Groene cadeaus: zo maak je jouw verlanglijstje duurzaam

Eind november, verlanglijstjestijd! Iedereen die een van de decemberfeesten met cadeautjes viert (misschien wel meerdere malen) kent de luxe van dit stressmoment. Wat moet ik vragen? Zeker als je probeert duurzamer te leven en te consumeren, kan het lastig zijn om een verlanglijstje op te stellen. Wat past bij jouw leefstijl, waar word je echt blij van en hoe maak je dat de cadeaugevers duidelijk? Niet altijd makkelijk, maar wel heel belangrijk om over na te denken. Cadeaus geven en krijgen is een waar feest, maar een niet-passend cadeau (dat je misschien niet eens gaat gebruiken) is helaas niet echt duurzaam te noemen. Gelukkig kun je ook een lijstje met duurzame cadeaus opstellen.

 Maak jouw verlanglijst duurzaam met deze tips

Houd je wensen bij

Goed, eigenlijk had je hier natuurlijk al mee moeten beginnen, maar misschien helpt terugdenken ook: wat zijn de dingen waar je het afgelopen jaar echt naar verlangde, vrolijk of hebberig van werd? Als je een lijstje bijhoudt, heb je niet alleen méér ideeën. Ook onderscheid maken tussen tijdelijke bevliegingen en echte hartenwensen wordt veel makkelijker. Nu is het misschien een beetje laat, maar begin in elk geval vast voor de volgende cadeau-gelegenheid. Wanneer ben je eigenlijk jarig?
Op mijn lijstje: Het boek ‘The curated closet’ van Anuschka Rees

Maak een lekker lang lijstje

Hoe langer je lijstje, hoe groter de kans dat er iets bij zit wat de gever graag cadeau doet. Zorg ook voor cadeautjes in verschillende prijsklassen. Voorkom wel dat je zomaar dingen op je lijstje zet om het te vullen, maar er zijn genoeg altijd-goedcadeautjes te verzinnen voor elk budget. Een flesje wijn, een baksel of iets anders lekkers bijvoorbeeld.
Op mijn lijstje: zelfgebakken lekkers

Wees specifiek in welke cadeaus je vraaft

Zeker voor cadeautjes die smaakgevoelig zijn, is het van belang om je wensen goed aan te geven, om een miskleun te voorkomen. Ook als je bepaalde duurzame principes hebt, kan het tippen van een bepaald merk of winkel handig zijn. Als je liever alleen biologisch eet of geen plastic in huis haalt, is het slim om dat te melden.
Op mijn lijstje: een chocoladeletter Tony Chocolonely

Maak een liever-niet lijstje

Het klinkt wellicht wat ondankbaar, maar op sommige cadeautjes zit je misschien juist niet te wachten. Terwijl de kans wel aanwezig is dat je ze krijgt (die overbodige knalgele ferrari kun je wel buiten beschouwing laten, waarschijnlijk). Benoem deze liever-niet cadeautjes gerust! Zeker als je erbij uitlegt waarom ze niet bij je passen (omdat je er al een kast vol van hebt, bijvoorbeeld) is daar niets ondankbaars of onbeleefds aan. De gever zal blij zijn het te weten.
Op mijn liever-niet lijst: thee en sokken (ik kom er echt in om op dit moment)

Denk praktisch

Misschien zit je in een duurzame minderfase waarbij je eigenlijk helemaal niet zit te wachten op cadeautjes (redelijk herkenbaar). Toch zijn er vast praktische dingen die je altijd wel kunt gebruiken. Onderbroeken en nieuwe theedoeken bijvoorbeeld of iets lekkers te eten. Het voordeel van het vragen van duurzame varianten hiervan is dat ze vaak wat duurder uitpakken. Zo zijn ze goed te verkopen als cadeau: het is immers een luxevariant die je je normaal minder goed kan veroorloven. Kom maar door met die zachte bamboebroekjes hoor. Theedoeken van van de Action zijn misschien geen leuk cadeau, een theedoek van biokatoen met een toffe print is wél leuk om te geven (en te krijgen!).
Op mijn lijstje: een stuk palmolievrije zeep (bijvoorbeeld van Werfzeep) 

Vraag om tweedehands cadeautjes

Staan al die nieuwe spullen je wat tegen? Vraag dan om een tweedehands cadeau. Sommige gevers zullen zich generen om een tweedehands cadeautje te kopen, dus laat weten dat jij er juist blij mee bent. Geef eventueel suggesties voor een boek, plaat of iets anders wat jij graag een tweede leven gunt of vraag om een specifiek bezit van de gever (dat toffe schilderij dat bij je ouders op zolder staat te verstoffen bijvoorbeeld).
Op mijn lijstje: tweedehands LP ‘The human menagerie’

Vraag een doe-cadeau

Heb je sowieso genoeg spullen? Vraag dan een doe-cadeau. Iets leuks doen met de gever van je cadeau maakt dat je er zomaar een extra feestje bij hebt. Lees hier mijn ideeën voor een aantal (groene) uitstapjes.

Vraag iets zelfgemaakts

Zeker als  je weet van wie jouw cadeautje afkomstig is,  kun je misschien een zelfgemaakt cadeau vragen. Superpersoonlijk en de gever zal het als een compliment beschouwen dat je aan één van zijn of haar talenten denkt. Of dat nou koken, borduren of schilderijen ophangen is. Ik geef hier nog wat cadeau-suggesties voor de doe-het-zelvers.

Wees dankbaar voor wat je krijgt

Onthoud: het gaat om de gezelligheid, de aandacht en het gebaar (en de hilarische gedichten!) en niet om wat je uiteindelijk krijgt. Mocht er onverhoopt toch een misser tussen zitten, probeer dan gewoon iemand te verzinnen die wél blij is met het cadeautje. Geef het weg of verkoop het desnoods. Waarschijnlijk heb je zelf toch al genoeg, dus neem het cadeau met gepaste dank in ontvangst en probeer volgend jaar nog iets duidelijker te zijn naar de gulle gevers toe.

Ik ben heel benieuwd hoe jij dit aanpakt en natuurlijk wat je dit jaar op je lijstje hebt staan!