Loop.a life maakt mode duurzaam tot op de vezel (+ winactie)

Innovatie is ont-zet-tend belangrijk als we de mode-industrie willen verduurzamen. Het besef dat we het op deze aarde met een beperkte hoeveelheid grondstoffen moeten doen, dringt langzaam maar zeker door. Nu zowel de bevolking als de welvaart wereldwijd in rap tempo toeneemt, wordt de zoektocht naar hernieuwbare bronnen alleen maar relevanter. Als we willen dat wij en ook toekomstige generaties nog plezier van onze aarde kunnen beleven, zullen we er absoluut op een andere manier mee moeten omspringen.

Waar de huidige kledingindustrie onze grondstoffen in hoog tempo opslokt en de modewereld verspilling aanmoedigt, moeten we je op zoek naar technieken om deze grondstoffen blijvend te kunnen hergebruiken. Het Nederlandse Loop. a life is een koploper op dat gebied. Dit kledingmerk maakt nieuwe kleding van oud textiel en zorgt daarbij dat niets verspild wordt. Met fraaie en vooral 100% gerecyclede truien, vesten en sjaals als resultaat.

Truly circular

Hoe gaat dat in zijn werk? Loop. a life zamelt kleding in en koopt het ook uit kledingcontainers op. Die stukken halen ze tot op de vezel uit elkaar. Dit gebeurt met een machine en zonder gebruik van chemicaliën. De vezels worden gesorteerd op materiaal en op kleur. Aan verven doet Loop. a life namelijk niet. Het mixt de verschillende vezels net zo lang tot de gewenste kleur een feit is. Niet mengen met verf, maar met vezels dus. Een unieke techniek die zorgt dat hergebruik de aarde niet verder vervuilt.

Loop. a life spint de gesorteerde vezels opnieuw, zodat er nieuwe kleding van gebreid kan worden. Dit gebeurt op ‘fully fashioned’ machines, die geen rechte lappen produceren, maar de verschillende onderdelen van bijvoorbeeld een trui direct in de juiste vorm breien. Zo hoeven er geen stukken stof weggeknipt te worden en blijft zo min  mogelijk restmateriaal over.

Trui heren – 129 euro // Vest dames – 129 euro

Lokaal en blijvend

Het zijn Nederlandse designers die de truien ontwerpen en het productieproces vindt volledig in Europa plaats. Van de ingezamelde kleding moeten eerst alle accessoires – knopen, ritsen en labels – verwijderd worden. Dat gebeurt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen met een beperking bijvoorbeeld of gedetineerden die bezig zijn met hun re-integratie.

De truien, sjaals, mutsen en woonaccessoires die Loop. al life maakt, zijn niet trendgevoelig, maar juist bedoeld om eindeloos mee te gaan. Mocht je onverhoopt toch van je kledingstuk af willen – bijvoorbeeld omdat het niet meer past –  dan is Loop. a life bezig met een plan om kleding weer in te zamelen, waarmee mensen korting krijgen op een nieuw stuk uit de collectie. Zo wil het merk de productiecirkel volledig sluiten.

Recycle advies

Ik vind het bewonderenswaardig hoe goed Loop. a life alle stappen van het productieproces doordenkt. Al met al is de productie van zo’n mooie trui of sjaal een behoorlijke klus en bovendien zeer arbeidsintensief. Toch gelooft Loop. a life dat deze manier van recycling uiteindelijk de manier is om echt duurzaam met grondstoffen om te gaan. Hergebruik waar geen extra chemicaliën en nauwelijks meer water aan te pas komen, zodat de aarde niet verder belast wordt om een nieuw kledingstuk te maken.

Het merk wil niet alleen een voorloper, maar ook een voorbeeld zijn. Het is onderdeel van het bedrijf Bright loops, een organisatie die modebedrijven helpt met het beter verwerken van reststromen. Zo brengen ze volledige recyclende kledingindustrie nu al een stap dichterbij.

Winnen

Zelf heb ik een prachtige bordeaux sjaal van Loop. a life ontvangen die perfect past bij mijn ‘nieuwe’ tweedehands winterjas. Ik vind het ontzettend bijzonder als ik bedenk hoeveel denkwerk en arbeidsuren er in deze sjaal zitten om hem zo duurzaam mogelijk te produceren. Het is echt een symbool voor de enorme complexiteit van de kledingindustrie. Iets waar we in ons dagelijks leven maar weinig mee geconfronteerd worden en nauwelijks bij stil staan, terwijl we ons toch elke dag weer aankleden.

Ik zal hem dan ook met trots en plezier dragen en ik vind het bijzonder leuk dat ik ook één van jullie blij mag maken met zo’n speciale sjaal in de kleur bordeaux – die ik ook heb. Wil je kans maken? Deel dan helemaal in de geest van Loop. a life jouw beste hergebruik-tip in de reacties. De winactie loopt tot en met vrijdag 23 november. De winnaar krijgt een mailtje, dus zorg dat je een correct mailadres invult! Gefeliciteerd Melanie! Jij bent de winnaar van de sjaal. Je ontvangt zo snel mogelijk een berichtje.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Loop. a life. Meer weten? Kijk even naar mijn disclaimer

De afbeeldingen zijn eigendom van Loop. a life, die waar ik op sta zijn van mij.   

 

 1. In deze tijd is mijn recycle-tip natuurlijk RecycleSint! Woensdag ga ik ruilen met andere ouders: er is al genoeg zooi op de wereld…

  1. Super! En spullen zijn inderdaad heel belangrijk om her te gebruiken. Zo leuk en makkelijk!

 2. Zelf ga ik altijd in een rap tempo door mijn panty’s heen. Een ladder is al snel gebeurt… 🙈Helaas zijn panty’s niet te recyclen als je ze in de reguliere kledingcontainers stopt. Ik spaar mijn kapotte panty’s op en stuur ze dan op naar Swedish Stockings. Zij kunnen de nylon garen dan hergebruiken in nieuwe panty’s, en jij krijgt korting op een nieuwe zero-waste en sustainable panty! Het lijkt qua idee ook wel op Loop.a life 🙂 ZO’N goed concept wat heel veel aandacht verdient ♥

  1. Ja goede tip! Ik heb helaas toch te vaak gaten in mijn Swedish Stockings, al nemen ze ze wel terug, het is toch niet de bedoeling. Ik gebruik nu dus weer andere panty’s, maar de oude gebruik ik bijvoorbeeld ook om restjes zeep bij elkaar te binden. Door de panty heen kun je het gewoon nog gebruiken.

 3. Ik gebruik oude spijkerbroeken om lapjes te naaien op knieen van de broeken van mijn zoontjes van 2 en 6

  1. Slim! Ik kan me voorstellen dat dat regelmatig nodig is met spelende kinderen.

 4. Deze recycletip is eigenlijk van mijn vader. Hij gebruikt voor sinterklaas nooit cadeaupapier, alles gaat in melk/yoghurt/karnemelkpakken., en dan met de groeten van de recycle Sint 🙂 Andere verpakkingen kun je ook goed hergebruiken. Ik gebruik bijvoorbeeld ook altijd de zakjes van het broodmeel als lunchzak.

  1. Ik bewaar wel cadeaupapier, maar pakken als letterlijke verpakking vind ik een goede aanvulling.

 5. Ik kreeg een paar jaar geleden van een oude tante, die haar huis aan het opruimen was, o.a. een in de jaren 90, zelf gebreide trui, om weg te doen. Een prachtig gele kleur, die een paar jaar geleden nog niet echt in de mode was, maar ik was er helemaal verliefd op. Ik heb de trui uitgehaald en in het kader van de warme truiendag van toen opnieuw een vest gebreid met de bijencelsteek en de honingraatsteek. Voor de mouwen had ik niet genoeg, dus van een ander bijpassend garen heb ik mouwen gehaakt.
  Het jaar erop was ik best een end afgevallen en het vest slobberde om m’n lijf. ” Ach ” dacht ik, ik haal hem gewoon weer uit en brei hem een maatje kleiner. Dat viel niet helemaal naar m’n zin uit, dus weer opnieuw uitgehaald. De wol blijft mooi! En nu ben ik dus voor de 3e keer met een vest bezig. Nu gewoon, recht toer recht aan, maar wel met de averechte kant van het vest gedeelte buiten en de mouwen van de bijpassende gemeleerde wol met de tricotkant naar buiten. Nog een klein stukje, dan is het klaar. Nu maar hopen dat ie past!

  1. Wat mooi! Moet zelf toch maar eens beter leren breien, verder dan rechts-averechts kom ik vooralsnog niet (een sjaal lukt dus nog niet maar een trui vind ik superknap!)

  2. Wauw, er zullen maar weinig kledingstukken zijn tegenwoordig waar zoveel liefde in gestoken is. Wat een mooi verhaal, ik hoop dat je weer veel plezier van het vest zult hebben.

 6. Ik probeer zelf zoveel mogelijk te recyclendoor al mijn afval te scheiden, composthoop, plastic, papier etc, en spullen/kleding nooit weg te gooien maar altijd naar de kringloop of ander hergebruikbedrijf te brengen. Maar mijn favroriete recyclemanier is kattenspeelgoed: als mede-kattenbaasje worden kartonnen doosjes (boodschappen) eerst hergebruikt als speelgoed. En van kapotte sokken kun je heel goed speelgoedmuizen maken, want daar worden er veel te veel van gemaakt, van slechte materialen en overbodig verpakt.

  1. Heel handig, je weet namelijk ook maar nooit wat je kat leuk zal vinden. Ze kunnen zo eigenwijs zijn. Onze kat is heel kieskeurig, maar achter propjes e.d. wil hij meestal wel (even) aan.

 7. Ik kende het merk al wel, maar wist helemaal niet dat er zo’n tof verhaal achter zit! Ik ben om, wat gaaf joh. En ook echt een samenwerking om trots op te zijn 🙂 Ik wil wel met je twinnen haha. Mijn beste hergebruik tip is het bewaren van je restjes groente, de stukken en schillen die je anders weg zou gooien, in de vriezer tot dat je een pan vol hebt. Dit laat ik dan lekker een dagje pruttelen met een beetje zout en peper en wat verse kruiden. Het vocht vries ik in een ijsblokjes houder in en voila; heeerlijke zelfgemaakte bouillon blokjes. Klinkt als veel werk, maar eigenlijk valt het ontzettend mee!

  1. Een eettip, mooie aanvulling! Ik neem me dit al tijden voor, maar wil er nu echt mee beginnen. Loop. a life is echt een tof merk ja. Ze gooien de modewereld echt om en dat hebben we nodig.

 8. Ik probeer zo min mogelijk afval te creeren. Kleding hergebruik om voor creatieve projectjes en wat echt niet meer nodig is thuis gaat de textielzaak in. Stronken groenten worden soep, broodzakken worden hergebruikt etc. En enveloppen en papieren tassen en dergelijke knip ik stuk en worden gebruikt als tekenpapier, notitiepapier of inpakpapier. Het mooiste vind ik nog dat de kinderen het normaal vinden en het zelf nu ook gaan doen. Zo mooi dat de volgende generatie zuinig is op onze mooie aarde.

  1. Heel leuk om te zien dat dat normaal is voor je kinderen. Wij tekenden ook altijd op oud printpapier van het werk van mijn ouders en ik gebruik enveloppen ook nog altijd opnieuw. Ideaal voor boodschappenbriefjes ook.

   1. Ik ben alle tips aan het lezen hier, wat een mooie/goede (verhalen) zitten erbij! Moest hier toch even op reageren. Ik ben ook al behoorlijk bewust opgevoed: mijn vader plakte papier van zijn werk met de achterkanten tegen elkaar aan. Mochten wij dan op tekenen en boekjes van maken. Een hééél enkel keertje kreeg ik een nieuw wit blaadje, bijvoorbeeld bij het overblijven op school. Hoop dat het duurzame voor mijn kinderen (ooit) normaal is/wordt. Dat het gewoon zo snel gaat dat ze niets anders meer weten…

    1. Ik ben ook echt aan het genieten! Ik heb ook heel veel dingen gewoon al uit mijn jeugd meegekregen. Tuurlijk, in de puberteit was ik met sommige dingen wel een beetje klaar, maar uiteindelijk is mijn groene besef toch nooit helemaal weggeweest. Volgens mij geef je altijd wel iets mee, of je kinderen nou (tijdelijk) minder enthousiast zijn of niet. En gelukkig wordt het in de hele maatschappij steeds normaler om duurzaam te denken. Dat helpt ook mee denk ik.

 9. Mijn tip is leren naaien! Zeker wanneer je tweedehands kleding koopt maakt het soms een wereld van verschil als je zelf iets kunt aanpassen. Maar bijvoorbeeld ook je versleten spijkerbroek even oplappen, zo kan hij toch weer een tijdje mee.

  Bedankt dat je dit merk geïntroduceerd hebt, ik kende het nog niet, maar mocht ik of mijn vriend een nieuwe trui nodig hebben ga ik deze zeker overwegen!

  1. De truien vind ik ook heel mooi! Naaien is inderdaad heel handig om langer plezier te hebben van je kleding. Echt zonde om alles wat kapot is of niet goed past meteen weg te moeten doen.

 10. Van dit soort bedrijfjes kan ik echt heel blij worden! Circulaire economy, here we come 😀
  De sjaal staat je mooi, en die mannentrui <3
  Ik heb nog een heerlijke sjaal, dus wel een tip maar ik hoef niet te winnen 😉 Mijn tip is om deze dagen thuis op te ruimen en de spullen die je niet gebruikt op marktplaats te zetten of naar de kringloop te brengen. Nu zijn namelijk veel mensen opzoek naar cadeautjes. Misschien dat jouw ongebruikte spullen wel iemands anders sinterklaas of kerstcadeau worden.

  1. Het is echt een heel inspirerend bedrijf ja, precies wat we nodig hebben: mensen die heel anders naar productontwikkeling kijken. Slim om bij je opruimerondes aan de timing van het jaar te denken. Hoe gaat het met jouw verkoop tijdens de minimalism game?

 11. Wat een mooie sjaal zeg! Ik doe graag mee <3 Mijn hergebruik tip: ik gebruik alle glazen potjes van kikkererwten en bonen enzo om ander eten weet in te bewaren. Ik kook namelijk voor meerdere dagen en al dat plastic is zo onnodig…

  1. Goeie! Bij glas omsmelten komt ook veel energie kijken, dus het is heel goed om je potjes meermaals te gebruiken.

 12. Oe zo’n sjaal kan ik heel goed gebruiken! Super mooie kleur ook en Loop.a life is een fantastische merk!
  Mijn recycle tip is: Ouwe lelijke vorkjes kun je hele leuke hangertjes voor je theedoeken van van maken als je ze ombuigt met een tangetje.
  Mijn andere tip: Een kapotte uitgescheurde spijkerbroek is perfect lapjes materiaal voor een ander denim item dat wel wat mag worden opgeknapt. Met de Japanse boro boro technieken geef je er een leuke nieuwe draai aan.

  1. Die vorkjes, lekker creatief! Ik vind het altijd leuk om ergens een nieuwe draai aan te geven. En ik ben ook een lapjesspaarder. Het komt zeker van pas.

 13. Oh, wat een fijn merk! Ik ben meteen even op hun website gaan neuzen ;-). Mijn tip is om éénmalig in een paar dingen te investeren en die dan heel lang te kunnen gebruiken (een open deur, maar wel efficiënt)! Ik denk bijvoorbeeld aan herbruikbare katoenen zakjes voor de groenten in de supermarkt, een drinkbus of ander recipiënt om drank in mee te nemen, een herbruikbare tas die je overal mee naar toe kan zeulen etc. Dat zijn zulke kleine dingen, maar ze maken wel een groot verschil als je kijkt naar bijvoorbeeld het aantal plastieken waterflesjes dat je anders gebruikt op jaarbasis! Een vriendin van mij is trouwens ook laaiend enthousiast over de menstruatiecup, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik dat zelf nog niet geprobeerd heb… Misschien in de toekomst ;-)!

  1. Die kleine, dagelijkse dingen maken inderdaad een enorm verschil op de lange termijn. Hoe eerder je ermee begint, hoe mooier dus.

 14. Mijn hergebruiktip is: koop ook simpele gebruiksvoorwerpen tweedehands. De kringloopwinkel is niet alleen leuk om jezelf te laten verrassen of om tweedehandskleding te kopen of, zoals ik veel doe: boeken! Ik heb me in het begin van dit jaar voorgenomen om niets nieuws meer te kopen en dat blijkt veel beter te lukken dan ik dacht. Zo kocht ik dit jaar o.a. allemaal verschillende borden als nieuw servies, een professionele schoonmaakemmer van superkwaliteit, een kapstokje om mijn kleding in de slaapkamer aan op te hangen, een net voor in de tuin, een bureaulampje, en verschillende pannen w.o. een koekenpan van het merk Demeyere (nieuw over de 100 euro, nu 3 euro!)
  Tips:
  1. Maak een lijstje met dingen die je nodig hebt.
  2. Gun jezelf wat tijd. Soms heeft de kringloopwinkel net geen emmer of kapstok. Heb geduld.
  3. Zoek kringloopwinkels die bij je passen. Sommige winkels selecteren meer op kwaliteit dan andere.
  en
  4. Koop niets wat je niet nodig hebt maar laat dat liggen voor iemand anders.
  Het is heel leuk om zo te winkelen. Je krijgt er ook een goed oog voor kwaliteit door. En het scheelt geld, wat je weer kunt besteden aan iets moois van Loop. a life.

  1. Ik ben er helemaal voor om voor alles eerst tweedehands te zoeken! Er is zoveel aanbod dat het met die wachttijd tegenwoordig zelfs wel meevalt. En het is een leuke sport, vind ik! Dank voor je inbreng!

 15. Wat ben je super inspirerend om te volgen! & ik doe mee met de actie omdat jij mij notabene wijst op hoe ik recycle..
  Ik maak collages met papier uit oude boekjes, ik koop nooit een papiertje nieuw, maar gebruik mijn chocoladereep wikkels, muesliverpakking & oude boekpagina’s om mijn werk te maken.

  1. Iets heel moois maken van restjes en dingen die we normaal als afval beschouwen, dat is natuurlijk het ultieme hergebruik! Jij kijkt net als Loop. a life op een nieuwe manier naar grondstoffen, geweldig is dat!

 16. Ik sluit me aan bij alle eerdere tips, ik herken er veel. Ik kan nog één tip toevoegen: geef de winnende sjaal kado in december. Om zo ‘onze’ hergebruik/slow fashion/minimalist style of living verder te verspreiden.
  Tot slot: leuke actie! En gaaf dat je zo Loop a life bij ons bekend kan maken. Ga ze onthouden.

  1. Ha dat is ook een mooie! Spread the word! Leuk dat je meedoet.

 17. Jeej, gewonnen! En ik win normaliter nooit iets! Zonder gekheid, ik ben er echt superblij mee en ga ‘m met trots en blijdschap dragen (als de zoons of man ‘m niet inpikken wegens ‘zit zo lekker’ tenminste, maar ook dan is ‘ ie in goed gezelschap)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.