Mijn eerlijke outfit van watMooi

Als ik vertel wanneer ik voor het eerst in aanraking kwam met (on)eerlijkheid in de kledingindustrie, houd ik eigenlijk altijd de enorme ramp in de textielfabriek in Rana Plaza in Bangladesh in 2013 aan. Maar toen ik laatst wat dieper ging graven, bedacht ik dat dat eigenlijk niet klopt. Want al op mijn 15e – met mijn eerste kleedgeld op zak – verlekkerde ik me aan de kleurrijke jurkjes in de webshop van watMooi. Een webshop die zich specialiseerde in eerlijk gemaakte en duurzame kleding, toen nog behoorlijk uniek in Nederland.

watMooi: mode met een missie

Op de site van watMooi las ik toen al over hun missie: kleding verkopen die goed is voor het milieu, de makers en degenen die het dragen. Ik moet bekennen dat die verhalen op dat moment nog een beetje aan me voorbij gingen. Ik vond de kleding prachtig, maar de kledingindustrie was nogal ver van mijn bed. Net als de  jurkjes zelf  trouwens, want op eerlijke prijzen was mijn kleedgeld niet nog berekend.

Het is niet dat ik nu veel meer te besteden heb, maar ik ga wel op een andere manier om met kleding. Ik koop minder en schaf alleen aan waarvan ik nog jarenlang plezier denk te hebben. En dan natuurlijk allemaal fair en het liefst ook nog duurzaam. Daarbij heb ik nog wat voordelen ten opzichte van mijn 15-jarige zelf: ik heb inmiddels een aardig complete garderobe opgebouwd, verander niet meer van maat en weet inmiddels wél echt wat ik mooi vind en wat niet.

Fair fashion webshop herontdekt

Toen watMooi me vroeg of ik iets leuks uit hun nieuwe collectie wilde uitzoeken, voelde het alsof ik een oude bekende na heel lang weer zag. Een oude bekende waar ik in al die tijd helemaal naar toe gegroeid ben. Ik had al te lang niet uitgebreid rondgeneusd bij watMooi en ik vond het heerlijk om dat weer eens te doen.

Voor mijn gevoel is de webshop niet heel veel veranderd. WatMooi heeft misschien niet de meest moderne, flitsende site, maar van wat er verkocht wordt, word ik nog altijd erg gelukkig. Heel veel mooie merken die me nu ook daadwerkelijk iets zeggen: Alchemist, ArmedAngels, Miss Green, Mud Jeans, People Tree, kom maar door hoor!

Over veel van de merken die bij watMooi in de digi-schappen hangen, heb ik hier op KouweKleren al eens iets geschreven en ook in de webshop zelf kun je over elk merk uitgebreide informatie vinden. De ethiek vliegt je er om de oren, dus wat dat betreft zit een miskoop er in elk geval niet in.

Webshop met een boetiekgevoel

WatMooi voelt echt als een online boetiek, waar lekker snuffelen en kennis van zaken centraal staan. Verwacht geen talloze specifieke zoekfilters, maar struin gewoon lekker door de merken en rubrieken, zoals je ook langs de schappen van je favoriete winkel zou doen.

Heel fijn vind ik de verschillende logo’s die bij elk kledingstuk gebruikt worden, waardoor je precies kunt zien of iets bijvoorbeeld van biologisch katoen gemaakt is, er gerecyclede materialen zijn gebruikt, of kleding het Fair Trade certificaat heeft en of het vegan is. Ik kan me blijven verbazen over de mogelijkheden die er zijn om kleding groener te maken. Dat geeft me hoop voor de mode-industrie als geheel.

De logo’s en uitgebreide informatie over de merken versterken het boetiekgevoel bij watMooi: alsof er iemand met kennis van zaken met je meekijkt die je alles kan vertellen over de achtergrond van de producten. Niet iedereen heeft winkels met fair fashion om de hoek zitten, dus dan is watMooi een waardig alternatief. Ook ideaal als je je nog niet zo lang met eerlijke mode bezighoudt en je gewoon eens wilt verdiepen in wat er allemaal mogelijk is. Er zitten zelfs flink wat merken in de collecte die ik ook nog niet kende.

Fair fashion outfit

Gisteren ging ik haast met plezier de kou in om aan jullie te laten zien wat ik bij watMooi bestelde: een luchtige top van Armedangels en een donkere panty van Swedish Stockings. Ik ben er namelijk enorm blij mee en weet zeker dat ik beide heel veel ga dragen de komende tijd.

Top – ARMEDANGELS

Ik koos voor een top, omdat ik heb gemerkt dat ik het steeds belangrijker vind om lekker zachte en natuurlijke materialen te dragen, zeker in de zomer. Ik werd een beetje kriegel van alle synthetische shirts die ik had en heb er ook een heleboel de deur uit gedaan de afgelopen maanden. Deze top van ARMEDANGELS is van tencel, dat gemaakt wordt van houtpulp. Dat materiaal voelt natuurlijk aan en het ademt net zo goed als katoen. Maar het is veel duurzamer omdat bij de verbouw van hout veel minder water wordt gebruikt.

Het leuke van deze top is dat je ‘m casual op een vakantiedag aankunt, maar dat ‘ie ook heel goed past bij een meer geklede outfit zoals ik hier draag, met een jasje, rok en hakken. Dat komt vooral door de mooie schouder- en halslijnen en de soepele stof. Ik ben ook erg fan van de print. Het lijkt haast of de top met waterverf en pen is ingekleurd. Het voelt een beetje alsof ik ermee uit een prentenboek gestapt ben (heb ik jullie al eens over die liefde verteld?).

Panty – Swedish Stockings

Ik wist niet dat het kon, maar stiekem ben ik over de panty nog enthousiaster dan over de top. Ik wil al heel lang overstappen op panty’s van Swedish Stockings, die zo ver ik weet het enige merk zijn dat duurzame en onverwoestbare panty’s maakt. Klinkt helemaal ‘KouweKleren’ toch?

Wat me tot nu toe tegenhield, is dat de panty’s behoorlijk wat duurder zijn dan de doorsnee Hema-variant: voor deze zwarte van 40 denier betaal je bijvoorbeeld 22 euro. Best veel geld om neer te leggen voor iets essentieels maar saais als een panty. Als hij dan ‘tig keer langer meegaat dan een ‘normale’ is het best de moeite, maar dan wil ik wel graag zeker weten dat de kwaliteit goed is. Daarom ben ik superblij dat ik ‘m nu dankzij watMooi kan uitproberen.

Ik heb mijn Zweedse vriend nog niet heel lang is huis, maar ik kan vast vertellen dat de panty heel degelijk oogt. Er zitten allerlei verstevigde stukken in op punten waar normaal al-tijd de gaten ontstaan (tenen, kruis, je kent het wel), waardoor hij bovendien ook erg lekker zit. Ik zou je wel aanraden een maatje groter te bestellen dan je normaal draagt, iets wat ik altijd al doe bij panty’s. Door de stevige stukken zit hij flink strak en ik had niet kleiner dan de bestelde maat L willen hebben. Omdat de panty’s van Swedish Stockings echt een langetermijninvestering zijn, zal ik jullie over een tijdje een update geven over de kwaliteit. Voorlopig ben ik erg tevreden!

Kortingscode watMooi

Misschien ben jij al trouwe fan van watMooi of kun je net als ik wel een (hernieuwde) kennismaking gebruiken. In beide gevallen heb ik iets leuks voor je: tot en met 30 april a.s. krijg je 10% korting op je aankopen met de code kouwekleren17 (voor het eerst een kortingscode met mijn blognaam erin, mijlpaal!). De korting geldt trouwens ook op de sale-producten. Hier nog een aantal van mijn favorieten uit de watMooi-collectie. Heb jij al iets op het oog?

Portemonnee Becksöndergaard – 45 euro // Jurk LANA Natural Wear – 84,79 euro // Rok Alchemist – 34,98 euro (sale) // Vilten tas MYOMY – 59,95 euro // Gestreepte jurk Armedangels – 69,90 euro// Shawl Into Knitwear – 59,95 euro// Beeld kledingstukken – watMooi

Dit artikel schreef ik naar aanleiding van producten die ik heb gekregen.