Kleine uitdaging: bijhouden wat ik koop

Sinds afgelopen maandag schrijf ik op wat ik allemaal koop.  Geen dagelijks eten en drinken, maar wel alles daarnaast: kleding, planten, verzorgingsproducten, wat dan ook. Niet om mijn financiële administratie op orde te krijgen, die heb ik prima voor elkaar. Ik wil gewoon eens kijken wat ik allemaal consumeer.

bijhouden wat ik koopOp die manier hoop ik niet alleen inzicht te krijgen in wát ik koop, maar ook eens meer na te denken over waarom ik dingen aanschaf. Ik koop graag leuke dingen. Niks geks mee, zul je zeggen. Hebben we dat niet allemaal? Maar, waar ik meer van baal: ik merk dat ik graag ‘dingen’ koop. Geen zorgen, ik wil niet pleiten voor het platleggen van de economie door voortaan alle winkels te boycotten. Maar ik wil wel  graag af van mijn neiging tot ‘kopen om het kopen’.

Krom
Een voorbeeld. Ik wil geen ‘oneerlijke’ kleding meer kopen en ben daardoor zelden nog in een doorsnee winkelstraat te vinden. Hoewel ik niet echt meer blij word van grote graaitafels in de sale, vind ik dat ergens blijkbaar toch een gemis. Nu ik iets ‘niet mag’ van mezelf – wat eigenlijk al onzin is, want ik wil oprecht geen bijdrage leveren aan hoe er in de mode-industrie met mensen en milieu wordt omgegaan – heb ik de neiging om andere dingen te kopen. Een soort koopcompensatie. Dat kunnen een super verantwoord eco-verantwoorde schaaltjes of een bos bloemen zijn, maar ook prullen bij de Action. Zeker dat laatste is krom, want die dingen worden net zo goed in niet-zo-beste-fabrieken gemaakt als de kleding die ik zo principieel niet koop.

Onnodig
Nu is het niet zo dat ik mezelf op dit moment verplicht om als een onkreukbaar duurzaam type door het leven te gaan. Ik heb simpelweg de kennis, het budget en de tijd (nog) niet om ‘alles goed te doen’. Als dat überhaupt al mogelijk is, iets wat ik ten zeerste betwijfel. Maar het is wel scheef dat ik duurzaam en eerlijk probeer te consumeren op het ene terrein, terwijl ik onnodige troep – of mooi spul – aanschaf op het andere.

Juist die onnodigheid, daar wil ik van af. Natuurlijk houden we allemaal van luxe en van mooie spullen, maar ik wil graag eerst genieten van wat ik heb, voor ik weer iets nieuws naar mijn hol sleep. Dat komt niet alleen het milieu ten goede, maar ook de minimaliseer-missie die ik begonnen ben.

Met de billen bloot
Na een maand wil ik de lijst van wat ik gekocht heb hier publiceren. Ik verwacht niet dat jullie het nou zo enorm boeiend vinden wat ik in een maand koop, maar het voert de druk wat op. Alles opschrijven is al confronterend, maar het uit de doeken moeten doen voor anderen kan misschien nog meer helpen om overwogen keuzes te maken. Uiteraard doe ik dan ook uit de doeken wat dit mini-project mij gebracht heeft. Ik ben nu al benieuwd.

 

 

 

 1. Succes! Kan mij zo voorstellen dat het opschrijven alleen al zorgt voor verandering.
  Merk ik ook bij mijn foodwaste uitdaging 🙂

  1. Ja, visualiseren helpt echt denk ik. Jouw updates zijn ook inspirerend. Misschien een volgend projectje?

 2. Hoi Hermien,

  Goed idee! Zelf houd ik al sinds een paar jaar mijn uitgaven bij (ooit wel begonnen uit financiele wanhoop, haha). Niet zo gedetailleerd als jij lijkt te doen, maar per categorie (eten, spullen, ov, vakanties, verzekeringen etc). Hoewel ik vooral veel uitgeef aan ‘ervaringen’ (reizen, weekendjes weg, etentjes en terrasjes), merk ik helaas dat er nog steeds veel meer geld naar ‘spullen’ gaat dan ik zou denken/willen. En ik hou niet eens van prulletjes! Planten uitgezonderd dan wel. Ik ben benieuwd naar je lijst.

  Alles opschrijven, inzicht krijgen en mezelf confronteren qua duurzaam leven doe ik zelf ook, maar dan heel globaal: http://goo.gl/aH6cZt. Zelfs als ik nooit meer zou vliegen, is er nog een hoop werk aan de winkel. De confrontatie begint al zijn vruchten af te werpen en gelukkig zijn er leuke blogs zoals de jouwe zodat we elkaar een beetje kunnen helpen en motiveren 😉

  Groeten,
  Linda

  1. Ik lees jouw stukken ook met plezier! Mooi dat je streeft naar het uitgeven van geld aan ervaringen, daar heb je de erst van je leven iets aan.

 3. Heel herkenbaar punt. Loep daar zelf destijds ook tegen aan en soms nu nog tijdens bepaalde ‘periodes’. Wat voor mij helpt is om lijstjes te maken en via Internet bankieren een maand terug te kijken zodat ik weet wat ik uitgeef. Een andere tip is: pin het boodschappen geld en houd je daar aan.

  1. Opschrijven helpt echt ja! Zo heb ik voor mezelf ook een lijstje van hoe vaak ik nou eigenlijk echt vega/vlees/vis eet. Want ‘niet zo vaak vlees’ klopt wel, maar kan ook ongemerkt meer zijn dan je denkt. En inderdaad, gewoon de inhoud van je portemonnee beperken, goeie!

 4. Ik heb ook een tijdje opgeschreven wat ik kocht, ook de boodschappen en snoeperijen en ik vond dat het zeker wel hielp om dingen niet te kopen! Benieuwd of het ook voor jou iets verandert!

  1. Leuk dat jij het ook gedaan hebt! Ik ben ook heel benieuwd, heb er nu in elk geval al iets om laten staan.

 5. Ik heb het ook een tijdje bijgehouden, omdat toch iedere maand het geld opging, terwijl we naar ons idee niet zoveel geld ‘uitgaven’. Dat bleek toch een beetje anders te liggen 🙂 Het is wel goed om je daar bewust van te zijn. Het heeft overigens wel geholpen, want nu houden we maandelijks geld over én we kopen veel bewuster. Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

  1. Met geld uitgeven is dat zeker ook heel nuttig. Alleen maar voordelen! Wie weet ga ik er wel gewoon mee door..

 6. Ik heb het ook een tijdje bijgehouden, alleen denk je op een gegeven moment dat je het wel weet en dan stop je er weer mee.. Wat ik hier al meer lees en wat echt goed helpt is om het geld gewoon voor een maand klaar te leggen (meer gebruik je dan simpelweg niet).

  1. Klopt, vroeger hield ik ook precies bij waar mijn zak- en kleedgeld naartoe ging, maar dat was ook meer om financiële redenen en daar ben ik in mijn studietijd mee gestopt. Nu helpt het me wel echt, omdat ik op deze manier meer stilsta bij waarom ik dingen koop. Is het omdat ik iets nodig heb of is het gewoon koopdrang? Ik hoef mezelf niet strict te beperken (ik schrijf er ook geen prijzen bij), maar ik wil afleren om zomaar dingen te kopen. Daarom werkt dit voor mij voorlopig goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.