me vooral weten hoe jij mijn stijl als geheel zou omschrijven. Zelf ben ik er nog niet helemaal uit.