Van goede voornemens naar goede gewoontes

Ik was nooit zo van de goede voornemens. Ik heb het altijd al een beetje onzin gevonden om iets wat je wilt aanpakken in je leven voor je uit te schuiven tot 1 januari. Maar nu ik in mijn leven steeds iets fijner en ook duurzamer probeer te maken, zie ik het nut toch wel in van de nodige zelfverbeterende voornemens.

Toch hebben die goede voornemens flink wat nadelen. Dat blijkt met name uit het feit dat het merendeel van de voornemens niet al te lang wordt volgehouden. Dat zie ik natuurlijk graag anders. Ik heb wel eens gelezen dat het dertig dagen kost om een nieuwe gewoonte aan te leren. Daarom wil ik dit jaar elke maand starten met een aantal nieuwe, goede gewoontes, waarvan ik ook bijhoud of het een beetje lukt. Daarbij heb ik drie uitgangspunten opgesteld die moet moeten helpen : houd het klein, niet teveel tegelijk doen en niet te streng zijn voor mezelf.

Houd het klein

Mijn goede gewoontes zijn allemaal behapbaar. Baby steps, mensen. Het zijn kleine, dagelijkse dingen die me kunnen helpen om mijn leven een pietsie in de richting te duwen die ik graag wil. Voor januari richt ik me bijvoorbeeld op:

 • 20 minuten naar buiten
 • mijn vitamines slikken (B12 met name, omdat ik minder zuivel probeer te eten)
 • gezond ontbijten
 • twee stuks fruit op een dag eten

Allemaal enigszins gezondheid gerelateerd, maar dat is meer toeval. De goede gewoontes die ik mezelf wil aanwennen beslaan allerlei thema’s, van duurzaamheid tot gezondheid, geestelijke rust en ruimte of gewoon puur organisatorische zaken.

Niet teveel tegelijk

Achterin het boekje dat ik bijhoud, staat een lijstje met gewoontes die ik mezelf (weer) zou willen aanwennen. Dat is nog geen master plan voor het hele jaar. Er kunnen dingen bijkomen en misschien ook weer verdwijnen, omdat ik ze toch niet zo belangrijk meer vind.

Misschien vind je het ironisch  dat ik het net nog had over de onzinnigheid van het uitstellen van zelfverbetering, terwijl ik nu dus juist mijn gedragsveranderingen over meerdere maanden spreid. Toch zie ik dit niet als uitstellen, maar als een manier om de slagingskans te vergroten. Als ik teveel tegelijk wil, komt gegarandeerd de klad erin. Liever neem ik de tijd om iets in mijn systeem te krijgen, voor ik er weer iets bij doe.

Niet te streng

Juist dingen die je te fanatiek aanpakt, zijn vaak gedoemd te mislukken. Het voelt namelijk meteen als falen als je een dagje overslaat en dat is niet fijn. Gooi het hele voornemen in de prullenbak en je hoeft je niet meer schuldig te voelen.

Daarom heb ik in mijn tactiek een aangename mate van ‘falen’ ingebouwd: ik probeer elke dag minstens drie van de vier dingen te doen. Dat geeft al wat lucht en ruimte, voor die dagen dat de fruitschaal leeg blijkt of ik echt geen tijd hebt voor een frisse neus (of als het pestweer is, laten we eerlijk zijn). Lukt er op een dag maar één van mij goede gewoontes? Jammer, maar dan is dat zo. Morgen weer een kans.

Kans van slagen

Ja, we zitten pas een week in het nieuw jaar, dus veel zinnigs kunnen we nog niet zeggen over het succes van mijn methode. Maar het voelt nu in elk geval goed om deze stapjes te zetten. Ik hoop op deze manier een aantal nieuwe, goede gewoontes te kunnen inbouwen in mij leven.

Misschien dat sommige dingen als vanzelf zullen gaan en dat ik andere ‘projectjes’ nog extra een maandje doorzet. Ik zal vast niet alles het hele jaar (en daarna) volhouden, maar door het op te schrijven hoop ik mezelf wel bij de les te houden. Bovendien heb ik zo iets om op terug te grijpen als ik iets toch weer wil oppakken.

Wat denk jij, heeft dit kans van slagen? Ik vind het natuurlijk ook leuk om te horen of jullie nog zelf- of wereldverbeterende plannen hebben gesmeed die je in 2019 wilt aanpakken. Wellicht doe ik nog ideeën op!

 

 1. Wat een slimme methode en ik kan me heel goed voorstellen dat deze methode meer kans van slagen heeft dan drastisch je hele leven omgooien op 1 januari. Ik geloof ook wel dat het helpt om doelen op te splitsen, zodat je je focus ergens op kunt leggen. Een van mijn concrete doelen is om te ontstressen door minder vaak te weinig tijd voor dingen te plannen. Dus niet ’s ochtends in 1 uur voordat ik wegga duizend dingen willen doen, maar óf iets eerder opstaan om het gedaan te krijgen óf een paar dingen uitstellen.

  1. Een heel mooi doel is dat! Vaak is het niet voor al die dingen even noodzakelijk dat je ze nú voor elkaar bokst. Ook een mooie voor mij, meer rust nemen voor ik de deur uit ga. Ik moet bijna altijd nog terug voor het een of ander, niet zo efficiënt.

 2. Gretchen Rubin heeft een interessant boek geschreven over gewoonten: ‘Steeds Beter’ (oorspronkelijke titel ‘Better Than Before’). Is een aanrader! Het gaat onder andere over jezelf leren kennen en aan de hand daarvan bepalen hoe je nieuwe gewoontes het beste kunt aanleren/volhouden. Wat jij schrijft over niet te streng zijn, komt er ook in terug! Voor sommige mensen werkt het beter om zichzelf wat ruimte te geven, voor anderen werkt het het beste om dat niet te doen en de ‘keten’ niet te verbreken.

  1. Dat klinkt heel interessant, dank voor de tip! Mooie gedachtes, ik ga kijken of ik het ergens kan lenen.

 3. Hele goede dingen die je noemt! Ik ben zo iemand die van alles tegelijk probeerde en dat werkt dus niet haha XD Kleine stappen zijn ook héél belangrijk 🙂

  1. Haha, nou hier dus nog één! Ik merk dat ik nu het ‘al’ een week goed gaat de neiging krijg om er iets nieuws bij te pakken, maar ik probeer mezelf echt af te remmen.

 4. Heel slim, kleine stapjes nemen! En ook handig om het aantal te limiteren. Ik weet dan wel dat kleine stapjes het beste werken, maar dan ga ik er vaak toch 20 tegelijk aanpakken… Niet erg snugger, haha! Ik ben benieuwd hoe het je afgaat maar ik heb er vertrouwen in 🙂

  1. Haha, heel herkenbaar! Daarin probeer ik mezelf nu dus te bedwingen. Dank voor het vertrouwen, ik ga mijn best doen!

 5. Het is inderdaad slim om klein te beginnen! Ik heb hier ook wel eens over geschreven (zal de link naar het artikel in de linkbox zetten, mocht je het willen lezen :)) en kwam er toen achter dat het ongeveer 2 maanden kost om een gewoonte aan te leren. Mijn goede voornemen voor dit jaar is meer lezen. Om mezelf niet te veel af te schrikken heb ik m’n doel op 25 boeken gezet. Bij mij helpt een stok achter de deur ook heel erg, in dit geval is dat een account op goodreads. Dat is niet alleen leuk om bij te houden, maar anderen volgen dat nu ook dus nu moet ik het wel bijhouden! 😛
  Succes met je challenge!

  1. 25 Boeken is ook nog een leuke uitdaging! Ik lees wel graag en de hoeveelheid gaan in vlagen. Ik ben ook wel van plan om nog-niet-goed-ingesleten gewoontes nog met een maandje te verlengen. Wel fijn om het dan ook vol te houden natuurlijk.

 6. Ik denk zeker dat je plannen een kans van slagen hebben! Goed dat je ook al at ruimte inbouwt voor “falen”. Ik denk dat ik die kijk van je over ga nemen voor een aantal van mijn eigen goede voornemens. Ik wil ook wat meer beweging krijgen door te gaan wandelen of fietsen, maar zit niet te wachten op een tocht door de regen. Met jouw aanpak denk ik dat dit wel moet lukken!

  1. Het moet wel een beetje leuk blijven inderdaad! Anders houd je het juist niet vol denk ik. Het naar buiten gaan is wel mijn grootste struggle merk ik met dit onstuimige weer. Die moet ik misschien nog een maandje verlengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.