Kettingkledingruil: het Coronaproof alternatief voor kledingruilen

Coronaproof kledingruilen? Ja leuk! Ik ben altijd in voor nieuwe experimenten met tweedehands kleding. Ik ken de doorgeeftas met kleding al uit weggeefgroepen op Facebook, maar nu wordt het massaal ingezet als alternatief voor kledingruils. Het initiatief voor het zogenaamde ‘Kettingkledingruil’ werd in Amsterdam Noord genomen tijdens de eerste lockdown. En intussen zijn verspreid over het land ruilcirkels te vinden. Ook in mijn eigen woonplaats, Leiden. Ik had nog wat stukken in mijn kast hangen die een tweede leven verdienen, dus ik gaf me op voor de kledingruiltas. Die kwam deze week binnen, dus ik vertel je alles over mijn ervaring met dit duurzame kledingruilsysteem.

Mijn ervaring met kledingruilen via een doorgeeftas

Ik schreef me in via dit formulier. Daar klik je simpelweg je woonplaats aan en geef je je gegevens door. Staat jouw gemeente er niet bij? Zelf een groep starten kan ook, daarover zo meer. Binnen een paar dagen kreeg ik een appje van de groepsbeheerder met daarin nog even kort de ruilregels. Daarna werd ik toegevoegd aan de groepsapp en kon de uitwisseling beginnen.

De regels van de Kettingkledingruil zijn simpel:

  • Wees niet te bescheiden met het uitzoeken van mooie spullen. De ervaring is dat tassen eerder te vol dan te leeg raken
  • Natuurlijk stop je alleen nette kleding in je tas, zonder vlekken e.d. Iemand anders moet er nog blij van kunnen worden
  • Geef de tas binnen drie dagen door aan de volgende persoon

In de app staat de deelnemerslijst, met voornaam, adres en telefoonnummer van alle deelnemers. Je krijgt de tas van degene boven je aan de lijst en geeft hem door aan de persoon onder je. Een afspraak voor halen en brengen maak je gewoon met een appje. Krijg jij de tas thuisbezorgd, dan heb je drie dagen de tijd om te passen, kleding uit te kiezen en de tas weer aan te vullen met mooie kleding die jij niet meer draagt. Je hoedt daarbij geen rekening te houden met hoeveel je eruit hebt gehaald, want er is meestal ruim genoeg!

Daarna breng je hem naar de volgende persoon op de lijst. Omdat het ruilen binnen je eigen woonplaats of buurt gebeurt, kun je gewoon langfietsen of zelfs -lopen. Lekker snel, makkelijk en duurzaam!

Het cirkeltje rond

In principe kan de tas eeuwig rond blijven gaan, want de onderste op de lijst geeft deze weer door aan de bovenste. Krijg je de tas opnieuw en zitten er nog stukken in die jij erin gestopt hebt? Dan haal je die er weer uit, blijkbaar wilde niemand ze hebben. Jammer natuurlijk, maar in elk geval kun je als nog op zoek naar een andere goede bestemming. In mijn kledingketting gaan inmiddels twee tassen rond en nog een derde ‘spooktas’ die de andere kant op wordt doorgegeven. Zo heb je nog sneller weer een tas, wat leuk is als de groep groeit.

Dit kun je doen met kleding die je niet meer draagt

Dit stopte ik in de doorgeeftas

Ik deed een trui, een blouse en twee rokjes in de tas die ik naar mijn eigen zin te weinig droeg. Maar mooi zijn ze nog wel, dus ik hoop van harte dat andere ruilers ze met liefde gaan dragen. Dat zal ik over een poosje wel merken!

Zelf haalde ik niks uit de tas. Niet dat er niks moois in zat hoor! Ik ben zoals jullie weten nogal kritisch op wat ik in huis haal en na mijn jaar niks kopen zo mogelijk nóg kieskeuriger geworden in kleding. Helemaal niet erg, want mijn kast hoeft niet zo nodig uitgebreid te worden. Ik hoop vooral dat mijn eigen stukken ergens onderdak vinden.

De voordelen van kledingruilen via een doorgeeftas

  • Je bent helemaal vrij om er iets uit te te pakken naar eigen smaak. Je kunt iets prachtigs vinden, maar voelt je niet verplicht iets aan te nemen.
  • Je kring om te ruilen wordt groter. Als je geen vriendinnen hebt met dezelfde smaak of maat, is dit een mooie kans om nieuwe ruilmaatjes te vinden.
  • Passen kan op je gemak thuis, zonder vreemde ogen. Zelf vind ik het samen passen op een kledingruil altijd wel leuk, maar ik snap best dat je dat ook wat ongemakkelijk kunt vinden.
  • Iets uitgekozen dat toch niet zo bij je past? Je kunt het gewoon weer doorgeven in een volgende ronde
  • In de app kun je – als je wilt – een fotootje delen in je ‘nieuwe’, geruilde kleren. Het is hartstikke leuk om een ander te zien stralen in de kleding die bij jou alleen maar in de kast hing.
  • Ruilen met gesloten beurs is voor iedereen toegankelijk.
  • Het uitwisselen van de kleding kan gewoon op de fiets, wat het nog duurzamer maakt dan pakketjes versturen via Marktplaats of Vinted.
  • Het kan leuke nieuwe ontmoetingen opleveren met mensen die net als jij graag tweedehands dragen.

Lees ook: 9 Redenen waarom een kledingruil zo leuk is

Zelf een kettingkledingruil starten

Als er nog geen doorgeeftas in jouw woonplaats bestaat, kun je er zelf een starten. Dat kan je natuurlijk zelf doen met vrienden of familie, maar aansluiten bij dit systeem is ook wel ideaal. Je werft makkelijk nieuwe leden en de regels en logistiek zijn al voor je uitgedacht. Via hetzelfde formulier kun je je opgeven als jij dat wel ziet zitten, dan neemt een van de initiatiefnemers contact met je op om je te helpen starten.

Als het straks weer kan: nog 5 dingen die je kunt ruilen op een ruilfeestje

Bewaren? Pin dit artikel

Ketting kledingruil inschrijven