Deel twee in de serie ‘Groene cadeaus’: boeken. Speciaal voor leesbeesten (mijn lievelingsclub) met duurzame interesses. Een boek is op zich geen supergroen geschenk. Het maken en bedrukken van papier kost natuurlijk flink wat grondstoffen. Toch is een boek over een groen onderwerp een erg tof cadeau voor iemand die in duurzaamheid geïnteresseerd is.

Ik heb zelf behoorlijk wat opgestoken van de ‘groene boeken’ die ik las, zeker toen ik me net in dit soort onderwerpen begon te verdiepen. De boeken die ik zelf in de kast heb staan blijven me inspireren, zowel op bloggebied als in het dagelijks leven. Als de ontvanger een e-reader heeft, kun je natuurlijk voor een e-book gaan (op Aandachtige blog kun je lezen in hoeverre dat groener uitpakt).

Ik verzamelde wat boeken in verschillende duurzame categorieën. De boeken die gemarkeerd zijn met een sterretje heb ik zelf in de kast staan en mag je gerust komen lenen.  Als je ze maar niet cadeau geeft aan een ander, ha.

 • Kookboeken
  – Love & Lemons* –  vega(n) Ik vertel je hier waarom dit mijn ultieme favoriet is.
  – Vegarabia – vega
  – The Forest Feast* – vega(n)
  – Bieslook & Polenta – vega
  – The Green Kitchen* – vega
  – Instock* – tegen voedselverspilling
 • Duurzaam Leven
  – De Groene Meisjes*
  – Marieke Eyskoot – Dit is een Goede Gids
  – Babette Porcelijn – De verborgen impact
  – Teun van de Keuken – Puur en Eerlijk
 • Fair Fashion
  – Anushka Rees – The Curated Closet. Op Naoki lees je een review.
  – Marieke Eyskoot – The talking dress*
  – Safia Minney – Slow Fashion*
 • Tweedehands boeken
  Als je echt voor een groen cadeautje wilt gaan, koop je je boeken tweedehands. Maakt voor het verhaal niks uit immers. Je vindt ze hier:

  1. De kringloop – Je vindt er heel veel bestsellers, maar ook unieke parels. Vaak nog als nieuw, soms wat meer beduimeld. Maakt voor het verhaal niets uit natuurlijk, al snap ik wel dat je als cadeau liever een net exemplaar weggeeft. Wat dacht je van een mooi fotoboek of een oude atlas?
  2. Boekwinkeltjes.nl – De schatkamer voor tweedehands in perfecte staat en voor exemplaren die niet meer in de boekhandel liggen.
  3. Marktplaats –  Zeker de bekende titels vind je er in overvloed.  Die kun je dus vaak zelfs in de buurt vinden. Scheelt weer verzendkosten.
  4. Boeklin.nl – Ramsj en boeken met een kleine beschadiging. Dit zijn dus technisch gezien geen tweedehands boeken, maar duurzaamheidslovers zullen zo’n gered boek zeker kunnen waarderen.
  5. Uit eigen kast – Natuurlijk kun je ook één van je eigen uitgelezen boeken weggeven. Extra leuk als je er met enthousiasme over kunt vertellen toch? Als je een boek uit eigen collectie alleen te karig vindt, doe je er een knus leespakket met een reep Tony Chocolonely en een zak losse thee bij.

Meer duurzame cadeau-inspiratie nodig? 

Groene cadeaus #1: originele abonnementen
Groene cadeaus #3: zelfgemaakt
Groene cadeaus #4: duurzame uitstapjes
Groene cadeaus #5: om op te vreten
Groene cadeaus #6: praktische pakjes
Groene cadeaus #7: design van gerecycled materiaal