Help, hoe koop ik tweedehands?

Ik hoor best vaak van mensen dat ze graag tweedehands willen kopen, maar het lastig vinden. Dat vind ik helemaal niet gek. Het aanbod is groot, er is veel troep en niet iedereen heeft een aangeboren oog voor geweldige een-likkie-verf-en-weer-als-nieuw of alleen-even-nieuwe-knopen-en-het-is-een-pareltje vondsten. Ik heb het ook moeten leren en bega net zo goed nog wel eens een misser of kan simpelweg niets vinden.

Toch kan tweedehands kopen heel leuk zijn. Misschien vind je net die stoel in dat gekke kleurtje dat toevallig wel perfect bij jouw bank past. Of schoenen van je lievelingsmerk, die je niet nieuw wilt kopen omdat ze niet eerlijk geproduceerd worden (jaa, struggles). Ook jij kunt een tweedehands schatgraver worden. Ik help je op weg met vijf tips.

Tweedehans_It doesn;t have to be new to be awesome_Flamingo Leiden

 1. Ontdek jouw manier
  Er zijn eindeloos veel varianten van tweedehands. Niet alleen wat betreft de spullen die je kunt kopen – kleding, fietsen, huisraad, apparaten, muziek – maar ook in waar je het koopt. Bij de kringloop, in een gespecialiseerde zaak, op rommelmarkten, via Marktplaats of van iemand uit de buurt. Bedenk waar je je prettig bij voelt en wat je wilt hebben. Misschien is een tweedehands servies niks voor jou, maar lijkt een bijzettafeltje je prima. Als je graven tussen troep op een rommelmarkt niks vindt, is een keurig gesorteerde winkel misschien meer jouw pakkie ‘an.
 2. Begin makkelijk
  Ben je nog geen fervent pareltjes-opduiker, begin dan wat specifieker. Kijk eens op je wishlist van zaken die je nog een keer wilt aanschaffen en ga daar naar op zoek. Marktplaats staat vol met verwassen H&M-etjes, maar is ook dé plek om schoenen of een tas van een bepaald merk op te snorren. Een paar meppen op je toetsenbord en je hebt het volledige aanbod voor je neus. Je tikt het dan misschien niet voor een paar euro op de kop, maar wie weet wel voor de halve prijs. Zeker voor kwaliteitstassen of -meubels maakt tweedehands eigenlijk geen verschil. Het voelt dan misschien minder ‘tweedehands’, maar de milieuwinst is hetzelfde.
 3. Kijk af
  Ik snuffel al sinds ik moest rondkomen van zak- en kleedgeld rond in kringloopwinkels. Mijn gouden beginnerstruc (die ik nog steeds graag toepas): kijken wat in mijn ogen goed geklede mensen eruit pikken of passen en weer terughangen. In de kringloop moet het immers maar net je maat zijn. Dit is een prima manier om mooie dingen te vinden zonder te verdwalen in de afschuwelijke troep die er ongetwijfeld ook hangt.
 4. Vraag advies
  Zeker in gespecialiseerde tweedehands of vintagewinkels werkt meestal deskundig personeel. Vaak kunnen die je beter van advies voorzien dan het gemiddelde personeel in een winkelketen, omdat ze bijvoorbeeld zelf de inkoop hebben gedaan. Dat zijn de echte parelduikers, die bovendien precies weten wat ze in de winkel hebben hangen. Met als bonus vaak een groot gevoel voor stijl. Maak daar gebruik van, het is hun vak.
 5. Probeer eens wat
  Zeker in de kringloop kun je je vaak niet echt een buil vallen aan een experimentje. Koop gewoon eens dat mooie maar gekke jasje voor een paar euro. Draag je het uiteindelijk nooit? Dan breng je het na een poosje gewoon weer terug. Vaak gaat de opbrengst van kringlopen naar een goed doel of is het een werkplaats voor mensen met een arbeidsbeperking, dus je kunt het dan gewoon zien als een kleine donatie.

Heb jij nog een gouden tip voor tweedehands shoppers? Ik hoor het graag!

 1. Ha Hurm,

  Leuk stuk weer! Jouw laatste punt vind ik inspireren tot nader onderzoek (door jou hehe); ik vraag mij al jaren af waar al dat geld van de kringl-loeps nou eigenlijk heengaat. Ze schieten ineens als paddestoelen uit de grond (net als kapperszaken/wasserettes/etc.) en ik geloof soms niet helemaal dat dat louter een kwestie is van vraag en aanbod. Misschien ook wel. Dan rest toch nog de vraag wat voor goeds/neutraals/slechts er met de inkomsten wordt gedaan. Het is natuurlijk een uitstekende business: je krijgt alles tenslotte gratis!

  1. Goeie! Ik heb het gevoel dat er steeds meer ‘commerciële’ kringlopen bijkomen, maar de exemplaren die er al langer zitten, zijn vaak een soort sociaal project. Meestal valt dat dan ook wel ergens te lezen of je kunt het gewoon eens vragen. Kan nog leuke gesprekken opleveren.

 2. Handige tips! Ik was gisteren vol goede moed in een kringloop winkel maar toen ik alle muffe kleding zag zonk de moed me in de schoenen. Hoe sommige mensen hier pareltjes in vinden? Maar volgens mij is het ook echt een kwestie van geluk.

  1. Dat heeft er zekerook mee te maken! Negen keer hangt er niks en de tiende keer je nieuwe lievelingsjas voor 3 euro (true story). Ik ben verwend met een kringloop naast de deur, regelmatig binnenlopen is dan niet zo’n moeite. Oefening baart kunst! En misschien is marktplaats of de vintage winkel meer iets voor jou?

 3. Ook ik heb het gevoel dat je met de kringloopwinkel negen keer van de tien niets bent. Maar als je dan WEL een keertje wat vindt, dan krijg je inderdaad zo’n zalig schattenjagersgevoel! Waar ik de voorbije tijd een paar keer een shopper’s high van gekregen heb, zijn empty shops of swishings (kledingruil). Je ruimt eerst je kast op en ruilt je afdankertjes in voor een hippe blouse of strakke rok. Heerlijk vind ik dat!

  1. Kledingruils zijn altijd leuk! Het is ook veel minder moeilijk om afscheid te nemen van kleding die je leuk vindt, maar toch nooit draagt, als je een ander er in ziet stralen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.