De ‘Groener Doener’-tag

Groen moet je doen, dat is een een oh-zo-waar cliché. Het leuke is, dat het op eindeloos veel manieren kan. Er is nu eenmaal veel wat beter kan op het gebied van duurzaamheid, dus dat maakt het best makkelijk om gewoon ergens te beginnen. Alles helpt! Maar ja, waar begin je dan?

Deze vraag is een beetje het idee achter de tag die ik samen met 6 andere groene bloggers ontwikkelde. We bedachten allemaal een vraag die onszelf en onze lezers kan inspireren eens naar ons eigen groene gedrag te kijken. Vandaag staat op al onze blogs deze ‘Groener Doener’-tag online, mijn antwoorden vind je hieronder. Achter elke vraag zie je welke blogger deze bedacht heeft en kun je ook doorklikken naar hun websites.

Het resultaat? Een portie duurzame inspiratie en tips, kennismaking met bloggers uit alle hoeken van het groene spectrum en de kans voor een potje zelfreflectie. Want natuurlijk kun je de tag ook zelf invullen. Of je hem nu online zet of niet, of je al superlang duurzamer probeert te leven of echt nog een ‘groentje’ bent, het gaat erom stil te staan bij wat jij groener doet, zou willen en zou kunnen. Doe je mee?

 1. Wat doe jij al veel groener en wat kun je nog veel groener doen? (Mevrouw Miauw)
  Eerlijk en duurzaam kleding kopen gaat me goed af, net als vegetarisch eten. Ook probeer ik nu vaker plantaardig te eten, mijn streven is nu in elk geval twee avonden in de week veganistisch te koken. Maar oh, wat vind ik kaas toch lekker.. Plastic verpakkingen mijden gaat met ups en downs. Met mijn verzorgingsproducten gaat het wel weer goed! Ik maak alles op en vervang de boel voor dierproef- en palmolievrij. Ik zou ook graag meer verantwoord schoonmaken, maar onze producten zijn nog láng niet op.
 2. Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl? (Het Groene Broertje)
  Het overduidelijke antwoord is natuurlijk ‘door over duurzaamheid te bloggen’. In het dagelijks leven ben ik niet zo van het actief aanzetten tot duurzamer gedrag, ook omdat ik niet graag een oordeel uitspreek over anderen. Als een onderwerp ter sprake komt, doe ik natuurlijk wel mijn zegje.Mensen komen inmiddels best vaak naar me toe met vragen en dan probeer ik ze uiteraard verder te helpen. Heel leuk, ik voel me oprecht vereerd als dat gebeurd. Het is zo tof om te zien dat je mensen aan het denken zet.Als het ergens tot een discussie komt, heb ik uiteraard wel wat te melden. Ik vind het geweldig als mensen kritisch zijn, maar ze moeten niet bij me aankomen met argumenten over de zinloosheid van het verduurzamen van je eigen leven. Dan kunnen ze het wel krijgen, muhaha.
 3. Wat vind je de moeilijkste groene stap om te zetten? (Renmeisje)
  Twee dingen waar ik nu mee bezig ben: het minderen van kaas, iets waar ik enorm van houd, maar wat helaas ook een enorme milieu-impact heeft. Ook vliegen vind ik een heel lastige kwestie. Ik ben niet eens van de enorm verre reizen, maar als ik vriendinnen plannen hoor smeden voor een citytrip, krijg ik opeens wel een flinke fear of missing out. En dan gaat het me niet eens om de bestemming, maar om een weekend gezelligheid met enorm leuke mensen. Ik heb in 2017 één keer gevlogen (nou ja, heen en terug) en ik ben er nog niet over uit wat het dit jaar moet worden.
 4. Wat is toe nu toe jouw beste groene beslissing? (De Groene Zus)
  Dat is zeker mijn beslissing om voor fair & tweedehands fashion te gaan. Niet eens omdat ik dat deed uit duurzame overtuiging. In eerste instantie waren het vooral de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie waar ik niet meer mee kon leven. Maar al snel kwam ook de enorme vervuiling die samenhangt met de kledingindustrie op mijn pad, iets wat bovendien sterk samenhangt met de onveilige en oneerlijke werkomstandigheden. Deze beslissing maakte echt dat het duurzame balletje ging rollen. Ik was nooit volledig milieu-onbewust – oog voor kwaliteit, zuinigheid en bestendigheid is me met de paplepel ingegoten – maar nu ben ik me zoveel bewuster van de druk die mijn leefstijl legt op deze aarde. Daar probeer ik steeds weer iets aan te verbeteren.
 5. Hoe kun je op een goedkope manier je huis groener krijgen? (Omdat ik dat wil)
  De ultieme budgettip: een tweedehands interieur! Struin kringlopen af, duik bij je ouders de zolder op en kijk je oma lief aan voor dat ene leuke stoeltje. Nieuwe spullen hebben een enorme impact op het milieu, dus hergebruik is een heel makkelijke en voordelige oplossing om daar iets aan te doen. Bovendien vind je nog eens unieke stukken die je huis karakter geven. Misschien kun je niet alles tweedehands vinden, maar zelf probeer ik van tweedehands mijn eerste keus te maken. Het voorkomt ook impulsaankopen en dat maakt weer verschil in je portemonnee. Nog niet zo geoefend in tweedehands parelduiken? Lees dan mijn tien tips om tweedehands te kopen even door.
 6. Hoe zorg jij ervoor dat je minder voedsel verspilt? (Plantaardiger)
  Dat is een leuke, over het terugdringen van voedselverspilling schreef ik vorige week nog. Mijn grootste troef is creatief zijn: gewoon koken met wat voor handen is, in plaats van nauwgezet een recept te volgen. Ook is geen restje te klein om te bewaren, vries ik veel in en probeer ik de koelkast netjes en overzichtelijk te houden. Er gata nog wel eens iets mis, maar ik werk eraan!
 7. Wat zou je groen doen met een miljoen? (Deze is van mij!)
  Met een flinke smak geld op zak, zou ik proberen een netwerk op te zetten dat het delen en uitwisselen van kleding makkelijk maakt. Shared closets, waarom niet? Verder zou ik projecten steunen waarvan ik geloof dat ze hard nodig zijn. Oplossingen voor het filteren van microplastics in wasmachines bijvoorbeeld en opruimprojecten van de oceanen en zeeën. Ook bewustwordingsprojecten vind ik heel erg de moeite waard, omdat je anders vooral symptomen aan het bestrijden bent zonder de oorzaak aan te pakken.

Laat het me weten als je deze tag overneemt, dan kom ik hem zeker lezen!

 1. Wat een leuk initiatief! En leuk om te lezen 🙂 Wat betreft die citytrips: je kan natuurlijk ook het openbaar vervoer pakken. Natuurlijk, naar Marokko kom je er niet mee, maar je komt een heel eind met de bus en trein. Ik heb het afgelopen jaar geprobeerd al mijn reizen zo te maken en op eentje na (met de auto) is dat heel goed gelukt. Vooral de FLixbus vind ik een uitkomst 🙂

  1. Klopt, is ook helemaal waar. Ben ook een groot flixfan. Wat goed dat het jou al twee jaar lukt! Het is alleen wat lastiger met een hele groep mensen die van alles willen. Ik voel ook nooit de druk dat ik overal bij móet zijn van mezelf, maar soms schiet de gedachte van ‘waarom maak ik me nu weer druk over vliegen’ wel door mijn hoofd. Maar ik weet natuurlijk heel goed waarom dat is, haha.

 2. Wat leuk om jouw vragen te lezen. Jouw vraag is ook zo tof. Ik kan je als tip meegeven. Kaas is verslavend en daarom lekker. Ik heb als laatste de kaas laten staan, maar nu een jaar lager geniet ik het zo hard van alle nepkaas. Dus er is hoop!

  1. Ja ik denk zeker dat het een kwestie van wennen is, al heb ik eerlijk gezegd nog nooit echt goede nepkaas geproefd. Het is ook niet mijn streven om helemaal zonder te gaan, maar minder kan geen kwaad.

 3. Wat grappig om te lezen dat bij anderen, waaronder ikzelf, het juist moeilijk is om groenere kleding aan te schaffen, terwijl jij dat nu juist weer gemakkelijk vindt! Je idee voor Shared Closets is wel echt geniááál! Enne, die kaas: dat is echt een kwestie van de knop omzetten. Je kunt écht zonder en er zijn zo veel lekkere kaasvervangers tegenwoordig! Dat gaat jou ook lukken!

  1. Het is niet mijn streven om kaas helemaal uit mijn leven te bannen, maar minderen omwille van het milieu wil ik zeker. Daarom kook ik nu twee dagen in de week veganistisch, om te zorgen dat ik creatiever word op dat gebied. Ik lust namelijk alles, dus het is een kwestie van veel mogelijkheden creëren. Ik zou ook elke dag wel linzen lusten, om maar wat te noemen.

  1. Het geeft een leuk kijkje in wat mensen echt belangrijk vinden! En ik vond fantaseren over een miljoen als kind al een heel leuk spelletje, haha.

 4. Shared closets, I love it! Wat een toffe miljoenendromen heb je! En de strijd met het vliegen is heel herkenbaar. Ik zit in dezelfde dilemma’s: ga ik dan uit principe niet mee terwijl al mijn vriendinnetjes met elkaar naar de zon vliegen? Het gekke is dat het uiteindelijk inderdaad vooral om die gezelligheid gaat. Die is er net zo goed op treinafstand als op vliegafstand. Pfoeh, groene struggles…

  1. Ja precies dat! Het is wel goed om me te realiseren dat ik vooral graag bij mijn vrienden ben. Daar moet ik dan gewoon dichtbij tijd voor maken!

 5. Wat een leuke tag! Ik ga hem ook invullen 🙂 Ik vind jouw ideeën over groen doen met een miljoen heel mooi, vooral die bewustwordingsprojecten. Want je hebt helemaal gelijk, anders blijft het bij symptoombestrijding, terwijl het probleem juist bij de kern aangepakt moet worden!

  1. Leuk Marianne, ik kijk er naar uit! Ik zou niet precies weten hoe je bewustwording echt effectief creëert hoor, maar er zijn vast mensen met briljante ideeën daarover!

 6. Wat leuk om te lezen dat er best veel overlap zit in onze antwoorden. Meer veganistisch eten, minder plastic en dat verdomde vliegtuig. Allemaal zeer herkenbaar! En dat filteren van microplastics in wasmachines klinkt echt als een topplan. Als ik zoiets lees vraag ik me echt af waarom zoiets nog niet bestaat. Dat is toch gewoon de toekomst, tenminste.. dat denk ik dan.

  1. Het viel mij ook al op! Er zijn wel uitvindingen voor dat soort filters, maar die zijn nog niet echt optimaal helaas heb ik begrepen. Zou echt zo kunnen schelen!

 7. Dank voor deze tag! Voor mezelf al geantwoord en wat ik vooral zo leuk vind is dat ik hierdoor weer nieuwe groene bloggers leer kennen die ik kan gaan volgen

  1. Dat is ook een heel mooie uitkomst! Er zijn zoveel mensen die over duurzamer leven schrijven, ik vind da echt inspirerend en bemoedigend. Ook erg leuk om te horen dat je de vragen voor jezelf beantwoord hebt.

 8. Wat een interessante tag! Zo fijn om jullie antwoorden te lezen. Ik had afgelopen weekend nog een discussie met m’n moeder over dat hele ‘jouw inspanningen halen op zich niets uit’-ding. Ik word er soms echt moedeloos van. En uhm, kaas is m’n grote liefde. Ik denk dat dat zo ongeveer het enige is dat ik nooit, nimmer, never zou kunnen laten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.