Lijstje: Goed bezig?

20160503_164531.jpg

Het leuke van bezig zijn met duurzaamheid, is dat je nooit klaar bent met ontdekken. Zo las ik deze week over de groene zoekmachine Ecosia. Een alternatief voor Google, omdat een zoekopdracht in die zoekmachine blijkbaar evenveel CO2 – uitstoot kost als het maken van één A4-tje door de enorme datacentra die het bedrijf draaiende moet houden. Nóóit over nagedacht, maar ik ben het meteen aan het uitproberen.

Het frustrerende van bezig zijn met duurzaamheid, is dat je het nooit allemaal goed kan doen. Kijk bijvoorbeeld naar voedsel: de fair trade optie is goed voor de mensen die het verbouwen, maar lang niet altijd voor het milieu. Het is vaak niet biologisch en wordt regelmatig over de halve wereld verscheept om op jouw bord te belanden. Hetzelfde geldt voor eerlijke kleding: beter voor makers en milieu, maar ik moet het vaak wel in individuele pakketjes uit verre of iets minder verre oorden laten komen, simpelweg omdat de winkelstraat op loopafstand weinig eerlijks te bieden heeft. Ook gaan goed voor mens, milieu en dier niet altijd samen. Vervelend? Jazeker. Maar voor mij geen reden om niet een dappere poging te wagen. Bovendien ben ik voorlopig nog niet klaar met alles uitvogelen en dat biedt weer mogelijkheden tot eindeloze schrijffestijnen op mijn eigen kleine internetkoninkrijkje.

Op een rijtje
Nu ben ik  dol op het maken van lijstjes. Wensenlijstjes, inpakken-voor-de-vakantielijstjes, boodschappenlijstjes, een bucket list en natuurlijk de dagelijkse to-dolijstjes. Ze geven me voorpret, rust in mijn hoofd of allebei.

Vandaag zet ik op een rijtje wat ik al doe om duurzaam en eerlijk te leven en maak ik een lijstje wat ik nog meer zou kunnen doen. Niet om daar stante pede mee te beginnen, maar als een overzicht van waar ik sta. Om me bewust zijn van de stappen die ik al zet (op to do-lijstjes zet ik ook altijd iets wat ik meteen kan afstrepen) en als een impuls om nieuwe dingen aan te pakken, klein of groter.

Voor sommige dingen op de tweede lijst zullen de omstandigheden eerst moeten veranderen (verhuizen, iets meer te besteden dan een studentenbudget), voor sommigen zal ik de tijd moeten hebben ze door te voeren en sommigen zullen waarschijnlijk simpelweg nooit gebeuren (leven zonder kaas? Weinig kans).

Voorlopig zal ik nog geen ecologisch wonder zijn dat haar truien breit van zelfgeschoren schapen en zelf verantwoorde deodorant maakt. Gelukkig hoeven lijstjes niet altijd meteen worden afgewerkt. Ze mogen ook gewoon een inspiratie zijn voor een wat verdere toekomst. Maar wie weet begin ik door alleen het opschrijven vandaag al met het één en ander. Dat is toch mooi meegenomen?

Wat ik doe:

 • Eerlijke en duurzame of tweedehands kleding kopen (joh, echt?)
 • Veel andere spullen tweedehands kopen
 • Plastic, papier en glas scheiden
 • Meestal vegetarisch eten
 • Zuivel en vlees biologisch kopen
 • Bijna nooit met de auto reizen
 • Mijn eigen tas meenmen naar de winkel
 • Apparaten pas vervangen als ze stuk zijn
 • Mails schrijven voor Amnesty
 • Bloed doneren

Wat ik nog meer zou kunnen doen:

 • Ook andere producten duurzaam en eerlijk aanschaffen
 • Minderen: geen (on)nodige zooi bij winkels als de Action aanschaffen
 • Een douchezandloper gebruiken
 • De gemeente vragen om groencontainers in Leiden centrum
 • Groene stroom gebruiken
 • Zelf groene stroom opwekken
 • Minder vaak wassen
 • Vliegen met CO2-compensatie
 • Eten altijd biologisch kopen
 • Vegetariër worden
 • Veganistisch eten
 • Eigen groenten/fruit/kruiden verbouwen
 • Groene stroom gebruiken (misschien heb ik dat al, geen idee wat de huisbaas doet)
 • Dat eens aan mijn huisbaas vragen
 • Mijn huis isoleren
 • Vaker zelf koffie & thee meenemen (lees: minder wegwerpbekers)
 • Theewater in de daarvoor bestemde prachtige warmhoudpot doen in plaats van steeds opnieuw koken
 • Dierproefvrije make-up gebruiken

Heb je aanvullingen? Ik hoor ze graag!  Het voordeel van internetlijstjes is dat ze ein-de-loos kunnen worden aangevuld. Wat is iets wat jij zelf doet aan duurzaamheid of juist (ooit) zou willen?

 1. Mijn eigen (plastic) zakken voor groenten en fruit hergebruiken

  1. Dat is er inderdaad goed ingestampt! Binnenkort komt er ook een verpakkingsvrije winkel in Leiden, daar ben ik heel benieuwd naar.

 2. Altijd een (roestvrij stalen) drinkbus met kraantjeswater meenemen. Zelf vind ik het heel moeilijk om overwegend vegetarisch te eten. Een combinatie van luiheid en een fervente vleesetende vent als excuus.

  1. Nog een makkie voor je lijstje: sticker op je brievenbus met geen ongeadresseerde reclame en je inschrijven op de Robinsonlijst.

   1. Ik vind zelf vegetarisch koken eigenlijk makkelijker dan een stuk vlees bakken, maar het moet wel even in je systeem komen, kan ik me zo voorstellen!

 3. Yes, ik houd van lijstjes! Op mijn to do list komt ook altijd iets wat ik direct af kan strepen, haha. En ik ben blij dat ik jouw blog gevonden heb 😉 Heb zelf in Leiden gestudeerd maar woon nu weer in Zeeland. Leuk om zo weer iets van de stad te zien.

  Een paar aanvullingen:
  – gebruik maken van de deeleconomie
  – plastic zoveel mogelijk vermijden
  – meedoen aan een beach clean up of andere schoonmaakactie
  – mailtjes sturen aan bedrijven en instellingen om te vragen wat ze doen aan duurzaamheid. Als nooit iemand iets vraagt, denken ze dat het niet nodig is.
  – complimenten geven aan bedrijven en instellingen die goed bezig zijn. Zo had de kaasboer nu ineens notenzakjes zonder plastic binnenzakje – dan krijgt hij van mij een compliment.
  – crowd funding van goede initiatieven
  – koken voor meerdere dagen tegelijk en een menuplan maken aan de hand van wat je nog hebt liggen om voedselverspilling te voorkomen
  – mensen uitnodigen om te komen eten en ze dan een heerlijk vegetarisch menu voorschotelen 🙂
  – zoveel mogelijk lokale producten kopen
  – groene bloggers en instagrammers volgen
  – dumpster diven (dit is iets wat ik mezelf nog niet zie doen, maar ik bewonder dumpster divers enorm!)
  – geen producten van kunstmatige vezels meer kopen vanwege de microplastics die vrijkomen bij het wassen. Ook beautyproducten met microbeads vermijden.

  Ok, ik stop. En voor je denkt dat ik donkergroen ben, veel van deze dingen doe ik zelf ook nog niet of nog niet helemaal!

  1. Wauw, wat een goede lijst Neeltje! Een aantal van deze dingen ben ik ook wel mee bezig intussen, maar dat mag altijd meer worden. Dit soort lijstjes zijn juist goed om voor ogen te hoduen wat er allemaal zou kunnen, dus helemaal niet erg dat je nog niet alles precies zo doet. Ik ben van plan om binnenkort eens opnnieuw te kijken naar mijn lijst om te zien hoe het ervoor staat. Daar kunnen dan meteen aanvullingen bij.

 4. Wooow echt goed! Zelf ben ik er ook keivele mee bezig! En van Ecosia had ik al gehoord.. maar het was me totaal ontglipt! Maar nu wil ik er weer gebruik van maken! 😀

  1. Steeds een nieuw stapje zetten is een fijne manier om met duurzame zaken bezg te zijn, vind ik. Leuk dat je Ecosia weer gaat gebruiken!

 5. Ik zie dat ik weer eens hopeloos achter de feiten aanren, maar mijn aanvullingen zouden zijn:
  -een waterbesparende douchekop
  -kookwater van bijv. spaghetti opvangen om de plantjes mee water te geven 🙂

  Super om al deze tips bij elkaar te lezen trouwens!

  1. Dat zijn ook heel goede tips! Op onze douchekop heb ik hier helaas nog geen invloed, dus korter en minder douchen is op dit moment meer mijn streven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.