Maart: opruimmaand

Och, mijn huis is netter dan ooit te voren. Dat is met name te danken aan het samenwonen met mijn geliefde en zeer ordelijke vriend, die dol is op nette stapels (of helemaal geen stapels) en vaste plekken voor spullen in huis. Dat heeft absoluut een goede invloed op me. Toch blijven er altijd plekken in huis waar rommel zich opstapelt. De keukenla bijvoorbeeld, maar ook de kast in onze studeerkamer waar de spullen voor onze hobby’s zich voornamelijk bevinden (kaas eten en LP’s draaien niet meegerekend). En die wil ik deze maand gaan aanpakken, op mijn manier.

 

Het is op zich niet erg om dit soort plekken te hebben, maar ik denk dat het wel goed en verfrissend is om ze af en toe eens uit te mesten. Mijn studentenkamer stond bomvol – groot was ‘ie niet hoor – en ik wil niet dat ons huis dichtslibt. Ik heb nogal verzamelneigingen en ben vrij nostalgisch aangelegd, twee eigenschappen die me in een lastig parket kunnen brengen op huiselijk terrein.

Daarom bedacht ik een opruimmethode die me moet helpen om in de maand maart alle spullennesten waar ik niet dagelijks aandacht aan besteed onder handen te nemen, zonder dat het me heel veel moeite kost. Zo weet ik over een maand als het goed is weer precies wat ik allemaal in huis heb en kom ik niet meer met dubbele aankopen aanzetten. Dit hele festijn kan natuurlijk in elke andere maand plaatsvinden, maar maart leek mij met lentekriebels en zijn 31 dagen best geschikt (en om eerlijk te zijn had ik deze post niet op tijd af voor 1 februari). Het is allemaal heel simpel!

De regels

 1. Maak een lijst van alle plekken die je wilt aanpakken.
 2. Houd het klein. Niet ‘de berging’, maar ‘de bovenste plank van de kast in de berging’. De rest komt op de andere dagen. Het hoeft niet per se een la of plank te zijn, de fotodoos mag ook.
 3. Pak elke dag van de maand één van deze plekken uit. Maak de plek schoon, berg alles netjes op, verplaats wat er niet hoort (maar laat die nieuwe plek verder met rust) en doe weg wat weg kan.

De voordelen

 1. Het is behapbaar. Ik heb nogal de neiging om massaal al mijn spullen uit kasten te trekken, alles uitgebreid door te nemen en vervolgens halverwege op te geven omdat ik geen zin of tijd meer heb. Mini-projecten werken voor mij beter.
 2. Je kunt per dag kiezen voor een iets groter of iets kleiner project. Voor de een zal een boekenplank een heel werk zijn, voor de ander de doos met sieraden.
 3. Als je tóch een dag mist, is dat zo weer ingehaald.
 4. Het gaat niet om wegdoen. Natuurlijk kom je vast dingen nodig die je niet meer kunt gebruiken, maar het gaat in de eerste plaats om ordenen. Kun je spullen echt niet kwijt, dan kun je je afvragen of je ze nog wel wilt bewaren of er iets anders voor weg moet doen.

Ik moet deze methode nog uittesten, dus ik zal jullie zeker op de hoogte houden van mijn vorderingen. Waarschijnlijk zal ik het een en ander via mijn instastories laten zien. Aan het eind van de maand kun je in elk geval een artikel verwachten. Misschien herken je je wel in mijn opruimvalkuilen of is er een andere reden waarom je weer eens door je spullen wilt gaan. Dan vind ik het natuurlijk heel erg leuk als je meedoet, laat het me even weten! Kunnen we elkaar nog tot steun zijn en motiveren!

 

 1. Toevallig, maart wordt ook mijn opruimmaand! Ik ga de Minimalism Challenge aan. Ik heb zó ontzettend veel spullen waarnaar ik al een eeuwigheid niet meer omgekeken heb en die me alleen maar onrustig maken.

  1. Ook tof! Ik merkte dat de Minimalism Game voor mij niet zo goed werkte omdat ik elke dag te veel overhoop ging halen, daar werd ik niet zo vrolijk van. Deze keer gaat het mij ook niet zo om het wegdoen, maar om het ordenen. Al zal ik vast wel dingen tegenkomen die de deur uit mogen. Veel succes!

 2. O grappig, grote opruimsessies werken voor mij meestal juist beter dan alleen een plankje. Ik ben nu wel aardig tevreden, dus laatst wel alleen mijn ladekastje met toiletartikelen/apotheek en knutselspullen gedaan. En dankzij de kledingruil meteen even mijn kast uitgespit en gerearranged. Kleine projecten werken blijkbaar dus ook prima!
  Had je Marie Kondo al gelezen? Ik heb een samenvatting van allerlei handige tips in een oud blogje staan, maar het boek zelf leest ook erg makkelijk. Heb ik stiekem toch best nog wel wat aan gehad, ook op het vlak van nostalgie en cadeaus die ik alsmaar bewaarde.

  1. Ik ook hoor, maar ik kreeg toch zin om hier weer even tijd voor te maken, juist voor die specifieke plekken. Alle dagelijkse plaatsen zijn behoorlijk netjes en ik ben nu veel beter in wegdoen als ik me ergens aan erger (bijvoorbeeld doordat een pannenkastje te vol zit en ik daardoor niets meer makkelijk kan pakken). Cadeaus ben ik ook makkelijker in. Ik heb besloten dat ik mezelf de broodnodige nostalgie gun, ook omdat anderen op veel van die spullen helemaal niet zullen zitten te wachten. Dan is het hier beter op z’n plek. Ik ben meer voorstander van selectie aan de poort geworden dan van drastisch ruimen. Dat bevalt wel goed!

 3. Volgens zijn het die kleine stapjes die het hem doen. Daar geloof ik in. De grootste veranderingen gaan stapje voor stapje en gewoon stug volhouden. Ik ga ook starten met de bovenste plank in de berging :-).

  1. Haha, yes wat goed! Bovenste planken zijn verraderlijk hè?

 4. Heerlijk dat opruimen! “Houd het klein” werkt voor mij vaak ook beter, hoewel ik in een vakantie soms graag een inhaalslag maak. Ben benieuwd naar je ervaringen!

  1. Ja ik ook hoor, maar nu lijkt dit me heerlijk. Niet te veel druk en gewoon elke dag een beetje.

 5. Ah wat goed dat je dit gaat doen! Ik ga juist liever rigoureus aan de slag. Ik wil heel graag een kamertje omturnen. Dus ik denk dat ik dit ga doen in maart. Ik heb inderdaad ook echt weer de opruimkriebels richting de lengte. Ik wil eigenlijk het liefst alles wel weer bij langs, maar moet ook even letten op mijn studie, haha. Wat dingen tussendoor moet wel te doen zijn.

  1. Ik heb die neiging dus ook, maar meestal verzandt dat dus in meer troep helaas. Ook wel lekker zo’n groot project! Hopelijk lukt het tussen de bedrijven door!

 6. Wat een slim idee, deze challenge! Zo wordt opruimen inderdaad een stuk behapbaarder. Ik ben ook helemaal vóór plekken een voor een aanpakken. Zelf ben ik al bijna een jaar lang bezig met opruimen. Elk weekend een beetje (ik verkoop ook veel spullen op Marktplaats en zet die een voor een te koop, dus vandaar dat het wat langer duurt) en het afgelopen weekend heb ik zelfs een beetje boel opgeruimd. Dat geeft daarna zo’n fijn gevoel. Ik wil deze maand in ieder geval nog een stuk verder opruimen, zodat ik hopelijk bijna helemaal klaar ben aan het eind van maart. Wie weet ga ik jouw challenge daar ook bij gebruiken 🙂 Ik vind het in ieder geval een supergoed idee.

  1. Heerlijk zo stukje voor stukje! Ook goed dat je veel verkoopt, zo komen je spullen goed terecht. Lekker bezig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.