Hobby’s waar ik nu extra ruimte voor heb

Hoe gaat het met jullie? Hier best oké. Ik kom langzaamaan meer in een slow mood, waarbij ik probeer te genieten van het rustige leven in plaats opgefokt de hele dag het nieuws zit te inhaleren. Dat doet me goed.

Natuurlijk zijn er dingen die ik normaal graag doe, die nu niet kunnen. Ik zit normaal gesproken vaak in het theater, banjer door musea en ik mis mijn rondjes over de markt. Ontspannen boodschappen doen, koffiedrinken, dat zit er nu even niet in. En het belangrijkste: gezellig eten met vrienden, even de stad in of langsgaan.

Toch is dat allemaal enorm te overzien, als ik het afzet tegenover de zorgen waar anderen in dit land en in de wereld mee kampen. Bovendien zijn er andere dingen voor in de plaats gekomen, waar ik echt van geniet. Dingen die ik altijd al graag doe, krijgen extra waarde en ik ben me er nog bewuster van hoe fijn het is er tijd in te kunnen steken.

Bezigheden waar ik nu meer tijd voor neem

Wandelen

Even een blokje om of een langere wandeling, in de zon of juist voor het slapengaan. Ik deed dit al vaak, maar nu is het me extra dierbaar. Zeker in de ontluikende lente. Nu wandel ik praktisch elke dag wel een stukje, alleen, met mijn vriend of met iemand anders, maar natuurlijk wel netjes op afstand.

Contact met vrienden

Ja, het is waar: sommige mensen spreek of app ik meer dan anders. Hoewel ik het fysiek elkaar zien echt wel mis, is de drempel om even te (video)bellen zoveel lager geworden. Iedereen is natuurlijk sowieso minder uithuizig en velen hebben behoefte aan een uitlaatklep, dus we zoeken elkaar juist online op. Dat is toch bijzonder?

Tuinieren

Goed, we hebben geen tuin, maar een terrasje. Maar ik heb nu extra veel lol in het zaaien en het wroeten tussen de plantjes. Is ook even lekker een momentje buiten. Ik schreef al een artikel over duurzame dingen die je nu in huis kunt aanpakken (er staan ook meer praktische klusjes op) en tuinieren is er zeker een van.

Samen film kijken

Dat klinkt gek, maar met Netflix party (waar je via Netflix gelijktijdig dezelfde film aan kunt zetten en daarover kunt chatten) kijk ik nu films met mensen waar ik eigenlijk nooit films mee kijk. En waar ik me normaal vaak laat afleiden door mijn telefoon, kijk ik nu geconcentreerd. Even terugspoelen kan natuurlijk niet als je met anderen kijkt en de chatbox is reuzegezellig.

Spelletjes

Doe ik altijd graag, met mijn vriend of een grotere groep. We hebben een aardige collectie spellen voor twee personen en dat is absoluut een uitkomst. Er zijn trouwens ook digitale mogelijkheden om samen bordspelletjes te doen, die wil ik ook gaan ontdekken.

Lezen

Vlak voor de crisis uitbarstte, was ik weer begonnen met het leven van Harry Potter. Dat werd aangewakkerd door een pubquiz in Harry Potter-thema. Ik was begonnen bij deel 4 – de eerste drie delen heb ik allemaal wel 20 keer gelezen gok ik – en ik heb nu al tot en met deel 7 uit.

De bibliotheek is nu helaas gesloten, maar mijn vriend heeft een e-reader en ik heb ook nog best wat ongelezen boeken in de kast staan. Ik kan me – nu de eerste nieuwshonger en spanning wegge-ebt is, goed concentreren op een boek, merk ik!

Uit het raam staren

Ik ben zo iemand die in een gebouw – of dat nou bij vrienden thuis of op een vakantieadres is – eerst even naar het raam loopt om het uitzicht te bekijken. Ik staar graag uit ramen. Zelf wonen we hoog en ik geniet altijd al erg van de veranderende luchten, de zonsondergang en het uitzicht over de stad.

Ik neem nu nog vaker een moment om, vaak met een kop koffie in de hand, over de stad te staren en te bestuderen wat er allemaal op straat gebeurt. Heel rustgevend en ook een fijne vorm van vermaak, zelfs als er helemaal niet zoveel spannends te zien is.

Kaartjes schrijven

Ook zoiets wat ik altijd graag doe bij gelegenheden. Maar nu ook veel vaker zomaar! Gewoon even een vrolijk teken van leven, dat is toch hartstikke leuk om te krijgen? Ik ontving er zelf ook al een paar, waaronder zelfs een zelfgeschilderde!

Bloggen en blogs lezen

De gekke tijden geven ook veel schrijfinspiratie, merk ik! Het komt bij vlagen, maar dat is prima. Kunnen schrijven en jullie reacties lezen geeft ook een gevoel van verbondenheid. Ook lees ik weer lekker veel blogs van anderen! Heb jij nog een leestip (dat mag ook je eigen blog zijn), deel hem dan hieronder even!

Activiteiten die ik ook nog kan gaan doen

Er zijn nog meer dingen die ik graag thuis doe, maar nog niet meer aan ben. Ik schrijf ze wel even op ter inspiratie, maar wil mezelf vooral geen druk opleggen. Het komt wel weer. Of niet. Ook goed!

 • Uitgebreid koken. Ik was lekker met mijn kookboeken aan de slag de afgelopen maanden, maar nu staat dat op een laag pitje. Komt denk ik ook omdat ik de supermarkt echt níet ontspannen vind op dit moment.
 • Naaien. Dit is natuurlijk een prima moment om de naaimachine erbij te pakken, maar dat is er nog niet van gekomen. Misschien omdat ik het gevoel heb dat ik eerst de reparatieklusjes moet doen die ik hier zo dapper voorstelde, voor ik ‘vrij’ aan de slag mag. Onzin natuurlijk, het is een hobby! Ik denk dat ik de leukste naaiblog Karin Kay eens door ga spitten voor inspiratie.
 • Podcasts luisteren. Dat doe ik normaal gesproken vooral onderweg en dat ben ik nu gewoon veel minder. Ook gaan mijn favorieten nu heel veel over de corona-crisis en ik merk dat ik daar minder behoefte aan heb dan de eerste weken. Ik luister trouwens altijd graag naar Man met de microfoon, Echt gebeurd, Damn Honey en Met Groenteman in de kast. Heb jij nog aanraders?

  1. Dat klinkt heel erg leuk, ik ga zeker luisteren! Heerlijk tijdens het schoonmaken (of is dat oneerbiedig?) of op een rustig moment.

 1. Kijk, dat is pas positief naar een nare situatie kijken! Ik moest wel lachen toen er stond ‘uit ramen staren’, want ik ben dus ook zo, haha. Ik ben door dit hele gebeuren weer begonnen met bloggen en blogs lezen, dus ik vermaak me ook wel (;

  1. Heerlijk, een mede-uithetraamstaarder! Ik denk dat ik oprecht weinig weet wat nog rustgevender is. En vaak nog vermakelijk ook. Fijn dat jij jezelf ook nog bezig weet te houden!

  2. Wat een leuke blog! Ik herken inderdaad de ruimte die ontstaat voor andere dingen, zoals lezen, bakken en opruimen. Heb je misschien tips voor leuke tweepersoonsspellen?

   1. Zelf vind ik klassiekers als scrabble en rummikub erg leuk (die laatste bestaat ook in appvorm waar je tegen vrienden en vreemden kunt spelen). Daarnaast ben ik fan van Patchwork (snel en simpel, maar wel een leuk nadenkspel). Daarnaast spelen we nu veel 7 Wonders Duel. Dat is iets complexer maar nog steeds erg leuk om te spelen. Jaipur is ook een leuk, snel spel voor 2 en Agricola bestaat ook voor 2 spelers. Heel leuk!

 2. Wat een fijn positief artikel. De bieb heeft ook veel e-boeken die je online kan lenen, misschien kan je die op de e-reader van je vriend zetten!

  1. Ja dat was ik ook van plan! Ik heb de e-reader echt ontdekt, ik gebruikte hem nooit, maar nu heb ik hem een beetje ingepikt, haha. Goede tip!

 3. Wow, ik wist niet dat er een functie als ‘Netflix Party’ bestond! Kan ik misschien een keer een film met mijn beste vriendin kijken die in Dublin woont, haha. Ik videochat ook heel veel. Mijn sociale leven heeft door het virus een boost gekregen, want ik mocht al een tijd niet met vriendengroepen afspreken. Ik weet niet of je vrienden en jij Risk leuk vinden, maar die heb je ook als app. Je kunt met 6 mensen tegelijkertijd Risken. Wij videochatten dan via de laptop met onze vrienden en spelen ondertussen Risk. Kaarten sturen (en ontvangen), wandelen en lezen doe ik ook graag, naast spellen spelen.

  1. Ik kende Neflix Party ook nog niet tot voor kort, ik denk dat het ook nog niet zo lang bestaat, maar ik kan het aanraden! Fijn dat jij juist nu wel weer digitaal veel mensen kunt spreken en zien. Ik heb als bordspellenmonster dus nog nooit risk gespeeld, gek genoeg. Maar ik ken wel een paar mensen die ik heel blij ga maken met dit nieuws! En misschien is dit het moment om me er eens aan te wagen.

 4. Ohh ik ben nu toevallig bezig met het laatste boek van Harry Potter, ook al voor de zoveelste keer aan het lezen haha. Blijft leuk! Wat een positief artikel is dit trouwens!

  1. Grappig, zelfde idee! Ik had echt even een zwart gat toen het uit was, haha!

 5. Grappig, ik had juist gedacht dat ik nu het ene artikel na het andere uit m’n mouw zou schudden, maar ik heb sinds de lockdown nog maar drie artikels gepubliceerd, geloof ik. 😅

  1. Dat kan natuurlijk ook. Ik heb zo vaak periodes dat ik niet veel te melden heb, nu opeens weer wat meer. Fijn om lekker alleen te schrijven als je er behoefte aan hebt toch. Drie artikelen vind ik nog aardig wat! Ik heb duidelijk nog iets bij te lezen.

 6. Ha, grappig van dat Netflixen. Ik kijk wel Boer zoekt vrouw terwijl ik app met vriendinnen. Dat ontstond omdat we een boer kennen, maar blijkt ook gewoon heel gezellig in quarantainetijd. Andere appgroepen zijn ook veel drukker dan normaal en dat vind ik eigenlijk wel leuk. Dat wandelen en tuinieren waardeer ik nu ook enorm! Uit het raam staren deed ik eerst om naar de schattige vogeltjes te kijken, maar nu vlieg ik steeds naar buiten om te voorkomen dat de duiven het graszaad opeten, zodat we misschien toch nog een gazon krijgen, haha. Toen ik laatst shampoo aan het maken was, ben ik begonnen met het luisterboek van De meeste mensen deugen. Denk dat ik binnenkort de keuken compleet ga poetsen en/of een puzzel maken om verder te kunnen luisteren 🙂
  Ik wil mezelf inderdaad ook geen druk opleggen en van alles móeten doen, maar ik kwam afgelopen week per toeval een online cursus tegen en ben nu ineens aan de studie. Geeft ook wel weer structuur aan mijn werklozenbestaan. Dat compenseer ik dan wel weer met 9 uur per dag slapen hoor, haha. En wat blogs lezen betreft, daar ben ik nu mee bezig 😉

  1. Jij hebt mijn lijstje al aardig afgewerkt, zo te lezen! Je komt de tijd duidelijk wel door, fijn is dat. Ik kan me ook voorstellen dat dit de perfecte tijd is om nog extra te nestelen in jullie nieuwe huis en tuin.

 7. Nog dankjewel voor het linkje naar mijn blog <3
  Bij ons staat ook dagelijks een wandeling op het programma. Het is er nu ingeslopen als een soort gewoonte en ik vind het eigenlijk superfijn 🙂 En ik besteed wat meer tijd in de keuken met koken en bakken. En natuurlijk zit ik veel achter de naaimachine 😉

  1. Fijn lijstje! Ben ook wel benieuwd of dit soort gewoontes blijvend zullen zijn als alles weer kan en mag. We zullen ook wel weer tijd willen besteden aan wat nu niet kan, maar de ‘terugweg’ zal hoe dan ook geleidelijk zijn, dus wie weet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.